تاخت و تاز کرونا در مشهد زیر سایه نادیده گرفتن محدودیتها

مشهد- ایرنا- تاخت و تاز و انتشار ویروس کرونا در مشهد طی هفته‌های اخیر سرعت ۱۰ تا ۳۰ برابری به خود گرفته است اما با گذشت بیش از یک هفته از اعمال محدودیت‌های کرونایی این مقررات در کوچه و بازار مشهد نادیده گرفته شده است و برخی اصناف نیز با کرکره‌های نیمه‌باز همچنان فعالند.

تعطیلات و سفرهای نوروزی طوری به ویروس کرونا جان داد که به سرعت و در کمتر از ۲ هفته آمارهای مرگ و میر ناشی از بیماری کووید ۱۹ از ۷۰ نفر در اواخر اسفندماه پارسال و اوایل فروردین ماه امسال به بیش از ۴۰۰ نفر در روزهای اخیر رسیده‌ است و موج چهارم کرونا با سرعت انفجاری رقم خورد.
طبق اعلام سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، آمار قربانیان هفته گذشته در کشور هزار و ۸۰۰ تن و شمار بستری شدگان ۲۰ هزار نفر بوده است و هم اکنون نیز ۴۳ هزار تن در بیمارستانهای سراسر کشور بستری هستند که پیش بینی می شود این رقم به ۶۰ هزار نفر افزایش یابد و این درحالی است که میزان رعایت شیوه‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های بهداشتی در شهرهای قرمز و نارنجی حدود ۴۰ درصد است. 

محدودیت‌های کرونایی نیز که به دنبال آغاز موج چهارم اوجگیری این ویروس از ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ اعمال و منجر به تعطیلی مشاغل گروه ۲، سه و چهار در شهرهای با وضعیت قرمز شد به صورت کامل اجرا نمی‌شود و اغلب اصناف با کرکره‌های نیمه باز مشغول فعالیت هستند حال آن که این گونه ساده‌انگاری و سهل‌انگاری ها می‌تواند کشور را به شرایط و وضعیت بدتری از لحاظ شیوع افسارگسیخته این ویروس دچار سازد.
در خراسان رضوی نیز ۱۳ شهرستان خراسان رضوی در وضعیت قرمز شیوع ویروس کرونا، ۱۵ شهرستان در وضعیت نارنجی و پنج شهرستان در وضعیت زرد شیوع ویروس همه‌گیر قرار دارند و کرونا روزانه حدود ۲۰ قربانی می‌گیرد.

کلانشهر سه و نیم میلیون نفری مشهد نیز از شهرهای با وضعیت قرمز کرونایی است که باید مشاغل گروه ۲، سه و چهار  در آن تعطیل باشند اما با گشتی در شهر با خلاف این مهم مواجه هستیم.


کاسبی با کرکره‌های نیمه‌باز
طبق گزارش میدانی خبرنگار ایرنا، در بسیاری از خیابانها و بلوارهای اصلی شهر نظیر بلوار معلم، آزادشهر، احمدآباد، بلوار مجد، خیابان امام‌ خمینی، خیابان امام رضا (ع) و بلوار جمهوری اسلامی اصناف و مغازه‌ها طبق روال عادی باز و برخی از فروشگاه‌ها نیز با کرکره‌های نیمه باز مشغول فعالیت هستند.
مغازه‌داران نیز به صورت شیفتی در بیرون از مغازه‌ها و فروشگاه‌ها کشیک می‌کشیدند تا چنانچه گشت‌های نظارتی وارد آن محدوده شوند همدیگر را آگاه سازند و کرکره‌ها را پایین بیاورند.
یکی از این کاسبان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص عدم تمکین از مصوبه ستاد کرونا و فعالیت واحد صنفی‌اش گفت: با تعطیلی ما چه کسی پاسخگوی چکهایمان در بازار است؟
وی اضافه کرد: به جای این که اصناف را تعطیل و خسارت ما را بیشتر کنند باید از ابتدای نوروز جلوی سفرها را می‌گرفتند، کسبه که نمی‌توانند به دلیل خوشگذرانی یک عده از درآمد و سفره خانواده خود بزنند.
یکی دیگر از این بازاریان گفت: با یک هفته تعطیلی حدود ۲۰ میلیون تومان متضرر می‌شویم، در دوران کرونا به اندازه کافی خسارت بر بازاریان وارد شده است و دیگر نمی‌توانیم خسارت بیشتر از این را تحمل کنیم.


عدم تمکین بیش از ۵۰ درصد از اصناف از محدویتهای کرونایی
بنا به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بر اساس بررسی صورت گرفته کمتر از ۵۰ درصد اصناف به دستورالعمل تعطیلی واحدهای صنفی گروههای ۲، سه و چهار تمکین کرده‌اند و حتی با وجود سهولت اعمال تعطیلی‌ها بیشتر مراکز تجاری و پاساژها نیز از تعطیلی تبعیت نکرده‌اند.
دکتر مهدی قلیان‌اول احساس مسوولیت شهروندان را نسبت سلامتی‌شان موجب قطع چرخه انتقال ویروس کرونا بیان و اضافه کرد: مطابق آمار هفته پیش شمار جان‌باختگان ناشی از ابتلا به ویروس کرونا در خراسان رضوی ۲ رقمی شده به طوری که تعداد فوت روزانه ناشی از آن به ۱۰ تا ۲۰ نفر رسیده است.
وی افزود: هم‌اینک تعداد کل بیماران بستری ناشی از کرونا در بیمارستانهای این استان هزار و ۴۲۴ نفر است در حالی که این تعداد ابتدای امسال ۴۸۰ نفر بود همچنین در حال حاضر شمار بستری شدگان کرونا در خراسان رضوی سه برابر شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: با توجه به شیوع موج جدید کرونا، اگر شهروندان علائمی از قبیل حساسیت، سوزش چشم، کوفتگی بدن، سردرد و بیماری گوارشی احساس کردند فرض را بر ابتلا به ویروس کرونا گذاشته و با مراجعه به پزشک و یا مراکز جامع سلامت آزمایش کرونا بدهند.
قلیان افزود: این افراد حتی در صورتی که آزمایششان مثبت نبود باز هم خود را مبتلا به کووید۱۹ تلقی کنند مگر خلاف آن ثابت شود و همچنین اگر از نظر شغلی این امکان را دارند حتما خود را در منزل قرنطینه کنند.


مهر و موم ۱۸۸ واحد صنفی در مشهد
کارخانه‌های تولیدی، مراکز صنعتی و معدنی، کشاورزی، شیلات و خدمات وابسته، مراکز زیرساختی و حیاتی، مراکز تأمین و توزیع آب، برق، گاز، مدیریت پسماند، فاضلاب و فعالیت‌های تصفیه، تهویه هوا، پالایشگاه‌ها و جایگاه‌های عرضه سوخت، حمل و نقل عمومی کالا و مسافر برون شهری شامل ریلی، هوایی، جاده‌ای و دریایی، حمل و نقل عمومی درون شهری، فروشگاه‌های زنجیره‌ای، سوپرمارکت‌ها، میوه‌فروشی‌ها و سبزی فروشی‌ها، میادین میوه و تره‌بار، مراکز تولید، نگهداری، توزیع و فروش محصولات غذایی و خدمات وابسته به آن جزء مشاغل گروه یک هستند.

همچنین مراکز تولید و عرضه فرآورده‌های لبنی، نانوایی (تولید فراورده‌های نانوایی)، مراکز بهداشتی، درمانی، امدادی، اورژانس و تأمین آمبولانس دولتی و خصوصی، داروخانه‌ها، مراکز و فروشگاه‌های دامپزشکی، پخش دارو، عطاری و داروهای سنتی، مراکز تهیه، تولید و توزیع مواد غذایی آماده و بیرون‌بر، خدمات اپراتورهای ارتباطی، خدمات الکترونیک و فعالیت‌های پستی، شرکت‌های خدمات اینترنتی (اعم از تأمین کنندگان اینترنت، فروشگاه‌های اینترنتی و شرکت‌های خدماتی مبتنی بر اینترنت)، رسانه‌های مکتوب و برخط و مشاغل مشابه، مراکز نگهداری و خدماتی سالمندان، معلولین، جانبازان، مراکز توان‌بخشی، مراقبتی، آسایشگاه‌ها، تعمیرگاه‌های انواع قطعات و لوازم یدکی، فروشگاه‌های انواع مصالح ساختمانی و آهن‌آلات، کارگاه‌های صنعتی (جوشکاری و تراشکاری و مشابه آن)، چاپخانه‌ها، خشکشویی‌ها و آرامستان‌ها از دیگر مشاغل گروه یک هستند که در شرایط قرمز کرونایی مجاز به فعالیت هستند اما بقیه مشاغل خارج از این گروه اجازه فعالیت ندارند.
گشت‌های مشترک بازرسی از ۲۲ فروردین ماه و با ممنوع شدن فعالیت صنوف مربوط به مشاغل گروه‌های۲، سه و ۴ در شهر مشهد به دلیل قرار گرفتن در وضعیت حاد شیوع کرونا (قرمز) در سطح شهر فعال شده‌اند و با تخلفات برخورد می‌کنند.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از ۲۲ فروردین ماه با آغاز محدودیت‌های کرونایی در مشهد تا کنون  ۱۶۰ گشت مشترک در این شهر انجام شده که منجر به صدور ۱۲ هزار و ۵۷۴ تذکر شفاهی و ۷۵۱ مورد اخطار کتبی شده ‌است.
امیر دلداری افزود: همچنین ۲۳۱ مورد فرم جریمه طی این مدت تنظیم شد و ۱۸۸ واحد صنفی متخلف نیز مهر و موم شد و مهر و موم واحدهای صنفی متخلف تا ۱۵ روز پس از رفع محدودیت‌ها خواهد بود.
وی ادامه داد: از آغاز اعمال ممنوعیتهای کرونایی در این شهر، ۶۰ درصد از مشاغل مشمول این موضوع از ممنوعیت فعالیت‌ها تبعیت کرده و مغازه‌های خود را بسته اند.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد گفت: خط قرمز ما سلامت شهروندان است، واحدهای صنفی بنگاه‌های اقتصادی زود بازده هستند اما در شرایط کنونی، سلامت شهروندان بر مشکلات اقتصادی ارجحیت دارد. 
دلداری افزود: باید مصوبات ستاد ملی و استانی کرونا و محدودیت‌های وضع شده رعایت شود تا هر چه سریعتر از این موج عبور کنیم و از وضعیت تعطیلی خارج شویم.همچنین شهروندان نیز باید رعایت کنند و جز برای موارد ضروری از خانه خارج نشوند تا از این شرایط عبور کنیم.
وی اضافه کرد: از ابتدای امسال تا کنون نیز ۶۳۵ گشت مشترک بازرسی اتاق اصناف، اتحادیه‌های صنفی، اداره نظارت بر اماکن، مراکز بهداشت و سازمان صنعت، معدن و تجارت از مشاغل و اصناف انجام شده و ۳۹۵ واحد صنفی متخلف مهر و موم شده ‌است.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد گفت: تا کنون هزار و ۱۸ اخطار کتبی و ۳۷۱ فرم جریمه برای متخلفان در مشهد تنظیم شده‌ است که در کنار بی توجهی به رعایت منع فعالیت، تخلفاتی چون گرانفروشی، کم‌فروشی، صادر نکردن فاکتور و درج نکردن قیمت مشمول جریمه شده است.
دلداری افزود: در هر صورت تنها راه خروج از وضعیت قرمز کرونایی، رعایت دستورالعمل‌ها و محدودیت‌هاست و تا زمانی که در وضعیت قرمز کرونایی باشیم محدودیتها نیز برقرار خواهد بود و اصناف بدانند که اگر از تعطیلی چندروزه تمکین نکنند ممکن است این وضعیت و تعطیلی‌ها ادامه دارتر شود. 

آخرین ارزیابی وزارت بهداشت نشان می‌دهد هم‌اینک ۲۵۷ شهرستان از جمله مراکز همه استانها و کلانشهرهای ایران در وضعیت قرمز شیوع ویروس کرونا قرار دارند و وضعیت ۱۲۹ شهرستان نارنجی است. ۵۱ شهرستان کشور هم در وضعیت زرد بوده و فقط ۱۱ شهرستان در وضعیت آبی شیوع ویروس همه‌گیر هستند.

تاکنون دو میلیون و ۲۳۷ هزار و ۸۹ نفر در ایران به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند. بیماری کووید ۱۹ تاکنون جان ۶۶ هزار و ۷۳۲ نفر را در کشورمان گرفته است. یک میلیون ۷۸۵ هزار و ۳۵۸ نفر از مبتلایان به ویروس کرونا نیز تاکنون در ایران بهبود یافته‌اند.  

"پاندمی کرونا" در سطح جهان نیز تاکنون ۱۴۱ میلیون و ۹۹۹ هزار و ۹۵۴ نفر را بیمار کرده و جان سه میلیون و ۳۲ هزار و ۸۶۵ نفر را در ۲۳۰ کشور گرفته است. ۱۲۰ میلیون و ۵۳۱ هزار و ۶۸۵ نفر از افراد مبتلا به ویروس کرونا هم تاکنون در سطح جهان درمان شده‌اند.

آمریکا در این میان با ۳۲ میلیون ۴۰۴ هزار ۴۵۴ بیمار کووید ۱۹ و ۵۸۱ هزار و ۶۱ قربانی ویروس کرونا، بیشترین آمار ابتلا و تلفات ناشی از پاندمی کرونا را در جهان به خود اختصاص داده است. پس از آمریکا کشورهای هند، برزیل و فرانسه بیشترین شمار افراد مبتلا به ویروس کرونا را دارند.

ایران هم‌اینک پانزدهمین کشور جهان در فهرست رتبه‌بندی بیشترین جمعیت مبتلایان به کرونا است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha