به گزارش ایرنا، بیماری آرتروز به عنوان یکی از امراض روبهرشد که با بروز پاندمی کرونا از دسامبر ۲۰۱۹ به دلیل اضافه وزن و چاقی ناشی از خانهنشینی تشدید شد، به گفته پزشکان این حوزه میتواند با طبسوزنی، ماساژ درمانی و ورزشهای نرم نظیر پیادهروی از کهنه شدن بیماری جلوگیری کند.
این بیماری با زمینه ژنتیکی که در نتیجه عوامل مکانیکی و کهولت سن نیز رخ میدهد مطابق با آمار رسمی زنان را بیش از مردان درگیر میکند، عارضهای که عدم تحرک در بروز آن نقشی حیاتی ایفاء میکند و بیتوجهی بدان میتواند در درازمدت سبب تحلیل ماهیچههای مفاصل، شل شدن رباطها و گاه لنگیدن بیمار شود.
محمد عموزاده خلیلی روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا در این باره اظهار داشت: چاقی و افزایش وزن با فشار بر مفاصل سبب آرتروز زودرس (ساییدگی مفصل، ورم مفاصل و استخوانها و آماس مفصلی استخوانی) خواهد شد.
وی تصریح کرد: این فشار که در صورت افزایش بیش از اندازه، سبب اختلالات زودرس نیز خواهد شد، با التهاب و ورم مفاصل، آسیبها را شدت میبخشد.
عموزاده خلیلی افزود: در واقع این التهاب باعث افزایش فشار مایع درون بر مفاصل میشود و این مساله در درازمدت اختلالات مزمنی را سبب خواهد شد که عمدتا در سنین بیش از ۵۰ سالگی اتفاق میافتد.
وی خاطرنشان کرد: این افزایش وزن و چاقی که در دوران پاندمی کرونا به جهت قرنطینه خانگی و... شدت یافته است، همچنین سرعت تخریب مفاصل را افزایش و گاها سبب عارضههای مزمن و ماندگار میشود. بنابراین کاهش وزن یکی از مهمترین دستورات پزشکی به مبتلایان آرتروز است که فشار بر مفاصل را کاهش و مانع از ساییدگی مفصلها میشود.
به گفته این استاد دانشگاه، این ساییدگی با افزایش سن تشدید میشود و میتواند منشاء بروز خوردگی نیز باشد که در صورت تداوم میتواند خاصیت اولیه مفصل را هم از بین ببرد.
عموزاده خلیلی تاکید کرد: یکی از مهمترین توصیههای پزشکی به مبتلایان آرتروز در کنار کاهش وزن، ورزشهای اختصاصی به منظور تقویت عضلات است که همچون کمربند محافظ برای زانو عمل کند.
وی یادآور شد: براساس نتایج برخی از مطالعات پزشکی، برداشتن فشار (وزن) نیز به مدت ۲ هفته از عضلات و همچنین عدم ورزش و تحرک (مثلا به دلیل شکستگی پا) میتواند ۵۰ درصد از قدرت عضله را کاهش دهد. برگشت به حالت طبیعی نیز مستلزم وارد کردن تدریجی وزن و ورزشهای نرم است.
اضافه وزن و تغذیه سلولهای استخوانی
وی ادامه داد: در واقع این اضافه وزن با آسیب بر عضلات مفصلی همراه میشود، اما استخوان نیازمند فشار (نیرو) است، وارد کردن این فشار باعث تغذیه سلولهای استخوانی شده و این امر رشد سلولهای استخوانی را به دنبال خواهد داشت.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: اشخاص چاق به طور طبیعی، به دلیل افزایش وزن، این فشار را بر مفاصل وارد کرده و استخوانها نیز تراکم بیشتری مییابند، اما تاثیرات مخرب این عارضه بر مفاصل نباید فراموش شود.
اشخاص مبتلا به اضافه وزن روزانه نیمساعت پیادهروی کنند
عموزاده خلیلی تاکید کرد: اشخاص مبتلا به اضافه وزن و چاقی (در صورت عدم وجود مشکلات خاص) روزانه حداقل نیم ساعت پیادهروی نسبتا تند داشته باشند و به تدریج، مدت زمان ورزش را افزایش دهند.
به گزارش ایرنا، انسانها از نظر «بی ام آی» (شاخص توده بدنی) به سه دسته طبقهبندی میشوند. گروه نخست با «بی ام آی» ۲۵، متعادل، گروه دوم با «بی ام آی» ۲۵ تا ۳۵ دارای اضافه وزن و گروه سوم با «بی ام آی» بیش از ۳۵ نیز چاق محسوب میشوند.
به گفته این پزشک، تست سلامت قلب نیز برای مبتلایان به چاقی، پیش از انجام ورزشهای روزانه و پیادهروی ضروری خواهد بود.
نظر شما