حجت الاسلام و المسلمین محمد اسدی موحد روز جمعه در گفتگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا، گفت: اعلام روز جهانی قدس از سوی امام خمینی (ره) نقطه عطف در تاریخ تحولات جهان اسلام به شمار میرود.
وی افزود: هر ساله مسلمانان در اقصینقاط جهان روز جهانی قدس را گرامی میدارند و در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان برای آزادسازی فلسطین از اشغال صهیونیستها با اشکال مختلف از قبیل: برپایی تظاهرات، برگزاری همایش ها و نشست های تخصصی و علمی و بهره گیری از رسانه ها هم صدا با مردم فلسطین برای آزادی قدس شریف اعلام آمادگی می کنند چراکه روز جهانی قدس تاثیر شگرفی بر جنبشهای اسلامی و مردمی در منطقه داشته و این تاثیرگذاری طی سالهای اخیر بیشتر شده است.
روز قدس متعلق به دنیای اسلام
این استاد دانشگاه با تاکید براینکه «روز قدس» فقط مخصوص ایران نیست؛ گفت: روز قدس روزی است که به فرموده امام راحل متعلق به دنیای اسلام است و لذا مسلمانان حضور خود را برای دفاع از برادران فلسطینی خود نشان می دهند.
حجت الاسلام اسدی موحد ادامه داد: تا پیش از برپایی مراسم روز جهانی قدس، مسئله فلسطین بیشترعربی و منطقه ای بود، اما پس از اقدام شجاعانه و حکیمانه امام خمینی (ره) و اعلام روز جهانی قدس و تحریک احساسات جهانی علیه جنایات و اقدامات اسرائیل، فلسطین از مسئله ای صرفاً عربی خارج شد و جنبه ای جهانی یافت، به گونه ای که از خاورمیانه تا آمریکای لاتین، ملت ها و دولت های آزاده، همواره جنایات رژیم صهیونیستی را محکوم کرده اند که این بیدارسازی جهانی و گسترش روحیه ضد صهیونیستی، از تبعات روز جهانی قدس است.
وی با تاکید براینکه، روز قدس نشاندهنده صفبندی حق و باطل، صفبندی عدل در مقابل ظلم است، افزود: روز قدس فقط روز فلسطین نیست؛ روز امت اسلامی است، روز فریاد رسای مسلمانان علیه سرطان کشنده صهیونیزم است که به دست متجاوز اشغالگران، مداخله کنندگان، قدرتهای استکباری به جان امت اسلامی افتاده است.
به گفته وی، روز قدس چیز کوچکی نیست. روز قدس یک روز جهانی است. یک پیام جهانی هم دارد. نشاندهنده این است که امت اسلامی اولاً زیر بار ظلم نمی رود، ولو این ظلم از پشتیبانی بزرگترین و قدرتمندترین دولتهای عالم برخوردار باشد.
وظیفه اندیشمندان و علماء و هنرمندان در قبال قدس
پژوهشگر امور فرهنگی در عرصه بین المللی در ادامه گفت: از آنجا که اندیشمندان، نویسندگان، هنرمندان نقش بسزایی در دفاع از حقوق تضییع شده فلسطینیان دارند و با توجه به جایگاه ویژه و قداست خاصی که سرزمین شریف بیت المقدس در اسلام دارد، در هر زمان علمای اسلام به ویژه مراجع شیعه نسبت به این شهر حساسیت فوق العاده ای داشته اند.
اسدی موحد ادامه داد: هنگامی که بیت المقدس توسط رژیم صهیونیستی اسرائیل به اشغال درآمد، تاکنون، علمای اسلام برای دفاع از حریم سرزمینهای اسلامی و اولین قبله مسلمانان از خود واکنش نشان داده و ضمن اعلام مراتب انزجار خود، مسلمانان را به دفاع از آن دعوت کرده اند.
تاثیرات روز جهانی قدس برتقویت هویت و بیداری اسلامی
رئیس موسسه فرهنگی و هنری و انتشارات بین المللی الهدی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ادامه داد: یکی از تاثیرات مهم روز جهانی قدس بر فرهنگ مردم آزاده جهان (مسلمان وغیر مسلمان) تقویت بیداری اسلامی می باشد در نتیجه ، جهان شاهد این است که جوامع اسلامی با تغییرات گسترده فرهنگی طی سال های گذشته روبرو شده است.
به گفته وی، فرهنگ سیاسی جهان اسلام از سطح انفعال خارج شده و مخالفت با رژیم صهیونیستی روز به روز توسعه می یابد. در حقیقت امام خمینی (ره) روز جهانی قدس را با رویکرد تغییر فرهنگی مطرح کرد. زیرا تغییر فرهنگی بستر و زمینهای برای تغییرات سیاسی، اجتماعی و نظامی میباشد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: روز جهانی قدس تاثیر عمیق خود را در پیدایش بیداری اسلامی داشته است. در واقع پیوند گسست ناپذیر میان روز جهانی قدس و موج بیداری اسلامی در منطقه وجود دارد. اینکه مردم در همه کشورهایی که بیداری اسلامی در آن شکل گرفته، بحث آزادی فلسطین و مخالفت با رژیم صهیونیستی را مطرح میکنند، نشانگر همین پیوند میباشد.
روز جهانی قدس راهبردی فرهنگی به منظور تغییرات اجتماعی
حجت الاسلام اسدی موحد در عین حال با بیان اینکه، تغییر ساختاری در فرهنگ جوامع، بسیج امکانات سیاسی و نظامی در جهان اسلام برای آزادسازی فلسطین از اشغال و آزادسازی ملتها از وابستگیهای سیاسی، اقتصادی و نظامی امکان پذیر نیست، تصریح کرد: اعلام روز جهانی قدس را میتوان یک راهبرد فرهنگی به منظور تغییرات اجتماعی از سوی امام خمینی (ره) تعریف کرد. هدف حضرت امام (ره) این بود که از طریق فرهنگ جوامع اسلامی، بیداری اسلامی را در منطقه رقم بزند. تا زمانی که مفاهیم غربی، شاخصهای فرهنگی کشورهای اسلامی را مفصلبندی کند، امید چندانی به آزادسازی فلسطین وجود نخواهد داشت.
وی افزود: در واقع رسوب مفاهیم غربی در اذهان و نگرشهای دولتمردان کشورهای اسلامی یکی از اصلیترین موانع در راه آزادسازی فلسطین و قدس شریف است. اندیشههای ملیگرایانه و جداسازی واحدهای سیاسی بر محور منافع ملی و همچنین همپیمانی و وابستگی بسیاری از حاکمان جوامع اسلامی به غرب و امریکا، مانع اصلی گسترش فرهنگ اسلامی است.
توسعه تغییرات فرهنگی در جوامع اسلامی
حجت الاسلام اسدی موحد گفت: امام خمینی (ره) با درک وضعیت جهان اسلام و مشکلات فرهنگی آن با اعلام روزجهانی قدس، تغییرات فرهنگی را در جوامع اسلامی توسعه داد.
پژوهشگر امور فرهنگی در عرصه بین المللی تاکید کرد: امام راحل می دانست که آزادسازی قدس زمانی امکانپذیراست که دولتهای حاکم در جهان اسلام، نخبگان کشورهای اسلامی و عموم مردم، اصول و مفاهیم غربی را کنار گذاشته و به جای آن، مفاهیم و ارزشهای اسلامی را باور کنند.
برنامه های موسسه بین المللی الهدی برای گرامیداشت روز جهانی قدس
رئیس موسسه فرهنگی و هنری و انتشارات بین المللی الهدی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پاسخ به اینکه چه برنامه ها و اقداماتی را این موسسه برای گرامیداشت روز جهانی قدس در نظر گرفته است، گفت: در راستای اهداف فرهنگی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین الملل و اجرای فرامین و منویات امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری به منظور معرفی تلاش برای تمدن نوین اسلامی که بزرگداشت روز جهانی قدس یکی از نمادها و ابزار و راهکارهای تمدن نوین اسلامی است چند فعالیت و اقدام را در دستور کار خود قرار داده که تا روز جهانی قدس انجام و اجرایی خواهند شد.
حجت الاسلام اسدی موحد، تهیه بسته فرهنگی حاوی مقالات، آثار هنری و فرهنگی متناسب با روز جهانی قدس و موضوع فلسطین، مسجد الاقصی، ضرورت تمدن سازی نوین اسلامی با الهام از بیانیه گام دوم انقلاب به زبانهای انگلیسی، عربی ، اردو ، فرانسه و فارسی و ارسال آنها به نمایندگیهای فرهنگی و مراکز مطالعاتی و نخبگان در سراسر دنیا و چاپ دو شماره از مجله اکو او اسلام به انگلیسی و الوحده به عربی ویژه نامه روز جهانی قدس و ارسال نشریات به نمایندگی های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برای بهره برداری در کشورهای مختلف جهان را از جمله این اقدامات برشمرد.
این مقام مسئول در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همچنین، از بارگذاری نشریات روز جهانی قدس در سایتهای فرهنگی ،سیاسی و علمی به منظور استفاده از فضای مجازی برای تبیین روز چهانی قدس و باز نشر ویژه نامه های قدس توسط برخی از رایزنان فرهنگی و ارسال آنها به مجامع علمی و فرهنگی را از دیگر اقدامات موسسه بین المللی الهدی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برشمرد.
به گزارش ایرنا، روز قدس یا روز جهانی قدس آخرین جمعه ماه رمضان است که امام خمینی (ره) در سال ۱۳۵۸ش (رمضان ۱۳۹۹ق) آن را روزی رسمی برای حمایت از مردم فلسطین دانست و از مسلمانان جهان خواست که برای کوتاه کردن دست رژیم صهیونیستی و پشتیبانان آن به هم بپیوندند.
نامگذاری آخرین جمعه ماه رمضان به عنوان روز قدس، با حمایت بسیاری از روشنفکران و هنرمندان مواجه شد و امروزه علاوه بر ایران، در کشورهای مختلفی از جهان، راهپیمایی و مراسم روز قدس برگزار میشود.
۴۰ سال راهپیمایی روز قدس با حضور حماسی مردم در ایران و سراسر جهان به صورت فیزیکی برگزار شد اما هم اکنون دو سال است که به دلیل شیوع ویروس منحوس کرونا غیر حضوری و با در نظر گرفتن برنامه های جایگزین برگزار می شود.
نظر شما