طی روزهای اخیر ضرب و شتم ۲ قرق بان در گالیکش و بندرگز موجب نگرانی علاقه مندان به طبیعت، قرق بانان، جنگل بانان و محیط بانان گلستان شد.
در ماجرای نخست، هفته گذشته یکی از ماموران یگان حفاظت منابع طبیعی گلستان در گالیکش پس از ایستادگی مقابل متخلفان مورد ضرب و جرح قرار گرفت و به دلیل شدت ضربات روانه بیمارستان شد.
در اتفاق دوم، چند روز بعد از حادثه گالیکش، سه قاچاقچی با یک دستگاه وانت قصد جابهجایی چوب قاچاق از عرصه های جنگلی بندرگز را داشتند که در بین مسیر با ماموران منابع طبیعی درگیر شده و پس از تیراندازی با سلاح شکاری و بجا گذاشتن خودروی حامل چوب قاچاق و آلات قطع درختان از محل متواری شدند.
اگر چه با هوشیاری پلیس، عاملان هر ۲ حادثه در مدت کوتاهی دستگیر شدند اما تکرار این حوادث بیانگر آن است که گلستان با برخوداری از مواهبی همچون جنگل و شکارگاه های طبیعی، آبستن تکرار چنین حوادثی است که باید راهکاری اساسی برای حل آن اندیشیده شود .
شرایط بد اقتصادی در کنار بیکاری بومیان حاشیه جنگل، دستاویزی برای هجمه اهالی روستاهای پیرامون رویشگاههای گلستان به اندوخته های باارزش جنگل هیرکانی شده که در مواردی متخلفان پس از مواجهه با ماموران منابع طبیعی و محیط زیست، اقدام به برخورد فیزیکی و مسلحانه می کنند که یکی از این برخوردها در سال ۹۷ به شهادت محیط بان تاجمحمد باشقره در پارک ملی گلستان منتهی شد .
یکی کارشناس رشته حفاظت و حمایت از منابع طبیعی در خصوص حوادث اخیر به ایرنا گفت: گلستان در یک قرن گذشته جنگل های انبوه و حیات وحش غنی داشته که بخشی از آن به مرور و با دست اندازی و تجاوز از بین رفت و برای حفاظت از مقدار باقیمانده این عرصه ها باید تلاش کرد .
محمدحسن بیارجمندی افزود : متولیان مدیریت جنگل ها و حیات وحش به این نتیجه رسیدند که برای حفظ محیط زیست و رساندن آن به دست نسل های بعد باید تدابیر اساسی اندیشیده شود که از جمله مهمترین این تصمیمات تقویت و ارتقای ماموران حفاظتی است.
بهگفته وی ماموران یگان حفاظت محیط زیست و جنگلبانی که در قالب دستورالعمل تشکیل یگانهای حفاظت در دستگاههای اجرایی ضابط خاص قضایی محسوب میشوند از اصلی ترین عوامل حفاظت ازمواهب الهی هستند که باید مورد حمایت بیشتر قرار بگیرند.
بیارجمندی گفت: افزایش اندک حقوق و مزایای ماموران در سالهای اخیر هر چند ناچیز و حداقل بوده اما نشانه ای از توجه برنامه ریزان به این قشر است.
وی گفت : حمایت قانونی از جنگلبانان و محیطبانان پس از شش سال بالاخره به ثمر نشست و لایحه حمایت قضایی و بیمهای از ماموران یگان منابع طبیعی و محیط زیست در مجلس به تصویب رسید که این قانون می تواند مانند چتر حفاظتی از جان محیط بانان و جنگل بانان که همیشه در گرما و سرما در دشت و کوه به سر برده و با متخلفان روبرو می شوند، محافظت کند.
وی گفت: چپاولگران طبیعت برای دستیابی به اهداف خود واهمهای از آسیب زدن به محیطبانان و جنگل بانان ندارند که در یکی از موارد، شلیک مستقیم آن ها به تاج محمد باشقره محیط بان پارک ملی گلستان منجر به شهادت وی شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان نیز به ایرنا گفت: در راستای افزایش توان ایمنی و تجهیزاتی محیط بانان برای حفاظت از منابع طبیعی، هفته آینده همکاران واحد حفاظت و یگان این اداره کل به اسپری فلفل و شوکر مجهز میشوند.
عبدالرحیم لطفی ادامه داد: با وجود در اختیار داشتن تعدادی سلاح برای ماموران یگان حفاظت، به دلیل پیش شرط های سخت به کارگیری سلاح و آموزشهای مرتبط و همچنین ملاحظات دست و پاگیر، رغبتی برای واگذاری این اسلحه ها به محیط بانان وجود ندارد.
وی ادامه داد: در ماموریتهایی که احتمال تنش و درگیری وجود دارد به طور معمول از همکارانی نیروی انتظامی استفاده می کنیم اما در برخی موارد به دلیل بروز اتفاق در عمق جنگل، محیط بانان در نتیجه حمله متخلفان دچار آسیب می شوند که مجازات های قانونی و بازدارنده می تواند تا حد زیادی از بروز این اتفاقات و حوادث کم کند.
لطفی ادامه داد: پس از وقوع ۲ مورد درگیری متخلفان با ماموران حفاظتی منابع طبیعی در هفته گذشته، مذاکراتی با دادستان مرکز استان و شهرستانهای محل تخلف انجام شد که با پیگیری صورت گرفته برای متخلفان مجازات قانونی در نظر گرفته خواهد شد .
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت که در حال حاضر ۵۷۶ نفر در قالب طرح های مختلف قراردادی یا رسمی، مسوولیت حراست از حدود ۴۵۰ هزار هکتار جنگل و سایر منابع طبیعی استان را برعهده دارند.
مهر ماه سال ۹۷ تاج محمد باشقره محیطبان اهل گنبد در منطقه سولگرد پارک ملی گلستان پس از مقاومت در برابر شکارچیان غیرمجاز و جلوگیری از تجاوز و دست درازی آن ها به حیات وحش، به ضرب گلوله شکارچیان به شهادت رسید.
نظر شما