به گزارش ایرنا،مردم سوریه ساکن داخل و خارج از این کشور این بار برای انتخاب رییس جمهور جدید کشورشان از میان نامزدهای تایید صلاحیت شده که یکی از آن ها از جمله مخالفان دولت است، پای صندوق های رای می روند.
سوریه از سال ۲۰۱۱ میلادی با توطئه ای بزرگ در سطحی بسیار گسترده مواجه شد؛ قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای با سوار شدن بر امواجی که در منطقه به راه افتاده بود، قصد داشتند این کشور را از مسیر اصلی و از ریل مقاومت خارج کنند اما این کشور پس از گذشت ۱۰ سال به برکت پایداری مردم و سران و ارتش این کشور و حمایت های محور مقاومت، همچنان با قدرت پابرجاست و قرار است بزودی دومین انتخابات ریاست جمهوری را از زمان شروع بحران برگزار کند.
قرار است مردم این کشور عربی واقع در کرانه شرقی دریای مدیترانه و همسایه با فلسطین، چهارشنبه آینده پای صندوق های رای بروند و رییس جمهوری جدید خود را در یک فرایند دموکراتیک انتخاب و بار دیگر به جهانیان ثابت کنند که تعیین سرنوشتشان تنها حق آنان است و طرف های خارجی باید به اراده آنان احترام بگذارند.
مدت زمان ریاست جمهوری
بر اساس قانون اساسی جدید سوریه که از سال ۲۰۱۲ اجرایی شده است، طول دوره ریاست جمهوری در این کشور ۷ سال است و تنها یک بار این دوره قابل تمدید است اما به بشار اسد رییس جمهوری کنونی که از سال ۲۰۰۰ قدرت را در این کشور در دست دارد ،بر اساس ماده ۵۵ این قانون، استثنائا حق نامزدی یک دوره دیگر داده شده است.
شرایط نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سوریه
فصل پنجم ماده ۳۰ قانون انتخابات سوریه تصویب شده در سال ۲۰۱۴ میلادی، شرایط خاصی برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری را تعیین کرده است؛ بر اساس این قانون، برای پذیرش نامزدی هر فرد، ۱- وی باید ۴۰ سال تمام سن داشته باشد۲- دارای تابعیت سوری باشد ۳- پدر و مادر وی نیز سوری باشند ۴- همچنین تابعیت کشور دیگری غیر از سوریه را نداشته باشد۵- از حقوق مدنی و سیاسی محروم نباشد و مرتکب جرمی بزرگ نشده باشد۶- همسر وی نباید غیر سوری باشد۷- تاییدیه دست کم ۳۵ نماینده مجلس از مجموع ۲۵۰ نماینده مجلس نمایندگان را داشته باشد۸- همچنین نامزد این انتخابات باید هنگام نامزدی به مدت دست کم ۱۰ سال بصورت پیوسته در سوریه سکونت و اقامت داشته باشد که با این شرط بسیاری از سوری های ساکن خارج امکان نامزدی را در این انتخابات نداشتند.
نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۱ سوریه
بر اساس اعلام مقام های سوری، در مهلت مقرر ثبت نام یعنی از ۱۹ تا ۲۸ آوریل ( ۳۰ فروردین تا ۸ اردیبهشت )، ۵۱ نفر برای نامزدی در این انتخابات ثبت نام کردند اما دادگاه عالی قانون اساسی این کشور در نهایت سه نفر را تایید صلاحیت کرد. پس از اعلام لیست اولیه تایید صلاحیت شده ها، ۶ نفر به نتیجه بررسی ها اعتراض کردند."محمد اللحام " ریس دادگاه قانون اساسی این کشور در این خصوص گفت، این ۶ نفر به دلیل احراز نشدن صلاحیتشان برای نامزدی در این انتخابات، بصورت رسمی اعتراض خود را اعلام کردند اما دادگاه درخواست اعتراض آن ها را به دلیل اینکه اسناد یا مستندات جدیدی که ادعایشان را ثابت کند، ارائه نکردند، رد کرد.
"بشار اسد" رییس جمهوری کنونی ،"عبدالله عبدالله" و "محمود مرعی" (نامزد مخالفان دولت ساکن داخل سوریه)سه نامزد تایید صلاحیت شده در این انتخابات هستند که بر اساس قانون، تبلیغات انتخاباتی خود را از ۱۶ می (۲۶ اردیبهشت) آغاز کرده و تا ۲۴ این ماه( سوم خرداد) مجاز به ادامه تبلیغات هستند.
انتخابات دو مرحله ای
تبلیغات انتخاباتی نامزدها از ۱۶ ماه می آغاز شده وتا ۲۴ این ماه ادامه دارد.روز سه شنبه این هفته سکوت انتخاباتی شروع می شود.
با توجه به اینکه شمار قابل توجهی از سوری ها در خارج از این کشور بسر می برند، مقام های سوریه تصمیم گرفتند این انتخابات در دو مرحله برگزار شود، مرحله نخست برای سوری های خارج نشین و مرحله دوم برای سوری های ساکن داخل این کشور. انتخابات برای سوری های ساکن خارج ۲۰ می (۳۰ اردیبهشت) برگزار شد اما در داخل این کشور ۶ روز بعد یعنی در ۲۶ می (پنجم خرداد) برگزار می شود.
ترکیه و آلمان مانع برگزاری انتخابات در خاک خود شدند و این انتخابات در عربستان و ایتالیا به دلیل بسته بودن سفارت سوریه و در قطر نیز به دلیل نبود نمایندگی دیپلماتیک سوری در آن برگزار نشد.
شبکه المیادین اعلام کرد در لبنان گروهی از سوری ها که در حال روانه شدن به سمت صندوق های رای بودند، مورد حمله برخی گروه ها قرار گرفتند و این در حالی بود که شماری از شهروندان سوری ساکن این کشور راهپیمایی خودرویی راه انداخته و تصاویر بشار اسد را با خود حمل می کردند.
در خصوص سوری های ساکن خارج باید گفت، تنها کسانی که بصورت قانونی و طبیعی از این کشور خارج شده اند، حق شرکت در این انتخابات را دارند.
واکنش کشورهای غربی به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سوریه
در حالی که سوری ها این روزها مشغول فراهم آوردن مقدمات برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اند و تبلیغات انتخاباتی نامزدها نیز آغاز شده است، کشورهای غربی عضو شورای امنیت و در راس آن ها آمریکا، فرانسه و انگلیس، پیشاپیش مخالفت خود را با نتایج برگزاری این انتخابات اعلام کردند که این در شورای امنیت با اعتراض و مخالفت روسیه مواجه شد.
" نیکولا دی ریویر" نماینده فرانسه در سازمان ملل در جلسه ماهانه شورای امنیت در مورد سوریه گفت، پاریس انتخابات ماه می سوریه را به رسمیت نمی شناسد.
"توماس گرینفیلد" نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز در موضع گیری مشابهی ، قانون اساسی سوریه را زیر سوال برد و خواستار مشارکت فعال پناهجویان سوری در خارج از این کشور در این انتخابات و همچنین مخالفان دولت در مناطق خارج از کنترل دولت مرکزی شد.
"سونیا فاری" نماینده انگلیس در سازمان ملل نیز ادعا کرد، این انتخابات در نبود محیطی امن و بی طرف و در فضای ترس دائمی برگزار می شود .
"واسیلی نیبینزیا " نماینده روسیه در واکنش به این نوع موضع گیری ها گفت، این غم انگیز است که برخی کشورها با برگزاری این انتخابات مخالفت می کنند و آن را غیر قانونی می دانند .
وی در ادامه، دخالت بیجای این کشورها در امور داخلی سوریه را بشدت محکوم کرد.
واکنش جمهوری اسلامی ایران به انتخابات سوریه
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ۲۱ اردیبهشت گفت: جمهوری اسلامی ایران از دولت و مردم سوریه برابر پدیده شوم افراط گرایی و تروریسم حمایت میکند.
وزیر امور خارجه در دیدار با همتای سوری خود با ابراز خرسندی از دیدار خود از سوریه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری این کشور ، به مرور روابط دو کشور در حوزه های مختلف سیاسی و اقتصادی پرداخت و بر حمایت ایران از دولت و مردم سوریه برابر پدیده شوم افراط گرایی و تروریسم تاکید کرد.
ظریف ۱۵ اردیبهشت نیز در گفت و گوی تلفنی با «فیصل مقداد» وزیر امور خارجه سوریه، ضمن اعلام حمایت ایران از تمامیت ارضی و حاکمیت دولت سوریه بر لزوم احترام به قانون اساسی این کشور و مشروعیت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سوریه تاکید کرده بود.
تفاوت انتخابات سال ۲۰۲۱ با سال ۲۰۱۴
انتخابات ریاست جمهوری سوریه در سال ۲۰۱۴ ، در شرایط بسیار دشواری برگزار شد و این در حالی بود که از آغاز بحران در این کشور عربی سه سال می گذشت؛ آن زمان سازمان های تروریستی که تحت حمایت قدرت های منطقه ای و بین المللی بودند، و همچنین مخالفان مسلح دولت، قدرت زیادی داشته،بخش زیادی از خاک این کشور را تحت کنترل خود داشتند و حتی برخی رسانه ها آن زمان ادعا می کردند بیش از ۵۰درصد خاک سوریه از کنترل دولت مرکزی خارج شده است ، اوضاع اقتصادی این کشور نیز بسیار بد بود و با این حال انتخابات برگزار شد و بشار اسد با بدست اوردن ۸۸درصد آرا، برای یک دوره ۷ ساله به عنوان رییس جمهوری سوریه انتخاب شد.
با گذشت هفت سال ، اکنون این انتخابات در شرایط بسیار بهتری برگزار می شود، قدرت مخالفان دولت فروکش کرده و دولت مرکزی کنترل بیشتر مناطق این کشور را بدست گرفته است و از سوی دیگر به برکت جانفشانی نیروهای مقاومت، بیشتر سازمان های تروریستی مانند گروهک داعش نیز قدرت خود را از دست داده اند.
انتخابات سوریه در سایه رقابت و تکثر گرایی
« قصی منصور ثلجه » نماینده مجلس ملت سوریه (پارلمان) در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا گفت : انتخابات ریاست جمهوری سوریه که قرار است در ماه جاری میلادی برگزار شود، در چارچوب رقابت و تکثرگرایی و چند صدایی شکل خواهد گرفت.
ثلجه در ارتباط با پیام های این انتخابات در سایه جنگ آغاز شده در سال ۲۰۱۱ علیه سوریه و تلاش های آمریکا برای کنار گذاشتن بشار اسد رئیس جمهور سوریه از صحنه اظهار داشت: هر یک از نامزدهای ریاست جمهوری برنامه انتخاباتی و دیدگاهش در مورد آینده سوریه پس از جنگ تروریستی و محاصره ظالمانه کشور توسط کشورهای صهیونیستی آمریکایی را ارائه خواهد داد. این کشورها همواره سعی کرده اند تا از راه های گوناگون سیاست عقب مانده و وامانده خود را بر دمشق تحمیل کرده و استقلال مراکز تصمیم گیری سیاسی و حاکمیت ملی ما را به نفع خویش مصادره نمایند.
این نماینده پارلمان سوریه تاکید کرد : تمامی سوری ها بی صبرانه در انتظار پیروزی کامل بر تروریست های مورد حمایت کشورهای استکبار جهانی بسر می برند و می خواهند نیروهای اشغالگر از مناطق تحت اشغال شان بیرون رانده شوند و سرزمین سوریه تا آخرین وجب تحت حمایت و سرپرستی دولت و ارتش سوریه قرار گیرد.
نظر شما