به گزارش ایرنا، پس از گذشت حدود یک ماه از استمرار تعطیلی فعالیتهای نمایشی بعد از تعطیلات نوروز ۱۴۰۰ خورشیدی بار دیگر طبق اطلاعیه ستاد ملی مقابله با کرونا از روز شنبه (۱۸ اردیبهشت) مجوز فعالیت مشاغل گروه یک و دو با رعایت ویژه و حداکثری شیوهنامههای بهداشتی صادر شد. این اطلاعیه حکم به آغاز فعالیت مجدد سالنهای نمایشی میداد.
هرچند با گذشت دو روز از این اعلام در حوزه فعالیتهای سینمایی، پردیسهای سینمایی پایتخت و به تبع آن دیگر نقاط کشور تمایلی به بازگشایی نشان ندادهاند؛ تماشاخانههای خصوصی و سالنهای دولتی تئاتر بنا را بر آغاز مجدد فعالیتهای هنری در سال ۱۴۰۰ نهادند.
هنرمندان تئاتر بعد از پشت سر گذاشتن یکی از گرمترین فصلهای سال - تعطیلات نوروز - برای اجرای آثار نمایشی هنرمندان تئاتر با اعلام مجدد آغاز فعالیت سالنهای نمایشی دل به روزهای آینده و آغاز حرکت چرخ هنرهای نمایشی در سال جاری بستند. هر چند در این میان هنوز بیم و امیدهایی از شرایط شکننده شیوع ویروس در پایتخت و دیگر استانهای کشور وجود دارد.
حال که با ابلاغیه ستاد ملی مقابله با کرونا شاهد شکسته شدن سکوت و رخوت سایه افکنده بر فعالیت هنرمندان تئاتر از آغاز سال ۱۴۰۰ خورشیدی هستیم، آرام آرام خبر نویدبخش فعالیت هنرمندان از گوشه و کنار به گوش میرسد.
از جمله مهمترین رویدادها و فعالیت های این حوزه طی روزهای نخست هفته جاری از ۱۷ تا ۲۰ اردیبهشت ماه، میتوان به بازگشت کلید به دستان فرهاد قفلزن، اعلام طرحهای پذیرفتهشده در فصل ششم چهارفصل تئاتر ایران، انتشار فراخوان پانزدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان، اعلام مهلت ارسال آثار مسابقه نمایشنامه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اجرای «چهرازی» در تماشاخانه مهرگان، انتشار فراخوان دومین دوره مسابقه نمایشنامهنویسی «امضا»، دیدار مجازی با مائده طهماسبی و فرهاد آییش در «خیابان سرزمین عجایب»، برگزاری دومین دوره «جایزه سرو» و درگذشت بیژن افشار؛ بازیگر مختارنامه و معمای شاه اشاره کرد. در ادامه سطور مهم این اخبار را مرور میکنیم.
بازگشت کلید به دستان« فرهاد قفلزن»
بعد از اعلام خبر تلاش سارقان برای سرقت مجسمه فرهاد قفلزن در ضلع غربی مجموعه تئاترشهر که خوشبختانه با درایت مسئولان و مدیران این مجموعه و تعامل نیروی انتظامی و شهرداری منطقه ناکام ماند ابراهیم گلهدارزاده مدیر مجموعه تئاترشهر از اتمام مرمت و نصب مجدد کلید این مجسمه خبر داد.
ابراهیم گلهدارزاده در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به آنکه کار ترمیم مجسمه فرهاد قفلزن و نصب کلید این مجسمه با نظارت یکی از شاگردان ممتاز و برجسته استاد پرویز تناولی بهعنوان طراح و سازنده این مجسمه به پایان رسید، گفت: شامگاه ۱۸ اردیبهشتماه با همکاری مسئولان سازمان زیباسازی شهر تهران و عوامل فنی کار تعمیر این مجسمه به اتمام رسید و یکبار دیگر کلید در دستان فرهاد قفلزن قرار گرفت.
وی درباره کسب اجازه برای بازسازی و آغاز روند ترمیم مجسمه فرهاد قفلزن از طراح و سازنده آن گفت: ۶ ماه پیش به شکل مکتوب از استاد پرویز تناولی اجازه مرمت کسبشده بود. بعد از اقدامات نخستین که در همان زمان در حوزه زنگزدایی از این مجسمه و ترمیمهای ابتدایی آن صورت گرفت با اتفاقی که درباره کلید دستان فرهاد قفلزن صورت گرفت اینبار با حضور یکی از شاگردان ممتاز استاد تناولی کار بازسازی این مجسمه به پایان رسید.
به گفته مدیر مجموعه تئاترشهر، اینبار بهجای دو پیچ قبلی از ۶ بست و بهجای جوشهای معمولی از جوش آراگون استفادهشده است تا احتمال وقوع چنین بزههایی که خوشبختانه از سر مجسمه فرهاد قفلزن گذشت در آینده توسط دیگر سارقان به صفر نزدیک شود.
اعلام طرحهای پذیرفتهشده در فصل ششم چهارفصل تئاتر ایران
ایوب آقاخانی مؤسس و مدیر پروژه جامع سراسری چهارفصل تئاتر ایران از پذیرفته شدن ۱۳ طرح از ۹ استان کشور در فصل ششم از دور نوین این پروژه ملی آموزشی خبر داد.
مدیر دفتر مطالعات و پژوهشهای مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری با تأکید بر این نکته که حدود ۵۰ طرح از ۲۰ استان کشور متقاضی شرکت در این فرایند آموزشی نگارش و چاپ نمایشنامه بودند، نظر نهایی اعضای هیات علمی فصل ششم را با عنوان «کودک و محیط زیست»، متشکل از شهرام کرمی، سعید اسدی و سیدحسین فداییحسین به عنوان آثار اولیه تأیید شده اعلام کرد.
بر این اساس نمایشنامههای «عملیات نجات هاپول» نوشته آرزو بهرامی از زنجان، «دخت نارنج و ترنج» نوشته امیرحسین طاهری از کرمان، «نجات ملکه باران» نوشته ایمان ملکیپور از مرکزی، «دوستی مبارک و آقای درخت» نوشته پژمان شاهوردی از لرستان، «سلطان بیرمق» نوشته حمیدرضا رنجکش از اصفهان، «زندگی زبالهای» نوشته سیدمحسن موسوی از اصفهان، «ژیان» نوشته صابر دلبینا از کردستان، «زیبا» نوشته فاطمه شافعیان از مازندران، «دنیای خاکستری» نوشته کورش نیکپیام از اصفهان، «دماغ یا بوق» و «فلامینگو» هر دو اثر نوشته لیلا روغنگیر قزوینی از قزوین، «هیولای برکه» نوشته مصطفی جعفری خوزانی از اصفهان و «حوالی رود ارس» نوشته واحد فیروزی از اردبیل به عنوان آثار منتخب معرفی شدند.
معرفیشدگان باید نسخه اولیه و کامل نمایشنامههای خود را بر اساس طرحهای مصوب تا تاریخ ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ به دبیرخانه این پروژه یعنی دفتر مطالعات و پژوهشهای مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری از طریق آدرس الکترونیکی sahnemagazine@yahoo.com ارسال کنند تا توسط اعضای هیات علمی فصل مورد بررسی قرار گیرد.
آثاری که مورد تأیید هیات علمی قرار بگیرند، در کارگاههای فصلی پروژه شرکت خواهند کرد.
انتشار فراخوان پانزدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان
فراخوان پانزدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان در راستای ارتقای تئاتر خیابانی ایران و حمایت از تولید آثار نمایشی برای اجرا در خارج از صحنههای معمول تئاتر و با توجه ویژه به شرایط اجتماعی ناشی از همهگیری ویروس کرونا و اولویت صیانت از سلامت هنرمندان، مخاطبان و برگزارکنندگان منتشر شد.
این رویداد از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان و اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری انجمن هنرهای نمایشی ایران، انجمن هنرهای نمایشی کردستان و کانون تئاتر خیابانی برگزار می شود.
موضوع آثار پانزدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان آزاد است و این رویداد در پنج بخش مسابقه تئاتر خیابانی ایران، دیگرگونههای اجرایی، نمایشهای آیینی و سنتی، تئاتر کودک و نوجوان و مهمان برگزار خواهد شد. همچنین ستاد برگزاری جشنواره با هدف ارتقای بنیه علمی این حوزه تئاتر کشور، کارگاههای آموزشی تئاتر بیرونی را با حضور اساتید داخلی و خارجی برگزار میکند.
علاقه مندان برای شرکت در جشنواره تا یکم شهریور ماه ۱۴۰۰ فرصت دارند. نمایشهای برگزیده ۲۵ شهریورماه معرفی خواهند شد. جشنواره از ۱۸ تا ۲۲ مهرماه ۱۴۰۰ برگزار می شود. با توجه به شیوع ویروس کرونا و محدودیتهای رفت و آمد بین کشورها، این دوره از جشنواره به صورت بینالمللی برگزار نخواهد شد.
اعلام مهلت ارسال آثار مسابقه نمایشنامه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
برگزیدگان مرحله اول پنجمین مسابقه فیلمنامه و نمایشنامه کودک و نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به تفکیک از ۳ تا ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ فرصت دارند تا نسخه اصلی آثار خود را ارسال کنند.
دبیرخانه این مسابقه با انتشار آییننامهای از منتخبان بخشهای مختلف این رویداد درخواست کرده است تا در تاریخهای اعلام شده آثارشان را در پایگاه پنجمین مسابقه فیلمنامه و نمایشنامه کودک و نوجوان منتشر کنند.
برگزیدگان هر بخش از ساعت ۸ صبح روز اعلام شده برای ارسال اثر تا ساعت ۲۴ روز پایان ارسال اثر باید به ترتیب در بخش «پویانمایی» روز ۳ تا ۵ خرداد، بخش «نمایشنامه» از ۷ تا ۹ خرداد، بخش «فیلم کوتاه» از ۱۱ تا ۱۳ خرداد و بخش «سینمایی بلند» از ۱۵ تا ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ به پایگاه مسابقه مراجعه و آثارشان را با توجه به مقررات مشخص شده، بارگذاری کنند.
در مرحله اول این مسابقه ۱۹ اثر در بخش «پویانمایی»، ۲۳ اثر در بخش «نمایشنامه»، ۴۵ اثر در بخش «فیلم کوتاه» و ۵۳ اثر در بخش «سینمایی بلند» به عنوان برگزیده معرفی شدند.
پنجمین مسابقه فیلمنامه و نمایشنامه کودک و نوجوان با هدف شناسایی و کشف استعدادهای خلاق و تبادل دستاوردهای حوزه فیلمنامه و نمایشنامهنویسی ایران و ایجاد فرصت ارتباطات و تبادل تجربه در زمینههای مختلف هنر سینما و تئاتر کودک و نوجوان از سوی کانون پرورش فکری برگزار میشود.
اجرای «چهرازی» در تماشاخانه مهرگان
نمایش چهرازی به نویسندگی مهدی راستی، کارگردانی کامبیز نیکآمیز، تهیه کنندگی سارا داروفروش از روز چهارشنبه (۲۲ اردیبهشت)، راس ساعت ۱۷:۳۰ در تماشاخانه مهرگان به صحنه میرود.
الناز زاهدی، کامبیز نیک آمیز، سحر آژیر، مریم زارعی، ملیکا شاگردی، حسین صفدری، رضا لک، مهدی راستی، درسا علی آبادی، زهرا عسگری، فاطمه آزادخواه، فاطمه آقاپور، اشکان دهقانی، بهار شعرباف، احمدرضا طاهری، ابراهیم موسوی، محمدعرفان باقری، مانی محمدی، متین وکیلی، متین نیکنام در این اثر به ایفای نقش میپردازند.
این نمایش روز سه شنبه (۲۱ اردیبهشت) راس ساعت ۱۷:۳۰ در خانه نمایش مهرگان، ویژه عکاسان و خبرنگاران روی صحنه خواهد رفت.
در خلاصه داستان نمایش چهرازی آمده است: این نمایش از آسایشگاهی میگوید که در دل آن هر شخصی به گناه های متفاوت آلوده است و همهی آنها میبایست سه روز دیگر اعدام شوند و برای زنده ماندن راهی جز بازگشت عشق وجود ندارد. پس تنها راه نجات عشق است...
انتشار فراخوان دومین دوره مسابقه نمایشنامهنویسی «امضا»
دبیرخانه مسابقه نمایشنامهنویسی «امضا» با هدف ایجاد فرصتی برای ارتقای کیفی نمایشنامههای فارسیزبان و تولید هدفمند نمایشنامه، دوره دوم این مسابقه را برگزار میکند.
این دوره از مسابقه پذیرای نمایشنامههای کمدی (کمیک) است و آثار ارسالی در این دوره بهصورت ۲ مرحلهای توسط گروه داوران بررسی خواهد شد.
داوران مرحله اول گلچهر دامغانی، افروز فروزند و تهمینه محمدی خواهند بود که پس از بررسی و داوری، تعدادی از نمایشنامهها را برای مرحله دوم انتخاب میکنند.
در مرحله دوم، نمایشنامههای منتخب توسط محمد امیریاراحمدی، حسین پاکدل و محمد چرمشیر، داوری و کاندیداها و برگزیده این دوره معرفی خواهد شد.
از جمله ضوابط شرکت در این رویداد تئاتری می توان به مواردی چون حضور تمامی نمایشنامهنویسان فارسینویس با هر سن و شرایطی، الزام بر کمدی بودن ژانر نمایشنامههای متقاضی بدون محدودیت موضوعی خاصی، پذیرش مسیٔولیت صحت نام نویسنده اثر تالیفی توسط ارسالکننده، تاکید بر ذکر منبع برای آثار اقتباسی، عدم انتشار رسمی آثار ارسالی پیش از برگزاری مسابقه اشاره کرد.
این مسابقه پنج نامزد خواهد داشت و اثر برگزیده این دوره، برنده تندیس مسابقه، لوح تقدیر و چاپ اثر توسط نشر افراز به صورت مستقل خواهد بود. آثار چهار کاندیدای نهایی دیگر در یک مجموعه (مجلد) توسط نشر افراز چاپ خواهند شد.
مهلت ارسال آثار تا ٣١ مردادماه ١۴٠٠ است و همچون دوره قبل بههیچعنوان تمدید نخواهد شد. مسابقه سالانه نمایشنامهنویسی «امضا» کاملاً مستقل و به کوشش افروز فروزند، پژند سلیمانی و کیمیا کاظمی برگزار میشود.
دیدار مجازی با مائده طهماسبی و فرهاد آییش در «خیابان سرزمین عجایب»
نمایش «خیابان سرزمین عجایب» نوشته زیبیله برگ و ترجمه پروانه طاهری به کارگردانی مائده طهماسبی و به علت همهگیری ویروس کرونا، بهصورت برخط (آنلاین) در صفحه اینستاگرام «تئاتر بازها» پخش خواهد شد. در این اجرای برخط فرهاد آئیش بهعنوان دراماتورژ، مائده طهماسبی را همراهی میکند.
گروه و مجموعه اجرای این نمایش میکوشند با افزایش روحیه نشاط در جامعه، به همبستگی مردم برای مبارزه با این پاندمی تلخ کمک کند. فرهاد آئیش، یلدا عباسی زنجانی، ایمان سلگی و بهنام شرفی گروه بازیگران این اجرا را تشکیل میدهند.
علاقهمندان میتوانند برای دیدن پخش برخط اجرای «خیابان سرزمین عجایب» در تاریخ بیست و سوم اردیبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۲۲ به صفحه تئاتربازها در اینستاگرام مراجعه کنند.
برگزاری دومین دوره «جایزه سرو»
حمید نیلی مدیرعامل انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس با اعلام خبر برگزاری دومین جایزه بزرگ سرو گفت: پس از برگزاری رویدادهای مستمر از جمله هفدهمین جشنواره سراسری تئاتر مقاومت و دوره اول جایزه سرو در سال گذشته (۱۳۹۹) و با توجه به ضرورت استمرار جریان تئاتر انقلاب و دفاع مقدس در سراسر کشور تصمیم داریم دومین دوره جایزه بزرگ سرو را نیز با حضور اهالی فرهیخته و توانمند تئاترایران برگزار کنیم.
وی افزود: در دوره نخست این جایزه، حضور گروههای تئاتر از سراسر کشور بسیار دلگرمکننده بود و نشان از پویایی و تداوم تلاشهای هنرمندان تئاتر ایران در زمینه تئاتر انقلاب، دفاع مقدس و مقاومت داشت.
در دوره دوم اهدای این جایزه در نظر داریم تا دامنه وسیعتری از اهالی تئاتر کشور را درگیر این رویداد فرهنگی کنیم و سعی داریم رویکرد انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس بیشتر متوجه اقشار دیگر جامعه تئاتری همچون نویسندگان، پژوهشگران، دانشجویان و هنرمندان تئاتر تلویزیونی باشد.
نیلی درپایان از انتشار فراخوان دومین جایزه بزرگ سرو به زودی و پس از ماه مبارک رمضان خبرداد که دراختیار رسانه ها قرار خواهد گرفت.
درگذشت بیژن افشار؛ بازیگر مختارنامه و معمای شاه
بیژن افشار بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر که از ششم اردیبهشت ماه به دلیل ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری شده بود با شدت گرفتن عوارض این بیماری صبح ۲۰ اردیبهشت ماه دار فانی را وداع گفت.
خبر درگذشت بیژن افشار به دلیل ابتلا به کرونا از طریق صفجه اینستاگرام مجموعه تئاترشهر و گروه تئاتربازها منتشر و تایید شده است.
روز هجدهم اردیبهشت ماه نیز صفحه اینستاگرام زندهنام بیژن افشار خبر از وخامت حال وی به ویژه درگیری شدید ریه این بازیگر خبر داده بود تا اینکه صبح امروز (دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه) خبر رسید این بازیگر دار فانی را وداع گفته است.
به گزارش ایرنا، زندهنام بیژن افشار متولد ۱۳۴۵ خورشیدی در تهران و لیسانس بازیگری از دانشگاه هنرهای دراماتیک را داشت. وی کار بازیگری را با ایفای نقش در فیلم مربای شیرین به کارگردانی مرضیه برومند در سال ۱۳۸۰ آغاز کرد.
بعد از آن بیشتر تمرکز افشار در حوزه بازیگری به سینما و تلویزیون معطوف بود و از جمله آثار به یادگار مانده از او میتوان به مختارنامه (ایفای نقش محمد بن اشعث)، خبر خاصی نیست، غزل، معمای شاه، تابو، در وجه حامل، تمشک، قلب های ناآرام، بانوی کوچک، از صمیم قلب، معصوم، راز مینا، بازی های پنهان، روزهای خوب زندگی، کاکادو، در کمال خونسردی، هبوط، شهر خاکستری، مهاجر، وسوسه و آخرین پرواز اشاره کرد.
آخرین نقش آفرینی او در سریال کرگدن به کارگردانی کیارش اسدیزاده بود که از طریق شبکه نمایش خانگی پحش شده است.
نظر شما