به گزارش ایرنا در نظم گفتمانی طایفهای و عشیرهای رفتارها بر عمل جمعی مبتنیاند و کنشهای مدرنی چون رایدهی نیز راهبرد فردی تلقی نمیشوند بلکه راهبردی گروهیاند که به ناچار بدون محاسبه سود و زیان باید به انجامش همت گماشت از اینرو رفتار انتخاباتی به گفته کارشناسان زمانمند، مکانمند و زمینهمند است و در هر جغرافیایی از شمال تا جنوب کشورمان متاثر از بافت اجتماعی و هژمونی طایفهای نوع خاص خود را میگیرد.
به گفته کارشناسان علوم سیاسی انتخابات فرصت طلایی باز تولید قدرت برای گروههای ذینفوذ در نظامهای طایفهای و قومی است و سیستان و بلوچستان که تکثر قومی ـ قبیله ای از شاخصههای بافت جمعیتی آن محسوب می شود و براساس منابع تاریخی و جغرافیایی و اظهار برخی کارشناسان دارای ۲۶۵ قوم و قبیله شناسنامه دار است از این موضوع مستثنی نیست. در واقع انتخابات و تکیه بر رأیگیری عمومی به عنوان نخستین سنگ بستر دموکراسی همیشه و در هر مکانی از روی درایت وانتخابِ فردی نیست بطوریکه وجود تفکرات قومی/ قبیلهای تا حدودی توانسته بر تصمیمگیریهای انتخاباتی تأثیر بگذارد و موضوع زمانی جدی میشود که این وزنه انتخابهای طایفهای از نیازها و اولویتهای جامعه هدف سنگینتر میشود.
در این گزارش در گفت وگو با مردم، کارشناسان و مسوولان قصد داریم به این سؤال پاسخ داده شود که گفتمان طایفهای و عشیرهای بر رفتار انتخاباتی مردم سیستان و بلوچستان تا چه میزان حاکم است؟
نگاه مردم
ماهنور جدگال از اهالی روستایی در شهرستان نیکشهر گفت: به نظر من باید در انتخابات شرکت کرد اینکه از طایفه ما باشد یا از طایفه دیگر فرقی نمیکند تنها باید فرد انتخابی با ایمان و کارکرد خوبی باشد وقتی از طایفه خودم باشد ولی گرفتاری و مشکلی را حل نکند چه سودی دارد؟
او با بیان اینکه باید کسی روی کار بیاید که مشکل مردم را رفع و برای نیازهایشان تلاش کند افزود: اگر نامزد انتخابی از اقواممان و اصلح نیز باشد، دروغ نمیگویم حتماً به او رای خواهم داد ولی اگر اصلح نباشد خیر، زیرا منافع اقتصادی و اشتغال جوانان برای من بسیار اهمیت دارد.
فرد دیگری از اهالی روستای تمین خاش که خواست نامش ذکر نشود گفت: برای من مهم است که فرد انتخابی از طایفهام و برای طایفه ما موثر باشد اگر بزرگ و ریش سفید طایفه بگوید که فردی صلاحیت دارد به او رای خواهم داد.
یاسر ریگی از اهالی لادیز میرجاوه نیز گفت: من حتما در انتخابات شرکت خواهم کرد هر چند برایم مهم است که نامزدهای با عُرضه انتخاب شوند اما اگر کاندیداها از طایفه خودمان باشند و از همه مهمتر ریش سفید طایفه او و ایمانش را تایید کند حتما به او رای خواهم داد.
موسی نارویی از افراد تحصیلکرده شهرستان زهک در حوزه سیستان نیز معتقد است: نگاه طایفهای و انتخابهای از این دست در میان مردم کمتر شده شاید در سالهای اول تشکیل شوراها این نگاه حاکم بود اما هماینک مردم بیشتر به نامزدهای توانمند، تحصیل کرده و خدمتگزار و افرادی که وضعیت جوانان برایشان مهم است، رای می دهند.
او با تاکید بر اینکه انتخابات شوراها نباید جولانگاه اهداف سیاسی، طایفهای و قومی و مذهبی باشد افزود: تخصص افراد مهمترین معیاری است که در انتخابات شوراها باید مدنظر باشد زیرا فرد غیرمتخصص نمیتواند توسعه و رفاه را به حوزه انتخابی خود بیاورد.
الهام پودینه از جوانان تحصیلکرده یکی از روستاهای بخش جزینک سیستان گفت: ازنظر من معیار اصلح بودن، ولایتمداری و داشتن تخصص لازم برای درک قوانین در انتخابات شوراها دارای اهمیت است و من به تصمیم گیریهای ناشی از تفکرات طایفهای و قبیلهای اعتقاد ندارم.
وی اظهار داشت: نگاههای طایفهای و قومی در انتخابات صرفا ما را همچنان در محرومیت و عقب ماندگی نگه خواهد داشت چون در این نگاه منافع فردی بر جمعی ترجیح داده شده و افراد موثر به حاشیه رفته و روزبه روز معضلات و مشکلات بیشتر میشود.
آسیب انتخابهای طایفهای
یک کارشناس علوم سیاسی در باره پیامدهای منفی و آسیب شرکت در انتخابات با نگاه قومی و طایفه ای گفت: مهمترین آسیب انتخاب اعضای شورای شهر و روستا براساس روابط قومی و طایفهای هدر رفت استعدادهای توانمند و بالقوه و نادیده گرفته شدن نیازهای اصلی جامعه است.
زهرا حیدری با بیان اینکه نگاه طایفهای یعنی فرار از تخصصگرایی و رفتن به سمت یک دموکراسی پوشالی است ادامه داد: اثرپذیری رفتار انتخاباتی مردم براساس تعلقات قومی و طایفهای امری پیچیده و دارای جنبه و ریشههای مختلف به ویژه در شرایط کنونی است اما میتوان با آموزشهای صحیح آن را کمرنگتر و رفته رفته به سمت تخصصی شدن هدایت کرد.
انتخابی آگاهانه
امام جمعه اهلسنت ایرانشهر در جنوب سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه حضور در انتخابات و انتخاب فرد اصلح برای هر ایرانی یک تکلیف است گفت: انتخاب درست و آگاهانه بدور از هر گونه گرایش مذهبی، جناحی، قومی و طایفهای باعث توسعه، رشد و پویایی جامعه در عرصههای مختلف میشود.
مولوی عبدالصمد کریمزایی انتخابات پرشور و انتخاب درست را از اقدامات مهم آینده کشور در حوزه شوراهای شهر و ریاست جمهوری عنوان کرد و افزود: انتخابِ درست در پیشبرد امور بسیار مهم است، لذا آحاد مردم بدانند که در انتخابات با انتخاب درست نقش مهمی در عمران و آبادانی کشور و شهر خود دارند.
امام جمعه اهل سنت ایرانشهر بیان کرد: اگر انتخاب خوبی نداشته باشیم شرایط همین که است خواهد بود، شما در سطح شهر واقعا تحولی میبینید؟ اما اگر برای شورای شهر افراد متخصص و دلسوز انتخاب کنید حتما شهر آباد خواهد شد.
استاندار سیستان وبلوچستان گفت: زمینه حضور افراد توانمند، جوانان و انسانهای آگاه برای حضور در انتخابات شوراهای شهر و روستا در این استان فراهم است و مردم نیز به افراد موثر رای دهند تا به اهداف مدنظر یعنی همان رشد و توسعه دست پیدا کرد.
احمدعلی موهبتی با بیان اینکه آدمهایی که منافع خود را بر منافع جامعه ترجیح میدهند انسانهای خوبی نبوده و نمیتوانند تصمیمات خوبی بگیرند خاطرنشان کرد: امیدواریم که فرمانداران و متولیان این موضوعات را برای مردم بیان و تبیین کنند تا آنان بتوانند در انتخابات تصمیمات درست و موثری بگیرند.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان نیز گفت: در موضوع انتخابات از خط و خطوط قومی و مذهبی باید عبور کرد زیرا شایستهگزینی و برنامه محوری گامی مهم در جهت توسعه است
ابوذر کوثری تصریحکرد: با توجه به نقش و اهمیت انتخابات شوراهای اسلامی در توسعه شهرها و روستاها از مردم سیستان و بلوچستان درخواست می شود حتما در این انتخابات مشارکت فعال داشته باشند.
رییس ستاد انتخابات استان بیان کرد: اگر خواهان تغییر و دگرگونی در وضعیت جامعه هستیم بایددر انتخابات مشارکت فعال داشته باشیم و در انتخاب خود دقت کنیم چرا که این انتخاب میتواند درست یا غلط باشد.
انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر، روستا و عشایر همزمان با سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، دومین میان دورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری و نخستین میاندورهای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ برگزار میشود. سیستان و بلوچستان با ۲۴ شهرستان و بیش از سه میلیون نفر جمعیت در جنوب شرق کشور واقع شده است.
طبق آمار ارائه شده از سوی رییس ستاد انتخابات سیستان و بلوچستان مجموع داوطلبان شوراهای اسلامی شهر و روستا استان ۲۱ هزارو ۱۱۶ نفر بوده و ثبتنام داوطلبان نسبت به دوره قبل ۱۴.۶ درصد رشد داشته و از این تعداد ۸۶.۶ درصد مرد و ۱۳.۴ درصد زن هستند.
نظر شما