بازار تهران آرام؛ فضای مجازی در تب و تاب

تهران- ایرنا- نخستین ماه از سال ۱۴۰۰ را در حالی پشت سر می‌گذاریم که از یکسو درگیر پیک چهارم کرونا و از سوی دیگر شاهد شیطنت برخی رسانه‌ها با طرح ادعاهایی مبنی بر کمبود برخی کالاهای اساسی یا توزیع واکسن کرونا در بازار پایتخت هستیم.

در روزهای پایانی فروردین ۱۴۰۰ اخباری از گوشه و کنار تهران به گوش می‌رسد که بعضی از آنها مو را به تَن آدمی سیخ می‌کند؛‌ مانند خبر خرید پوست مرغ به کیلویی ۶ تا هفت هزار تومان توسط افرادی که قدرت خرید مرغ را ندارند و چند روزی است در فضای مجازی دست به دست می‌شود و ذهن بسیاری از شهروندان را به خود مشغول کرده اما واقعیت چیز دیگری است.

خبرنگار ایرنا برای بررسی صحت و سقم ماجرا در تهران چرخی زد و البته بیشتر رصد بازار را معطوف به مناطق پایین شهر کرد و راهی اینگونه مناطق شد و از چندین فروشنده مرغ که در مناطق جنوب پایتخت مغازه دارند در مورد اینگونه اخبار سوال کرد.

یکی از فروشندگان که خود را محمد معرفی کرد و به نظر فردی تحصیل کرده می‌آمد به خبرنگار ایرنا گفت: مدتی مشکل کمبود مرغ در بازار وجود داشت و پس از کم شدن مرغ قیمت آن نیز بالا رفت، اما تا به امروز مشتری به مغازه من نیامده که به دلیل نداشتن توان مالی و مصرف شخصی خود پوست مرغ بخواهد.

وی ادامه داد: در همین محله‌های پایین شهر مشتری داریم که اسکلت مرغ می‌خرد و می‌گوید آن را برای حیوانات خانگی خود می‌خواهد اما تا به امروز کسی از ما درخواست پوست مرغ نکرده است؛ حتی برای حیوانات.

محمد با بیان اینکه افرادی هستند که برای خراب کردن وجهه و اعتبار دولت در روزهای پایانی کارش چنین چیزهایی را در فضای مجازی نشر می‌دهند، گفت: من خودم از عملکرد متولیان امر در امر نظارت بر قیمت و توزیع مرغ و گوشت راضی نیستم اما نباید به حرف‌های بی پایه و اساسی که در فضای مجازی به دروغ در حال انتشار است نیز گوش دهیم.

یکی دیگر از فروشندگان مرغ در محله مشیریه وقتی از خبرنگار ایرنا خبر خرید پوست مرغ توسط برخی از شهروندان کم درآمد را شنید با لبخند جواب داد: اگر کسی از سر نداری به مغازه ما بیاید و برای مصرف شخصی خود و خانواده‌اش درخواست پوست مرغ کند مرغ را نسیه یا حتی مجانی به وی می‌دهم.

به گفته این فروشنده مرغ، افرادی هستند که پوست مرغ را از مرغ فروشی ها جمع آوری می کنند اما آنها این کار را از گذشته به صورت انبوه و به منظور تهیه روغن‌های صنعتی انجام می دهند.

در همین ارتباط، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران روز شنبه هفته جاری با اشاره به انتشار شایعاتی مبنی بر فروش پوست مرغ به اقشار کم‌درآمد، به خبرنگار ایرنا گفت: ضایعات مرغ از جمله پوست این حیوان در همه کشورها از جمله ایران به کارخانه‌های صنعتی فروخته می‌شود و فروش آن به اقشار کم‌درآمد کذب است.

مهدی یوسف‌خانی با بیان اینکه پوست مرغ برای مردم کاربردی ندارد و کسی حاضر نیست بوی نامطبوع آن را تحمل کند، ادامه داد: ضایعات مرغ در همه کشورها از جمله ایران به کارخانه های صنعتی برای تولید روغن های صنعتی نظیر گریس فروخته می شود. 

وی در پاسخ به این پرسش که میزان تولید و درآمد حاصل از فروش ضایعات مرغ در استان تهران چه میزان است، گفت: ضایعات توسط بخش خصوصی جمع آوری و به شرکت های صنعتی فروخته می شود به همین دلیل آماری از میزان تولید و فروش آنها در دست نیست.

یک کالا و ۲ قیمت؛ یکی ارزانتر و دیگری گرانتر از نرخ مصوب

سازمان مدیریت میادین شهرداری تهران چهارشنبه هفته گذشته قیمت مصوب برای هر کیلوگرم زولبیا و بامیه در سطح شهر را ۴۸ هزار تومان اعلام کرد؛ در میادین میو و تره بار این کالا ۱۰ درصد ارزان‌تر و با قیمت ۴۳ هزار و ۲۰۰ تومان به فروش می‌رسد.

همچنین میادین و بازارهای میوه و تره بار در ماه مبارک رمضان، روزهای شنبه تا پنج‌شنبه، صبح‌ها از ساعت هشت تا ۱۳ و عصرها از ساعت ۱۵ تا ۱۹ باز و جمعه‌ها نیز از ساعت هشت تا ۱۳ آماده ارائه خدمات به شهروندان هستند.

خبرنگار ایرنا از چند شیرینی فروشی در محله‌های بالا و پایین شهر قیمت گرفت اما در این مناطق برای هر کیلوگرم زولبیا و بامیه ۱۵ هزار تومان اختلاف قیمت وجود داشت؛ در محله شوش هر کیلوگرم زولبیا و بامیه را می‌توان پایین‌تر از قیمت مصوب و با قیمت ۴۰ هزار تومان خرید اما در بلوار اندرزگو شیرینی‌ فروشی‌ها این نوع شیرینی را به قیمت هرکیلوگرم ۵۵ هزار تومان به فروش می‌رسانند که اختلاف قیمت فاحشی باهم دارند و گرانفروشی یک تخلف آشکار است که باید توسط مراجع ذی‌صلاح پیگیری شود.

رئیس سازمان صمت استان تهران در گفت‌وگو باخبرنگار ایرنا تاکید کرد: شهروندان درصورت مشاهده هر گونه تخلف صنفی از قبیل گران‌فروشی، درج نکردن قیمت، تقلب و احتکار مراتب را با سامانه ۱۲۴ طرح موضوع کنند، بازرسان این سازمان با همکاری سایر دستگاه‌های مرتبط مانند بازرسان اصناف و اتحادیه‌ها، پلیس امنیت اقتصادی و سازمان تعزیرات حکومتی با متخلفان برابر قانون برخورد خواهد کرد.

ناصرخسرو هم واکسن کرونا ندارد

چند روزی است که خبر فروش واکسن کرونا در بازار ناصر خسرو تهران بر سر زبان‌ها افتاده و به بحث داغی در فضای مجازی تبدیل شده است؛ خبرنگار ایرنا به عنوان خریدار واکسن به بازار ناصرخسرو رفت و از چند فروشنده دارو درخواست واکسن کرونا کرد.

یکی از فروشندگان دارو که پسری جوان بود به خبرنگار ایرنا گفت: من چند سالی است در این بازار دارو می‌فروشم و بیش از یک سال است که کرونا در ایران شیوع پیدا کرده، اما از روزی که واکسن کشف شده در این بازار و به صورت آزاد هیچ واکسنی خرید و فروش نمی‌شود و اگر کسی مدعی شود که واکسن کرونا را دارد مطمئن باش که دروغ می‌گوید.

یکی دیگر از فروشندگان افزود: قرص‌هایی برای تقویت ریه در بازار پیدا می‌شود که برخی از شهروندان از آنها استفاده می‌کنند اما به شما قول می‌دهم که واکسن کرونا در ناصرخسرو وجود ندارد و اگر چیزی به عنوان واکسن را به شما فروختند مطمئن باش که تقلبی و خطرناک است.

اصناف متخلف و ضعف نظارت

بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا در شهرهای قرمز فقط مشاغل ضروری و گروه یک شامل کارخانه‌های تولیدی، مراکز صنعتی و معدنی، کشاورزی، شیلات و خدمات وابسته، مراکز زیرساختی و حیاتی، مراکز تأمین و توزیع آب، برق، گاز، مدیریت پسماند، فاضلاب و فعالیت‌های تصفیه تهویه هوا، پالایشگاه‌ها و جایگاه‌های عرضه سوخت، حمل و نقل عمومی کالا و مسافر برون شهری شامل ریلی، هوایی، جاده‌ای و دریایی و حمل و نقل عمومی درون شهری باید باز باشند.

ادارات و مراکز نظامی، انتظامی و امنیتی، امدادی و ستادی، فروشگاه‌های زنجیره‌ای، سوپرمارکت‌ها، میوه‌فروشی‌ها و سبزی فروشی‌ها، میادین میوه و تره‌بار، مراکز تولید، نگهداری، توزیع و فروش محصولات غذایی و خدمات وابسته، مراکز تولید و عرضه فرآورده‌های لبنی نانوایی (تولید فراورده‌های نانوایی)، مراکز بهداشتی، درمانی، امدادی، اورژانس و تأمین آمبولانس دولتی و خصوصی، داروخانه‌ها، مراکز و فروشگاه‌های دامپزشکی، پخش دارو، عطاری و داروهای سنتی نیز جزو مشاغل گروه یک و ضروری هستند که باید در هر شرایطی باز باشند.

مراکز تهیه، تولید و توزیع مواد غذایی آماده و بیرون‌بر، خدمات اپراتورهای ارتباطی، خدمات الکترونیک و فعالیت‌های پستی، شرکت‌های خدمات اینترنتی (اعم از تامین کنندگان اینترنت، فروشگاه‌های اینترنتی و شرکت‌های خدماتی مبتنی بر اینترنت)، رسانه‌های مکتوب و برخط و مشاغل مشابه، مراکز نگهداری و خدماتی سالمندان، معلولان، جانبازان، مراکز توان‌بخشی، و مراقبتی، آسایشگاه‌ها، تعمیرگاه‌های انواع قطعات و لوازم یدکی، فروشگاه‌های انواع مصالح ساختمانی و آهن‌آلات، کارگاه‌های صنعتی (مانند جوشکاری و تراشکاری و مشابه آن)، چاپخانه‌ها، خشکشویی‌ها، آرامستان‌ها نیز جزو مشاغل شغلی ضروری در گروه یک هستند.

اما اگر در شهر چرخی بزنیم میبینیم که بسیاری از مشاغلی که نباید فعالیت داشته باشند باز هستند و متاسفانه هیچ نهادی نیز به این موضوع رسیدگی نمی‌کند.

خیابان سعدی در منطقه ۱۲ شهرداری تهران در تاریخ ۳۰ فروردین ۱۴۰۰ کاملا فعال است، برخی از کسبه آنجا بدون توجه به هشدارهای وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا به کار خود ادامه می‌دهند و انگار نه انگار ویروس کرونا در تهران روزانه جان چندین شهروند را می‌گیرد.

وقتی خبرنگار ایرنا از یکی از کسبه در مورد چرایی فعالیتشان در دوران کرونا سوال کرد پاسخ تامل برانگیزی گرفت: «شما اجاره مغازه مارو می‌دی؟ شما شِکم زن و بچه مارو سیر می‌کنی اگر مغازه را تعطیل کنیم؟». واقعیت این است که اینگونه کسبه‌ها هم تخلف می‌کنند و هم به زعم خود برای تخلفشان دلیل قرص و محکمی دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha