انگلیس و انتخابات عراق؛ از نظارت تا دخالت

۲۰ خرداد ۱۴۰۰، ۱۰:۳۰
کد خبر: 84360356
انگلیس و انتخابات عراق؛ از نظارت تا دخالت

بغداد – ایرنا – وزیر امور خارجه انگلستان که برای فراموش سازی اظهارات جنجالی اردیبهشت ماه گذشته سفیر انگلیس درباره انتخابات عراق، دیروز سه شنبه وارد بغداد شد، به اعتقاد ناظران به نوعی به نگرانی ها از دخالت لندن در انتخابات آتی عراق دامن زده است.

به گزارش ایرنا، «دومنیک راب» در این سفر، انتخابات زودهنگام را یکی از محورهای مهم رایزنی با مقامات عراقی دانسته برای همین برخی ناظران عراقی آن را مصادق دخالت لندن در انتخابات کشورشان عنوان کرده اند.
به دنبال موافقت شورای امنیت سازمان ملل در شش خردادماه گذشته با درخواست بغداد برای اعزام ناظران بین المللی از کشورهای عضو دائم شورای امنیت برای رصد کردن انتخابات عراق، آمریکا و انگلیس بارزترین دو کشور عضو این شورا بوده اند که تلاش زودهنگامی خارج از چارچوب نمایندگی سازمان ملل در عراق درباره انتخابات این کشور آغاز کرده اند، امری که نگرانی ها را از دخالت این دو کشور در انتخابات آینده عراق دامن زده است.
این در حالی است که بغداد خواسته است که حضور ناظران بین المللی با هماهنگی و از طریق نمایندگی سازمان ملل برای کمک به عراق (یونامی) باشد.
برخی از ناظران عراقی نسبت به سفر وزیر امور خارجه انگلیس و اظهاراتی که درباره انتخابات عراق عنوان کرده، واکنش نشان داده و «نجاح محمد علی» کارشناس برجسته عراقی به طعنه گفته است که اگر وزیر امور خارجه ایران چنین اظهاراتی درباره انتخابات عراق می کرد، معلوم نبود چه جار و جنجالی در عراق به پا می شد.
وی گفته است: «دومنیک راب  وزیر خارجه انگلیس در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «فواد حسین» همتای عراقی، انتخابات آتی عراق را نقطه عطف تاریخی در این کشور دانست.»
وی در ادامه می پرسد: «حالا اگر ظریف وزیر خارجه ایران همین جمله را بکار می برد واکنشها چگونه بود؟!»  
«عادل الکنانی» دیگر کارشناس عراقی نیز در گفت وگو با تلویزیون «العهد» عراق درباره سفر وزیر امور خارجه انگلیس تاکید کرده است که اظهارات وزیر امور خارجه انگلیس به گونه ای است که گویی این انتخابات برگزار نمی شود.
پیش از این نیز «استفان هیکی» سفیر انگلیس در بغداد در اردیبهشت ماه گذشته در اظهاراتی جنجالی گفته بود که شرایط در عراق برای برگزاری انتخابات مهیا نیست.
رصد بیانیه های دفتر نخست وزیری، رییس پارلمان و وزیر امور خارجه عراق - در کنفرانس خبری مشترک با راب حاکی است - که مقامات بلند پایه عراقی از تبدیل شدن پرونده ناظران بین المللی به بهانه ای برای دخالت برخی کشورهای عضو دائم شورای امنیت در انتخابات عراق نگران هستند.
به نوشته بیانیه دفتر نخست وزیری عراق، «مصطفی الکاظمی» بر اهمیت کار با طرف های بین المللی برای پشتیبانی از برگزاری انتخابات آینده عراق از طریق کمیسیون عالی مستقل انتخابات و اعزام ناظران بین المللی تاکید کرده است.
بیانیه دفتر رییس پارلمان عراق نیز حاکی است که در دیدار «محمد الحلبوسی» و دومنیک راب، دو طرف بر اهمیت انتخابات زودهنگام عراق و ضرورت فراهم کردن بستر لازم برای آن و ارتقا امنیت انتخاباتی برای نامزدها و رای دهندگان و اهتمام به نقش نظارت بین المللی برای اعتماد سازی در بین رای دهندگان به نتائج انتخابات عراق تاکید کردند.  
در بیانیه وزارت امور خارجه عراق نیز خاطر نشان شده است که از جمله محورهای مهم مورد بحث بین دومینک راب و «فواد حسین» حمایت بین المللی از روند انتخابات درعراق بود و تاکید شد که اعزام ناظران بین المللی با هدف ایجاد اعتماد بین شهروندان و احزاب سیاسی است.
عراق امیدوار است حضور ناظران بین المللی برای اعتماد سازی عمومی نسبت به نتایج انتخابات کشور باشد نه اینکه بهانه ای برای نگرانی به مراتب خطرناکتری تحت عنوان «دخالت خارجی در انتخابات عراق» شود.
این در حالی است که پیش از این سخنگوی وزارت امور خارجه عراق گفته بود که نقش ناظران بین المللی فقط رصد کردن انتخابات عراق است و حق دخالت در جزییات ندارند.
گرچه «احمد الصحاف» فعالیت ناظران بین المللی را از طریق و با هماهنگی نمایندگی سازمان ملل در عراق عنوان کرده بود اما رفتارهای آمریکا و انگلیس در برهه اخیر نشان می دهد که این مصوبه شورای امنیت بهانه ای شده تا خارج از چارچوب های سازمان ملل به طور مستقیم در جزییات انتخابات عراق ورود کنند.
از این رو سفر دومینک راب به بغداد و قرار دادن پرونده انتخابات عراق به عنوان یکی از «محورهای مهم» رایزنی با مقامات عراقی، به اعتقاد صاحب نظران نشانه هایی از دخالت خارجی زودهنگام در انتخابات آتی عراق است.
انگلستان و آمریکا از جمله کشورهایی هستند که به دلیل کمک های مالی که در اختیار نمایندگی سازمان ملل برای انتخابات عراق قرار داده اند، به گفته ناظران عراقی، به نوعی دخالت در جزییات انتخابات عراق را نیز بخشی از حقوق خود برشمرده اند.
دومینک راب در بغداد گفته است که انگلستان یک میلیون پوند استرلینگ جهت حمایت از نمایندگی سازمان ملل برای کمک به عراق (یونامی) با هدف ارائه مساعدت به این کشور در قبال اجرای انتخابات آتی اختصاص داده است.
وزیر امور خارجه انگلیس هدف از این کمک مالی را برای تضمین انتخابات آزاد و سالم انتخابات عراق عنوان کرده است.
در حالی که تاکنون در عراق همه از تخلفات داخلی نسبت به نتایج انتخابات نگرانی داشته اند، سفر دومنیک راب به بغداد، به اعتقاد ناظران بر نگرانی ها در خصوص احتمال دخالت خارجی - بیش از گذشته - نسبت به انتخابات آتی این کشور دامن زده است.

بازگشت انگلستان به عراق
بخشی از برنامه سفر وزیر امور خارجه انگلستان پیشبرد مناسبات جدید بین کشورش با عراق پسا داعش بوده که بخشی از آن به باور لندن، در قالب مبارزه با تروریسم و در چارچوب ائتلاف بین المللی جریان داشته است.
از این رو دیدارهای «دومنیک راب» در سفر یک روزه اش به بغداد تنها بر  مقامات عالی رتبه عراقی منحصر نشد بلکه مسوولان ارشدی از ائتلاف بین المللی به سرکردگی آمریکا و همچنین «ناتو» که انگلستان در هر دو عضو است، را نیز در برگرفت.
در این سفر وزیران امور خارجه انگلیس و عراق همچنین سند همکاری راهبردی بین دو کشور امضا کردند.
مقامات عراقی به شدت از توسعه مناسبات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با انگلستان استقبال کرده اند.
جدا از مسئله انتخابات، همه گزارش ها حاکی است که انگلیس برنامه بازگشت قوی به منطقه از طریق عراق را در دستور کار خود قرار داده است.
از این رو سند همکاری، یکی از جنبه های مهم این سفر بود که به اعتقاد صاحب نظران بستر این مناسبات گسترده تر را با عراق فراهم می کند.
نخست وزیر عراق با استقبال از امضای سند همکاری بین دو کشور گفته است که این سند همکاری سیاسی راهبردی، دلیلی بر توسعه روابط بین دو کشور است.
دولت عراق امیدوار است که این همکاری در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، بهداشتی و سرمایه گذاری باشد و زمینه ورود شرکت های بزرگ انگلیسی به عراق فراهم شود.
«برهم صالح» رییس جمهوری عراق نیز ابراز امیدواری کرد که سند همکاری در راستای منافع دو کشور در بخش های اقتصادی، فرهنگی و برای همه کشورهای منطقه مفید واقع شود و در عین حال موجب ارتقا امنیت و ثبات در منطقه بشود.
در این راستا، وزارت امور خارجه انگلستان نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که  دومنیک راب در بغداد موضوع کمک ۱۷ میلیون پوند استرلینگ در مبارزه با ویروس کرونا در عراق و حمایت از طرح های عراق برای اصلاح اقتصادی را مورد بحث و بررسی قرار  داد.
آن گونه که در بیانیه وزارت امور خارجه انگلیس آمده، سند همکاری نیز متعلق به مشارکت انگلیس در امر بازسازی عراق بعد از پیروزی بر داعش، پیشبرد اصلاحات و تحقق آینده ای روشن بر عراق است.
از این رو دومنیک راب گفته است که سند همکاری باعث تعمیق و ارتقا روابط بین دو کشور خواهد شد.  
دومینگ راب دیشب بغداد را به مقصد اربیل ترک کرد تا امروز با «نچیروان بارزانی» رییس اقلیم کردستان عراق نیز جداگانه دیدار کرده و در خصوص مناسبات جداگانه لندن و اربیل گفت وگو کند.
وی همچنین از بارزانی برای سفر به انگلستان دعوت به عمل آورده است.
طبق اعلام پایگاه خبری تلویزیون کردزبان«روداو»، انگلستان از ۲۰۱۴ تاکنون در آموزش شش هزار و ۶۰۰ نیروی پیشمرگ کرد و ۱۹ هزار نیروی نظامی عراق نقش داشته است.
به نوشته این پایگاه خبری، این آموزش ها در حوزه های جنگ پیاده نظام، خنثی سازی مین ها، پزشکی نظامی و تعمیرات سلاح بوده است.
طبق گزارش این رسانه کردزبان عراقی، یکی از علل اهتمام انگلستان به اقلیم کردستان عراق، وجود یکصد سرباز و مشاور انگلیسی در اربیل و عموم کشور عراق است.
 عراق امیدوار است که روابط با کشورهای اروپایی از جمله انگلستان از دایره تنگ مبارزه با تروریسم و نظامی به حوزه های غیر نظامی مانند اقتصاد، فرهنگ و سیاست کشیده شده و اروپا با عراق همانند یک کشور عادی تعامل کنند نه اینکه همچنان به دیده کشور جنگزده و بحرانی و ناامن به آن نگاه شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha