به گزارش ایرنا، عراقی ها برای توصیف دخالت های جدید انگلستان در امور داخلی کشورشان بار دیگر به استفاده از تعبیر تاریخی "ابوناجی" که متعلق به بیش از یکصد سال قبل و دوره متعلق به استعمار عراق توسط انگلستان است، برگشته اند.
«حسن کریم الراصد» روزنامه نگار عراقی در واکنش به قضیه ترور بحث برانگیز «ایهاب الوزنی» فعال اجتماعی در کربلا در روز شنبه گذشته (۱۸ اردیبهشت ماه) در یادداشتی بار دیگر از تعبیر تاریخی ابوناجی در توصیف دخالت های انگلستان در امور داخلی عراق استفاده کرده است.
وی به نقش مشترک انگلستان و امارات در تنش آفرینی متعاقب ترور الوزنی در عراق اشاره کرد و افزوده است: غیر از برخی افراد که ارتباط مستقیم با امارات و انگلستان دارند و از آنها پول دریافت کرده اند، برای عموم مردم عراق حماقت های «طحنون» (طحنون بن زاید مشاور امنیت ملی امارات) و «ابوناجی» (سفیر انگلیس در بغداد) کاملا آشکار و برملا شده است.
«طارق حرب» حقوقدان برجسته و پژوهشگر تاریخ معاصر عراق در یادداشت سابقی که در روزنامه «الزمان» عراق منتشر شده درباره تعبیر ابوناجی نوشته است: «این تعبیر، اصطلاحی است که مردم بغداد در زمان ورود انگلیسی ها به پایتخت عراق در ۱۹۱۷ به کار می بردند و این اصطلاح تا اواخر قرن ۲۰ در عراق در توصیف کنایه آمیز انگلیسی ها شهرت داشته است.»
به گفته وی، در بین مردم بغداد این اصطلاح تحت عنوان «کار، کار ابوناجی» است شهرت داشت و اسباب همه مصیبت ها و مشکلات عراق را انگلستان می دانستند.
وی افزوده است که شرایط به جایی رسید که برخی از افراطیون معتقد بودند که اسباب همه مشکلات عالم، انگلیسی ها هستند تا جایی که حتی یکی مثل «مهاتما گاندی» رهبر فقید هندوستان گفته است: «اگر دو ماهی در دریا با هم جنگیدند، بدانید که انگلیس پشت آن است.»
اما چرا این انتقادها از «استیفن هیکی» سفیر انگلستان در بغداد در برهه اخیر بیشتر شده است؟
هیکی از ۲۰۱۹ که به عنوان سفیر انگلستان در بغداد، فعالیت خود را آغاز کرده، تحت پوشش «دیپلماسی عمومی» کوشیده است با پاره ای رفتارها و اظهار نظرها، به ادعای اخیر خود در گفت وگو با شبکه تلویزیونی سعودی «الحدث»، «خودش را به مردم عراق نزدیک کند»، اما این رفتارهای او، نتایج معکوسی به دنبال داشته و موجب انزجار عمومی نسبت به سیاست های انگلستان شده که در عراق از آن به «استعمار پیر» یاد می شود.
«ایاد الاماره» فعال رسانه ای عراق در یادداشتی با عنوان «چرا سفیر انگلستان در بغداد در امور داخلی کشور دخالت می کند؟» نوشته است: هیکی حق ندارد عنوان کند که «شرایط فعلی عراق مناسب برای برپایی انتخابات نیست».
سفیر انگلستان در بغداد در گفت وگو با تلویزیون سعودی «الحدث» این سخنان را ایراد کرد.
الاماره تاکید کرده است: اظهارات سفیر انگلستان دخالت آشکار در امور داخلی عراق است و باید مقامات مسوول در عراق به شدت جلوی این دخالت های هیکی یا هر شخص دیگری که قصد دخالت در امور داخلی عراق را دارد، بگیرند.
وی افزوده است: جای تعجب است که مقامات مسوول و رهبران سیاسی و فعالان اجتماعی در عراق نسبت به این اظهارات غیر قانونی سفیر انگلیس سکوت کرده اند.
رفتارهای سفیر انگلیس از جمله ویدئوها و تصاویری که از خود در حین پخت غذاهای عراقی در شبکه های اجتماعی گذاشته باعث شده است که علاوه بر عنوان «ابوناجی» و «استعمار پیر» اصطلاح تازه ای فعالان عراقی به او نسبت بدهند و آن عبارت کنایه آمیز «سفیر دولمه انگلیس» است.
دولمه یکی از غذاهای مشهور عراقی ها است که هیکی بارها ادعا کرده که به شدت آن را دوست می دارد.
«سمیر عبید» روزنامه نگار برجسته عراقی در توئیتی در واکنش به خشونت های اخیر متعاقب ترور الوزنی در کربلا، از این تعبیر جدید در توصیف انتقادی سفیر انگلستان بهره برده است.
وی از سکوت سفیر انگلیس و به تعبیر عبید، «سفیر دولمه انگلیس» در قبال تعرض به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرده و گفته است مگر کنسولگری های ایران خارج از معاهده ۱۹۶۳ وین هستند؟
او البته سفرای آمریکا، اتحادیه اروپا و رسانه های وابسته به پول حاشیه نشین های حوزه خلیج فارس و همچنین دولت عراق را به خاطر این سکوت، مورد انتقاد قرار داده است.
عبید همچنین در واکنش به توئیت محکومیت ترور ایهاب الوزنی توسط سفیر انگلستان در بغداد خطاب به او نوشته است: «شیوه تهوع آور، ناهنجار و انزجارآور در بیان مواضع، این احساس را منتقل می کند که به عنوان قیم بر عراق رفتار می کنی.»
عنوان «قیم برعراق» اشاره به دوره سیاه استعمار انگلستان بر عراق دارد که این کشور اروپایی، بر عراق تحت عنوان قیمومت، حکومت می کرد.
عراقی ها علاقه خاصی به ساخت اصطلاحات برای تعبیر مختصر مواضع انتقادی خود دارند که پاره ای از آنها مثل عبارت «کار، کار ابوناجی است» .
عبارت «عم سام» و «مسقوف» از دیگر عبارت های تاریخی در عراق است که اولی در توصیف کنایه آمیز آمریکایی ها و دومی در توصیف روس در دوره استعمار انگلستان بر عراق در فرهنگ عامه مردم استفاده قرار می گرفت.
با وجود همه اینها، عراقی ها به دلیل تجربه طولانی و تاریخی با انگلیسی ها در دوره استعمار همچنان بیشترین اصطلاح های کنایه آمیز را علیه استعمار پیر مورد استفاده قرار می دهند و به همین دلیل نسبت به سیاست های انگلستان و سفیرش در بغداد بدبینی شدیدی وجود دارد.
گفتنی است در پی بالاگرفتن انتقادات از سفیر انگلیس در کشور عراق که به تریبون های رسمی و سیاسی هم کشید، سفیر بریتانیا از موضع قبلی خود عقب نشینی کرده و ابراز داشت: سخنانش بد تفسیر شده است.
نظر شما