عملیات انتقال آب به دریاچه بختگان برای نجات فلامینگوها آغاز شد

شیراز - ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس با اشاره به اینکه خشکسالی دریاچه بختگان که نگرانی‌هایی را درباره مرگ جوجه‌های فلامینگو را ایجاد کرده است، گفت: بنا بر نظر گروه‌های مشاور و متخصص از دانشگاه شیراز و صاحب‌نظران، انتقال آب به محل زادآوری این پرنده آغاز شده و جابجایی جوجه‌ها در دستور کار است.

حمید ظهرابی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مطالعات جوجه آوری فلامینگوها  توسط دانشگاه شیراز انجام شده و همه احتمالات و چالش‌های موجود در این راه بررسی شده است، دراین زمینه، با تشکیل تیم مشاوره‌ای احیای فلامینگو متشکل از متخصصان این گونه از سراسر کشور و با تهیه برنامه های مداخلات انسانی با هدف کنترل پیامدهای خشکی تالاب بر زاد آوری فلامینگو ها از ابتدای سال جاری موضوع خشکی بختگان و احتمال آسیب به جوجه فلامینگوها مورد پایش و بررسی قرار گرفته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس با بیان اینکه با تشکیل جلسه هماهنگی در اوایل اردیبهشت ماه ۱۴۰۰، تجربیات نجات بخشی سال های قبل و نتایج مطالعات و تصویب نهایی برنامه های پیشنهادی موضوع از ماههای گذشته بررسی شده است افزود: کارشناسان و مشاورین و اعضای سازمان های مردم نهاد با هدف تشریح و نهایی سازی برنامه ها و تهیه مقدمات اجرایی برنامه و تقسیم وظایف نیز بازدیدهای میدانی داشته‌اند.

آغاز عملیات انتقال آب به محل زیست فلامینگوها
ظهرابی با بیان اینکه عملیات اجرایی دو برنامه اصلی شامل انتقال آب از چاه‌های آب کشاورزی به محل زیست و مسیر جابجایی فلامینگوها با ۶ کیلومتر لوله گذاری آغاز شده است ادامه داد : همچنین با حفر چاهک در  نزدیکی محل تجمع جوجه ها و انتقال آب چاهک ها به سطح زمین با استفاده از لوله انتظار می‌رود با اجرای این برنامه ها تلفات جوجه فلامینگوها به حداقل ممکن برسد.
این مقام مسوول با یاد آوری پیگیری ها انجام شده برای تامین حقابه بختگان در سال جاری و سالهای گذشته افزود: در سال ۹۸ و ۹۹  حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب حقابه بختگان رهاسازی شده است و بعد از سال ۸۶، این اولین سالهایی بوده که آب از محل رودخانه کر وارد تالاب بختگان شده است؛ بنابراین پیگیری استاندار فارس و سازمان حفاظت محیط‌زیست در گرفتن حقابه بختگان جای تقدیر دارد.

بارندگی در منطقه، حدود ۷۰ درصد نسبت به پارسال کاهش داشت
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس همچنین گفت: امسال بارندگی در شهرستان استهبان نزدیک ۷۰  درصد نسبت به سال قبل و  ۶۲ درصد نسبت به میانگین بلند مدت کمتر شده است و در کل استان فارس  ۶۶ درصد کمتر از پارسال و ۴۵ در صد کمتر از میانگین درازمدت بارندگی داشته است.

حقابه محیط زیست ۲۲ درصد افزایش یافت
ظهرابی ادامه داد:‌ خشکی و کم‌آبی بی‌سابقه‌ای در استان حاکم شده اما با این وجود مسئولان مربوطه نسبت به پارسال، ۲۲ درصد حقابه محیط زیست را افزایش دادند و تداوم این‌روند بیانگر این است که به صورت پلکانی حقابه محیط زیست با کاهش مصرف  در سایر بخش ها به سمت حقابه واقعی که میانگین ۶۵۰ میلیون مترمکعب در سال است حرکت می‌کند. 

حساسیت مردم قابل ستایش است

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس با تاکید بر ارزش ها و کارکرد های تالاب بختگان در حفظ زیست بوم منطقه افزود: حساسیت مردم و دوستداران طبیعت سراسر کشور  در حفظ فلامینگوها قابل ستایش است و مشارکت مردم محلی در حفاظت و احیای جوجه ها نیز تا کنون بسیار موثر بوده است.

اطلاعیه سازمان آب فارس و صدور مجوز برداشت از آبخوان ها

شرکت آب منطقه ای فارس  نیز در اطلاعیه ای اعلام کرد : به رفع تشنگی مسافران بختگان کمک می نماید.

در این اطلاعیه آمده است : مهاجرت فلامینگوها به تالاب بختگان درحالی اخیرا مشاهده شده که این تالاب به دلیل دریافت حقابه ۵۵ میلیون مترمکعبی در ماههای گذشته، آبی برای رفع عطش مسافران تازه خود ندارد و از طرفی کمبود و بحران شدید آب باعث شد که این تالاب نتواند حقابه دیگری را دریافت کند و سرانجام بختگان مانده و تشنگی جوجه فلامینگوها که فعالان محیط زیست را روز به روز نگران تر کرده است.

در ادامه این اطلاعیه آمده است : با این حال  با وجود عملیاتی نبودن و عدم امکان تامین آب از سد درود زن به دلایل زیادی از جمله بعد زیاد مسافت، مساعدت لازم را از طریق فراهم‌ آوردن تمهیدات لازم  به منظور تامین آب از آبخوانهای زیرزمینی واقع در نزدیکترین نقطه به  محل زندگی پرندگان مهاجر بختگان انجام خواهیم داد. شرکت آب منطقه ای فارس به منظور رسیدن آب به کلونی جوجه فلامینگو ها در عمق تالاب بختگان حداکثر مساعدت را انجام خواهد داد .

تالاب بختگان یکی از تالاب های بزرگ استان فارس است و  یکی از مهمترین محل زادآوری فلامینگوها به شمار می آید، این تالاب با وسعت ۸۵ هزار هکتار اکنون با کم آبی و خشکی دست و پنجه نرم می کند و این فشار دامن جوجه فلامینگوها را هم گرفته است به طوری که خطر مرگ، این جوجه ها را تهدید می کند.
چند سالی است که این مشکل دامن بختگان را گرفته و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بخت این تالاب را سیاه و این سیاهی دنیای فلامینگوها را هم تیره و تار کرده است به طوری که مادرها مجبورند برای تغذیه جوجه های خود کیلومترها پرواز کنند و در نهایت زمانی هم که غذا به جوجه ها می رسانند فایده ای ندارد چون به علت نبود آب،  کریستال های نمک ایجاد شده به منقار و پای جوجه ها می چسبند و این مساله مانع تغذیه آنها می شود که در نهایت این مرگ است که انتظار این جوجه ها را می کشد.
تالاب و دریاچه بختگان بزرگترین دریاچه استان فارس در سال‌های پر آب زیستگاه زمستانه پرندگانی مانند فلامینگو، درنا، کبوتر دریایی، آب‌چلیک، مرغابی و غاز است که از روسیه و دشت‌های سیبری به ایران مهاجرت می‌کنند.
این دریاچه که در فاصله ۲۲۰ کیلومتری شرق شیراز در استان فارس قرار دارد در حفظ بوم‌ساختار و محیط زیست شهرستان‌های اطراف نیز تأثیر بسزایی دارد.
دریاچه بختگان در شهرستان های نی ریز و بختگان در شرق استان فارس واقع شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha