۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۱۴:۵۸
کد خبرنگار: 1794
کد خبر: 84315952
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

صرفه جویی ۵۶۱ میلیون متر مکعبی در برداشت از منابع آب زیرزمینی قزوین

قزوین – ایرنا - اقدامات صورت گرفته در دولت یازدهم و دوازدهم در راستای طرح احیا و تعادل بخشی به منابعی آب زیرزمینی استان قزوین موجب صرفه جویی ۵۶۱ میلیون متر مکعبی در برداشت از این منابع شد.

به گزارش ایرنا، اگرچه استان قزوین با داشتن دشت قزوین، ظرفیت بی نظیری برای کشاورزی و تامین زنجیره غذایی دارد ولی متاسفانه در سال های اخیر برداشت های بی رویه از منابع آبی، فرونشست دشت، بیابانزایی و پدیده گرد و غبار را به دنبال داشت.

به دنبال این تهدیدها که دامنه گستره آنها در ابتدا قزوین و سپس استان های مجاور مانند البرز و تهران را نیز در بر می گرفت موجب شد تا دولت برای جلوگیری از این تهدیدات وارد عمل شود.

در این راستا پروژه احیا و تعادل بخشی به منابع آبی زیرزمینی در دولت تدبیر و امید در دستور کار قرار گرفت و براساس ابلاغ صورت گرفته شرکت آب و منطقه ای استان برای کنترل این مهم ماموریت یافت.

انسداد سه هزار و ۹۴ چاه غیرمجاز در قزوین

مدیر کل شرکت آب منطقه ای استان قزوین در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به اهمیت موضوع تعادل بخشی به منابع آب زیرزمینی از ابتدای مهر ۹۳ تاکنون سه هزار و ۹۴ حلقه چاه غیرمجاز یا فاقد پروانه، پلمب و مسلوب المنفعه شد و منصوبات ۳۳۱ حلقه چاه مجاز در استان تقلیل یافت که حدود ۵۵۰ میلیون متر مکعب آب از این محل صرفه جویی شد.

یدالله ملکی ادامه داد: توقیف ۳۲۱ ادوات دستگاه حفاری غیر مجاز و نصب و راه اندازی حدود سه هزار و ۱۷۹ دستگاه کنتور هوشمند بر روی چاهها نیز در این مدت اجرایی شد.

ملکی افزود: علاوه بر این اقدامات، ۲۱ گروه گشت و بازرسی جهت بازدید و کنترل مستمر بر برداشت آب از آبخوان زیرزمینی و سطحی استان تشکیل و تجهیز شد تا جلوی هرگونه سوء استفاده سودجویان و متخلفان گرفته شود.

این مسوول گفت: استقرار بازارهای محلی آب، ساماندهی دستگاه های حفاری و نظارت بر عملکرد این دستگاهها از طریق جی پی اس، نصب و راه اندازی نرم افزار سامآب، تهیه فیلم­ های مستند و برنامه های رادیو و تلویزیونی با موضوع بحران آب، پیاده سازی دولت الکترونیک و واگذاری خدمات به دفاتر پیشخوان دولت، پیاده سازی سامانه مشترک آب و برق در استان و الکترونیکی نمودن پرونده های موجود در شرکت نیز از دیگر اقدامات صورت گرفته در این زمینه بوده است.

بهره برداری از طرح آب رسانی از سد طالقان به آبیک به زودی

ملکی با اشاره به طرح­های مهم و در دست اجرای شرکت در سال جاری، افزود: آبرسانی به استان قزوین از سد طالقان به میزان ۶۰ میلیون متر مکعب جهت تامین آب شرب ۱۴ شهر و ۱۹۴ روستا در دولت تدبیر و امید در حال پیگیری است که به رغم تمامی مشکلات مالی و مضایق اعتباری، آبرسانی این طرح به شهر آبیک به زودی به بهره برداری می رسد.

وی ادامه داد: احداث ساختمان سد نهب، احداث کانال اصلی شبکه آبیاری نهب، احداث ساختمان سد بالاخانلو، مطالعه آبرسانی به شهرها و صنایع، تکمیل ‌و ‌تجهیز ‌شبکه‌های‌ اندازه‌گیری ‌آبهای ‌سطحی ‌و زیرزمینی و ساماندهی رودخانه ها و سواحل از دیگر طرح های اولویت دار استان در سال جاری هستند.

این مسوول ادامه داد: پیگیری مطالعه ‌و اجرای‌ طرح های ‌تعادل‌ بخشی ‌و تغذیه ‌مصنوعی‌ و پخش‌ سیلاب که شامل انسداد چاه های غیرمجاز، تقلیل منصوبات چاه های مجاز و صدور پروانه های مصرف بهینه در سال های ۹۳ تا ۹۹ به تعداد چهار هزار و ۲۵۲ مورد شد، همچنان در دستور کار قرار دارد.

وی افزود: اجرای این طرح موجب صرفه جوی ۵۵۰ میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی آبخوان دشت قزوین شده و همچنین بهبود چشمگیر کاهش افت آب های زیرزمینی استان را در پی داشته است.

آزادسازی و رفع تصرفات از ۱۱۴.۵ هکتار از اراضی رودخانه‌ای قزوین

معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آبی شرکت آب منطقه ای استان قزوین در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به جاذبه های گردشگری و ظرفیت های تاریخی و منطقه ای استان و با توجه به موقعیت جغرافیایی و استراتژیک قزوین، همواره این استان در معرض تصرفات سودجویان و زمین خواران بوده است.

حمید منصوری ادامه داد: در دولت تدبیر و امید برنامه ریزی لازم برای مقابله با این پدیده در استان و رفع تصرف از حد بستر و حریم رودخانه ها صورت گرفت.

این مسوول با اشاره به اقدامات واحد مهندسی رودخانه این شرکت در دولت تدبیر و امید، گفت: مطالعه بستر و حریم رودخانه های استان به طول ۸۰۰ کیلومتر، مطالعه ساماندهی رودخانه های استان به طول ۲۹.۲ کیلومتر، لایروبی و بازگشایی مسیر رودخانه ها به طول ۷۰ کیلومتر، مطالعه تعیین بستر و حریم و رپرگذاری تالابها و دریاچه ها به طول سه کیلومتر، رپرگذاری حد بستر رودخانه های استان به طول ۱۳۰ کیلومتر و اجرای ساماندهی رودخانه های استان به طول ۱۱.۳ کیلومتر از جمله این اقدامات بوده است.

منصوری ادامه داد: مجموعه این اقدامات در کنار آزادسازی و رفع تصرفات از اراضی رودخانه ای به میزان ۱۱۴.۵ هکتار در دولت تدبیر و امید رقم خورد تا گام های بلندی برای حفاظت از منابع آبی استان به عنوان سرمایه های برای نسل های آینده برداشته شود.

انتقال ۲ میلیارد مترمکعب آب از سد طالقان به دشت قزوین

این مسوول در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با توجه به ظرفیت دشت قزوین و از سوی دیگر موضوع کم آبی در استان با توجه به رایزنی ها صورت گرفته در دولت تدبیر و امید ۲ میلیارد متر مکعب آب از سد طالقان به دشت قزوین انتقال یافت.

وی با اشاره به دیگر اقدامات صورت گرفته برای بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آبی در دولت تدبیر و امید، گفت: ۸۴ هزار و ۵۰۰ متر مرمت کانال های شبکه آبیاری دشت قزوین، ۳۳۳ میلیون متر مکعب تغذیه مصنوعی جهت تقویت آبخوان دشت قزوین، ۴۲ هزار و ۵۰۰ متر ایمن سازی شبکه آبیاری دشت قزوین با گاردریل یا فنس، ۳۲۰ عدد نصب حفاظ بتنی، ۴۶ هزار و ۸۸۰ متر مکعب لایروبی کانال های اصلی و درجه دو و ۲۲۰ عدد ساخت و نصب تابلوهای هشدار دهنده بتنی و فلزی از جمله اقدامات برای بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آبی استان به رغم تمامی مضایق مالی بوده است.

پایش ۷۶۲ واحد دارای پتانسیل آلودگی منابع آبی در استان قزوین

مدیر محیط زیست و کیفیت منابع آبی شرکت آب منطقه ای استان قزوین در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به اهمیت منابع آبی و از سوی دیگر اهمیت بسیار بالای حفاظت از محیط زیست، توجه به واحدهای دارای پتانسیل آلودگی منابع آبی در استان در دولت تدبیر و امید در دستور کار قرار گرفت.

محمد محجوب گفت: در این راستا از ۷۶۲ واحد دارای پتانسیل آلودگی منابع آب در استان تا پایان آذر ۱۳۹۹، بازدید و پایش به عمل آمد و اقدامات مقتضی شامل صدور اخطار و در صورت توجه نکردن به اخطار و اصلاح، معرفی واحد به اداره کل حفاظت محیط زیست جهت اقدام قضایی صورت گرفت.

وی با اشاره به اهم اقدامات و دستاوردهای دفتر محیط زیست و کیفیت منابع آب شرکت آب منطقه ای استان، ادامه داد:  مدلسازی وضعیت کیفیت آب زیرزمینی آبخوان دشت قزوین تا سال ۱۴۲۵ و تعیین نقاط دارای ریسک بر اساس هدایت الکتریکی برای اولین بار در استان در دولت تدبیر و امید صورت گرفت.

این مسوول گفت: همچنین تهیه نقشه های پهنه بندی پارامترهای کیفیت منابع آب و تعیین اصلی‌ترین آلایندگی کیفیت منابع آب استان به همراه مشخص نمودن عوامل ایجاد آلاینده برای اولین بار در قزوین در دولت انجام شد که نشان دهنده میزان توجه به مساله آب و محیط زیست در این دولت است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha