به گزارش خبرنگار ایرنا، وقوع زلزله ۵.۵ و ۵.۴ ریشتری روز دوشنبه و ۳۵ پس لرزه پس از آن سبب شد تا هراس وارد زندگی مردم شهرستان های گرمه و جاجرم شود، اما اکنون وضعیت به روال عادی بازگشته و زندگی در این مناطق، با تلاش برای بازسازی جاری و ساری است.
هراس از زلزله سبب شد تا مردم روستاها و شهرهای مناطق زلزله زده سبب شد برای ۲ شب متوالی پس از وقوع زلزله در خیابان ها و یا در حیاط منازل سپری کنند. اما اکنون بار دیگر وضعیت به روال عادی بازگشته است.
بر اساس اعلام مسوولان، اکنون اولویت مهم برای مدیریت بحران در مناطق زلزله زده، حمایت روانی از این آسیب دیدگان است و در این زمینه تیم هایی از جمعیت هلال احمر، بهزیستی و نیز فرمانداری در مناطق حضور دارند و نسبت به اقدامات روانشناسانه فعالیت دارند.
برای حمایت روانی از کودکان هم، تیم هایی از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مناطق شهری و روستایی مناطق آسیب دیده حضور یافته و نسبت به اجرای برنامه های مختلف اقدام می کنند.
زندگی جاری است
معاون فرماندار گرمه هم در این باره گفت: خوشبختانه اکنون وضعیت در مناطق خسارت دیده از زلزله به شرایط عادی بازگشته است.
مجتبی ملکی اظهار داشت: ۶ تیم از سازمان های مردم نهاد، هلال احمر و بهزیستی و فرمانداری در مناطق خسارت دیده از زلزله حضور دارند و نسبت به انجام اقدامات روانشناسی و حمایت روانی مشغول هستند.
وی درباره حمایت از خسارت دیدگان از زلزله گفت: خوشبخانه امدادگران به موقع در مناطق حضور یافته و امداد رسانی ها انجام شد، اکنون تمامی خسارت دیدگان از زلزله که نیاز به اسکان اضطراری داشتند در چادرها مستقر شده اند.
معاون فرماندار شهرستان گرمه اظهار داشت: تاکنون ۲۵۰ دستگاه چادر میان خسارت دیدگان از زلزله در این شهرستان توزیع شده است، البته تعداد واحدهای مسکونی خسارت دیده از زلزله کمتر از این میزان بوده است، اما بر اساس نیاز برخی خانواده ها ۲ دستگاه چادر دریافت کردند.
ملکی با اشاره به توزیع غذای گرم، پتو و موکت در میان آسیب دیدگان افزود: با هماهنگی انجام شده، توزیع نان هم در حال انجام است.
وی با بیان اینکه منازل روستاییان تا سقف ۲۵۰ میلیون ریال، زیر پوشش بیمه حوادث قرار دارد گفت: بیمه رایگان منازل روستاییان یکی از اقدامات ارزشمند است که با حمایت استانداری انجام شده است و بخشی از خسارت ها از طریق بیمه جبران می شود.
معاون فرماندار شهرستان گرمه اظهار داشت: به مردم اطمینان می دهیم که تا بازسازی تمام واحدهای خسارت دیده، در کنارشان هستیم، با پرداخت تسهیلات به بازسازی این مناطق سرعت می دهیم.
بر اساس این گزارش خسارت های زلزله در سه نقطه شهری شهرستان گرمه شامل ایور، درق و گرمه گزارش شده است که در این نقاط آسیب ها در حد ترک خوردگی جزئی است.
خسارت زلزله در هفت نقطه روستایی این شهرستان حادث شده است که در سه روستای شورک، برزنه و قزلحصار بیشتر بوده است.
زلزله نخستین ساعات بامداد روز دوشنبه در این شهرستان ۲ نفر مصدوم داشت که اکنون حال عمومی آنان خوب است.
حمایت روانی در مناطق خسارت دیده
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان شمالی هم با بیان اینکه یکی از الزامات در مدیریت بحران، انجام حمایت های روانی است گفت: تیم های این جمعیت به همراه تیم هایی از سایر نهادها در مناطق حضور دارند.
ابوالفضل محبان اظهار داشت: وقوع پس لرزه ها سبب نگرانی مردم شده بود اما اکنون وضعیت عادی شده است.
وی افزود: ۳۰۰ دستگاه چادر امدادی بین اهالی روستاهای خسارت دیده توزیع شد البته با افزایش تقاضا، مشکلی برای تحویل چادر در بین زلزله زدگان وجود ندارد.
وی اظهارداشت: علاوه بر توزیع چادرهای امدادی بین اهالی روستاهای خسارت دیده ، تا کنون ۳۰ تخته پتو، ۱۶۸ تخته موکت برای اسکان موقت در اختیار مردم این منطقه قرار داده شد.
محبان خاطرنشان کرد: تاکنون یک هزار و ۸۰۰ قوطی انواع کنسرو ،۲۷۲ بسته غذایی ۷۲ ساعته توزیع شد و این روند نیز در روزهای آینده ادامه خواهد داشت و امکانات و تجهیزات لازم در انبار هلال احمر برای کمک به زلزله زدگان وجود دارد.
به گفته مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان شمالی در روزهای اخیر به یک هزار و ۲۰۰ خانواده زلزله زده کمک رسانی شد.
روستاییان از بازگشت به منازل خسارت دیده خودداری کنند
فرماندار شهرستان جاجرم هم با بیان اینکه اوضاع در مناطق زلزله زده اکنون عادی است گفت: پس لرزه ها سبب افزایش خسارت در منازل آسیب دیده از زلزله روز دوشنبه شد به همین منظور به روستاییان توصیه شده است که از بازگشت به منازل خسارت دیده خودداری کنند.
مصطفی حاج زاده افزود: اکنون تمام خسارت دیدگان از زلزله که نیاز به اسکان اضطراری داشتند، چادر امدادی دریافت کرده اند.
وی اظهار داشت: بهزیستی، علاوه بر ارسال تیم های حمایت روانی، قول مساعد داده تا نسبت به حمایت مالی به صورت ویژه از مددجویان اقدام کند.
فرماندار شهرستان جاجرم خاطرنشان کرد: مجمع خیران سلامت استان نسبت به توزیع ۱۰ هزار عدد ماسک در میان خسارت دیدگان از زلزله اقدام کرده علاوه بر آن خیران نسبت به تامین و توزیع مواد ضدعفونی کننده وارد عرصه شده اند.
۹۸۱ مسکن زلزله زده خراسان شمالی نیاز به نوسازی دارد
معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی گفت: زلزله ۵.۵ و ۵.۴ ریشتری بامداد دوشنبه هفته جاری سبب شد تا ۹۸۱ واحد مسکونی روستایی در شهرستانهای گرمه و جاجرم این استان نیاز به تخریب و بازسازی پیدا کند.
علی روحانی به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در اثر زلزله اخیر ۵۲ واحد مسکونی هم نیاز به تعمیر و مرمت پیدا کرده است که البته بررسی ها در این زمینه هنوز ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه وقوع پس لرزه ها سبب شده است تا خسارت ها در واحدهای مسکونی آسیب دیده از زلزله روز دوشنبه، افزایش یابد.
معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی افزود: ارزیابی مجدد از خسارت های زلزله در روستاها در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: واحدهای خشتی و گلی که در زلزله اخیر دچار خسارت جزئی شده اند هم به عنوان نیاز به نوسازی قلمداد شده اند تا مقاوم سازی این واحدها با استفاده از تسهیلات، شتاب گیرد.
روحانی گفت: هنوز پرداخت تسهیلات برای بازسازی مناطق آسیب دیده مصوب نشده اما ستاد بازسازی تشکیل شده است و پیگیری ها برای پرداخت تسهیلات انجام می شود.
وی خاطرنشان کرد: تلاش داریم تا بخش کمی از تسهیلات از محل طرح ویژه مسکن روستایی را به بازسازی مناطق خسارت دیده از زلزله سوق دهیم تا کار بازسازی شتاب گیرد.
وی تصریح کرد: در زلزله سال ۹۶ هم این بنیاد منتظر تصویب و پرداخت تسهیلات بازسازی نشد و از محل تسهیلات طرح ویژه مسکن روستایی بخشی از بازسازی ها آغاز شد، اما امسال تعداد تسهیلات قابل پرداخت از این محل، کم است.
معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی گفت: در زلزله اخیر، خانه های خشتی و گلی بیشترین خسارت را دیده است.
زمین لرزه ای به بزرگی ۵.۵ ریشتری ساعت ۳.۳۴ دقیقه بامداد روز دوشنبه ۲۷ اردیبهشت مناطقی از جنوب خراسان شمالی و شهر سنخواست و روستاهای اطراف را لرزاند و با گذشت حدود پنج ساعت از نخستین زمین لرزه، ۲ زمین لرزه ۵.۴ و ۴.۲ ریشتری دیگر در بخش های سنخواست و شوقان در شهرستان جاجرم به ثبت رسید.
براساس گزارش مرکز لرزه نگاری کشور وابسته به موسسه ژئو فیزیک دانشگاه تهران، از زمان وقوع زلزله ۵.۵ ریشتری بامداد روز دوشنبه تاکنون بیش از ۲۴ پس لرزه با بزرگی ۲.۵ تا بیش از چهار ریشتر شهرستان های گرمه و جاجرم خراسان شمالی را لرزانده است.
وقوع پس لرزه ها در خراسان شمالی به خصوص شهر سنخواست کانون اصلی زمین لرزه موجب شد تا مردم برخی از مناطق شهرستان های گرمه و جاجرم از ترس زلزله منازل خود را ترک کردند و به خیابان ها و پارک های شهری پناه آوردند.
استان خراسان شمالی از دیدگاه لرزه زمین ساختی در زون کپه داغ قرار دارد که در این زون گسل های فعال و مهمی وجود دارد، این گسل ها برخی مواقع با حرکاتی که انجام می دهند موجب وقوع زمین لرزه های مخرب می شوند.
مهم ترین گسل های خراسان شمالی گسل اسفراین است که این گسل با درازای حدود ۱۷۰ کیلومتر و راستای شمال باختری- جنوب خاوری واقع شده که از حاشیه شمال خاوری شهر اسفراین گذر می کند.
گسل باغان- گرماب نیز گسلی است با درازای ۵۵ تا۵۰ کیلومتر و راستای شمال، شمال باختری – جنوب، جنوب خاوری واقع است.
براساس آمارهای موجود در سده اخیر ۱۳ زمین لرزه با قدرت بیش از ۵.۵ ریشتر در خراسان شمالی رخ داده است.
نظر شما