به گزارش ایرنا، در برنامه تلاش های دولت دوازدهم برای تحقق جهش دوم در صنعت پتروشیمی که از سال گذشته آغاز شده است امروز ۳۰ اردیبهشت ماه و در شصت و هشتمین برنامه پنجشنبه های افتتاح، سه طرح با سرمایهگذاری یک میلیارد و ۳۰۴ میلیون دلاری و ایجاد اشتغال برای ۲ هزار و ۴۵۴ نفر به بهره برداری رسید.
طرحهای ملی صنایع پتروشیمی وزارت نفت امروز توسط حجت الاسلام حسن روحانی رییس جمهوری و از طریق ارتباط تصویری در دو استان خوزستان و بوشهر افتتاح شد.
افتتاح تعدادی از این طرحها به دلیل شیوع کرونا و اعمال تحریم های ظالمانه در ابتدای سال صورت گرفت و در گام دیگر امروز سه طرح به بهره برداری رسید که اجرای آنها توسط متخصصان داخلی و شرایط جنگ اقتصادی دستاوردی بزرگ در حوزه اقتصاد است.
طرح متانول سبلان با ظرفیت یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن در سال، طرح اوره و آمونیاک مسجد سلیمان با ظرفیت یک میلیون و ۷۶۰ هزار تن در سال و طرح اکسیر حلال عسلویه با ظرفیت ۵۰ هزار تن در سال تولید پنتان و هگزان که برای نخستین بار در صنعت پتروشیمی اجرا شده است، به طور رسمی افتتاح شدند.
با این سرمایهگذاری در مجموع ۳.۵ میلیون تن به ظرفیت پتروشیمی کشور افزوده میشود تا گام موثری برای تحقق جهش دوم صنعت پتروشیمی برداشته شود.
عملی شدن افتتاح ۱۷ طرح ملی پتروشیمی در یکسال
رییس جمهوری امروزپنجشنبه و در شصت و هشتمین برنامه افتتاحیه طرح های ملی وزارت نفت گفت: همانطور که قول دادیم از ابتدای سال ۹۹ تاکنون ۱۷ طرح پتروشیمی را افتتاح کردیم که در تاریخ صنعت پتروشیمی کشور بینظیر است که این همه طرح و پروژه در صنعت پتروشیمی در یکسال افتتاح شود.
حجت الاسلام حسن روحانی افزود: دولت قادر بود در یکسال طلایی به معنی واقعی کلمه «جهش تولید» در پتروشیمی را اجرا کند. اینکه ما از اول دولت یازدهم از سال ۹۲ تا امروز تقریباً ظرفیت پتروشیمی را ۲ برابر میرسانیم و تولید از ۵۰ میلیون تن تا پایان امسال به ۱۰۰ میلیون تن میرسد و این که دولت قادر باشد ظرفیت پتروشیمی را در هشت سال به ۲ برابر برساند بسیار مهم است. هر سال، ۳ میلیارد دلار با همه شرایط سخت فقط در پتروشیمی سرمایهگذاری شد که نشان می دهد وزارت نفت، بخش خصوصی، شرکتها و همه مهندسان و کارگران ما چه کار عظیمی انجام دادهاند.
وی ادامه داد: امروز در کشور ما همه روی این اتفاق نظر دارند که ایران به توسعه نیاز دارد و باید تولید را رونق دهد. همه یکپارچه هستند که اقتصاد را باید به حرکت در بیاوریم.
زنگنه: عمده سرمایه گذاری های صنعت نفت متکی بر ظرفیت های داخلی است
وزیر نفت در شصت و هشتمین برنامه افتتاح طرح ها گفت :اگر تحریمهای اعمالی علیه ایران نبود و امکان استفاده از فاینانس، منابع مالی خارجی و سرمایهگذاری خارجی استفاده کنیم، قطعا سرمایه گذاریها در صنعت نفت ۲ برابر میشد.
بیژن زنگنه با بیان اینکه عمده سرمایهگذاریها در صنعت نفت متکی بر ظرفیتهای داخلی است، افزود: با افتتاح این طرح ها، ۱۰ طرح از بسته طرح های جهش دوم باقی می ماند که تا پایان سال ۱۴۰۰ و بخشی از آن در اوایل سال ۱۴۰۱ به نتیجه می رسد و تولید پتروشیمی به ۱۰۰ میلیون تن که هدف برنامه است خواهد رسید.
وی در توضیح طرح جهش سوم گفت: این طرح تولید ایران را در مدت چهار سال به ۱۳۳ میلیون تن با ارزش ۳۷ میلیارد دلار با پایه قیمتی سال ۹۵ می رساند ،برخی از این طرحهای اعلام شده تا ۶۰ درصد پیشرفت داشته اند و به طور متوسط با حدود ۳۰ درصد پیشرفت همراه بوده اند.
در ذیل به جزییات این طرح ها اشاره می شود:
سرمایهگذاری ۸۵۰ میلیون دلاری در پتروشیمی مسجد سلیمان
نخستین برنامه های افتتاح امروز توسط رییس جمهوری طرح اوره و آمونیاک مجتمع صنایع پتروشیمی مسجدسلیمان بود که با هدف تولید سالانه ۶۸۰ هزار تن آمونیاک و یک هزار و ۷۵ هزار تن اوره با مصرف ۸۶۱ میلیون تن متر مکعب گاز طبیعی در سال به عنوان خوراک به بهرهبرداری رسید.
این طرح در زمینی به مساحت ۴۰۰ هکتار در منطقه هفتشهیدان مسجدسلیمان استان خوزستان اجرا شده است و ارزش فروش سالانه محصولات آن ۲۶۸ میلیون دلار خواهد بود.
برای احداث این مجتمع پتروشیمی ۳۴ میلیون ساعت کار و پنج هزار فرصت شغلی در جریان ساخت پروژه ایجاد شده با راهاندازی این پروژه، هزار و ۵۰۰ نفر نیروی انسانی به صورت مستقیم و دائم مشغول کار شدند.
مجتمع پتروشیمی مسجد سلیمان در محدوده ۱۳۰ کیلومتری شمال شرقی اهواز، ۳۰ کیلومتری شمال غربی شهر مسجد سلیمان و ۱۱.۵ کیلومتری جنوب رودخانه کارون قرار دارد.
واحد آمونیاک این مجتمع لیسانس کازاله سوئیس و واحد اوره و دانهبندی نیز لیسانس تویو ژاپن را دارد؛ همچنین پیمانکار اصلی شرکت مهندسی ووهان چین، مشاور مدیریت پروژه شرکت مهندسی پرآور، نماینده صاحبان لیسانس شرکت طراحی و مهندسی صنایع پتروشیمی است.
از نظر موقعیت جغرافیایی، این مجتمع پتروشیمی از طریق بندر امام خمینی(ره) در جنوب خوزستان به آبهای آزاد بینالمللی و از طریق راه آهن سراسری به ترکیه، اروپا و آسیای مرکزی دسترسی دارد.
متانول سبلان و ارزش ۴۱۲ میلیون دلار محصولات پتروشیمی
طرح متانول سبلان دیگر طرحی بود که امروز به بهره برداری رسید ،این طرح که در عسلویه افتتاح شد در زمان اجرا ،برای چهار هزار و ۲۰۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرد و در زمان بهرهبرداری ۸۳۴ نفر صاحب شغل خواهند شد.
سرمایهگذاری برای اجرای متانول سبلان ۴۰۶ میلیون دلار برآورد شده که شامل ۳۱۶ میلیون دلار سرمایهگذاری ارزی و ۱۰ هزار و ۷۳۲ میلیارد ریال سرمایهگذاری ریالی است.
ارزش محصولات این طرح پتروشیمی نیز ۴۱۲ میلیون دلار در سال اعلام شده که نشاندهنده نرخ مطلوب بازگشت سرمایه برای این طرح است.
خوراک این واحد پتروشیمی ۱۷۶ هزار متر مکعب گاز طبیعی در ساعت است که در مجموع سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول تولید میکند.
بازگشت سرمایه در اکسیر حلال عسلویه
اکسیر حلال عسلویه آخرین طرحی بود که رییس جمهوری امروز آن را افتتاح کرد.این طرح که در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اجرا شد که در زمان ساخت برای ۶۰۰ نفر و در زمان بهرهبرداری نیز ۱۲۰ نفر اشتغال ایجاد کرده است.
سرمایهگذاری انجام شده در این طرح ۴۸ میلیون دلار اعلام شده و ارزش محصولات آن ۴۰ میلیون دلار در سال برآورد میشود.
خوراک این واحد ۲۶۰ هزار تن در سال رافینیت (مخلوطی چند جزیی است که میتواند حاوی پارافینها، الفینها، سیکلو آلکانها و همینطور آروماتیکها باشد) است و محصولات نهایی شامل ۴۰ هزار تن در سال هگزان و ۱۰ هزار تن در سال پنتان خواهد بود.
به گزارش ایرنا ،تا سال ۱۴۰۴ ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی حداقل به ۱۳۰ میلیون تن خواهد رسید و با توجه به طرحهای جهش سوم، طرحهای پیشران و نیز طرحهای خوراک ترکیبی سبد تولید محصولات پتروشیمی ایران متنوع میشود و تنوع در سبد محصولات در سالهای آتی منجر به کاهش واردات محصولات راهبردی پایین دستی خواهد شد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی تخت جمشید در این آئین گفت: طرح پترشیمی اکسیر حلال عسلویه زیرمجموعه ای از پتروشیمی تخته جمشید پارس عسلویه است که برای تولید ۴۰ هزار تن هگزان و ۱۰ هزار تن پنتان طراحی و نصب و راهاندازی شدهاست.
محمد رضا اخوان اضافه کرد: تاکنون یک حلقه مفقوده در صنعت پتروشیمی کشور وجود داشت که حلالهای مورد نیاز پلی اتیلنها و پلی سایلنها بودند که راهاندازی این طرح به عنوان یک صنعت و واحد پیشران به شمار میرود.
وی بیان کرد: تاکنون هگزان و پنتان از کشورهای کره و هند وارد میشد اما با احداث این واحد نه تنها وارداتی در این بخش نداریم بلکه نگاه بزرگی به صادرات نیز شدهاست.
اخوان اظهار کرد: سرمایهگذاری این طرح ۴۸ میلیون دلار است که ۱۰۰ درصد توسط بخش خصوصی انجام شدهاست و هیچگونه تسهیلاتی از جایی دریافت نشده و پیش بینی میشود در شراط کنونی که قیمت نفت هم خیلی بالا نیست حداقل ۳۰ میلیون دلار ارز آوری برای کشور و به اندازه ۱۰ میلیون دلار فروش داخل به پتروشیمیها خواهیم داشت.
وی تاکید کرد: با بهرهبرداری این طرح، پتروشیمیها برای تامین هگزان که مادهای بسیار فرار و اساسی به عنوان حلال در واحدهای آنها است دغدغهای ندارند و این محصول به شرکتهای پتروشیمی بزرگ منطقه با خط لوله منتقل و مشکلات واحدها در این بخش حل خواهد شد.
اخوان با بیان اینکه دانش، طراحی و کاتالیست در واحد پتروشیمی اکسیر حلال عسلویه بومی سازی شدهاست یادآور شد: با این فرایند هگزان و پنتان در مملکت ما تولید میشود همچنین مراحل ساخت و ۹۰ درصد خرید و تامین تجهیزات ایرانی بوده و هیچگونه کمکی از کشورهای خارجی گرفته نشدهاست.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی تخت جمشید با اشاره به طراحی ۱۲ کیلومتر خط خوراک برای این واحد پتروشیمی افزود: خوراک این واحد ۲۶۰ هزار تن در سال رافینیت (مخلوطی چند جزیی است که میتواند حاوی پارافینها، الفینها، سیکلو آلکانها و همینطور آروماتیکها باشد) از پتروشیمی نوری است و محصولات نهایی شامل ۴۰ هزار تن در سال هگزان و ۱۰ هزار تن پنتان خواهد بود.
وی با بیان اینکه این طرح بازگشت سرمایه مطلوبی دارد یادآور شد: پتروشیمی اکسیر حلال عسلویه در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در زمان ساخت برای ۶۰۰ نفر با بهرهبرداری آن نیز برای ۱۲۰ نفر اشتغال ایجاد میکند.
نظر شما