مهدی بشارتده روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: قریب به ۱۰ سال اخیر شعارهای اقتصادی از سوی مقام معظم رهبری به عنوان شخص نخست کشور مطرح شد که از جمله جهاد اقتصادی ، تولید ملی ، حمایت از تولید ملی و جهش تولید است.
وی ادامه داد: بخشی از مشکلات معیشتی مردم ناشی از تحریم ها است اما بخش اعظم آن بدلیل برخی مشکلات مدیریتی است که تاکید بر افزایش تولید راهکار برون رفت از شرایط فعلی میباشد. زیرا تولید پایه ترین مولفه اقتصادی است که به صورت زنجیروار با افزایش تولید نه تنها اشتغال بهبود می یابد ، بلکه به و نوعی بستر لازم برای ارزآوری و سرمایهگذاری خارجی نیز فراهم خواهد شد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ایران در منطقه ای استراتژیک و نیازمند تولید قرار دارد ادامه داد: با تولیدات داخلی و فروش آن در بازار کشورهای همسایه می توانیم کمبود ارزی خود را جبران کنیم، مشکلی که سالها با آن در گیر هستیم .
بشارتده به پیچیدگی تولید داخلی در برابر واردات انتقاد کرد و گفت: مسیر فعالیت های تولیدی همواره با مشکلاتی موتجه بوده است که به طور مثال می توان به این مسئله اشاره کرد که برای آغاز فعالت تولیدی بیش از ۴۰ مجوز از نهادهای مختلف نیاز است، در صورتی که برای واردات تنها با چهار مجوز می توان هر محصولی را وارد بازار کشور کرد. مادامیکه این رویه را در اقتصاد کشور تغییر ندهیم، نمی توان گفت تولید محقق شده و به سمت تولید می رویم .
دکترای اقتصاد گرایش سیاست و توسعه ادامه داد: خود به خود بروکراسی اداری اینچنینی، کشور را به سمت واردات سوق می دهد زیرا آسانترین راه برای تامین نیازهای جامعه واردات است.
بشارتده تاکید کرد: تا زمانیکه نفت تکیه گاه اصلی اقتصاد کشور باشد، نمی توان برنامه ریزی برای افزایش تولید داشت.بالتبع با این شیوه به سمت خرید کالاها وعرضه آن در بازار و تنها تامین نیازهای جامعه بدین نحو می گذرانیم.
این استاد دانشگاه علم و فناوری مازندران با اشاره به اینکه ایران کشوری با ظرفیت های بسیار است ، ادامه داد : ۹ درصد از منابع دنیا برای یک درصد جمعیت جهان و همچنین جمعیت حدود 80 میلیون نفری و نیز بازار مصرف چندصد میلیونی در کشورهای منطقه از مهم ترین مزیت های اقتصادی ایران است که می توان از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد.
وی همچنین با اشاره به وجود ۴۰ میلیون نفر جمعیت سن کار و پنج هزار شرکت دانش بنیان ، ایران را کشوری برخوردار از بهترین مولفه های نیروی انسانی و علم دانست و افزود : داشتن سرمایه سه هزار هزار میلیارد تومانی نیز نشان می دهد ایران در زمینه نقدینگی مشکلی ندارد اما مشکل در آنجاست که این نقدینگی به سمت بازار تولید هدایت نشده است .
به گفته بشارتده برغم برخورداری کشور از این مزایا اگر کشور در معیشت و تولید با مشکل مواجه است ناشی از قوانین و مقررات دست و پا گیر می باشد به طوریکه فساد اداری در دستگاه ها باعث شده تا تولیدکنندگان برای انجام امور خود در گیرودار این فساد اداری معطل باقی بمانند .
وی گفت : برای تحقق تولید باید همت و همراهی از سوی دستگاههای دولتی و مجلس شورای اسلامی صورت بگیرد که متاسفانه این همراهی هنوز وجود ندارد .
بشارتده ادامه داد : به همین خاطر است که می بینیم برغم اینکه چندین سال شعار سال با عنوان مسائل اقتصادی مطرح است اما این شعارها بی عمل مانده و مشکلات همچنان باقی است .
وی گام های موثر برای تحقق شعار امسال را شناسایی موانع موجود در مسیر تولید و حذف قوانین دست و پاگیر توسط مجلس شورای اسلامی دانست که می تواند جانی به کالبد تولید کشور دمیده شود.
استاد دانشگاه علم و فناوری مازندران همچنین همسو با تلاش برای حذف این مشکلات ، ارائه قوانین و مقررات تقویت کننده را دیگر گام برای کمک به این بخش عنوان کرد و گفت : ارائه مشوق های تولید می تواند در این زمینه کارگشایی بکند .
وی اضافه کرد : با توجه به وجود سرمایه مناسب در کشور ، تامین منابع مالی برای واحدهای تولید نیز می تواند از درگیر بودن این واحدها در مشکل نقدینگی رهایی بدهد .
نظر شما