شاید بتوان مهمترین اقدامات دولت در این زمینه را احداث سدها، تثبیت منابع آبی و بهره گیری از تکنولوژی و فناوریهای نوین آبیاری برشمرد که هر یک در نوع خود نجات بخش دشت ها و زمین های کشاورزی از خشکسالی هستند.
خبرنگاران استانی ایرنا در ادامه سلسله گزارش های جهش تولید و دستاوردهای دولت در هشت سال گذشته این بار محور مطالب به بخش کشاورزی معطوف شده است، عرصه ای که ضمن رونق تولید برای مصرف داخلی و اشتغالزایی، زمینه ساز توسعه صادرات به کشورهای مختلف است که باید گفت این اهداف در دولت یازدهم و دوازدهم با وجود خشکسالی و کم آبی در کشور تا حدود زیادی محقق شده است.
توجه به روستاها در بخش های آسفالت راه ها، برچیده شدن مدارس خشت و گلی از بسیاری از مناطق محروم و روستایی و توسعه فعالیت های صنعتی به عنوان یک راهبرد در مسیر افزایش فرصت های شغلی قسمت دیگری از رهاورد دولت در سال های گذشته است که خبرنگاران ایرنا در گفت و گو با مسوولان به جزئیات آنها پرداخته اند که در ادامه اشاره می شود:
آذربایجان غربی
آسفالت دهها کیلومترراه؛ اقدام طلایی برای عمران روستاهای آذربایجانغربی عنوان گزارشی است از مرکز ارومیه که به مهمترین محاسن طرح ابرار در راستای رضایت روستاییان و پیشگیری از مهاجرت به شهرها پرداخته است.
در ابتدای این گزارش آمده است: آذربایجان غربی با ۲ هزار و ۸۰۰ روستا و آبادی که بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ روستای آن بالای ۲۰ خانوار هستند، یکی از استانهای با بیشترین روستا در کشور به شمار میرود که البته تا پیش از دولت تدبیر و امید، نگاه فاخری به بسیاری از این روستاها وجود نداشت.
با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید، توجه ویژه به توسعه روستایی به ویژه ارتقای شاخص های خدمترسانی به روستاییان در دستور کار قرار گرفت و بسیاری از اهداف در راستای گذر از میانگین کشوری در حوزه گازرسانی روستایی، آبرسانی روستایی، برقرسانی به روستاها حتی کمتر از ۱۰ خانوار و اجرای طرح هادی و همچنین بهبود وضعیت راه های روستایی در دستور کار دولت قرار گرفت.
در حالی که تصور می شد با وجود نگاه ویژه دولت، کار خاصی در حوزه توسعه روستایی صورت نمی گیرد، رساندن بسیاری از آمار بهره مندی ها به حدود ۸۰ درصد و بیشتر، نشانه ای از موفقیت قریب به کامل در این حوزه به ویژه در آذربایجان غربی است.
هم اینک، کمتر روستایی در آذربایجان غربی حتی با کمتر از ۱۰ خانواده، از نعمت برق بی بهره است و حدود ۸۰ درصد روستاها در حوزه استفاده از گاز طبیعی، نزدیک به همین رقم در حوزه استفاده از آب شرب سالم و بهداشتی و بیش از ۸۰ درصد خانوارهای روستایی از راه خوب و مناسب و حتی آسفالته برخوردار شده اند که به گفته مسوولان این روند البته در حدود یک سال آینده نیز با قوت و قدرت ادامه می یابد.
علاوه بر اقدامات اثرگذار بین سال های ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۸، "اقدام ملی برای راههای اولویت دار روستایی" (ابرار) طی سال گذشته در آذربایجان غربی با قدرت اجرا شد و روز به روز، بیش از گذشته اثرگذاری خود را در توسعه روستاهای این استان نمایان کرد.
رشد ۵۰ درصدی سرمایهگذاری در بخش صنعت آذربایجانغربی عنوان گزارش دیگری از این مرکز است که بخش دیگری از اقدامات دولت در آذربایجان غربی را تشریح کرده و نوشته است: با همت دولت تدبیر و امید ۴۲ هزار و ۴۲ میلیارد ریال در بخش صنعت این استان سرمایهگذاری شده که این آمار رشد ۵۰ درصدی را نسبت به سالهای ابتدایی دولت نشان میدهد.
توسعه فعالیتهای صنعتی یک راهبرد مهم در مسیر افزایش فرصتهای شغلی کشور و به تبع آن، استان آذربایجان غربی است و با ایجاد هر واحد صنعتی، علاوه بر ظرفیت های شغلی که بهصورت مستقیم برای افراد جویای کار ایجاد میشود، زمینههای متعددی برای اشتغال غیرمستقیم افراد در بخشهای مرتبط همچون حملونقل، توزیع و فروش کالا، خدمات و پشتیبانی و سایر حوزهها، فراهم میشود که رقم آن بسیار قابلتوجه است.
آذربایجان غربی طی سالیان طولانی گذشته، یکی از مناطق کم برخوردار در حوزه صنعتی بود و بهره چندانی از این بخش نداشت ولی با تغییر رویکرد دولت در این استان به ویژه در دوره فعالیت دولت تدبیر و امید، روند توسعه صنعتی و تولیدی دراین خطه از کشور نیز سرعت گرفت و امروزه، این استان گامهای بلندی برمیدارد.
آذربایجان شرقی
از مرکز تبریز هم گزارشی با عنوان هزینهکرد بیش از ۲ هزار میلیارد تومانی برای سدسازی در آذربایجانشرقی منتشر شده که به ساخت سدهای جدید و تلاش دولت برای تکمیل سدهای در حال ساخت با ۲ هزار و ۹۵ میلیارد تومان هزینهکرد، اشاره دارد.
در این مطلب می خوانیم: دولت تدبیر و امید از ابتدای فعالیت خود تا به امروز بیش از چهار هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار ریالی و بیش از ۳۵۰ میلیون یورو اعتبار ارزی برای اجرای طرحهای حوزه آب در آذربایجانشرقی هزینه کرده است.
در نزدیک به هشت سال فعالیت دولت تدبیر و امید، طرح های مختلف و متنوعی در حوزه آب آذربایجان شرقی اجرا شده که خط دوم آبرسانی زرینه رود به تبریز، طرح انتقال آب ارس به تبریز و طرح توسعه بهره برداری از ارس جمله آنهاست؛ دولت تدبیر و امید تنها برای اجرای این سه طرح مهم حوزه آب استان هزینه های کلانی کرده است.
سد قیز قلعه سی و شبکه پایاب سد خداآفرین، سد های حاجیلر چای، گرمی چاِی و پیغام چای همراه با شبکه پایاب سد آیدوغموش از دیگر طرح های راهبردی حوزه آب آذربایجان شرقی است که در دولت تدبیر و امید جامه عمل پوشیدند.
در تبیین تلاش دولت برای تکمیل سدهای در حال ساخت آذربایجان شرقی، اشاره به این نکته خالی از لطف نیست که در آیین افتتاح سد «کلقان چای» شهرستان بستان آباد در شهریور ماه پارسال، رییس جمهوری، با وجود ضیق مالی دولت، دستور تخصیص اعتبار لازم برای تکمیل و بهره برداری از سدهای «شهریار» شهرستان میانه، شهید مدنی تبریز و «گردیان» شهرستان جلفا تا پایان دولت دوازدهم را صادر کرد.
همچنین در مدت فعالیت دولت تدبیر و امید، سه سد «آقبلاغ» و «حاجیلر چای» در شهرستان ورزقان و «کلقان چای» در شهرستان بستان آباد به بهره برداری رسیده که نقش مهمی در توسعه شهری و روستایی آذربایجان شرقی در سال های آتی خواهند داشت.
البرز
خبرنگار ایرنا در کرج هم با مدنظر قرار دادن توسعه خطوط ریلی در کنار مسیر های جاده ای و هوایی به همت دولت تدبیر و امید گزارشی با عنوان قطار البرز روی ریل توسعه و شکوفایی تهیه کرده و به اقدامات دولت در این زمینه پرداخته است.
در مقدمه این گزارش آمده است: استان البرز با گسترده ای به مساحت پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع، توسعه خطوط راه آهن و مترو با چشم انداز درازمدت برای حمل و نقل مسافر، کالا و تجارت توسط دولت تدبیر و امید در آن ریل گذاری شده است.
بررسی های اقتصادی بیانگر آن است که بهره مندی از خطوط ریلی، آسان ترین ، ارزان ترین و مطمئن ترین مسیر برای جابه جایی مسافر و نقل و انتقال کالا بوده که استان البرز به واسطه کثرت جمعیت ، برخورداری از سه هزارو ۵۰۰ واحد تولیدی و صنعتی بزرگ ، متوسط و کوچک صادرات محور ، همجواری با پایتخت و قرار گرفتن در مسیر شریان های ارتباطی کشور روند توسعه خطوط ریلی در آن به ویژه طی هشت سال گذشته مورد توجه قرار گرفته است.
قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم بیانگر آن است که استان البرز از گذشته در بخش مراودات بار و مسافر از اهمیت فراوانی برخوردار بوده؛ هرچند نگاه به این ظرفیت در ادوار مختلف متفاوت بوده است.
وجود راه آهن قدیمی تهران - کرج - قزوین - زنجان و تبریز بیانگر آن است که البرز از گذشته های دور دارای ظرفیتی بالقوه در بخش راه آهن بوده اما این ظرفیت تا پیش از دولت تدبیر و امید مورد توجه چندانی قرار نگرفته است.
هرچند در اواخر دهه ۷۰ احداث متروی تهران - کرج و اواخر دهه ۸۰ فعال شدن ایستگاه راه آهن حسین آباد کرج اقدامی توسعه ای برای بهره مندی البرز از خطوط ایمن ریلی به شمار می رود اما نگاه توسعه ای به این بخش طی هشت سال گذشته به مراتب بیشتر ادوار پیش از آن بوده است.
انتقال سریع و آسان کالاهای داخلی به مرزهای شمال غربی کشور و در مقابل واردات کالاهای ضروری از مسیر ریلی کرج - قزوین - زنجان - آذربایجان شرقی این امکان را به وجود آورده تا در شرایط تحریمی بتوان به خوبی از ظرفیت های ریلی بهره کافی را برد.
از سوی دیگر وجود کریدور ریلی شمال- جنوب و شرق به غرب به عنوان یک مسیر مهم این امکان را به وجود آورده تا به سهولت بتوان در انتقال کالاهای تولیدی استان البرز و تهران به دریای خزر و همسایگان شمالی کشور اقدام کرد.
با این حال توسعه خطوط ریلی نه تنها در بخش راه آهن بلکه در بخش قطار شهری البرز از جمله اقداماتی است که دولت تدبیر و امید در کارنامه عملکردی خود دارد که بازرترین آن ۲ خطه شدن راه آهن کرج - قزوین است.
اصفهان
تامین مسکن نیازمندان در اصفهان، گام فراگیر برای بهبود رفاه اجتماعی عنوان گزارشی است که به همت خبرنگار ایرنا در اصفهان تهیه شده و به توجه دولت به اقشار آسیب پذیر و محرومیت زدایی اشاره کرده و نوشته است: توجه هر چه بیشتر به اقشار آسیب پذیر و محرومیت زدایی همواره جزو شعارها و سیاستهای دولتها در کشور به شمار رفته که البته در سالهای مختلف با نوسانهای زیادی همراه بوده است.
این که بتوان نیازهای اولیه شهروندان محروم به خصوص در نقاط حاشیهای را تامین کرد نیازمند برنامهریزی و اقدامات مناسب است که در این میان تامین مسکن را باید مهم ترین نیاز قلمداد و به دنبال آن برای رفع دیگر نیازها برنامه ریزی کرد.
بر همین مبنا دولت یازدهم و دوازدهم با برنامهریزی و اقداماتی کوشید که در قالب یک طرح گسترده و فراگیر کشوری برای تامین مسکن نیازمندان جامعه گامهای موثری بردارد.
دولت تدبیر و امید طرحی را با عنوان طرح مسکن محرومان از ابتدای سال ۹۸ آغاز کرد و به دنبال آن در مدت گذشته ۱۹ استان محروم کشور از جمله سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، جنوب کرمان از این پروژه بهره مند شدند.
بوشهر
احداث ۴۲۹ سازه آبخیزداری بخشی از تدبیر و تلاش هشت ساله دولتهای یازدهم و دوازدهم برای مهار خشکسالی و پیامدهای ناگوار آن بر منابع طبیعی در استان بوشهر است که اگر با عملکرد همه دولتهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در این بخش در این استان مقایسه شود، بازهم افزایش دارد.
آب و خاک منابع مهم و ارزشمندی است که طبیعت به انسان هدیه کرده و بدون داشتن آب و خاک سالم، حیات و زندگی روی کره خاکی امکان پذیر نخواهد بود بر همین اساس، حفظ آب و خاک و آلوده نکردن آن وظیفه همه انسانها است.
در مناطق خشک و نیمه خشکی مثل استان بوشهر علاوه بر ریزشهای جوی ناچیز و پراکندگی زیاد، بارشهای سالانه آن در۳ تا ۵ بارندگی در طول یک سال آبی خلاصه میشود که با شدت زیاد و در زمان کمی انجام و منجر به بروز سیلابهای مخرب میشود به نحوی که این استان در آمار سیلابهای مخرب در ۳۰ سال گذشته در رتبه پنجم تا هفتم کشور جای دارد.
میانگین بارندگی در استان بوشهر ۲۵۰ میلیمتر در سال است که در صورت تحقق این میزان بارندگی، مجموع روان آبهای ناشی از بارشهای این استان و استانهای همجوار بالا دست که به سمت خلیج فارس سرازیر میشود در مجموع بیش از چهار میلیارد مترمکعب است و با همه تلاشی که از سوی وزارتخانههای نیرو و جهاد کشاورزی انجام شدهاست تاکنون فقط بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از این حجم روانآب مهار و ۸۵ تا ۹۰ درصد از آنها بدون استفاده در دریا تخلیه میشود.
از طرفی اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری علاوه براینکه بخش زیادی از این روانآبها را کنترل میکند، از فرسایش و تخریب خاک جلوگیری کرده و باعث تغذیه سفرههای آبهای زیرزمینی میشود به همین دلیل انجام پروژههای مهم آبخیزداری و استحصال حجم قابل ملاحظهای از آبهای روان باعث مدیریت بحران آبی که در اثر خشکسالی سالهای گذشته اتفاق افتاده شد و اگر این کار انجام نمیشد به طور یقین استان بوشهر اکنون با شرایط حادتری در زمینه کم آبی روبرو بود.
براساس آمارهای موجود پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاسال ۱۳۹۲ در مجموع ۴۰۴ سازه آبخیزداری در استان بوشهر احداث شده بود، این در حالی است که از سال ۹۲ تا ۹۹ با همت و تلاش دولت تدبیر و امید ۴۲۹ سازه آبخیزداری درسطح ۲هزار و ۸۵۰ هکتار، گابیون بندی ۱۷هزار و ۳۸۶مترمکعب، عملیات خشکه چین و هلالی آبگیر، ۱۶۶ هکتار پیتینگ و ۴۳۹ هکتار عملیات بیولوژیک در این استان انجام شد که معادل کل عملکرد ۳۴ ساله پیش از آن بودهاست.
این وضعیت نشان میدهد مشکلات اقتصادی،تحریمهای ظالمانه و تنگناهای مالی مانع از توجه دولت تدبیر و امید به منابع آب و خاک و اجرای طرحهای آبخیزداری برای تقویت سفرههای زیرزمینی در استان بوشهر نشد، زیرا با توجه به خشکسالیهای بیش از یک دهه اخیر در این استان، هرگونه غفلت در این زمینه منجر به بیکاری خانوادهها و تهدید اشتغال و تولید میشد.
این مطلب بخشی از گزارش مرکز بوشهر با عنوان احداث ۴۲۹ سازه آبخیزداری برای مهار خشکسالی در بوشهر است که ادامه آن را می توانید با ورود به سایت خبرهای استانی ایرنا بخوانید.
تهران
توسعه هشت ساله قرچک؛ ایجاد شهرک صنعتی تا انتقال آب از سد ماملو عنوان گزارشی است از مرکز تهران که با این مقدمه آغاز شده است: قرچک در سال ۱۳۹۱ از بخش به شهرستان ارتقا یافت که در این مدت با گسترش زیرساختهایی، نظیر احداث بیمارستان دولتی، ایجاد مراکز درمانی روستایی، راه اندازی شهرک صنعتی، توسعه خدمت رسانی عمرانی، انتقال آب سد ماملو و نزدیکی به پایتخت،همچون قطاری است که در راه پیشرفت شتابان می رود.
شهرستان ۲۷۰ هزار نفری قرچک که در ۳۰ کیلومتری جنوب شرق تهران واقع شده، یکی از مناطق مهم استان تهران از نظر بافت فرهنگی و اجتماعی به شمار می رود که اقوام مختلفی از سراسر کشور را در خود جای داده و این امر نه تنها به تقابل فرهنگی که به ایجاد وفاقی کم نظیر در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی تبدیل شده است.
حضور اقوام مختلف کرد، ترک، عرب، بلوچ و سایر قومیتها از سراسر ایران اسلامی در کنار ساکنان قدیمی این شهرستان که در مناطق شهری و روستایی زندگی می کنند باعث شده تا مناسبتهای ملی و مذهبی این شهرستان رنگ و بوی دیگری داشته باشد به طوری که در هر محله میتوان از آداب و رسوم شهرهای مختلف کشور، نشانههایی را مشاهده کرد از این رو همگان از قرچک به عنوان ایرانی کوچک یاد می کنند.
با آغاز فعالیت دولت یازدهم ، خدمت رسانی به مردم این شهرستان رنگ و بوی دیگری به خود گرفت ، بیمارستانی ۹۶ تختخوابی در آن احداث شد ، زیر ساخت های بهداشت و درمان آن ۲۵۰ درصد رشد کرد ، شهرک صنعتی آن راه اندازی شد، روستاهای این شهرستان رنگ و بوی پیشرفت گرفته و بسیاری از مشکلات و موانع توسعه این شهرستان برداشته شد.
احداث شهرک صنعتی ۸۰۰ هکتاری قرچک در سال ۱۳۸۳ به تصویب هیأت دولت وقت رسیده بود ولی عملیات اجرایی این طرح در زمینه تملک اراضی ، تغییر کاربری ، تأمین زیرساخت های لازم و طراحی شهرک بیش از ۱۰ سال به طول انجامید.
شهرک صنعتی قرچک در ۳۵ کیلومتری جنوب شرق تهران با وسعت ۷۵۵ هکتار در ۴ فاز عملیاتی شده که از سال ۹۱ پروژه های عمرانی فاز یک آن در ۲۲۰ هکتار آغاز شد و در دولت تدبیر و امید، واگذاری اراضی آن به متقاضیان و صاحبان صنایع آغاز گردید.
این شهرک صنعتی از امکانات زیر بنایی شامل برق ، آب ، گاز و راه دسترسی ، روشنایی معابر برخوردار است.
خراسان رضوی
کشت گلخانهای از مطلوبترین شیوههای کشت شناخته شده و در شرایطی که آب و اهمیت مدیریت مصرف آن به یکی از اولویتهای جهانی و منطقهای تبدیل شده، این شیوه کشت از جایگاه ویژهای برخوردار است و تولید مضاعف با وجود مصرف آب کمتر، این شیوه را به روشی محبوب بدل ساخته است.
اهمیت این موضوع خبرنگار ایرنا در مشهد را برآن داشته تا در گزارشی با عنوان کشت گلخانهای پیشتاز در رونق تولید اما نیازمند مانعزدایی به واکاوی اقدامات انجام شده و چشم انداز پیش رو در استان خراسان رضوی بپردازد.
مقدمه اینگونه آغاز شده است: رهبر معظم انقلاب ۱۴۰۰ را سال «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری کردند و در این راستا کشت گلخانهای، که تاکنون در جهش و رونق تولید عرصه کشاورزی آثار موفقی از خود بر جای گذاشته است، همچنان نیازمند ارتقای پشتیبانیها و مانعزداییها برای افزایش تاثیرات خود در این حوزه است.
صرفهجویی در مصرف آب، افزایش بهرهوری، امکان کاشت و برداشت محصول در تمام فصول، امکان پرورش محصولات خارج از فصل و خارج از اقلیم، قابلیت مقابله با تهدیدات و خسارات به واسطه امکان کنترل و اقدامات پیشگیرانه، برخی از مزایای کاشت گلخانهای است.
در شرایطی که اقتصاد مقاومتی از چند سال پیش مورد توجه و هدف برنامههای پیشرفت در بخشهای مختلف قرار گرفته است، امسال با تاکید مقام معظم رهبری بر ضرورت رونق تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها، برنامهریزی در بخشهای مختلف به سوی راههای موثرتری گرایش پیدا کرد که بخش کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی کشور در کنار بخش صنعت و خدمات از این مسیر مستثنی نیست.
در این میان در کنار همه شیوههای کشت و زرع، کشت گلخانهای دورنمای مطلوبتر و آینده روشنتری را پیش رو دارد و علت آن نیز افزایش توانمندی کشاورزان در این زمینه و نیز پیشرفت دانش بشری در این عرصه است.
اجرای سیاستهای هوشمندانه و نوین در حوزه کشت و زرع بخش کشاورزی از جمله گرایش به شیوههای نوین کشت و مدیریت شیوههای سنتی موجب می شود در بحرانیترین شرایط تولید در این بخش نیز کمتر دغدغهای وجود داشته باشد.
تاکنون ۶۸۰ هکتار از زمین های خراسان رضوی زیر کشت گلخانه ای قرار گرفته است که سالانه ۶۵ هزار تن محصول از این سطح برداشت میشود و این استان با تولید بیش از هفت میلیون تن انواع محصولات زراعی، باغی و دامی به ارزش ناخالص اقتصادی ۹۵ هزار و ۷۳۰ میلیارد و ۴۲۳ میلیون ریال جایگاه تاثیرگذاری در اقتصاد ایران دارد.
خراسان رضوی به عنوان یکی از استانهای موفق و برتر در حوزه کشاورزی، دارای توانمندیهای فراوانی است و کسب رتبه دوم کشور در کشت گلخانهای نشان از توان و ظرفیت بسیار آن در این بخش دارد.
خراسان شمالی
پاک شدن رد پای مدارس خشت و گلی در خراسان شمالی عنوان گزارشی است از مرکز بجنورد که خبرنگار در ابتدا با توصیف شرایط سخت درس خواندن در مدارس خشت و گلی پرداخته و در ادامه اقدامات دولت تدبیر و امید برای برچیدن این مدارس را برجسته کرده است.
در این گزارش می خوانیم: این روزهای دیگر مادران راز و جرگلانی، مانه سملقانی و بجنوردی و دیگر خانواده ها در جای جای این استان ترس از تحصیل کودکان خود را در زیر سقف های ناایمن ندارند و اکنون خراسان شمالی طعم شیرین برچیده شدن مدارس خشت و گلی را با همت بلند دولت تدبیر و امید می چشد وکودکان این استان شمالشرق کشور امیدوارند دیگر مدارس نا ایمن نه تنها در این استان که در کشور نیز سراغی از آنها نباشد و تمام دانش آموزان در کلاس های نو نوار درس بخوانند.
حالا دیگر دانش آموزان استان خراسان شمالی به جای مشق دلهره و املای محرومیت ، مشق و املای امید را بر دفترهای خود قلم می زنند و در انتظار روزهای بهتر مدرسه سازی برای همه دانش آموزانند.
برچیده شدن مدارس خشت و گلی در استان خراسان شمالی با مساعدت وزارت آموزش و پرورش دولت تدبیر و امید نه تنها پایانی بر خاطرات تلخ دانش آموزان این خطه شمالشرق کشور که قفلی بر پایان دلنگرانی و دلهره معلمانی نیز بود که اگر بیشتر از مادران دانش آموزان که همسنگ آنها در زمستان های سرد و باران فصلی شدید و تندباد بهاری حضور در کلاس ها را تجربه کردند، نبود کمتر از آن نیز نبود و چه روزهای سختی که پای تخته سیاه مدارس با هر وزش باید شدیدی ابتدا این معلم بود که دلش می ریخت که نکند سقف و یا دیوار مدرسه بریزد و دانش آموزانش خدای ناکرده زیر آوار بمانند.
امروز به برکت برچیده شدن مدارس خشت و گلی در یکی از استان های محروم در شمالشرق کشور در مرکز گنجینه فرهنگ ها و همسایگی دیار امام رضا(ع) معلمان نیز در کنار دانش آموزان و والدین آنها نفس راحت می کشند و با یادآوری روزهای دشوار در آن مدارس ناایمن به فردای پرامیدی فکر می کنند که این روزهای دشوار در مدارس ناایمن در دفتر خاطرات برخی از این دانش آموزان به ثبت برسد تا آیندگان نیز در جریان این مشکلات قرار گیرند.
برخی از این معلمان هنگامی که اولین بار برای تدریس در مدارس خشت و گلی را در شهرستان مرزی راز و جرگلان و بخش هایی مانند یکه سعود و غلامان اعزام تجربه می کردند و تا قبل از ورود به این مدارس باور نمی کردند که این چنین کلاس هایی نیز هست و این که تدریس در این کلاس ها و گفتن از خوشبختی و آینده در پای تخته نداری و زیر سقف نبود امکانات چندان هم آسان نبود.
چهار محال و بختیاری
خبرنگار ایرنا در شهرکرد نیز در گزارشی با عنوان نجات دشتهای چهارمحال و بختیاری از خشکسالی با احداث ۶۵۰ طرح آبخیزداری اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری را به عنوان یکی از برنامههای مهم دولت تدبیر و امید به منظور کاهش خشکسالی و پیامدهای آن، کاهش فرسایش خاک، کاهش رسوب و تقویت سفرههای زیرزمینی و تقویت آبخوان دشتها برشمرده که در هشت سال گذشته ۶۵۰ سازه در استان چهارمحال و بختیاری احداث شده است.
در بخشی از مقدمه این گزارش آمده است: استان چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ دشت اصلی با ۲۳۰ هزار هکتار است که هماکنون بیش از ۹۵ درصد دشتهای استان ممنوعه و ممنوعه بحرانی است و خشکسالی گربیان دشتهای این استان را گرفته است.
کارشناسان عقیده دارند که روند ممنوعه شدن دشتهای استان از سال ۶۲ با ممنوعه شدن دشت سفیددشت آغاز شد و هماکنون چهار دشت شهرکرد، خانمیرزا، بروجن- فرادنبه و سفیددشت به دلیل خشکسالیهای یک دهه اخیر به عنوان دشت ممنوعه بحرانی تبدیل شدهاند.
با توجه به اهمیت بحث احیاء دشتها و تقویت آبخوان سفرههای این دشتها در چند سال اخیر بیشتر طرهای آبخیزداری و آبخوانداری در حاشیه دشتهای استان اجرایی شده است .
براساس آمارهای موجود پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا سال ۱۳۹۲ در مجموع ۲هزار و ۲۵۰ سازه آبخیزداری در استان احداث شده بود، این در حالی است که از سال ۹۲ تا ۹۹ با همت و تلاش دولت تدبیر و امید ۶۵۰ سازه آبخیزداری از جمله گابیون بندی، عملیات خشکه چین و هلالی آبگیر و عملیات بیولوژیک در استان انجام شد.
زنجان
گامهای بلند توسعه در زنجان با احداث سدها و مدیریت منابع آب عنوان گزارشی است از مرکز زنجان که در مقدمه آن آمده است: تامین منابع آبی همواره از دغدغه های نهادهای مرتبط با این حوزه همچون وزارت نیرو و جهادکشاورزی به خصوص در مناطقی با میانگین بارندگی کم است و زنجان نیز در زمره استانهای با کمبود نزولات جوی است که احداث سدها از جمله تدابیر اتخاذ شده جهت مدیریت منابع آبی و توسعه پایدار در بخشهای مختلف است.
ساخت سد در هر منطقه ای کنترل روان آبها و جلوگیری از وقوع سیلاب، تامین آب حوزه کشاورزی و مصرف خانوارهای روستایی و شهری از طریق ذخیره آب و تولید انرژی را به دنبال دارد.
در حالیکه بشر اولیه برای تامین آب مورد نیاز خود، شروع به کندن چاه کرد وخانه ها و کمکم شهرها را در کنار رودخانه ها بنا کرده و برای نگهداری وذخیره آب سد ساخت.
در گذشته ایجاد سد عمدتا با اهداف تامین آب آشامیدنی و آبیاری مزارع کشاورزی بوده اما امروزه به دلیل نیاز به انرژی برق آبی و دیگر اهداف، توسعه بیشتری یافته و برداشت از آب های شیرین جهان دلیلی براهمیت سد سازی در دنیای امروز است.
یکی دیگر از اهداف مهم سد سازی بهبود و توسعه شبکه آبیاری و کشاورزی زمین های پایین دست به شمار می رود که در کشورهایی مانند ایران که پراکندگی زمانی و مکانی بارندگی های نامناسب دارد و ریزش های جوی در فصولی صورت می گیرد که شاید نیاز کمتری به آب باشد و یا قسمت اعظم نزولات در برخی مناطق متمرکز است.
تنها راه چاره و مقابله با این مساله ایجاد مخازن است و این امر به خصوص در مناطقی که متکی به کشاورزی هستند اجتناب ناپذیر است. ایجاد مخازن، کار وکسب و درآمد ملی به همراه دارد. در زمان حاضر شبکه های آبیاری و تامین آب کشاورزی در ایران باعث توسعه، بهبود و رونق اقتصادی مناطق شده است و امروزه احداث سد با هدف تولید برق آبی یک امر متداول بوده و کشورهای پیشرفته وحتی در حال رشد کمال استفاده را از این پتانسیل می برند.
سمنان
توسعه سامانههای نوین آبیاری در شاهرود، نیاز امروز و پشتوانه فردا عنوان گزارشی است از شاهرود که در بخشی از آن آمده است: اجرای سامانههای نوین آبیاری، با کمکهای بلاعوض دولت و تسهیلات ارزانقیمت، راهکار بهرهوری بیشتر از آب و عبور از بحرانهای خشکسالی در مناطق کمبارشی همچون شهرستان شاهرود در استان سمنان است.
شهرستان شاهرود، با توجه به اینکه از نظر توزیع مکانی در منطقه ای کم بارش قرار دارد و بارش ها نیز در دوره مناسبی نازل نمی شود، اکنون با کاهش نزولات آسمانی مواجه است و کشاورزان برای بهره وری بهتر از آب و تولید محصولات مجبور به اجرای عملیات آبیاری هستند.
اجرای عملیات آبیاری براساس منابع آب های زیرزمینی و سطحی موجود در منطقه انجام می شود که این منابع هرساله بر اثر عوامل مختلف اُفت پیدا می کند. چنانچه کشاورزان بخواهند سطح موجود کشاورزی خود را حفظ کنند باید تغییر در روند مدیریت آبیاری در سطوح زراعی و باغی داشته باشند.
یکی از اقداماتی که اکنون انجام می شود اجرای سامانه های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی است. اجرای این سامانه ها با هدف ارتقای بازدهی آبیاری، انتقال، توزیع در سطح مزرعه و مصرف انجام می شود.
سیستان و بلوچستان
طرح اقدام ملی نهال در حال ثمر مسکن در سیستان و بلوچستان عنوان گزارشی است از مرکز زاهدان که اقدامات دولت تدبیر و امید در بخش مسکن برای این منطقه از کشور را تشریح کرده است.
در بخشی از این مطلب آمده است: ورود دولت به حوزه تامین مسکن در قالب انبوهسازی در تاریخ ایران دستکم قدمت چهار دههای دارد سرنخ تاریخی مسکنسازیها را از دولت هاشمی رفسنجانی شروع میکنیم که مسکن اجتماعی با نگاه به تامین مسکن برای طبقات پایین جامعه آغاز شد پروژهای که در دهه ۶۰ و بحبوهه تبعات جنگ تحمیلی همراه بود اما ناتمام ماند و تنها به یک نام در کتابهای تاریخ تبدیل شد.
بعد از آن در دولت احمدی نژاد مسکن مهر بر سر زبانها افتاد انبوهسازیی که اقشار کمدرآمد را به داشتن مسکن و سرپناه امیدوار کرد و با تمام فراز و نشیبها، انتقادها و تعریف و تمجیدها ادامه یافت تا اینکه به دولت یازدهم و دوازدهم رسید در این دولت که میزبان تلاطم و بحران مسکن دورههای قبل شد کار کمی سختر بود دولت برای رفع بحران مسکن و به قولی رفع و رجوع اشتباه گذشتگان کارهایی مانند صندوق پسانداز مسکن، بازار رهن ثانویه مسکن، فروش اقساطی مسکن، مسکن اجتماعی و حمایتی ومسکن قسطی کارمندان را مطرح و اجرایی کرد تا اینکه در زمستان ۹۸ طرح اقدام ملی مسکن مطرح شد.
اوایل شهریور ۹۸ نام نویسی طرح ملی مسکن از استان کرمان کلید خورد از هجدهم آبان همان سال نیز دور دوم نام نویسی طرح اقدام ملی مسکن در ۱۰ استان دیگر آغاز شد که سیستان و بلوچستان از جمله آنها بود.
در نخستین گام عملی آبان ۲ سال پیش کلنگ آغاز عملیات اجرایی نخستین پروژه طرح اقدام ملی مسکن برای ساخت ۲۹۰ واحد مسکونی در مهر شهر زاهدان به زمین زده شد.
سهمیه استان در طرح اقدام ملی مسکن ۲۰ هزار واحد مسکونی است که هفت هزار واحد در شهر زاهدان و بقیه در سایر شهرها ساخته میشود، این نوید را عطاء الله اکبری مدیرکل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان ۲ سال پیش به بیخانهها داده بود.
سال گذشته نیز با نام نویسی یکهزار و ۸۲۶ نفر متقاضی جدید از سیستان و بلوچستان مرحله سوم طرح اقدام ملی پیگیری شد و در نهایت به سفر اسفند محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی به سیستان و بلوچستان انجامید.
قزوین
پرداخت مطالبات و اشتغالزایی،خدمات شاخص دولت به ایثارگران قزوین عنوان گزارشی است از مرکز قزوین که در بخشی از آن می خوانیم: دولت تدبیر و امید به رغم تمامی مشکلات و تنگناهای مالی، خدمات گسترده ای به جانبازان و خانواده شهدای قزوین ارایه کرده است که از جمله موارد شاخص آن، می توان به پرداخت مطالبات ۶۶۱ تن از آزادگان استان با ۳۹۷ میلیارد ریال اعتبار و رفع مشکل اشتغال جامعه هدف اشاره کرد.
دولت یازدهم و دوازهم با وجود تمامی مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم های ظالمانه دشمنان، گام های بلندی را برای خدمت رسانی به ایثارگران برداشته و ظرفیت مناسبی برای اشتغال خانواده های شهدا و ایثارگران ایجاد کرده است.
بنا به دستور رییس جمهوری تا پایان سال جاری ۱۲ هزار نفر از فرزندان شهدا و جانبازان بالای ۷۰ درصد استخدام میشوند که این میزان جذب فرزندان ایثارگران در هیچ دولتی سابقه نداشته است.
استان قزوین سه هزار و ۶۶ شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده است که از این تعداد، ۵۴۲ شهید از سپاه، ۹۴۰ شهید از ارتش، ۱۰۸ شهید از نیروی انتظامی، ۱۹ شهید از جهاد، هزار و ۳۵۷ شهید از بسیج و ۲۰ شهید انقلابی هستند.
همچنین استان قزوین ۶۷۱ آزاده، هفت هزار و ۲۶۸ جانباز، یک هزار و ۸۷۴ والدین در قید حیات شهدا، ۷۸۴ همسر شهید، هزار و ۸۵۷ فرزند شهید و ۱۸ شهید جاویدالاثر مدافع حرم دارد.
کردستان
هشت سال و ۱۰ طرح شاخص صنعتی در کردستان عنوان گزارشی است از مرکز سنندج که به تشریح طرح های شاخص دولت تدبیر و امید که منجر به اشتغال بیش از ۱۰۰ نفر شده پرداخته است.
در ادامه این گزارش می خوانیم: کردستان با همه توانمندیها، منابع و ذخایر غنی و متنوع معدنی، فلزی و غیرفلزی به ویژه طلا، سنگ آهن، سنگهای تزئینی، باریت، منگنز، فلدسپات و سنگ آهک که دارد به عنوان استانی کشاورزی بیشتر شناخته و معرفی شده است.
اما طی هشت سال گذشته با اجرای طرحهای صنعتی بزرگ و شاخص همچون معدن طلای زرکوه، پتروشیمی و لاستیک بارز، بخش صنعت و معدن این استان هم متحول و قسمتی از ظرفیتهای این بخش از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل شد هرچند هنوز هم جای کار در این زمینه بسیار است.
تسریع رشد اقتصادی و توسعه همه جانبه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با بهبود شاخصهای اقتصادی از مسیر صنعتی شدن قابل تحقق است و این مهم خود یکی از مهمترین الزامات برای پیشرفت، توانمند شدن جامعه و بهرهبرداری بهینه از منابع طبیعی است.
تعداد واحدهای صنعتی کردستان در ابتدای آغاز بکار دولت تدبیر و امید (سال ۱۳۹۲) ۴۴۰ مورد بوده که طی هشت سال فعالیت این دولت ۴۷۶ پروانه بهرهبرداری در بخش صنعت صادر شده است و اینگونه تعداد صنایع به ۹۱۶ واحد رسید و این آمار نشان از رشد ۱۰۸ درصدی در این بخش دارد.
براساس پایشهای انجام شده از سال ۱۳۹۳ تاکنون هم ۴۶۲ فقره پروانه بهرهبرداری تعلیق شده که مهمترین دلایل این اتفاق شامل خروج ماشین آلات و توقف تولید، واگذاری به مالک جدید، عدم فعالیت و فرسودگی ماشین آلات، تغییر موضوع فعالیت بوده است.
سرمایه گذاری انجام شده در واحدهای صنعتی استان در ابتدای شروع بکار دولت دکتر روحانی چهار هزار و ۲۲۸ میلیارد ریال بوده که بعد از گذشت هشت سال این میزان رشدی بیش از هفت برابر داشته و به ۳۳ هزار و ۱۷۰ میلیارد ریال رسیده است.
میزان اشتغال واقعی واحدهای صنعتی طی هشت سال اخیر نسبت به ابتدای آغاز بکار دولت تدبیر و امید ۲۷۴ درصد و میزان اشتغال اسمی هم ۹۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
گیلان
مدرسه سازی بعنوان یکی از مهمترین عوامل توسعه فرهنگی و اجتماعی، طی سالهای اخیر در گیلان رشد خوبی داشته و احداث یک هزار و ۸۹۹ کلاس درس در فاصله سال های ۹۲ تا ۹۸ گواه بر توجه دولت به این امر است.
خبرنگار ایرنا در رشت در گزارشی با عنوان توسعه فضاهای آموزشی گیلان با ساخت یک هزار و ۸۹۹ کلاس درس به مهمترین اقدامات دولت تدبیر و امید در این رابطه پرداخته و نوشته است: در سال های اخیر به ساخت و توسعه فضاهای آموزشی با کیفیت در کشور توجه ویژهای شده است و تلاش شده در ساخت مدارس به عنوان محلی برای فراگیری علم و دانش توسط آینده سازان کشور تمامی استانداردها مد نظر قرار گرفت ضمن اینکه با تمام مشکلات اعتباری و تحریم ها اعتبارات این مجموعه در کشور کاهش پیدا نکرد.
استان گیلان طی سال های اخیر در توسعه زیربنای فضای آموزشی رشد خوبی داشته است. استان گیلان با دو نیم میلیون نفر جمعیت دارای ۳۶۸ هزار دانش آموز است. زیربنای فضای آموزشی گیلان یک میلیون و ۶۵۰ هزار متر مربع اعلام شده بنابر این با توجه به اینکه میزان سرانه فضای آموزشی استان ۵.۳ درصد است به لحاظ متوسط کشوری در جایگاه بالاتری قرار دارد چنانکه این سرانه در کشور حدود ۵.۲ درصد است.
علاوه بر ساخت مدارس جدید، استانداردسازی فضاهای آموزشی از برنامه های مهم اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان گیلان است که طی سال های ۹۲ تا ۱۴۰۰ اقدمات خوب و قابل توجهی در این ارتباط انجام گرفته است.
مازندران
گزارش رسمی شرکت آب منطقهای مازندران نشان میدهد که طی هشت سال گذشته مهار آبهای سطحی استان با افزایش حدود ۶۰ درصدی به طرز قابل توجهی از نگرانی کشاورزان کاسته و راحتی خیال را برای مالکان دستکم ۳۵ هزار هکتار اراضی کشاورزی به ارمغان آورده است.
طبق آمار و ارقام این شرکت ، مهار آبهای سطحی مازندران از ۲۹۳ میلیون متر مکعب سال ۹۲ به حدود ۴۵۰ میلیون مترمکعب در پایان سال ۱۳۹۹ رسید که نتیجه آن افزایش تثبیت منابع آبیاری زمینهای کشاورزی از ۶۵ هزار هکتار سال ۹۲ به حدود ۱۰۰ هزار هکتار بوده است.
آب ، مهم ترین نیاز کشاورزی مازندران محسوب می شود ، اما به رغم اهمیت کشاورزی این استان در تامین امنیت غذایی کشور، اکنون فقط حدود ۱۱ درصد آب سطحی استان ذخیره می شود.
غفلت چند دههای در هدر رفت حجم وسیعی از منابع آبی مازندران را به هیچ عنوان نمیتوان انکار کرد ، اما دولت تدبیر و امید طی سال های ۹۲ تا ۱۳۹۹ در مجموع بیش از ۲۲ هزار میلیارد ریال در این زمینه سرمایهگذاری کرد که نتیجه آن علاوه بر ایجاد امید به حفظ اراضی و گسترش کشاورزی در این خطه شمال کشور ، تامین آب شرب از پشت سد ها و کاهش بهره برداری از آب زیر زمینی و چاه های عمیق است.
بر اساس اعلام شرکت آب منطقه ای مازندران دولت تدبیر و امید علاوه بر عملیاتی کردن ۱۹۲ طرح ، برای اجرای ۱۰ طرح منابع آبی مصوب شده ۵۰ هزار میلیارد ریال اختصاص داد که شامل هفت طرح آب رسانی با پوشش ۵۰ شهر و ۲ هزار روستا و معادل ۳۵ هزار میلیارد ریال و ساخت سه سد زارم رود ، کسلیان و سجاد رود با ۱۵ هزار میلیارد ریال بوده است.
مازندران از لحاظ آب و هوایی در منطقه معتدل خزری واقع است. میانگین بارش باران در این استان تا یک دهه پیش، بیش از ۸۰۰ میلی متر بود که در سالهای اخیر به کمتر از ۷۰۰ میلی متر رسید، موضوعی که دولت تدبیر و امید بدرستی علاوه بر توجه به کشاورزی و تامین آب کشاورزی ، به آب شرب بهداشتی شهری و روستایی نیز توجه خاص کرده است.
همزمان با آغاز فعالیت دولت تدبیر و امید طول شبکه های آبیاری و زهکشی مدرن در مازندران ۴۰۰ کیلومتر بود ولی در پایان سال گذشته به بیش از ۵۰۰ کیلومتر افزایش یافت.
این مطلب بخشی از مقدمه گزارش مرکز ساری با عنوان تثبیت منابع آبی، ارمغان توجه به بخش کشاورزی مازندران است که متن کامل آن در سایت خبرهای استانی ایرنا قابل دسترسی است.
هرمزگان
توسعه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی هرمزگان با ۶۰هزارمیلیارد ریال عنوان گزارشی است از مرکز بندرعباس که در آن آمده است: حمایت دولت از بخش خصوصی در مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی استان هرمزگان منجر به سرمایه گذاری بیش از ۶۰ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۱۰ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم درسال های اخیر شده است.
در ادامه این مطلب می خوانیم: در سال ۶۸ براساس تبصره ۱۹ قانون برنامه اول توسعه به دولت اجازه داده شد که در سه نقطه مرزی کشور شامل کیش، قشم و چابهار اقدام به تأسیس منطقه آزاد تجاری کند و چگونگی اداره این مناطق در هفتم شهریورماه ۱۳۷۲ به تأیید مجلس شورای اسلامی رسید و ۲۱ شهریور ۱۳۷۲ مورد تأیید شورای نگهبان قرار گرفت.
استان هرمزگان با داشتن ۲ منطقه آزاد تجاری قشم و کیش و هفت منطقه ویژه اقتصادی ومعدنی خلیج فارس، منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی، کشتی سازی، لاوان، قشم، پارسیان و جاسک بیشترین نقش در حوزه مناطق آزاد تجاری و اقتصادی کشور را دارد.
مناطق آزاد کیش و قشم که در گذشته با وجود ظرفیتهای فراوان محلی برای واردات کالا بوده است اما درسالهای اخیر بویژه در دولت یازدهم و دوازدهم نقش خود را شناخته و با بهره برداری از طرحهای تولیدی و اشتغالزا خود را برای یک پردازش جدید جهت صادرات کالا آماده کرده که طرحهای بهره برداری شده دراین سالها نشان ازاین وضعیت را دارد.
درسالهای اخیر بویژه در سال ۹۹ بالاترین بهره برداری از طرحهای توسعه ای در زمینه صنعت، معدن، فولاد، گردشگری، تولید و تجهیزات مورد نیاز کشور از جمله قیر، لاستیک و آلومینیوم دراین مناطق را شاهد بودیم که شماری از این طرح ها نیز در صف بهره برداری درسالجاری به عنوان سال تولید ، پشتیبانی ها ومانع زدایی قرار دارند.
پیوند اقتصاد ملی به اقتصاد جهانی، انتقال تکنولوژی پیشرفته به منطقه، جذب سرمایههای خارجی، تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص و افزایش صادرات و کسب درآمدهای ارزی از جمله هدفهای ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در استان هرمزگان است.
نظر شما