امیدها برای تحقق مهمترین مطالبه جامعه پرستاری در دولت آینده

مشهد- ایرنا- جامعه پرستاری اینک خسته از پیگیری مطالباتشان اجرای طرح تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری را، که حدود ۱۴ سال پیش به تصویب مجلس‌ شورای اسلامی رسیده است، انتظار می‌کشد.

گرچه نقش حیاتی پرستاران در فرآیند درمان و سیر بهبودی بیماران به ویژه در دوران شیوع کرونا بر کسی پوشیده نیست و از آنان به عنوان مجاهدان خط مقدم جبهه درمان در کنار پزشکان یاد می‌شود، اما در میان جامعه پرستاری آنچنان که باید نسبت به موقعیت و جایگاه شغلی احساس رضایت نمی شود.
پرستاران اینک از چالشهای مختلف در حرفه خود از قبیل کمبود نیروی پرستاری و تبعیض و بی عدالتی در دریافت حقوق و مزایا رنج می برند اما به گفته کارشناسان مهمترین مطالبه آنها اجرای طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری است و تحقق این خواسته موجب هویت مستقل حرفه‌ای و عدالت در سلامت خواهد شد.
قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری اردیبهشت ۱۳۸۶ توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و پس از آن مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت.
بر اساس این قانون، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است استاندارد بسته‌های خدمات تشخیصی، درمانی کادر پرستاری مراکز بهداشتی درمانی کشور را تعیین کرده و به استناد قانون بیمه سلامت، تعرفه سالانه این خدمات را پیشنهاد کند تا پس از تأیید شورای عالی بیمه به تصویب هیات وزیران برسد.
طی ۱۴ سال گذشته پرستاران در مشهد و سایر نقاط کشور برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری از هیچ تلاشی دریغ نکردند و تحقق این مطالبه خود را از تریبون های مختلف یا برپایی نشست ها و تجمع های صنفی پیگیری کردند اما  آنچه که به جایی نرسید، فریاد آنان بود تا اینکه رهبر معظم انقلاب در اسفند ماه پارسال همزمان با روز پرستار و سالروز میلاد حضرت زینب کبری (س) دستور اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری را صادر کردند.
پس از دستور مقام معظم رهبری، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی حکمی مریم حضرتی معاون پرستاری این وزارتخانه را به مدیریت فنی و تخصصی راهکارهای اجرایی قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری منصوب کرد و مدیریت هماهنگی و نظارت بر قانون تعرفه گذاری به معاون حقوقی مجلس و امور استان ها محول شد.
گرچه در پی  دستور رهبر فرزانه انقلاب،  دولتمردان برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری عزم خود را به کار گرفتند اما شواهد و قراین حاکی از آن است که اجرایی شدن این قانون در دولت آینده محقق خواهد شد همچنانکه برخی نامزدهای ریاست جمهوری عملیاتی شدن آن را در تبلیغات انتخاباتی خود وعده می‌دهند.

تعرفه گذاری خدمات پرستاری بسیاری از مشکلات پرستاران را رفع می کند

یکی از پرستاران با سابقه و فعال در مشهد و پیگیر مطالبات پرستاران به خبرنگار ایرنا گفت: قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری پس از ۱۴ سال که از تصویب آن می گذرد، هنوز اجرایی نشده است.  
سید جواد توکلی افزود: خواسته اصلی ما تعرفه گذاری خدمات پرستاری است که اگر عملیاتی شود بسیاری از مشکلات پرستاران حل خواهد شد.
عضو نظام پرستاری مشهد ادامه داد: اگر این قانون اجرا شود و حق پرستاران ادا گردد، تمام پرستارهایی که اکنون در شغل های دیگر به کار گرفته شده‌اند به کار در رشته خود برخواهند گشت و دیگر کمبود نیروی پرستار در کشور نخواهیم داشت.
وی گفت: با اجرای طرح تحول نظام سلامت از سال ۹۳ به رغم افزایش چشمگیر حجم کاری پرستاران، حقوق و دستمزد آنان به میزان ناچیزی افزایش یافت و طی این مدت با وجود همه اعتراضات و پیگیریها طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری به بهانه کمبود بودجه اجرا نشد، در حالی که با همین کمبود بودجه حقوق پزشکان چندین برابر افزایش یافت.
توکلی پرداخت کارانه پرستاران را بر اساس "طرح قاصدک" ناعادلانه و غیر شفاف توصیف و بیان کرد: اگر قانون تعرفه گذاری پرستاری اجرا شود پرستاران نیز بر اساس تعرفه خدماتی که انجام می دهند،  مستحق  دریافت کارانه بیشتر می شوند.

تعرفه گذاری خدمات مهم ترین مطالبه پرستاران است

نماینده پرستاران مشهد نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: جامعه پرستاری برای رسیدن به جایگاه حرفه ای خود طی سالهای اخیر پیگیر مطالبات صنفی خود از طریق نشست ها و تجمع های مختلف در سراسر کشور بوده است.

حمید نخعی افزود: مهمترین خواسته و مطالبه پرستاران اجرای طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری است که ۱۴ سال پیش به تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان رسیده امام هنوز اجرایی نشده است.
وی ادامه داد: در پی دستور مقام معظم رهبری در روز پرستار سال ۹۹ امیدهای بسیار بین پرستاران ایجاد شده است‌ و اگر این طرح اجرایی شود بسیاری از مشکلات و مسائل پرستاران حل خواهد شد و رضایتمندی حاصله در این خصوص کیفیت خدمات و سلامت جامعه را در پی خواهد داشت.

نماینده پرستاران مشهد گفت: کمبود پرستار و افزایش حجم کاری پرستاران، متناسب نبودن شمار پرستاران شاغل با تعداد تخت های بیمارستانی،  مهاجرت پرستاران به خارج از کشور، عدم اجرای قانون مشاغل سخت و زیان آور برای پرستاران، نارضایتی آنها از حقوق دریافتی و اختلاف پرداختی بین پرستاران در قراردادهای مختلف پیمانی تبصره و شرکتی، غیر منطقی بودن  نظام پرداختها و  تاخیر در پرداخت کارانه و رضایت بخش نبودن تشویق های کرونایی از جمله مشکلات و چالشهایی هستند که پرستاران با آن روبرو می‌باشند.
وی افزود: در حال حاضر بخشی از خدمات ارائه شده توسط پرستاران به نام پزشک در سیستم ثبت می شود، در حالی که با اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری حق الزحمه خدمات پرستاران به خودشان برمی‌گردد.

نخعی ادامه داد: اکنون کارگروه تعرفه گذاری خدمات پرستاری بر اساس نظرات کارشناسی دفاتر نظام های پرستاری کشور به صورت وبینار در حال‌ برگزاری است.
وی گفت: پرستاران از دولت آینده انتظار دارند اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری را با هدف افزایش سلامت جامعه و رضایت پرستاران در اولویت اول خود قرار دهد.

۲۵۰ خدمت برای پرستاران تعیین شده است

رییس نظام پرستاری مشهد و شهرستان‌های تابعه هم گفت: اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری پایه اصلی و مهم ترین مطالبه جامعه پرستاری به شمار می‌رود.
محسن گچپزان افزود: هم اکنون بیش از ۱۴ سال از تصویب قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در مجلس شورای اسلامی می‌گذرد اما به دلایلی هنوز این قانون به مرحله اجرا در نیامده است که با فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم اجرای این  طرح امیدهای تازه ای در دل پرستاران زنده شده است.
وی ادامه داد: در این قانون هزینه خدمات پرستاری که حدود ۲۵۰ خدمت نظیر سونداژ، اکسیژن‌تراپی و ترانسفوزیون می‌باشد به خود پرستاران تعلق می‌گیرد در حالی که اکنون برخی از این خدمات به نام پزشک ثبت می شود.

رییس نظام پرستاری مشهد و شهرستان‌های تابعه با بیان اینکه کارگروه‌های تشکیل شده تعرفه گذاری پرستاری را دنبال می کنند گفت: اکنون زیرساخت های اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری انجام شده، کتابچه تعرفه آماده است و نحوه اجرا و تعامل آن با بیمه ها در حال اجراست.  
وی افزود: اجرای این قانون نقش مهمی در رضایتمندی پرستاران، انگیزش بیشتر جامعه پرستاری در ارائه  خدمات به بیماران و افزایش سلامت جامعه خواهد داشت.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: ۱۳ هزار نفر کادر پرستاری در مراکز زیرپوشش این دانشگاه اعم از خصوصی و دولتی شامل کارشناسان پرستاری، هوشبری، اتاق عمل، فوریتهای پزشکی، بهیار و کمک پرستار فعالیت می کنند.
دکتر امیررضا صالح مقدم افزود: هشت هزار نفر از این تعداد پرستار در بخش دولتی و بقیه آنها در بیمارستانها و مراکز درمانی خصوصی هستند.   
وی اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری را یکی از مطالبات پرستاران عنوان کرد و ادامه داد: اگر این طرح از سوی وزارتخانه ابلاغ شود و اعتبار آن تخصیص یابد به سرعت در مناطق زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرا خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha