افزودن ۱۱ هزار متر مربع به فضای فرهنگی خراسان جنوبی

بیرجند - ایرنا - آمارها نشان می‌دهد که زیرساخت‌های فرهنگی خراسان جنوبی در هشت سال گذشته از توسعه برخوردار بوده و با اجرای ۱۲ طرح فرهنگی و هنری شاخص در حوزه‌های مختلف ۱۱ هزار و ۷۹ متر مربع به فضاهای فرهنگی این استان اضافه شده است.

به گزارش ایرنا فرهنگ و هنر کارکردهای اجتماعی بسیاری دارد و جزو هویت ما ایرانی‌ها محسوب می‌شود؛ بسیاری از مصادیق توسعه اجتماعی و اقتصادی با فرهنگ و هنر گره خورده است و همگان بر این موضوع واقف هستند که فرهنگ و هنر اساس و بنیان یک جامعه را پی‌ریزی می‌کند.

اهالی فرهنگ و هنر خراسان جنوبی نیز در گذشته همواره به علت نداشتن فضای کافی برای انجام فعالیت‌های فرهنگی و هنری با مشکلات متعددی مواجه بودند و درخواست برای سالن‌ها و فضاهای فرهنگی از دستگاه‌های دیگر یکی از این مشکلات چندین ساله آنان بوده است.

با افزایش اعتبارات و اقدام‌های راهبردی و موثر از سال ۹۲ گام‌های موثری در راستای تکمیل طرح‌های فرهنگی و هنری نیمه‌تمام و اجرای طرح‌های جدید در خراسان جنوبی برداشته شد و به دغدغه‌های اهالی فرهنگ و هنر این استان تا حدی زیادی پایان داده است.

۱۲ طرح عمرانی شاخص در دولت تدبیر امید با اعتبار هشت میلیارد و ۱۷۴ میلیون تومان و زیربنای ۱۱ هزار و ۷۹ متر مربع در خراسان جنوبی اجرا شد که زمینه‌های خوبی را برای بروز و ظهور هنرمندان این استان فراهم کرده است.

در حال حاضر نیز ۱۴ طرح فرهنگی و هنری در خراسان جنوبی در دست اجرا ست که تا پایان سال جاری هفت طرح با اعتبار هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به بهره‌برداری می‌رسد و چهار هزار و ۴۰۰ متر مربع دیگر به فضای فرهنگی و هنری اضافه خواهد شد.

خانه فرهنگ بیرجند یکی از این طرح‌ها با زیربنای ۲ هزار متر مربع و اعتبار یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان است که ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و قرار است امسال افتتاح شود.

با افتتاح این طرح‌های فرهنگی شرایط و بستر مناسبی فراهم می‌شود که هنرمندان استان در بخش‌های مختلف فرهنگی و هنری به تولید، خلق اثر، آموزش، گفت و گو و نقد و بررسی درباره آثار فرهنگی و هنری بپردازند.

همچنین سالن همایش و فرهنگسرای شهر بیرجند به عنوان بزرگترین فرهنگسرای شرق کشور اردیبهشت سال جاری و در آستانه روز شوراها به صورت ویدئوکنفرانس با حضور معاون اول رییس جمهوری به بهره‌برداری رسید و با افتتاح این طرح فرهنگی به وسعت ۲۳ هزار متر مربع و با اعتبار ۴۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیاز مرکز استان در برگزاری مراسم و مناسبت‌های مهم ملی، مذهبی و رفاهی به همت شهرداری بیرجند رفع شد.

با این وجود به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی زیرساخت‌های فرهنگی استان که دارای شایستگی‌های فراوان فرهنگی و فرهیختگان زیاد است، هنوز نیازمند ارتقاست و باید با برنامه‌ریزی ویژه در راستای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام فرهنگی این استان تلاش شود.

اجرای ۱۲ طرح شاخص در خراسان جنوبی

ناصر نبی‌زاده گفت: در دولت تدبیر و امید ۱۲ طرح فرهنگی و هنری شاخص با اعتبار هشت میلیارد و ۱۷۴ میلیون تومان به منظور جذب اصحاب فرهنگ و هنر و نخبگان بخش فرهنگ، غنی‌سازی اوقات فراغت جوانان هنر دوست و حمایت از افرادی که به نحوی در بخش فرهنگ و هنر استان فعالیت دارند، اجرا شد.

وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با افتتاح این تعداد طرح شاخص، ۱۱ هزار و ۷۹ متر مربع به فضای فرهنگی و هنری استان اضافه شده و با وجود این افزایش سرانه، همچنان سرانه مورد نیاز فرهنگی استان پایین است.

وی نگارخانه نهبندان، هنرستان هنرهای زیبا، مکتب خانه موسیقی نواحی، مجتمع فرهنگی و هنری فردوس، سالن نمایش گلبانگ، تماشاخانه پروفسور کامیابی مسک، نگارخانه مهدی اسماعیلی مود، تماشاخانه طبس، تماشاخانه قاینات، بهسازی سینما فردوسی بیرجند، احداث سینما پارک قاین و فاز یک مجتمع فرهنگی و هنری بشرویه را از طرح‌های فرهنگی اجرا شده در هشت سال اخیر ذکر کرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی از افتتاح هفت طرح فرهنگی تا پایان سال جاری نیز خبر داد و گفت: با افتتاح این طرح‌ها با اعتبار هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان، چهار هزار و ۴۰۰ متر مربع به فضای فرهنگی و هنری استان اضافه خواهد شد.

وی با بیان اینکه مرکز نگارخانه طلوع زیرکوه با زیربنای ۳۰۰ متر مربع و اعتبار یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان در سال جاری به بهره‌برداری می‌رسد اضافه کرد: نگارخانه شهرستان درمیان نیز با اعتبار یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان و زیربنای ۳۰۰ مترمربع نیز در سال جاری تکمیل و افتتاح می‌شود.

نبی‌زاده گفت: نگارخانه آفتاب شهرستان سرایان با زیربنای ۸۰ متر مربع و اعتبار ۲۰۰ میلیون تومان از دیگر طرح‌هایی است که در سال جاری به برای استفاده هنرمندان و هنردوستان به بهره‌برداری می‌رسد.

وی با اشاره به اینکه نگارخانه خورشید بشرویه با زیربنای ۷۰ متر مربع و اعتبار ۲۰۰ میلیون تومان نیز در سال جاری به بهره‌برداری خواهد رسید افزود: خانه فرهنگ بیرجند با زیربنای ۲ هزار متر مربع و اعتبار یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در سال جاری افتتاح خواهد شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی بیان کرد: فاز اول خانه مطبوعات استان نیز با اعتبار ۳۰۰ میلیون تومان و زیربنای ۱۵۰ متر مربع اکنون ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در سال جاری تکمیل خواهد شد.

وی اظهار داشت: مجتمع فرهنگی و هنری سرایان با زیربنای هزار و ۵۰۰ متر مربع و اعتبار ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از دیگر طرح‌های افتتاحی در سال جاری است.

وی گفت: بازسازی و نوسازی سالن آمفی تئاتر علامه فرزان بیرجند از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است که تاکنون در زمینه احداث آن ۲ میلیارد و ۹۴۶ میلیون تومان اعتبار هزینه شده و برای تکمیل به حدود هفت میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز است.

نبی‌زاده اضافه کرد: با اختصاص اعتباری بالغ بر ۲ میلیارد تومان در پایان سال جاری، پیشرفت فیزیکی این طرح در سال جاری به ۷۰ درصد خواهد رسید.

۱۴ طرح فرهنگی در دست اجراست

وی درباره تکمیل تالار بزرگ بیرجند که عملیات اجرایی آن از سال ۱۳۹۰ آغاز شد، گفت: با توجه به ملی بودن پروژه، تمامی مراحل اجرای آن برعهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و این اداره کل نقشی جز پیگیری برای تسریع در اجرای پروژه ندارد.

نبی‌زاده افزود: پیگیری‌ها به صورت مستمر برای تسریع در روند اجرای پروژه و تکمیل آن صورت می‌گیرد و مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از روند احداث آن بازدید داشته‌اند که امیدواریم با تخصیص اعتبار مورد نیاز روند اجرایی پروژه آغاز شود.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۴ طرح فرهنگی و هنری در خراسان جنوبی در دست اجرا است اضافه کرد: بیش از ۲۲ میلیارد تومان اعتبار در زمینه اجرای این طرح‌ها هزینه شده و ۴۵ میلیارد و ۵۹۰ میلیون تومان برای تکمیل آنها نیاز است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی اظهار داشت: در مجموع در سه سال اخیر هشت هزار و ۴۸۲ متر مربع فضای فرهنگی و هنری در استان با اعتبار چهار میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان ساخته و راه‌اندازی شده است.

وی با بیان اینکه یکی از عوامل مهم در ارتقای فرهنگ هر جامعه وجود زیرساخت‌ها است، اضافه کرد: زیرساخت‌ها و امکانات، شرایط و بستری را فراهم می‌کند که هنرمندان در بخش‌های مختلف به تولید، خلق اثر، آموزش، گفت و گو و نقد و بررسی درباره آثار فرهنگی و هنری می‌پردازند.

نبی‌زاده گفت: اگر ما شرایطی را برای بروز و ظهور هنرمندان فراهم نکنیم، امکان جلوه‌گری و بروز توانمندی فرهنگی و هنری استان فراهم نمی‌شود.

وی عنوان کرد: ایجاد زیرساخت‌ها یکی از پایه‌های اصلی رونق فرهنگی است و توجه ویژه‌ای درخصوص ارتقای زیرساخت‌های فرهنگی استان از سال ۹۷ و در دولت تدبیر و امید شده است.

وی گفت: وضعیت زیرساخت‌های فرهنگی استان مطلوب نبوده و در شان خراسان جنوبی که دارای شایستگی‌های فراوان فرهنگی و فرهیختگان زیاد است، نیست لذا همچنان در این استان نیازمند ارتقای زیرساخت‌های فرهنگی هستیم.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی افزود: در تمامی شهرستان‌های خراسان جنوبی طرح‌های فرهنگی و هنری خوبی در دست اجرا داریم که امید است با بهره‌برداری از آنها شاهد توسعه زیرساخت‌های فرهنگی استان باشیم.

وی پیگیری‌های استاندار خراسان جنوبی در افزایش اعتبارات حوزه فرهنگی استان را بسیار موثر دانست و گفت: سال گذشته با پیگیری‌های استاندار اعتبارات خوبی برای ارتقای زیرساخت‌های فرهنگی خراسان جنوبی تزریق شد.

رفع نیاز شهر بیرجند در فرهنگسرایی به وسعت ۲۳ هزار متر مربع

سالن همایش و فرهنگسرای شهر بیرجند به عنوان بزرگترین فرهنگسرای شرق کشور اردیبهشت ماه سال جاری و در آستانه روز شوراها به صورت ویدئوکنفرانس با حضور معاون اول رییس جمهوری به بهره‌برداری رسید و این طرح فرهنگی به وسعت ۲۳ هزار متر مربع  و با اعتبار ۴۸ میلیارد و ۵۰۰

میلیون تومان به همت شهرداری بیرجند اجرا شد.

اهمیت احداث مجموعه بزرگ و مجهز مانند فرهنگسرای بیرجند از آن جهت است که مرکز استان با کمبود فضاهای فرهنگی و آموزشی مواجه بوده و مجموعه‌ای با مساحت ۲۳ هزار متر مربع و زیربنای ۶ هزار متر مربع در رفع این نیاز اساسی بسیار اثرگذار است.

این فرهنگسرا به عنوان مرکز فرهنگی، هنری و آموزشی با هدف آشناسازی و گسترش فرهنگ و هنرهای اصیل ایرانی و بومی منطقه و تامین نیازهای روحی و روانی شهروندان با برگزاری جشن‌ها و همایش‌ها و ارتقای سطح فرهنگ و هنر منطقه در مرکز استان راه‌اندازی شده است.

این مجموعه در تلاقی ۲ بافت جدید و قدیم شهر بیرجند احداث شده و دسترسی تمامی محلات شهر به این نقطه یکسان است.

فرهنگسرای بیرجند ۲۳ هزار متر مربع مساحت دارد که سالن اصلی دارای ۲ هزار و ۵۰۰ متر مربع زیربنا با هزار و ۸۵۰ نفر گنجایش است و با بهره‌برداری از آن، نیازمندی عمومی مرکز استان در برگزاری مناسبت‌های مهم ملی، مذهبی، رفاهی و استانی رفع شد.

در محوطه ۱۵ هزار متر مربع فضا وجود دارد که فضای آمفی تئاتر روباز به ظرفیت ۳۰۰ نفر و فضای نمایشگاهی به مساحت ۲ هزار و ۳۰۰ متر مربع پیش‌بینی شده است تا در کنار برگزاری همایش‌ها، متناسب با همایش‌ها، نمایشگاه مربوطه را هم برگزار شود.

از همین رو معاون اول رییس جمهوری در آیین افتتاح این مجموعه که به صورت ویدئوکنفراسی برگزار شد، این طرح شاخص را در شان استان خراسان جنوبی دانست و گفت: پروژه احداث فرهنگسرای بیرجند بسیار زیبا است و تشکر می‌کنم از مردم فرهنگ‌دوست و فرهنگی خراسان جنوبی بخصوص مردم بیرجند که در تاریخ ایران نقش مهمی داشته‌اند.

اسحاق جهانگیری افزود: خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند یکی از مراکز مهم فرهنگی و دانشگاهی ایران است و احداث چنین پروژه‌های فرهنگی شاخص در این دیار فرهنگی لازم و ضروی است.

وی گفت: تشکر می‌کنم از استاندار خراسان جنوبی، شورای شهر بیرجند و شهردار این شهر که در زمینه اجرای این طرح فرهنگی تلاش کردند به امید اینکه ارتقای دهنده فرهنگ این دیار باشد.

استاندار خراسان جنوبی هم در آیین افتتاح این طرح، از احداث فرهنگسرای بیرجند به عنوان یادگار مدیریت شهری بیرجند یاد کرد و گفت: در زمینه فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی به شدت استان به آن نیازمند است.

حمید ملانوری تصریح کرد: بدون پیوست فرهنگی در راستای اجرای فعالیت‌های اجرایی توفیق واقعی را نخواهیم داشت و بهره‌مندی لازم را نخواهیم برد، جامعه بدون نشاط فرهنگی و بدون حرکت در مسیر فرهنگ اصیل خودش نمی‌تواند توفیقی داشته باشد و به سعادت برسد.

وی گفت: جامعه به شدت به فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی نیاز دارد و این مکان‌هایی که فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و نشست‌هایی در آن انجام می‌شود برای یک شهر ارزشمند است.

استاندار خراسان جنوبی افزود: این دیدگاه فرهنگی و توسعه‌گرایانه که نگاهی بلند به افق بلندمدت شهر بیرجند و استان دارد را ستایش می‌کنم.

خراسان جنوبی دارای تاریخ کهن در کشور است و وجود بزرگان علم و ادب در این دیار حکایت از فرهنگ غنی مردمان آن دارد.

این استان به دیار "پدران علم" شهرت دارد و افراد خارج از استان، این دیار را به نام بزرگانی چون مرحوم دکتر کاظم معتمدنژاد پدر علم نوین ارتباطات ایران، مرحوم دکتر محمدحسن گنجی پدر علم جغرافیای ایران، مرحوم دکتر غلامحسین شکوهی پدر علم تعلیم و تربیت ایران و دکتر مهدی بلالی مود پدر علم سم شناسی ایران می‌شناسند.

موسیقی محلی و تئاتر از هنرهای شاخص و پرمخاطب در این استان کویری است که هنرمندان آن هر سال مقام‌های کشوری را به دست می‌آورند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha