به گزارش یکشنبه ایرنا، «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو، در آستانه اجلاس سران ناتو در ۱۴ ژوئن (۲۳ خرداد) در اظهارات خود، ۹ گام اساسی برای پیشبرد اهداف این سازمان تا سال ۲۰۳۰ برشمرد.
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در آوریل سال ۱۹۴۹ بین کشورایالات متحده، کانادا و ده کشور اروپایی، منعقد گردید؛ اگرچه در آغاز این پیمان به منظور جلوگیری از توسعه بلوک شرق منعقد گشت ولیکن با گذر زمان و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، تبدیل به اهرمی در جهت نیل به سیاست های توسعه طلبانه ایالات متحده و متحدین اروپایی خود شد.
استولتنبرگ، زمانی که از این ائتلاف به عنوان مجمعی برای هماهنگی مواضع در زمینه امنیت یاد می کرد، به سوریه، ایران و کره شمالی اشاره کرد؛ یعنی به کشورهایی که بسیار دورتر از مرزهای جغرافیایی گروه یادشده (در واشنگتن دیسی) قرار دارند.
این موضوع نشان می دهد که ۲۹ کشور عضو ناتو گویی به این باور رسیده اند که از نوعی مجوز الهی برای عملیات در هرگوشه جهان برخوردارند، همانطور که درباره نیروهای صلح سازمان ملل چنین اعتقادی را ترویج داده اند.
ناتو با بمباران مرگبار یوگسلاوی در سال ۱۹۹۹، بدون تایید شورای امنیت سازمان ملل و اجرای جنایات خود به نام جامعه جهانی، باعث شد این مجوز ابداعی برای عملیات در هرنقطه از جهان از این سازمان سلب شود.
با این وجود، دبیر کل ناتو برای خوب جلوه دادن انگیزه های سیاسی و ژئوپولیتکی گروه پساآتلانتیک که در رأس آن آمریکاست، دم از ضرورت ابتکار در فناوری و لزوم هماهنگی و مطابقت اعضای گروه زد و مدعی شد: ما باید نقش خود را در حفظ نظم بین المللی برپایه قوانین ایفا کنیم تا خود را در دفاع از منافع مشترک، یکصدا نشان دهیم.
برخی از رسانه ها، با اشاره به نقش ژاندارم جهانی که در برنامه توسعه این سازمان دیده شده، به کنایه نوشتند که ظاهرا با این اقدامات ناتو، وجود سازمان ملل هیچ کارکردی ندارد، زیرا ناتو هست که به جای سازمان ملل تصمیم گیری میکند.
در حالی که روسیه درباره خطر نزدیک شدن ناتو به مرزهایش هشدار می دهد، دبیر کل این نهاد نظامی به دلیل اختلافات به وجود آمده در قلب ائتلاف، مانند اختلاف میان آمریکا و ترکیه بر سر خرید سیستم های نظامی اس ۴۰۰ روسیه توسط آنکارا و ... بر یکپارچگی داخلی تاکید کرده و ادعا می کند که ما باید دفاع جمعی خود را در برابر تهدیدات تقویت کنیم. ما پس از چندین عملیات با حدود ۲۰ هزار نظامی در سال ۲۰۲۰ بیشترین استحکام را در نیروهای دفاع جمعی خود به وجود آورده ایم.
اما یکی از دغدغههای اصلی استولتنبرگ که بیش از همه چیز بر آن تاکید داشت، تقاضا برای افزایش سرمایهگذاری در زمینه دفاعی بوده است.
هزینههای هنگفت نظامی ناتو در زمان دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا، باعث اختلاف نظر میان واشنگتن و کشورهای اروپایی شد.
در حال حاضر نیز با وجود خروج ترامپ از کاخ سفید، تقاضا برای بودجه نظامی بیشتر همچنان به قوت خود باقی است. به باور تحلیلگران، این امر به معنای افزایش درخواستها برای صنعت نظامی آمریکاست.
به این ترتیب، مفهوم بقا و توسعه نظامی ناتو برای یک دهه آینده، به معنی تحکیم شاخصه سلطه طلبی این نهاد است و از انگیزه سازمان پیمان آتلانتیک برای فشار آوردن بر سایر قدرتهای جهان همچون روسیه حکایت دارد.
نظر شما