خبر فوری: رفع فیلترینگ

پرونده سیاه آمریکا در آمریکای لاتین، منشا سوء ظن به سفر «بلینکن»

تهران - ایرنا - مداخله، کودتا و چپاول منابع کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب توسط دولت‌های آمریکا در ادوار مختلف آنچنان تلخ و تاریک در حافظه تاریخی مردم این منطقه حک شده است که سفر وزیر خارجه آمریکا به کاستاریکا با ادعای رسیدگی به بحران مهاجرت نتوانسته خیال ناراحت گروه‌های مردم را آسوده کند.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری پرنسا لاتینا، همزمان با عزم آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا برای سفر به کاستاریکا، سازمان «لوئیسا گونزالس» متشکل از فعالان زن کاستاریکا در بیانیه ای ضمن هشدار از سفر بلینکن به این کشور اعلام کرد: تاریخ آمریکای لاتین و کارائیب واقعیت بی‌رحمانه‌ای را به ما نشان داده است. ما به عنوان زنان کاستاریکا، به شدت نگران هرگونه مداخله و نقض حاکمیت مردم هستیم.   

در متن این بیانیه آمده است: ما به دیدار وزیر امور خارجه آمریکا  که در روزهای آغازین روی کارآمدن، از اسرائیل برای تداوم نسل‌کشی در فلسطین، اعلام حمایت کرد، به دیده تردید و سرشار از نگرانی می‌نگریم.

این انجمن همچنین تصریح کرد: ما کاملا هوشیار هستیم تا این دیدار به نشانه حمله و هجوم به میهن بزرگ ما به ویژه علیه کشورهایی همچون بولیوی، نیکاراگوئه، کوبا و ونزوئلا نباشد.

این نهاد غیر دولتی فمنیستی ضمن تاکید به دولت کاستاریکا برای تامل در سیاست بین‌المللی خود و جلوگیری از مشارکت در اقدامات نفرت‌انگیز و خشونت‌آمیز، از رئیس‌جمهوری خواست تا مخالفت خود علیه کشتارها در کلمبیا و فلسطین را ابراز کند.

به گفته خوان رامون کینتانا، مشاور ارشد اوو مورالس رئیس‌جمهوری سابق بولیوی، درسی که کودتا به عنوان زشت‌ترین راهکار سلطه غیر قانونی بر کشور خارجی برای ساکنین آمریکای لاتین و کارائیب داشته است اینکه نباید حتی برای لحظه ای از توطئه های بی ثبات کننده آمریکا غافل شد. "چه گوارا" نیز معتقد بود "حتی برای لحظه ای نباید به امپراطوری اعتماد کرد" و این باید به عنوان یک اصل سیاسی اساسی اعمال شود. لحظه ای غفلت، کاستن از مراقبت‌ها در برابر بزرگترین دشمن مردم ما و اعتماد و باور به راستی و درستی اقدامات آن‌ها، هزینه سنگینی خواهد داشت.

«فرانسیسکو کارابایو» استاد دانشگاه گلد اسمیت انگلیس معتقد است، تاریخ پیچیده اقدامات مداخله جویانه واشنگتن علیه آمریکای لاتین سبب شده تا کمک‌های آمریکا به این منطقه نیز به دیده تردید نگریسته شود. انتقادی که دولت‌های چپگرا و مترقی آمریکای لاتین همواره بر آن اصرار داشته اند.  

با گذشت بیش از چهار ماه از روی کارآمدن دولت جدید آمریکا، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه این کشور امروز سه شنبه برای نخستین بار راهی آمریکای لاتین خواهد شد. به گزارش خبرگزاری افه، بلینکن در این اقامت دو روزه به مقصد کاستاریکا با مقام‌های کشورهای آمریکای مرکزی و مکزیک پیرامون مسائلی از جمله مهاجرت و بهبود همکاری‌ها دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد.

کامالا هریس معاون ریاست جمهوری آمریکا نیز در چارچوب نخستین سفر بین‌المللی خود، هفتم و هشتم ژوئن (۱۷ و ۱۸ خرداد) از گواتمالا و مکزیک بازدید خواهد کرد. بررسی توقف ورود مهاجران از مثلث شمالی آمریکای مرکزی از جمله علل انجام این سفر خواهد بود. اکثریت مهاجران غیرقانونی که با عبور از مرزهای جنوبی ایالات متحده وارد این کشور می‌شوند از سه کشور السالوادور، گواتمالا و هندوراس هستند که سبب شده تا این «مثلث شمالی» آمریکای مرکزی مورد توجه دولت بایدن قرار گیرد.

منطقه آمریکای لاتین زمانی به عنوان حیاط خلوت آمریکا محسوب می‌شد اما امروز برخی دولت‌های این منطقه از جمله کوبا، ونزوئلا، بولیوی و نیکاراگوئه به دلیل سیاست‌های ضداستکباری، به چالش جدی برای پیشبرد سیاست‌های توسعه طلبانه واشنگتن در آمریکای لاتین تبدیل شده‌اند.

از طرفی افزایش حضور کشورهایی همچون چین و روسیه در آمریکای لاتین، تقویت روابط متحدان استراتژیک همچون ونزوئلا و جمهوری اسلامی ایران، سیاست‌های ضد مهاجران لاتین تبار، تقویت روحیه ضد آمریکایی و استکبارستیزی کشورهای چپگرا، زنگ خطرها از خدشه بر امنیت و تضعیف دامنه سلطه آمریکا را برای دولتمردان  دموکرات کاخ سفید به صدا درآورده درآورده است.

بایدن که با سودای تغییر جایگاه آمریکای دونالد ترامپ در عرصه جهان روی کارآمد اما اصرار تازه واشنگتن برای حفظ نام کوبا در فهرست کشورهای حامی تروریسم نشان داد که دولت بایدن نیز دست‌کم در مسئله این جزیره آمریکای لاتین، برنامه ای برای احیای رویکرد دوران باراک اوبا نداشته و در این مسئله از اقدامات همتای سلفش پیروی می‌کند.

در مسئله ونزوئلا نیز طبق اذعان وزیر خارجه آمریکا، واشنگتن با مشارکت شرکایش در آمریکای لاتین به حفظ فشار بر دولت نیکولاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا ادامه می‌دهد.

با این حال بر اساس گزارش مرکز تحقیقاتی «کونِکتاس»، دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، معضلات گوناگونی را به روی آمریکای لاتین گشود؛ از سیل غیرقابل کنترل مهاجرت و فساد تا نقض گسترده حقوق بشر و حتی حضور چین و روسیه که دورنمایی پیچیده را برای جو بایدن رئیس جمهوری جدید آمریکا به تصویر می‌کشد. شرایط پیچیده ای که میزان آمادگی دولت بایدن برای مواجهه با مشکلات جدی منطقه به رغم درگیری‌های داخلی آمریکا را به چالش می‌کشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha