دختران کم کم که بزرگتر میشوند در ارتباطات اجتماعی پختگی در تصمیمسازی و مشارکتجویی در امور را تجربه میکنند و وقتی به فصل زندگی مشترک میرسند این تجارب دستمایهای گرانسنگ است که در راهبری خانواده و تربیت فرزندان سهم بسزایی دارد.
یکی از شاخص های مهم دختران ایرانی را شاید بتوان درک بالا در مسایل اجتماعی و سیاسی عنوان کرد و اکنون که کشور در استانه انتخابات سرنوشتساز ۱۴۰۰ قرار دارد باز هم این قشر از رای اولیها گرفته تا گروههای سنی دیگر با حساسیت و تعهد شرکت در این آزمون سیاسی را تکلیف خود قرار داده و در سایه تدبیر و هوشمندی دین خود را ادا میکنند.
این حضور برای زنان ایرانی علاوه بر ادای تکلیف نوعی کلاس درس برای فرزندانشان محسوب میشود که آگاهانه از فرصت ایجاد شده برای درسآموزی سیاسی وانتقال مسئولیتپذیری اجتماعی به کودکان و نوجوانانشان استفاده میکنند و نسل آتی کشور را آگاه و مشارکتجو به بار میآورند و شاکله فکری و شخصیتی آنان را بهگونهای پرورش میدهند که به عنوان شهروند ایرانی در بزنگاههای سیاسی حق رای خود در تصمیمسازیهای کلان را غنیمت بدانند و هوشمندانه از آن بهره ببرند.
در تقویم ملی کشور روز اول ماه ذی القعده (۲۲ خرداد ماه جاری) که سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه (س) است با عنوان «روز دختر» نام گرفته و به بهانه این مناسبت خانوادههایی که صاحب فرزند دختر هستند هدیه میگیرند و والدین مسئولشان میکوشند تا از ویژگیهای شخصیتی حضرت زهرا (س) برای دخترشان توضیح دهند و این الگوی برجسته زن مسلمان را در وجودش نهادینه کنند.
روز دختر امسال اما علاوه بر این خصلت پسندیده، فرصتی است تا خانواده گرد هم آمده و در خصوص اهمیت انتخابات و تاثیری که رای آگاهانه فرزندان دختر در کنار سایر اعضای خانواده در توسعه و پیشرفت کشور دارد با هم به گفت و گو بنشینند و این ممارست سیاسی اندوخته شخصیتی باشد تا مادران آینده بتوانند از آن در ادای تکالیف سیاسی خود و تربیت فرزندانشان استفاده کنند.
سالهاست که دختران ایرانی با تلاش فراوان توانسته اند از اندرونی خانه بیرون آمده وبه عرصه اجتماع قدم بگذارند و در عرصههای مختلف علمی ،اجتماعی، اقتصادی و ورزشی همانند مردان حضوری فعال داشته و حتی در بسیاری از بخشها خوش بدرخشند و مفهوم شایستهسالاری را به صورت عملی به منصه ظهور بگذارند.
بیش از ۶۰ درصد جمعیت دانشگاهها اکنون از دختران پُر است اما مسئله اینجاست که اگرچه این قشر در سایه تلاش سهمش را در عرصههای علمآموزی به فعالبت رسانده اما هنوز در مناسبات بازار کار و دانشگاه نواقصی وجود دارد که زمینه جذب این تحصیلکردگان به اشتغال پایدار را نامتعادل میکند و اینجاست که در آستانه انتخابات ۱۴۰۰، دختران جوان باید سویه مطالباتشان را نمود داده و با حضور آگاهانه در پای صندوقهای رای کسی را برگزینند که رویههای ناقص و مشکلات را ببیند و برای آن چاره داشته باشد.
در کنار کمبود فرصتهای شغلی و دستیابی به استقلال مالی، معضل دیگر دختران بالا رفتن سن ازدواج، تمایل کمرنگ قشر جوان به تشکیل خانواده است که کلید گرهگشا از این مسایل نیز در انتخاب هوشمندانه حلقه مسئولان از طریق صندوقهای رای بستگی دارد و اینجاست که خانوادهها باید به فرزندان به ویژه دختران توضیح دهند که فرایند توسعه چگونه با تک تک آرا و انتخاب اصلح بر ریل صحیح هدایتگری میشود و اگر قرار است مطالبات دختران جامه عمل بپوشد باید مسئولان خوشفکر و کارآمد در سطوح مختلف جامعه چینش شود و اینجا نیز تدبیر و لطافت دخترانه در انتخابات برجسته است .
در کنار سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری، کارزار رقابتهای تبلیغی نامزدهای انتخاباتی شوراهای سلامی شهر و روستا نیز داغ است و اینجاست که دختران هوشیار و مسئولیتپذیر باید در کنار سایر ارکان خانواده با مطالعه برنامههای نامزدهای انتخاباتی تمرین نه گفتن به وعدههای غیرعملی را سرلوحه خود قرار دهد و با آرای هدفمندشان نشان بدهند که بلوغ و شعور سیاسی آنان نه تنها در برهه حساس کنونی در اولویت است بلکه به عنوان مادران فردا این بینش را به فرزندان خود نیز منتقل خواهند کرد.
در روز دختر شاید یکی از وظایف مهم خانواده در کنار انتقال تکالیف انتخاب کردن آگاهانه نامزد اصلح این باشد که حضور زنان شایسته در گردونه رقابتهای شوراهای اسلامی شهر و روستاها را برای فرزندان دختر خود برجسته کنند تا در نهادش حک شود که زن ایرانی در کنار انتخاب کردن میتواند با لباس شایستگی در کرسی انتخاب شوندگی قرار بگیرد و به جامعه خود خدمات موثر و ماندگار هدیه بدهد و این حقی است که بر اساس قانون اساسی برای او وجود دارد.
انتقال روحیه پرسشگری شاید در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ هدیهای ارزشمند برای دختران ایرانی باشد که در مناسبت سالروز ولادت حضرت زهرا(س) که الگوی شجاعت و مسئولیتپذیری سیاسی بوده ، میتوان به این قشر از کشور ارزانی داشت.
۵۱ هزار و ۸۷۲ نفر از جمعیت ۱۰۵ هزار نفری شهرستان خمین را زنان تشکیل می دهند که به عنوان نیمی از جمعیت ایدهها، توانمندی و حضورشان در تمامی عرصهها یک نیاز جدی است و در ۲۸ خردادماه امسال مشارکت این قشر در پای صندوقهای رای فرصت را با رای آگاهانه در تحقق این اهداف مهیا میکند.
۵۸۵ دانشآموز دختر در زادگاه امام راحل نخستین بار پای صندوق رای
به سراغ مدیر آموزش و پرورش خمین میرویم تا آمار رای اولیها که بخش عمدهای از آن را دختران جوان تشکیل میدهند، جویا شویم و آمار این است که یکهزار و ۱۷۸ رای اولی در این شهرستان برای انتخابات پیش رو مشمول مشارکت هستند که ۵۸۵ نفر آنان دختر است
«عبدالرضا پیرحسینلو» میگوید: این دانشآموزان از متولدان ماقبل ۲۸ خرداد امسال محسوب میشوند که امسال واجد شرایط شرکت در انتخابات هستند و همه تلاش بهکار گرفته شده تا بستر ممارست سیاسی و اجتماعی آنان بهمنظور افزایش قدرت گزینش اصلح صورت بگیرد.
پیرحسین لو با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر شور انتخاباتی، اضافه کرد: ایجاد فضای پر از شور و نشاط به ویژه در بین دانش آموزان یکی از اولویتهای دستگاه تعلیم و تربیت برای انتخابات پیش رو است و این موضوع در نقطه مقابل خواست دشمنان است که میخواهند فضای ناامیدی را در جامعه ترویج دهند.
انتخابات، مدرسه سیاسی برای دختران
بانوی فعال حوزه اجتماعی و زنان معتقد است: دختر امروز باور می خواه و باید فرصتی داشته باشد تا در همه عرصهها از جمله مفاهیم و تکالیف سیاسی بیاموزد و ورزیده شود و انتخابات مدرسهای است که به او روحیه کاوش و پرسشگری و مسئولیت را میآموزد و او میفهمد که اگر قرار است فرصت مساوی در زندگی داشته باشد باید رای خود را با هوشمندی بدهد.
«ناهید سلیمانی » میگوید: طومار مشکلات زنان در جامعه ما بلند مرتبه است اما در چهار دهه اخیر جهشی آگاهانه برای اصلاح نابرابریها با حضور زنان شجاع و توانمند برداشته شده و تداوم این نهضت به تربیت دختران خودباور و شایسته نیاز دارد که حق استفاده از حقوق خود را به خوبی بشناسند و در بزنگاههای سیاسی و اجتماعی در سایه شبکهسازی قوی از این قشر استفاده کنند.
وی معتقد است: مشکلات زنان و دختران با حرف و شعار حل نمیشود، نباید با محدودیتها کنار آمد بلکه باید جنس مشکلات زنانه را شناخت و با ارجح دانستن زنان در انتخابات و یا افرادی که به شایستگی زنان اعتقاد دارند، فضاهای ترمیم را برای شرایط کنونی بسط داد.
این فعال امور بانوان بر این نکته تاکید دارد که هشت نامزد زن در ششمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر خمین حضور دارند که این امر گامی مثبت است و علاوه بر اینکه دختران جوان باید این رویه را یاد بگیرند، نیاز است که طرح شعارهای تبلیغاتی زنانه در عرصه مدیریت شهری از سوی این نامزدها برجسته شود و این خود سکویی است که مطالبات زنان از سوی جامعه روز به روز بیشتر پذیرفته شود.
سلیمانی این راهم گفت که زنان و دختران ازکسانی که وارد شورای شهر می شوند انتظار دارند مکان ورزشی، مکان تفریحی و حتی مدرسه ای متناسب با شرایط و نیازهای دختران در شهر ساخته شود و این مهم فقط با طرح موضوع محقق نمیشود بلک رای دهندهها باید با دقت کسانی را برگزینند که بسترساز تحقق آن باشد.
تفکر تحولخواه مهمترین دارایی که باید به دختران داده شود
مادر یک دختر ۱۲ ساله نیز ابراز می کند: تربیت فرزندان باید بر مبنای شایستهسالاری باشد تا مطالبات این قشر بتواند محقق شود بنابراین مادران باید دخترانی با تفکر تحولخواه تربیت کنند و نوع تربیت دهه ۵۰ و ۶۰ برای آینده کشور کافی نیست و مهارت ورزی دختران در حوزه فکری، رفتاری و شخصیتی اهمیت زیادی دارد.
«مریم زمانی» میگوید: اگرچه مادران فردا به یادگیری مهارتهای خانهداری به شدت نیاز دارند اما این مسئله همه ماجرا نیست بلکه زنان در مدیریت خانواده باید فرهنگساز باشند و توانمندی انتقال مفاهیم سرمایه اجتماعی، مشارکتجویی، ادای دین در عرصههای کار و خارج از منزل را نیز داشته باشند.
وی اعتقاد دارد: همه چیز کشور به ستونهای تصمیمساز خرد و کلان آن گره خورده و افرادی که به این کرسیها تکیه میزنند برایند رای مردم هستند بنابراین اگر جامعه پیشرفته و بانشاط میخواهیم و دختران ما آرزوی زندگی موفق در عرصه فردی، اجتماعی و خانوادگی را دارند باید یاد بگیرند که آگاهانه رای بدهند و این موضوعی بسیار با اهمیت است.
به گفته این بانوی خمینی، مهمترین مطالبه یک مادر از مسئولان شهری این است که فضایی امن و سلامت را برای حضور دختران در بیرون از خانه فراهم کنند،بیشتر پارکهای سطح شهر برای حضور دختران به طور کامل مناسب نیست.
انتخابات و دخترانی که نقد و نظر میآموزند
یک دختر ۱۹ ساله خمینی نیز میگوید: مباحثی که در دوران تبلیغات انتخابات مختلف مطرح میشود در شرایط عادی محل طرح نیست و این فرصت باید به گونهای باشد که نوجوانان و جوانان چه دختر و چه پسر در آن فرصت عرض اندام داشته و بیاموزند چطور هر موضوعی را تحلیل کرده و نظر و پیشنهاداتشان را در هر حوزهای مطرح کنند.
«رضوان حسینی » افزود: به عنوان دختر جوان امکانات تفریحی در زادگاه امام راحل مناسب نیست برای مثال، یک استخر مناسب و یا یک پارک بوستان اختصاصی بانوان در شهر نداریم.
وی معتقد است: برخی از دختران در خمین به دوچرخه سواری علاقه دارند اما این ورزش در انظار عمومی هنوز نهادینه نیست است ضمن آنکه خیابانها و پیاده روهای شهر خمین برای دوچرخه سواری مناسب نیست و چه اشکال دارد که یک پارک امن و استتار شده پیست دوچرخه سواری برای دختران داشته باشد و به این مطالبه آنان پاسخ دهد و من فکر میکنم اگر قرار است این مطالبه جامه عمل بپوشد، باید درست رای بدهم.
این نوجوان خمینی این را هم میگوید که هیچکدام از کاندیداهای شورای شهر در تبلیغات محیطی خود برنامهای برای حل مشکلات دختران ارائه نکردند ، صحبتها کلی است و ای کاش افرادی خود را در معرض انتخاب شوندگی قرار دهند که کارآمد باشند و ایدههای نو در سر بپرورانند.
حسینی گفت: من دوستانی در روستا دارم که مجبور هستند فقط در کلاسهای خیاطی شرکت کنند زیرا هیچ امکانات دیگر برای یک دختر در روستایی که حالا سن ازدواجش هم بالا رفته نیست و ای کاش این موضوعات در تبلیغات انتخاباتی پررنگتر مطرح شود.
شوق دختر رای اولی در انتخابات، گزینش اصلح باشد
یکی از دختران رای اولی در خمین نیز اعتقاد دارد: رای اولیها صرفا به دلیل اینکه پیش از این در شعب رای فرصت مشارکت انتخاباتی نداشتند نباید در این آزمون سیاسی شرکت کنند بلکه عقلانیت باید چاشنی انتخابشان باشد و هر رای که به صندوق سپرده میشود مسئولیتی بزرگ دارد و اگر فرد انتخاب شده به تکالیفش درست عمل نکند، رای دهنده نیز در مشکلات ناشی از آن سهیم است.
« فاطمه طاهری» به مطالبات جامعه دختران اشارهای داشت و گوشزد کرد: به عنوان یک دختر دلم میخواهد به نامزدهای زن شورای شهر رای بدهم اما همه آنان از حقوق زنان در تبلیغات میگویند اما هنوز برنامه ای برای دختران ارائه نکردهاند.
این نوجوان ادامه داد: مطالبات دختران دهه ۷۰ تاکنون با مسایل و مطالبات دهه های قبل آن زمین تا آسمان فرق دارد اما تبلیغات انتخاباتی موج شناوری از موضوعات کلی است.
وی افزود: فضایی در جامعه برای رشد مهارتهای هنری، اجتماعی و فرهنگی روز، فرصت اشتغال و ازدواج و تغییر مرزهای ازادی و رفع محدودیتها موضوعاتی است که باید در ادبیات تبلیغی نامزدها وارد شود تا بتوان بر پایه آن زبان مشترکی با انان یافت و نقد و نظر انجام داد.
دختران در انتظار برنامه کارآمد نامزدها
یک دختر توانخواه در خمین گفت: بیکاری و سخت شدن شرایط ازدواج از مهمترین مشکلات ین قشر است و بسیاری از دختران تحصیل کرده در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در خمین با بیکاری دست و پنجه نرم کنند و این معضل برای دختران توانخواه مضاعف است.
« شیدا سیف» ادامه داد: نداشتن امنیت شغلی و ترس از آینده دغدغه مهم دختران است، پیادهروها و معابر شهری برای تردد افراد توانخواه هنوز مناسب نیست و همین مسئله سبب ماندن برخی دختران معلول در خانه شده و این مسایل نباید از نگاه نامزدهای انتخاباتی دور بماند و این قشر انتظار برنامههای موثر در ترمیم اوضاع کنونی دارند.
سیف به این نکته هم اشاره کرد که برخی کاندیداها در زمان تبلیغات از حل مشکلات معلولان شعارهای تبلیغاتی زیبایی می سازند اما در زمان عملیاتی کردن این شعارها، این قشر را فراموش می کنند، پای صحبت دختران توانخواه با هر نقص عضو که بنشینی مشکلات شبیه هم است و شاید این همت کوچک میتواند کلی گره از آن باز کند.
سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ایران جمعه ۲۸ خرداد همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا، اولین میاندورهای یازدهمین مجلس شورای اسلامی (برای ۱۱ حوزه انتخابیه؛ آستانه اشرفیه، تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس، تفرش، بهار و کبودرآهنگ، گچساران و میانه و برای شش کرسی مجلس شورای اسلامی) و دومین میاندورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری (برای ۴ حوزه انتخابیه؛ تهران، خراسان رضوی، قم و مازندران) برگزار خواهد شد.
سعید جلیلی، محسن رضایی میرقائد، سیدابراهیم رئیسالساداتی مشهور به رییسی، علیرضا زاکانی، سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری هستند.
نظر شما