به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، سرتیپ دوم پاسدار حسن عراقی زاده رییس اداره بهداشت و درمان ستاد کل نیروهای مسلح و دبیرقرارگاه بهداشتی - درمانی امام رضا (ع) در نیروهای مسلح صبح امروز دوشنبه در نشست خبری افزود: تعداد بیمارانی که از ابتدای شیوع کرونا تا چهارم اردیبهشت ماه امسال در بیمارستانهای نیروهای مسلح بستری شدند، ۵۴ هزار و ۷۹۱ بیمار کرونایی بوده و الان هم حدود ۲ هزار بیمار کرونایی همزمان روی تختهای ما بستری هستند.
وی با بیان اینکه بیمارستانهای نیروهای مسلح جهت ارائه خدمات درمانی و بستری بیماران آمادگی صددرصد دارند، گفت: به هر تعدادی که وزارت بهداشت و درمان لازم بدانند و اعلام رسمی کنند ما آماده هستیم که بیمارستانهای سیار خودمان را در هر نقطهای از کشور چه در شهرهای بزرگ، شهرستانها و چه در مناطق دور افتاده به سرعت کمتر از ۲۴ ساعت مستقر و ارائه خدمات را آغاز کنیم.
سردار عراقیزاده گفت: هر جا لازم باشد و وزارت بهداشت اعلام کند، آماده راه اندازی تختهای نقاهتگاهی هستیم. طرح شهید سلیمانی که از ابتدا با قوت و قدرت کارش را شروع کرد این روزها هم به کار خود بسته به شرایط و بسته به اینکه آنها اجازه داشته باشند که به درب منازل مراجعه کنند و صلاح باشد این کار را ادامه خواهند داد.
دبیرقرارگاه بهداشتی - درمانی امام رضا (ع) همچنین درباره آخرین وضعیت واکسن فخرا گفت: تولید واکسن فخرا هم به سرعت در حال پیشرفت است و به زودی فاز یک آن به اتمام خواهد رسید و وارد فاز دوم خواهیم شد.
وی در ادامه گفت: وظیفه ذاتی نیروهای مسلح دفاع از کیان و مرزهای نظام مقدس جمهوری اسلامی و حفظ امنیت کشور است و هر ماموریت دیگری هم که در کنار آن انجام می دهند نباید به این دو مأموریت اصلی خدشه وارد شود. این موضوعی بوده که از ابتدا مورد توجه بوده یعنی علیرغم اینکه ما در یک ماموریتهای ثانویه مثل کرونا، سیل و زلزله وارد می شویم اما ماموریت اصلی ما که دفاع و امنیت از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است نباید خدشه دار شود و این در این دوره هم مورد توجه قرار گرفته و ذرهای خدشه به این دو مأموریت اصلی وارد نشده است.
سردار عراقی زاده افزود: ما به موضوع کرونا به عنوان یک رزمایش دفاع بیولوژیک نگاه کردیم. کرونا ممکن بود منشا طبیعی یا غیر طبیعی داشته باشد اما ما به عنوان یک رزمایش نگاه کردیم که بتوانیم کشور را در مقابل تهدیدات عمدی بیولوژیک مصونسازی کنیم و آمادگیهای لازم را برای آن روز داشته باشیم.
رییس اداره بهداشت نیروهای مسلح ادامه داد: سیاست کلی ستاد کل نیروهای مسلح و قرارگاه امام رضا (ع) از ابتدای موضوع کرونا تا امروز هماهنگی کامل و لحظه به لحظه با ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت و درمان است. هیچ اقدامی را بدون هماهنگی با ستاد ملی و یا وزارت بهداشت انجام ندادیم و امروز هم همین حرف میزنیم و در آینده هم همین مسیر را خواهیم رفت.
دبیرقرارگاه امام رضا (ع) یادآور شد: موضوع کرونا در تاریخ یکم یا دوم اسفندماه سال ۱۳۹۸ که اولین موارد شناخته شده کرونا در کشور مطرح شد بلافاصله در ستاد کل قرارگاهی تحت عنوان قرارگاه مقابله با ویروس کرونا به ریاست معاون هماهنگ کننده ستاد کل سردار عبداللهی تشکیل شد. متناظر این قرارگاه ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و وزارت دفاع شکل گرفت. این قرارگاه به صورت روزانه فعالیتهای خود را به روز می کرد و متناسب با شرایط کشور برنامههای خود را اعلام میکرد. در تاریخ ۲۲ اسفند که فرمان رهبر معظم انقلاب مبنی بر یک حمایت همه جانبه و دفاع همه جانبه و کمک همه جانبه نیروهای مسلح در حوزه کرونا صادر شد که در آن زمان قرارگاه امام رضا (ع) با ریاست سرلشکر باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح تشکیل شد و این قرارداد متناظر آن در ۴ سازمان دیگر تشکیل شد.
وی با بیان این که در ذیل قرارگاه امام رضا (ع) ۱۰ کمیته تشکیل شد گفت: کمیته اطلاعات انتظامی و امنیتی، کمیته عملیات، کمیته آماد و پشتیبانی، کمیته نیروی انسانی، کمیته آموزش و فرهنگسازی، کمیته فنی و تحقیقات، کمیته فرهنگی و اطلاع رسانی، کمیته بهداشت و درمان که در عین حال دبیرخانه قرارگاه هم بود، کمیته طرح ریزی و راهبردی و کمیته مستندسازی که هر کدام از آنها در حوزه موضوعی خود ماموریتهای خاصی را به عهده گرفتند.
سردار عراقی زاده افزود: در روزهای ابتدایی علاوه بر کمبودهایی در زمینه مواد محافظتی مثل ماسک و مواد ضدعفونی کننده و لباسهای خاص، احتکار هم زیاد شده بود بنابراین در حوزههای امنیتی بسیج، سپاه و نیروی انتظامی از جهت کشف انبارهای ماسک و مواد شوینده که احتکار شده بود فعال شدند.
وی ادامه داد: در فضای مجازی اطلاعات غلط و تشویش آوری برای جامعه ایجاد میشد که حوزه فاوا و امنیتی از همان ابتدا فعال شدند و برخوردهای مناسبی داشتند و این فعالیت ها هنوز هم ادامه دارد.
دبیرقرارگاه امام رضا (ع) گفت: در حوزه عملیاتی به درخواست وزارت بهداشت نیاز به یک ضدعفونی کردن و پاکسازیهای محیطی در سطح وسیع داشتیم که این کار توسط دهها و صدها یگان نیروهای مسلح در اقصی نقاط کشور، شهرها و مناطق دورافتاده انجام شد و پاکسازیهای محیطی صورت گرفت که بعدها بنا به دلایلی خواسته شد که این کار کم شود.
وی افزود: در بخش کمیته آماد با توجه به کمبودهایی که آن روزها در ماسک و مواد ضدعفونیکننده وجود داشت همه ظرفیت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و بسیج به کار گرفته شود و حتی کارگاه های محلی نیروهای مسلح به کار گرفته شد برای اینکه بتوانند در این حوزه در واقع نیاز کشور را فراهم کنند.
رییس اداره بهداشت و درمان ستاد کل ادامه داد: با توجه به این که کرونا یک پدیده ناشناخته در همه دنیا و در کشور بود نیاز به تحقیقات مفصلی در این حوزه داشتیم بنابراین کمیته تحقیقات تشکیل شد. دانشگاه علوم پزشکی ارتش و دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله در سپاه برای دریافت طرحهای تحقیقاتی و انجام طرحهای تحقیقاتی فعال شدند که بسیاری از طرحها به نتیجه رسیده است.
سردار عراقی زاده گفت: کمیته بهداشت و درمان یا دبیرخانه که نقش هماهنگیهای درون سازمانی و برون سازمانی را داشت از ابتدا تشکیل شد چرا که ما عضو ستادی که در وزارت بهداشت برای هماهنگی های لازم تشکیل شده بود از ابتدا بودیم و هماهنگیها را انجام دادیم.
وی افزود: سعی کردیم از ابتدا تا امروز تمام کنشها، واکنشها و فرآیندهایی را که در سطح نیروهای مسلح و در سطح کشور تا حدی که ما اطلاع داریم اتفاق افتاده همه آنها را مستند سازی کنیم و بتوانیم از آن در آینده به عنوان درس آموختهها استفاده کنیم و برای آیندگان هم یک مجموعه مستند ارزشمندی را به جا بگذاریم بتوانند در آینده در حوادث مشابه اگر اتفاق افتاد از آن استفاده کنند.
دبیرقرارگاه بهداشتی – درمانی امام رضا (ع) ادامه داد: در ابتدای کار با کمبودهایی در سازمانها و بیمارستان ها داشتیم سعی کردیم کامل کنیم. برای انجام یک تست ساده pcr را در ابتدا مشکل وجود داشت. به سرعت بیمارستانهای نیروهای مسلح خود را به آزمایشگاههای pcr تجهیز شدند. وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جزو اولین سازمانهایی بود که کیت pcr را در کشور تولید کرد. تا قبل از کیت pcr برای کوبید را ناچار بودیم که از خارج تهیه کنیم. در صنایع وزارت دفاع اولین کیت تشخیص کرونا را توانستند تولید کنند که هم در نیروهای مسلح و هم در بخش کشوری در وزارت بهداشت از آن استفاده شد.
وی گفت: آزمایشگاه های لازم در این زمینه فراهم شد. تختهای icu که در آن زمان به شدت مورد نیاز بود در سطح بیمارستانهای ما گسترش پیدا کرد.
سردار عراقی زاده با بیان این که ما از ابتدا به وزارت بهداشت اعلام کردیم که آماده هستیم در چند حوزه همکاری جدی داشته باشیم گفت: تخصیص بیمارستانهای نیروهای مسلح برای پذیرش بیماران کرونایی که ابتدا اعلام کردیم که ۷۰ درصد تختها در اختیار بیماران کرونایی قرار بگیرد و در مرحله بعد اعلام کردیم کل تختهای بیمارستانی نیروهای مسلح اعم از ارتش، سپاه، ناجا و وزارت دفاع در اختیار وزارت بهداشت و درمان و در اختیار کشور برای پذیرش بیماران کرونایی قرار بگیرد که تا امروز هم ادامه دارد.
وی افزود: در حال حاضر 2 هزار بیمار کرونایی روی تختهای بیمارستانهای نیروهای مسلح بستری هستند و البته هنوز قابلیت افزایش و توسعه دارد. ظرفیت بیمارستانهای ما در شهرهایی که نیاز دارند به هر میزان که جا داشته باشند و به هر میزان که لازم باشد در اختیار و در خدمت وزارت بهداشت برای پذیرش بیماران است که از ابتدا اعلام شده و هنوز هم ادامه دارد. در هر زمانی هم که لازم باشد این ظرفیت در اختیار بیماران کرونایی قرار خواهد داشت.
دبیر قرارگاه بهداشتی درمانی امام رضا (ع) گفت: ما از ابتدا اعلام کردیم که به هر میزان و در هر جایی که لازم باشد بیمارستانهای سیار را برپا کنیم که تا الان 15 بیمارستان سیار حسب درخواست وزارت بهداشت مستقر شده ، انجام مأموریت کرده و جمع شده است.
سردار عراقی زاده افزود: هر زمانی و در هر نقطهای که وزارت بهداشت اعلام کند ما آماده هستیم که بدون محدودیت بیمارستانهای سیار خودمان را مستقر کنیم، مأموریت بپذیریم و تا هر زمانی هم که لازم باشد این مأموریت را ادامه دهیم.
وی تاکید کرد: بار دیگر اعلام میکنم اگر وزارت بهداشت برای برپایی بیمارستان های سیار درخواست کند این کار را انجام خواهیم داد. در دوره گذشته تجربهای داشتیم که نمیخواهیم تکرار نمیکنیم مقامات دیگر غیر مسئول این تقاضا را در بعضی از رده ها از ما داشتند. این هماهنگی باید حتما در سطح ستاد ملی و وزارت بهداشت صورت بگیرد بنابراین هر درخواستی از این مسیر به ما برسد حتما انجام میدهیم.
رییس اداره بهداشت و درمان نیروهای مسلح به بحث نقاهتگاه اشاره کرد و گفت: بعد از اینکه بیماران از بیمارستان ترخیص میشوند سلاح نباشد که به منزل بروند و دوران قرنطینه را باید طی کنند بنابراین ما آمادگی داریم که بخشهای نقاهتگاهی ایجاد کنیم و این عزیزان را در آنها بستری کنیم. تا پایان سال ۹۹، ۳۳۱ نقاهتگاه به ظرفیت ۲۸ هزار و 357 تخت نقاهتگاهی توسط نیروهای مسلح در کشور ایجاد شد. در استانها در شهرستانها و هر جایی که وزارت بهداشت اعلام کرده بودند این نقاهتگاه ها را راهاندازی کردیم که البته خیلی استقبال نشد و مردم بیشتر ترجیح دادند بعد از اینکه از بیمارستان ترخیص میشوند به منزل خود بروند. از آنجا که الزام و اجباری هم وجود نداشت ما خیلی آمار بستری در نقاهتگاهها نداشتیم اما این آمادگی و ظرفیت سازی فراهم شد.
وی در ادامه افزود: در شیراز یک بیمارستان پشتیبان که در یک ورزشگاه با همکاری نیروهای مسلح و دانشگاه علوم پزشکی شیراز راه اندازی شده که الان فعال است و حدود ۵۰ بیمار دارد. تعداد زیادی بیمار در دو هفته اخیر پذیرش و ترخیص شدند و به عنوان یک ظرفیت پشتیبان در اختیار بیمارستانهای شهر است. در اصفهان بیمارستان سیاری را نیروی زمینی سپاه از قبل راه اندازی کرده بود که هنوز فعال است و به بیماران شهر کمم می کند. یک بیمارستان هم ارتش با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و بنیاد برکت در کنار بیمارستان الزهرای اصفهان راه اندازی کردند. نیروهای مسلح آمادگی دارد در تمام استانها و هر جایی که دانشگاههای علوم پزشکی اعلام نیاز کنند و توسط وزارت بهداشت به ما گفته شود امکان این همکاری هست و آماده هستیم در ظرف چند ساعت این بیمارستانها و مراکز نقاهتگاهی مستقر شود.
سردار عراقی زاده گفت: نیروهای مسلح آمادگی دارد که در بخش تیمهای مراقبتی به مجموعه وزارت بهداشت در بخشهای پیشگیری کمک کنند که البته نیروهای مسلح از ابتدا فعال بوده است. سال گذشته حدود ۴۰۰ تیم پزشکی ۳ تا ۵ نفر را در استان های مختلف به وزارت بهداشت معرفی کردیم و وارد تیمهای آنها شدند و در حوزه پیشگیری طرح شهید سلیمانی از اواخر پاییز سال ۹۹ با همکاری نیروهای بسیج آغاز شد و همچنان هم ادامه دارد.
وی افزود: طرح شهید سلیمانی که با همکاری سازمان بسیج مستضعفین و به ویژه بسیج جامعه پزشکی و با همکاری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی آغاز شد چند هدف عمده را دنبال کرد. ابتدا بیماریابی فعال، یعنی مردم به جای این که به مراکز درمانی ثابت مراجعه کنند جایی وجود داشته باشد که بتوانند تماسهای تلفنی برقرار کنند و در ثانی کسانی باشند که بتوانند به صورت محله محور به محلهها و درب منازل مراجعه کنند و اطلاعات بیماری را گرفته و متناسب با آن آموزشهای لازم را بدهند.
دبیرقرارگاه بهداشتی درمانی امام رضا (ع) ادامه داد: طرح شهید سلیمانی از آذر سال ۹۹ شروع شد طی چند مرحله فراز و فرودهایی داشت. نهایتا مرحله دوم آن که در واقع یک بیماریابی فعال در مقیاس وسیع تر بود در اسفند ماه انجام شد و امروز هم این طرح فعال است ادامه داد اگر چه ممکن است در مقاطع زمانی مختلف بسته به شرایطی که در کشور وجود دارد نوع عملکرد آنها متفاوت باشد.
وی یادآور شد: فرمانده کل سپاه درارتباط تصویری که با استانها و فرماندهان سپاههای استانها داشتند تأکید کردند که طرح شهید سلیمانی همچنان باید با قوت استمرار داشته باشد که بتوانیم به اهداف و نتایج مورد نظر خود برسد.
سردارعراقی زاده در ادامه به تولیدات صنعتی که مورد استفاده دز حوزه کرونا قرار گرفته اشاره کرد و گفت: همکاران ما در وزارت دفاع در ابتدا تولید ماسک را شروع کردند. لباسهای محافظتی که در بیمارستانها مورد استفاده قرار گرفت. اولین کیت تشخیص pcr را در وزارت دفاع تولید کردند و بعد از آنجا که تنها علاج کرونا شاید بعد از رعایت پروتکلها بحث واکسن بود وارد تولید واکسن شدند.
دبیرقرارگاه بهداشتی درمانی امام رضا (ع) افزود: دو ماه قبل واکسن فخرا که برگرفته از نام شهید فخری زاده است رونمایی شد. این واکسن در مجموعه ای در حال تولید است که شهید فخری زاده مسئولیت آن را به عهده داشتند و الان هم همکاران ایشان راهشان را ادامه میدهد که توانست مجوز بالینی را کسب کند و فاز یک آن در چند هفته آینده تمام شود و وارد فاز ۲ شود. از واکسنهای خیلی خوبی خواهد بود که میتواند دست کشور را بگیرد و به کمک مردم بیاید. البته در کنار تولید این واکسن بیمارستان بقیه الله هم در بخش تولید واکسن فعال است.
وی گفت: همکاران ما در ناجا با همکاری یگانهای اطلاعاتی سپاه از ابتدا تا امروز هم در بخش کشف و رصد انبارهای احتکاری که توسط مبتکران جمع شده بود و در دسترس مردم به خوبی قرار نمیگرفت همچنین در فضاسازیهای منفی که در فضای مجازی صورت می گرفت توانستند این فضا را رصد و شناسایی کنند و با متخلفین و عوامل ناامنسازی فضای مجازی برخورد کنند.
رییس اداره بهداشت و درمان ستاد نیروهای مسلح گفت: یکی دیگر از محورهایی که دوستان ما در ناجا خیلی فعال بودن کمک به کنترل ترددها و عبور و مرور جادههای کشور بود. ستاد ملی کرونا بسته به شرایط تصمیماتی را در رابطه با ورود و خروج شهرها یا ممنوعیت ورود به پارک ها می گیرد بنابراین عامل اجرایی همه این تصمیمات سلبی و ایجابی در این حوزه عزیزان ما در نیروی انتظامی هستند که در این مدت به طور شبانه روز فعال بودند و هستند که از همه این عزیزان تشکر میکنم.
وی در ادامه گفت: تمام جلسات ستاد ملی کرونا رییس ستاد کل حضور داشتند و نقش بسیار مهم و موثری ایفا کردند. نماینده ستاد کل در تمام جلسات قرارگاه پشتیبانی ستاد کرونا که با مسئولیت وزیر کشور تشکیل میشود حضور دارند.
دبیرقرارگاه بهداشتی – درمانی امام رضا (ع) درباره آمار شهدای مدافع سلامت گفت: تا امروز 35 نفر در نیروهای مسلح شهید مدافع سلامت هستند. پزشک، پرستار و از عزیزان دیگری که در بیمارستانهای ما به نوعی مشغول خدمت بودند.
سردار عراقی زاده درباره بحث آموزش نیروهای مسلح گفت: یکی از کمیته های زیرمجموعه قرارگاه امام رضا (ع) کمیته آموزش است که مسئولیت این کمیته با معاون آموزش ستادکل است. از ابتدای کرونا تصمیمات خوبی گرفته شد. اولا که طول دوره آموزش رزم مقدماتی سربازی از دو ماه به یک ماه کاهش پیدا کرد. که این تصمیم بزرگی بود که طول دوره آموزشی که سال های سال 2 ماه بوده است به نصف کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: فضای مراکز آموزش به یک دوم کاهش پیدا کرد. یعنی اگر مرکز آموزشی هزار نفر باید در آن آموزش می دیدند به طور استاندارد ابلاغ شد که باید به یک دوم کاهش پیدا کند. فاصله گذاری بین افراد و بین تختها و کلاسهای آموزشی که تشکیل می شد بیشتر شد. پروتکلهای بهداشتی سخت گیرانهای به مراکز به لحاظ رعایت فاصله گذاری مناسب، کوتاهی زمان کلاسها، برگزاری کلاسها در فضای باز و تهویه مناسب در داخل کلاسهای سربسته و یا آسایشگاه و دستوراتی در مورد غذاخوریها، نمازخانهها ابلاغ شد.
وی گفت: تا مقطعی ما اصلا بیماری در بین سربازان نداشتیم. در موج دوم کرونا تعدادی بیمار داشتیم چرا که سربازان از پادگان خارج می شدند اما حادثه خارج از کنترل نداشتیم. معمولا مواردی که بود به صورت تک گیری بوده که بلافاصله توسط تیم بهداشتی که در محل پادگان حضور داشتند شناسایی شده یا این افراد در داخل پادگان قرنطینه شدن یا تحت درمان قرار گرفتند و به بیمارستان منتقل شدن.د اگر شرایط داشتند به مرخصی فرستاده شدند که مجموعه این اقدامات انجام شده است.
سردار عراقی زاده یادآور شد: مأموریت اصلی نیروهای مسلح دفاع از کشور و تامین امنیت کشور است نباید مخدوش شود چرا که دفاع و امنیت تعطیل بردار نیست و باید به این دو حوزه توجه شود بنابراین سعی کردیم با رعایت پروتکلها مراکز آموزشی کار خود را انجام دهند و هم اینکه موارد خارج از کنترل نداشته باشیم.
نظر شما