به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، فاز اول این طرح که از طرحهای شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران محسوب شده شامل ۳۳ کیلومتر خط لوله و تونل، ۲ ایستگاه پمپاژ و خطوط انتقال و پستهای برق است.
فاز دوم این سامانه نیز شامل ۴۴ کیلومتر خط لوله، یک ایستگاه پمپاژ و پست برق مربوطه و ۱۱ کیلومتر تونل به قطر سه متر اجرا شده که با اتمام حفاری مکانیزه ۱۱ کیلومتر تونل، امکان انتقال آب از سد آزاد به سد قوچم فراهم میشود.
فاز نخست این پروژه ملی با توان و تلاش متخصصان داخلی در مرداد ماه سال ۹۴ همزمان با بحران شدید آب شرب شهر سنندج با دستور رئیسجمهور به بهرهبرداری رسید و امکان انتقال آب شرب به شهر سنندج از طریق سد قشلاق (وحدت) فراهم شد.
پروژه انشعابات هفتگانه کشاورزی و تامین آب چهار هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی و باغات مسیر سامانه انتقال نیز در دی ماه سال ۱۳۹۸ به بهرهبرداری رسیده است.
با اجرای این پروژه عظیم امکان آبرسانی شرب و صنعت به میزان ۹۰ میلیون متر مکعب در سال به شهرهای سنندج، قروه و دهگلان مهیا شده است.
برای احداث این طرح تا این مقطع حدود ۱۲ هزار میلیارد ریال شامل پنج هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال در بخش نخست و ۶هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال در مرحله دوم هزینه شده که از این میزان ۹ هزار میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی تامین اعتبار و تخصیص یافته است.
از ثمرات این پروژه میتوان به افزایش میزان تولید محصولات باغی از ۵.۵ هزار تن به ۵۰ هزار تن در سال، امکان اشتغال یک هزار و ۲۰۰ نفر بهصورت مستقیم و یک هزار و ۸۵۰ نفر بهطور غیر مستقیم اشاره کرد.
همچنین در میزان مصرف آب جهت بهینه سازی مصرف به مقدار ۱۸ میلیون متر مکعب در سال صرفهجویی خواهد شد.
کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است که موجب بارندگیهایی در بهار و ریزش برف در زمستانها میشود.
میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل ۴۵۵ میلیمتر و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلیمتر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود ۴۰۰ میلیمتر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.
از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان میتوان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضههای آبریز فرعی نیز به سفیدرود شامل رودخانههای تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانههای سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.
تعداد دشتهای استان ۹ دشت بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ دشت دیگر در جنوب استان واقع شده است و دشتهای قروه ـ دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشتهای ممنوعه محسوب میشود.
از مجموع ۱۶ سد کردستان، هشت سد در حال بهرهبرداری است.
نظر شما