سرانجام شمارش معکوس به پایان رسید و شورای نگهبان پس از اتمام مهلت قانونی خود اسامی افرادی که برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ثبت نام کرده بودند، اعلام کرد تا این چهره های سیاسی از امروز خود را آماده کارزار ۲۸ خرداد کنند؛ چهره هایی که هر کدام سوابق سیاسی و اجرایی متفاوتی در کارنامه خود دارند. یکی از این افراد علیرضا زاکانی است.
تولد و خانواده
زاکانی متولد ۱۲ اسفند ۱۳۴۴ خورشیدی در میدان خراسان تهران و از خانواده ای مذهبی است. پدرش حاج حسین زاکانی و مادرش فاطمه کرندابی بود. پدرش از ورزشکاران با سابقه شهر ری و تهران، داور بین المللی درجه یک کشتی و از دوستان صمیمی غلامرضا تختی و در ورزش های باستانی و کشتی پهلوانی هم از سرآمدان ایران و به مدت ۲۸ سال مسوول برگزاری مراسم سالگرد تختی بود. پدربزرگ مادری اش اهل تبریز بود و اجداد پدریاش اهل روستاهای حومه شمالی تهران (زایگان و لالان) بودند.
فعالیت های انقلابی و حضور در جبهههای جنگ
زاکانی مدتی در حوزه ورزش کشتی فعالیت داشت. وی هنگامی که دانش آموز بود به فعالیت علیه رژیم پهلوی پرداخت و در راهپیمایی ها و تظاهرات ها شرکت می کرد و در مسجدهای لرزاده و همتآباد تهران فعال بود.
بعد از پیروزی انقلاب و با آغاز جنگ تحمیلی، زاکانی نیز در جبهه های جنگ حضور یافت و در ستاد جنگ های نامنظم، لشگرهای محمّد رسول الله (ص) و سیدالشهداء (ع) و قرارگاه های جنوب و غرب شرکت داشت و در واحدهای «تخریب» و «اطلاعات و عملیات» نیز فعالیت می کرد و به درجه جانبازی نایل شد. زاکانی در دوره جنگ تحمیلی مسوولیتهایی از جمله معاون گردان، مسوول محور «اطلاعات و عملیات» قرارگاه نجف اشرف ۳، قائممقام «اطلاعات و عملیات» لشگر محمّد رسولالله (ص) و مسوولیت محور این لشگر را برعهده داشت.
تحصیلات
زاکانی در ۱۳۶۸ خورشیدی در کنکور سراسری شرکت کرد و رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران پذیرفته شد و دکتری عمومی خود را در تابستان ۱۳۷۶ خورشیدی اخذ کرد. بعد از آن با شرکت در آزمون تخصص، بهعنوان دانشجوی دوره تخصصی پذیرفته شد و دوره تخصصی پزشکی هستهای را در ۱۳۸۳ خورشیدی به پایان رساند.
وی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران است و در مرکز پزشکی هستهای مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) و بیمارستان دکتر شریعتی نیز مشغول به کار بوده است. او علاوه براین عضو هیات مدیره انجمن علمی پزشکی هسته ای ایران نیز است.
بسیج دانشجویی
زاکانی در دوره تحصیل در دانشگاه نخست در شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران فعالیت داشت و یک سال بعد عضو بسیج دانشجویی دانشگاه شد و مسوولیت کل بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران و همزمان به مدت چهار سال اداره مسجد دانشگاه تهران را بر عهده گرفت.
همچنین زاکانی در اواخر ۱۳۷۷ خورشیدی مسوولیت بسیج دانشجویی دانشگاههای استان تهران و از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۲ خورشیدی مسوولیت سازمان بسیج دانشجویی کشور را برعهده داشت.
نمایندگی مجلس شورای اسلامی
زاکانی طی سه دوره به عنوان نماینده مجلس شورای اسلامی انتخاب شد. وی در انتخابات هفتمین دوره مجلس در کسوت «آبادگران ایران اسلامی» به عنوان نماینده مردم تهران ری، شمیرانات و اسلامشهر انتخاب شد. در این دوره زاکانی در هیات رییسه مجلس شورای اسلامی، هیات رییسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس و نیز شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان حضور داشت و مسوولیت دبیرخانه مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس و عضویت در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب را برعهده گرفت.
زاکانی در انتخابات هشتمین دوره مجلس عضو شورای مرکزی «جبهه متحد اصولگرایان» کشور بود و بار دیگر به عنوان نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر انتخاب شد. در این دوره او به کمیسیون اصل ۹۰ مجلس رفت. وی علاوه بر آن نایب ربیس کمیسیون، رییس کمیته اقتصادی آن و به مدت ۲.۵ سال نیز مسوول حوزه دولت و دستگاه های اجرایی در این کمیسیون شد.
در انتخابات مجلس نهم زاکانی بار دیگر که عضو شورای مرکزی «جبهه متحد اصولگرایان» کشور بود، به مجلس راه یافت. در این دوره به کمیسیون اجتماعی و شوراها رفت و ریاست کمیته احزاب آن را برعهده گرفت. وی همچنین رییس فراکسیون سازمان های مردم نهاد شد و به عضویت کمیسیون ماده ۱۰ احزاب درآمد. وی هم اکنون و در مجلس یازدهم رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم قم دراین دوره مجلس شورای اسلامی است.
ثبت نام در انتخابات ۱۴۰۰
علیرضا زاکانی صبح آخرین روز ثبتنام داوطلبان کاندیداتوری ریاست جمهوری با حضور در ستاد انتخابات کشور برای انتخابات نامنویسی کرد و در ارتباط با برنامه های انتخاباتی خود می گوید: دولت من، دولت ژنرالهای خسته یا غلامان حلقه به گوش نیست. دولت بنده، دولت جوان حزب الهی و دولت کارشناسان خواهد بود که همه مواجههاش با رانت خواران است. بنابراین دولت کارشناسان و جوانان در مقابل دولت رانت خواران قرار میگیرند. شرایط را به سمتی میبرم که مردم این تحول را با همه وجود حس کنند. اگر مشکل اقتصادی و معیشتی مردم، ضعف تولید است، این عامل عمده را در دولت و سیاست های دولت می دانم.
زاکانی همچنین اظهار داشت که مفاسد اقتصادی و تعارض منافع را ریشه این امر میشمارم و با یک قیام همگانی علیه این مفسدهها، کشور را در یک مسیر جدید و رو به رشد قرار میدهیم. توجه دولت ها به این است که نه تنها دست تولید کننده را نگیرند بلکه پای او را میگیرند و آنها را در بخش خصوصی رقیب خودشان میدانند تا در عرصههای مختلف در دریایی از مشکلات بوروکراسی اداری قرار دهند، همچنین شاهد غرق شدن شان باشند و به این خیانت بزرگ لبخند بزنند تا هزینه اداره خودشان را از تورم به دست بیاورند.
نظر شما