به گزارش ایرنا، پیروز حناچی شهردار تهران عصر سهشنبه در آیین رونمایی از تمبر یادبود پیشگامان داستاننویسی معاصر ایران «سیمین دانشور» و «جلال آلاحمد» اظهارداشت: ثروت یک شهر، ساختمانهای بلند یا برجهای تجاری نیست بلکه ثروت یک شهر مفاخر و مشاهیر آن است، این افراد کیفیت شهر را ارتقا میدهند.
وی با تاکید بر حفظ آثار و بناهای تاریخی، فرهنگی و سیاسی گفت: طرح احیای یکصد خانه موزه در شهرداری تهران آغاز شده و امیدواریم به زودی اجرایی شود.
حناچی با اشاره به حفظ خانهها و بناهای واجد ارزشهای تاریخی با مشارکت صاحبان اصلی آنها افزود: شهرداری تهران آمادگی دارد که در این زمینه پیشقدم شود.
شهردار تهران با اشاره به تملک خانه مستوفی الممالک ابراز امیدواری کرد: این خانه موزه نیز مانند سیمین و جلال احیا شود.
وی گفت: ایجاد گذر حکمت از خانه موزه سیمین و جلال و خانه نیما در شهرداری تهران در حال بررسی است و امیدواریم به زودی اجرایی شود.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران نیز در این آیین اظهارداشت: شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران تلاش دارد که خانه سیمین و جلال به عنوان بخشی از تاریخ ادبی و فرهنگی ایران همچنان فعال باشد و فضای محیطی مناسبی را برای برگزاری چنین جلساتی فراهم کرده است، جای جای این خانه، تاریخ دارد و تاریخ آن توسط همه اهالی فرهنگ و ادب بیان شده است و امیدواریم جلسات و نشستهای ادبی در این خانه ادامه داشته باشد.
محمدرضا جوادی یگانه گفت: امیدواریم خانه نیمایوشیج در مجاورت خانه سیمین و جلال که توسط سازمان زیباسازی در حال مرمت است، به زودی به عنوان خانه موزه احیا و به بهرهبرداری برسد.
تمبر سفیر فرهنگی جوامع
معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ملی پست نیز در این آیین اظهارداشت: تاریخ، فرهنگ و پیشینه ما، مایه افتخار کشور است و وظیفه ماست که آن را پاس بداریم و برای آیندگان حفظ کنیم و افتخار ماست که یاد مفاخر و مشاهیرمان را زنده نگه داریم.
رمضانعلی سبحانیفر گفت: امروز تمبر منقوش به ارزشها و مفاخر و مشاهیر ماست و به عنوان یک سفیر از جامعه به جامعه دیگر از یک تاریخ به تاریخ دیگر مطرح است، در جوامع، در بین ملتها و تاریخهای مختلف به گردش درمیآید و ساری و جاری میشود و فرهنگ آن جامعه و مسایل آن مقطع زمانی را به آیندگان منتقل میکند، همچنین تمبر در همه کشورها مورد توجه قرار میگیرد و به عنوان یک سند در تاریخ ثبت و ضبط میشود.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت ارتباطات و رئیس شورای عالی تمبر نیز در این آیین گفت: شرکت ملی پست گام اول را برای قدردانی از مشاهیر و پیشگامان ایران برداشت و این گام، رونمایی از تمبر سیمین و جلال به عنوان سفیر کوچک فرهنگی است که توسط علیرضا ذاکری به صورت اورجینال نقاشی و تبدیل به تمبر شده است.
سیدجمال هادیان افزود: ادیبان، اندیشمندان و مسئولان اگر در مورد مشاهیر ایران پیشنهادی دارند، به شرکت ملی پست ارایه دهند که در صحن شورا تصویب شود تا زمانی که دولت فعلی برقرار است بتوانیم تمبرهایی را از مشاهیر منتشر کنیم و به یادگار بماند.
سردبیر مجموعه فرهنگی هنری بخارا و پیشکسوت ادبی نیز در این آیین با اشاره به اهمیت جایگاه سیمین دانشور و جلال آل احمد در ادبیات معاصر اظهارداشت: گرایشهای متنوع و متکثر جامعه در خانه این دو نویسنده رفت و آمد داشتند و این زن و شوهر پناهگاهی برای شنیدن این صداها بودند، آنان متجدد و پایبند به سنت بودند، گرایشهای ادبی مدرنی نیز داشتند و در زمینههای گوناگون ترجمه و تالیف کردند، بسیاری از روشنفکران در این خانه، میتوانستند همدیگر را ببینند و زمینهای برای دعوت به شنیدن صداهای مختلف بود.
علی دهباشی با تاکید بر احیای خانه نیما در نزدیکی خانه سیمین دانشور و جلال آل احمد گفت: نشستهای ادبی و زمینه گفت و گو در این خانهها باید فراهم شود و نسل جوان در این برنامهها شرکت کنند و از آثار آنان بیاموزند، ما از طریق خواندن آثار این نویسندگان میتوانیم به ویژگیهای انسانی، اسلامی، ایرانی و وفاداری آنان به آب و خاک این سرزمین پی ببریم.
رئیس کمیته ملی موزههای ایران(ایکوم) نیز در این آیین درباره جایگاه تمبر در میان مواریث فرهنگی و معنوی سخن گفت و اظهارداشت: تمبر وسیله ارتباط فرهنگی بین نسل ها به شمار میآید، در حقیقت تمبر شاخصههای فرهنگی هر کشوری را به مردمان آن کشور، آیندگان و همچنین سایر کشورها معرفی میکند.
احمد محیط طباطبایی از تمبر به عنوان یک پدیده فرهنگی یاد کرد و گفت: تمبر دارای ارزش فرهنگی و مادی است و نشان قدرت هر حکومتی به شمار میآید، توجه به تمبر در فعالیت موزهها و تاثیرگذاری آن نه تنها در ایران بلکه در سطح جهان حائز اهمیت است.
محمدحسین دانایی خواهرزاده جلال آلاحمد نیز در این آیین ضمن قدردانی از ویکتوریا دانشور از تقدیم خانه سیمین و جلال به شهرداری تهران و برگزاری برنامهها و نشستهای ادبی در این خانه گفت: خوشبختانه امروز خانه موزه سیمین و جلال تبدیل به مکان فعال و پویای فرهنگی تبدیل شده است، سیمین دانشور و جلال آل احمد فرقی بین دولتها و ملتها قائل نبودند بلکه از نظر آنان فرهنگ و هنر ساحتی ارزشمند و قابل توجه بود.
همچنین در این آیین عاطفه رضوی بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون بخشهایی از رمان «سووشون» اثر سیمین دانشور را خواند.
سیدحمید موسوی شهردار منطقه یک، کسری حسنی سرپرست شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران و احمد استاد باقر رئیس هیات مدیره این شرکت نیز در این آیین حضور داشتند.
به گزارش ایرنا، آیین رونمایی از تمبر یادبود پیشگامان داستاننویسی معاصر ایران «سیمین دانشور» و «جلال آلاحمد» به مناسبت یکصدمین سالروز تولد سیمین دانشور عصر سهشنبه به همت شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران و همکاری شرکت ملی پست، موزه ارتباطات، شورای عالی تمبر و کمیته ملی موزههای ایران(ایکوم) با رعایت پروتکلهای بهداشتی در خانه موزه سیمین و جلال برگزار و از صفحه این خانه موزه در فضای مجازی پخش شد.
سیمین دانشور نویسنده و مترجم متولد هشتم اردیبهشت ۱۳۰۰ در شیراز بود، وی نخستین زن ایرانی بود که به صورتی حرفهای در زبان فارسی داستان نوشت. مهمترین اثر او رمان سووشون است که نثری ساده دارد و به ۱۷ زبان ترجمه شدهاست. دانشور، همراه همسرش جلال آل احمد، عضو کانون نویسندگان ایران بود و در نخستین انتخابات (فروردین ۱۳۴۷) به عنوان رئیس کانون نویسندگان ایران برگزیده شد. دانشور ۱۸ اسفند ۱۳۹۰ در تهران درگذشت.
جلال آل احمد روشنفکر، نویسنده، منتقد ادبی و مترجم متولد ۱۱ آذر ۱۳۰۲ تهران، در دهه ۱۳۴۰ به شهرت رسید و در جنبش روشنفکری و نویسندگی ایران تأثیر بسزایی گذاشت. «خسی در میقات»، «نون و القلم»، «غرب زدگی»، «از رنجی که میبریم» و «مدیر مدرسه» از جمله آثار وی است، آل احمد ۱۸ شهریور ۱۳۴۸ در اَسالِم گیلان درگذشت.
منزل مسکونی جلال آلاحمد و سیمین دانشور با مساحت ۴۲۰ مترمربع، زیربنای حدود ۲۵۰ مترمربع، شامل ۲ طبقه در منطقه یک شهرداری تهران، خیابان دزاشیب، بن بست ارض قرار دارد، این خانه از سال ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۲ توسط مرحوم آلاحمد و در زمانی که دانشور در حال سپری کردن دوره دکتری در خارج از کشور بود، به کمک دوست جلال سرهنگ معینی ساخته شد.
این خانه سالها محل حضور نویسندگان بسیاری بود و بعد از مرگ جلالآل احمد در سال ۱۳۴۸، سیمین دانشور تا سال ۱۳۹۰ که درگذشت، در این خانه زندگی میکرد.
منزل مسکونی جلال آلاحمد و سیمین دانشور سال ۱۳۸۳ با شماره ۱۱۴۶۶ در فهرست میراث ملی ثبت شده است. این خانه سال ۱۳۹۳ توسط شهرداری تهران خریداری و به همت شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری مرمت و بازسازی شد، این خانه اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ به عنوان خانه - موزه به بهرهبرداری رسید.
نظر شما