مهاجرت معکوس؛ رهاورد توسعه روستایی در ایلام

ایلام - ایرنا - توسعه زیرساخت‌های روستایی، تامین مسکن و فراهم کردن بستر اشتغال سه عامل مهم و تعیین کننده برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و شکل‌گیری روند مهاجرت معکوس محسوب می‌شود که تحقق این مهم بخوبی در دولت تدبیر و امید در استان ایلام ملموس است.

به گزارش ایرنا، خشکسالی‌های پیاپی، جذابیت‌های شهری و ایجاد فرصت‌های اشتغال در شهرها در طول ادوار گذشته به تدریج موجب مهاجرت روستاییان به شهرها شده بود اما دولت تدبیر و امید تاکنون توانسته است با اتخاذ راهبردهای توسعه روستایی نظیر برق، گاز، آب و تسهیلات اشتغال‌زایی روستاها و عشایر، طرح‌های هادی و نوسازی خانه‌های روستایی برای تحقق شعار توسعه پایدار و مهاجرت معکوس عزم جدی داشته باشد.

نمونه بارز توجه دولت تدبیر و امید به روستاها اختصاص یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اعتبار از صندوق توسعه ملی برای ایجاد اشتغال روستائیان است که این مهم در کنار سایر اقدامات و امکانات رفاهی مسیر مهاجرت معکوس را بیش از گذشته همواره کرده است.

طبق آمارها حدود ۲۶ درصد جمعیت کشور معادل ۲۰ میلیون ایرانی در روستاها زندگی می‌کنند که این رقم در ایلام با ۳۴ درصد، بالاتر از میانگین جمعیت روستایی کشور است.

بر این اساس یک سوم جمعیت این استان را جمعیت روستایی تشکیل می‌دهد که دولت تدبیر و امید برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان این استان به شهرها در طول سه سال گذشته بیش از چهار هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار در بخش‌های عمرانی و خدماتی به منظور توسعه زیرساخت روستایی هزینه کرده است.

علاوه بر اهتمام دولت تدبیر و امید برای ترمیم و تجهیز زیرساخت‌های روستایی، اشاره به ۲ اقدام دیگر برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و مهاجرت معکوس خالی از لطف نیست.

ساخت ۲ هزار واحد مسکونی با ارائه ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات ارزان قیمت و همچنین ۳۰۰ میلیون ریال کمک بلاعوض برای همه روستاییان ایلام با همکاری بنیاد مسکن و کمیته امداد اقدام ارزشمند دولت برای توجه به روستاهاست که همه این واحدها تا پایان دولت به متقاضیان واگذار خواهد شد. 

در بخش اشتغال نیز بعنوان سومین پیش‌نیاز مهاجرت معکوس ( مهاجرت از شهرها به روستاها ) نزدیک به ۱۱۰ میلیارد ریال تسهیلات با بهره چهار درصد و با هدف ایجاد اشتغال به افراد روستایی کم‌برخوردار با بازپرداخت هفت ساله از طریق بانک‌های عامل در این استان در حال توزیع است.

سقف این تسهیلات در حال حاضر ۲۰۰ میلیون ریال است که با پیگیری‌های بعمل آمده، این رقم برای سال آینده از طریق معاونت روستایی دفتر مناطق محروم به ۵۰۰ میلیون ریال افزایش خواهد یافت.

با نگاهی اجمالی به آمار و ارقام می‌توان دریافت که حجم اقدامات دولت تدبیر و امید از آغاز تاکنون در این استان علاوه بر اهتمام برای تحقق سه فاکتور بالا، به سایر حوزه‌های روستایی نیز توجه ویژه شده است که می‌توان به ضریب نفوذ گاز روستایی از ۳۱ به ۹۷، ضریب پوشش اینترنت به بیش از ۸۶ درصد، وصل شدن ۵۴ روستای فاقد برق به شبکه برق سراسری و انعقاد تفاهم‌نامه میان استانداری ایلام و سازمان برنامه و بودجه کشور برای ایجاد سه هزار و ۵۰۹ فرصت شغلی اشاره کرد.

احداث یک هزار و ۱۵۰ کیلومتر راه روستایی در ایلام

مدیرکل راه و شهرسازی ایلام گفت: یک هزار و ۱۵۰ کیلومتر راه روستایی از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید تاکنون در این استان احداث شده است.

عبدالله بهادری اظهار داشت: این‌ میزان راه روستایی با اعتباری افزون بر ۲۳ هزار میلیارد ریال در نقاط مختلف استان احداث شده است.

وی افزود: همچنین در این مدت (ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید تاکنون) ۳۷ کیلومتر راه اصلی با اعتبار یک هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال احداث شده است.

مدیرکل راه و شهرسازی ایلام از حفاری ۶ هزار و ۷۰۰ متر تونل در نقاط مختلف این استان طی مدت فعالیت دولت تدبیر و امید خبر داد و یادآور شد: این میزان حفاری در محورهای مختلف استان چون تونل کبیرکوه، تونل های شماره یک و ۲ راه کربلا و یک تونل در محور قاضی خان به بدره با اعتباری افزون بر چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال انجام شده است.

بهره‌برداری از ۴۵ طرح آبرسانی روستایی

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب ایلام اظهار داشت: سال گذشته ۴۵ طرح آبرسانی روستایی در قالب پویش هر هفته الف-ب-ایران در مناطق مختلف این استان افتتاح و به بهره‌برداری رسید.

نورالله تیموری گفت: شهریورماه سال گذشته و در بیست و یکمین هفته از پویش الف - ب - ایران "ساخت و سازها و ساز و کارها" با حضور وزیر نیرو، آبرسانی به ۲۴ روستای شهرستان چرداول استان ایلام با اعتباری بالغ بر ۵۸ میلیارد ریال به صورت ویدیوکنفرانس به بهره‌برداری رسید.

مدیرعامل شرکت آبفای ایلام تاکید کرد: برای اجرای این پروژه ۲ باب مخزن به حجم یک هزار متر مکعب، ۱۶ کیلومتر شبکه توزیع و ۱۸ کیلومتر خط انتقال احداث و اجرا شده است.

تیموری با بیان اینکه اعتبارات این پروژه‌ها از محل صندوق توسعه ملی است، یادآور شد: با بهره‌برداری از این پروژه آبرسانی در شهرستان چرداول یک هزار خانوار با جمعیت بالغ بر چهار و ۲۰۰ نفر از نعمت آب سالم و بهداشتی بهره‌مند شدند.

وی اضافه کرد: همچنین در آیینی دیگر در ۱۸ آذرماه سال گذشته هشت طرح آبرسانی در مناطق مختلف استان ایلام در قالب پویش هر هفته الف - ب - ایران از طریق ویدیوکنفرانس توسط وزیر نیرو افتتاح شد.

وی با اشاره به آبرسانی به هفت طرح روستایی در نقاط مختلف استان در قالب پویش الف - ب - ایران یادآور شد: طرح آبرسانی به روستاهای دارتوت و لتاب شهرستان چرداول، شهید سیکانی دره‌شهر، خربزان زرین‌آباد دهلران، روستای ورمله، گاودول و داربید کرنی هلیلان و روستای زید در شهرستان بدره نیز در شهریور سال گذشته به بهره‌برداری رسید.

بنا به گفته تیموری، برای اجرای این پروژه‌های آبرسانی در سطح هشت روستا ۲۶۰ مترمکعب حجم مخازن و ۱۲ کیلومتر خط انتقال، ۵.۶ میلیارد ریال هزینه شد که با بهره‌برداری از این طرح‌ها، ۳۸۴ خانوار با جمعیت یک هزار و ۶۰۰ نفر از نعمت آب سالم و بهداشتی بهره‌مند شدند.

مدیرعامل آبفای ایلام ادامه داد: در آخرین مرحله از اجرای پویش طرح های آبرسانی در استان در سال گذشته و در چهل و دومین هفته از پویش (الف - ب - ایران "ساخت و سازها و ساز و کارها" پنجم اسفندماه سال گذشته نیز با حضور وزیر نیرو آیین افتتاح آبرسانی به ۱۳ روستای شهرستان های شهرستان چوار، ملکشاهی، دره شهر، سیروان، هلیلان و آبدانان به بهره‌برداری رسید.

تیموری تاکید کرد: با بهره برداری از این پروژه آبرسانی( ۱۳ روستا) با اعتبار ۱۰۳ میلیارد و ۱۱۸ میلیون ریال(از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی) در استان هفت هزار نفر از جمعیت روستایی استان از نعمت آب شرب برخوردار شدند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب ایلام در خصوص وضعیت آبرسانی در مناطق روستایی استان نیز گفت: تعداد ۱۲۵ روستایی استان که قبلا به صورت سیار آبرسانی می‌شدند هم اکنون به ۲۲ روستا رسیده و طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته و تخصیص به موقع اعتبارات طی ۲ سال آینده این عدد به صفر خواهد رسید و ایلام به اولین استان دارای آب قابل شرب تصفیه شده روستایی در کشور تبدیل خواهد شد.

تیموری اضافه کرد: هم اینک بیش از ۱۷۷ هزار نفر در ۴۹۸ روستای استان ایلام تحت پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب روستایی هستند.

بهره مندی ۹۷ درصدی جمعیت روستایی ایلام از گاز طبیعی

مدیرعامل شرکت گاز ایلام سرانه جمعیت بهره‌مند روستایی استان از نعمت گاز طبیعی را ۹۷ درصد اعلام کرد و افزود: این شرکت در سال جاری علاوه بر گازرسانی به این تعداد روستا، کار اجرایی و مطالعه ۳۷ روستای دیگر را نیز در دستور کار خود دارد.

عباس شمس‌اللهی اظهار داشت: تعداد مشترکان روستایی برخوردار از گاز طبیعی در این استان تا پایان امسال به ۵۱۴ مورد خواهد رسید.

وی افزود: هم اکنون ۴۹۴ روستا در استان ایلام گازدار هستند که با بهره‌برداری از ۲۰ روستای دیگر تا پایان سال جاری تعداد روستاهای برخوردار از گاز در این استان به ۵۱۴ روستا خواهد رسید.

مدیرعامل شرکت گاز ایلام یادآور شد: سال گذشته عملیات گاز رسانی به ۳۵ روستا در دستور کار این شرکت قرار گرفت که با اتمام گازرسانی به این تعداد روستاها برنامه این شرکت به طور ۱۰۰ درصدی محقق شد.

شمس‌الهی با اشاره به وضعیت گازرسانی در مناطق شهری استان تاکید کرد: سال گذشته عملیات گازرسانی به شهر میمه از توابع شهرستان دهلران انجام شد و اکنون تنها شهر پهله‌ زرین‌آباد از توابع این شهرستان مرزی از نعمت گاز برخوردار نیست که عملیات گازرسانی این شهر نیز تکمیل شده است و به زودی این شهر از نعمت گاز نیز برخودار خواهد شد.

وی اضافه کرد: در این مدت (سال ۹۹) ۶ هزار و ۳۷۶ مشترک روستایی و هفت هزار و ۱۹۰ مشترک شهری به مشترکان گاز این استان افزوده شد که نشان دهنده تحقق ۱۱۱ درصدی برنامه ابلاغی است.

۸۶ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار ایلام اینترنت پرسرعت دارند

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات ایلام با بیان اینکه هم اکنون ۸۶ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار این استان از اینترنت پرسرعت برخوردارند، گفت: با اجرا و تکمیل طرح‌های توسعه، ضریب نفوذ اتصال به شبکه ملی اطلاعات در مناطق روستایی تا پایان دولت تدبیر و امید به ۱۰۰ درصد افزایش خواهد یافت.

عباس بیرامی اظهار داشت: با توجه به شیوع ویروس کرونا، توسعه شبکه فیبرنوری مناطق روستایی، توسعه اینترنت پرسرعت رایگان مدارس و اتصال روستاها به اینترنت در اولویت طرح های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار دارد.

وی بیان کرد: از نیمه دوم سال گذشته تاکنون بیش از ۱۰ هزار و ۸۰۰ خانوار روستایی استان با جمعیت بیش از ۳۹ هزار نفر از محل جذب اعتبارات توسعه روستایی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و همچنین همکاری شرکت مخابرات در برگردان شبکه همراه استان به شبکه ملی اطلاعات و اینترنت پرسرعت متصل شدند.

بیرامی تصریح کرد: ضریب نفوذ اینترنت پرسرعت در مناطق روستایی این استان با اجرا و تکمیل طرح های توسعه در حال اجرا به ۱۰۰ درصد کل مناطق روستایی استان (روستاهای بالای ۲۰ خانوار) تا سه ماه آینده افزایش می یابد.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات ایلام اضافه کرد: درحال حاضر ۱۶ سایت جدید تلفن همراه در ۲۲ روستا در دست احداث است که تا سه ماه آینده به شبکه متصل خواهند شد.

بیرامی ادامه داد: بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده و با همکاری شرکت مخابرات تاکنون ۱۷۵ کیلومتر فیبرنوری در روستاهای استان از محل اعتبارات توسعه روستایی وزارت ارتباطات اجرا شده و برنامه ریزی برای جذب و اجرای ۳۰۰ کیلومتر فیبرنوری در سه فاز در مناطق مختلف این استان در حال انجام است.

به گفته وی هم اکنون ۳۲۰ روستای این استان از نسل سوم و چهارم اینترنت برخوردار هستند.

به گزارش ایرنا، ایلام دارای ۶۰۰ روستا، ۳۳۵ دهیاری و جمعیتی روستایی این استان بالغ بر ۱۸۸ هزار نفر است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha