تنها ۲ روز دیگر به بزرگترین رخداد سیاسی ۱۴۰۰ باقی مانده است در این زمان اندک موثرترین اقدام برای افزایش مشارکت، دعوت فراگیر توسط کسانی است که دوست دار این مملکت و این مرز و بوم هستند. باید همه افراد از دوستان، آشنایان و خویشان خود برای شرکت در این عرصه مهم ملی دعوت به عمل آورند زیرا عدم مشارکت باعث خواهد شد که دولت جدید در رقابت ها و گلوگاه های بین المللی توان حراست از منافع ملی را نداشته باشد، چرا که حکومت مردمی تمام قدرت و موجودیت سیاسی خود را از مردم می گیرد. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
رسانه اعتدالی خبرآنلاین در شبانه روز گذشته در مطلبی سخنان مصطفی میرسلیم در خصوص انصراف برخی از کاندیداها به نفع کاندیداهای دیگر بازتاب داد و روزنامه ایران در تیتری با عنوان منتخب مردم باید به دنبال حل مسایل اقتصادی باشد به اهمیت انتخاب رییس جمهور کارآمد و توانا پرداخت و پایگاه خبر تحلیلی انتخاب سخنان حسن روحانی در خصوص لزوم مشارکت مردم در انتخابات را منعکس کرد.
رسانههای اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیشرو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند در این خصوص خبرگزاری ایسنا در تیتری با عنوان شرکت نکردن در انتخابات برای همه آسیب زا خواهد بود، به این موضوع پرداخت. دیگر روزنامه های این جریان به انتقاد از برخی از وعده های کاندیداها پرداختند، برای نمونه روزنامه همدلی در تیتری با عنوان شعارهایی برای هیچ! این موضوع را برجسته کرد.
رسانه های اصولگرای مهر و جام جم به ترتیب در تیترهایی با عنوان مشارکت پرشور مردم در انتخابات، فشارهای خارجی را کاهش میدهد و حضور هوشمندانه مردم در انتخابات و نقشآفرینی رسانه بر لزوم مشارکت حداکثری مردم و توجه به این مهم را تاکید کردند دیگر خبرگزاری های این جریان مانند تسنیم و فارس سخنان سخنان حجت الاسلام سید ابراهیم رییسی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری را بازتاب دادند.
رسانههای اعتدالی
انصراف به نفع کاندیدای دیگر جفاست
خبرگزاری خبرآنلاین به گفت وگو با مصطفی میرسلیم، نماینده تهران در مجلس و چهره سیاسی اصولگرا پرداخت و نوشت:
* من به اندازه کافی به آقای رئیسی نزدیک هستم که بدانم چه تحولاتی رخ داده است و اصلا اینگونه نبود که مثلا ایشان از پارسال میخواسته رییس جمهور شود.
*به نظر می رسد با توجه به اینکه این نامزدها می خواهند استقلال خودشان را حفظ کنند و احساسی که در یک نامزد پدید می آید با توجه به استقبالی که طرفداران خودش از او می کنند، یک احساس تعهد است، مثلا ممکن است یقین داشته باشند که بیشتر ۳ یا ۴ درصد رای ندارند ولی همین درصد هم درصد کمی نیست.
*احساس تعهد به طرفداران موجب می شود که آنها در انتخابات بمانند مگر اینکه از اول یک قراردادی را بسته باشند.
* طرفداران می آیند و در ستادها هستند و تعهد دارند و کاری می کنند که این وجود، خودش را تثبیت کند نه اینکه به نفع دیگری، کنار رود و از نظر اخلاقی هم افرادی که به یکی دیگر از نامزدها ابراز تمایل می کنند وقتی خودشان را کنار می کشند دچار ابهام می شوند که چگونه آن تمایلی که در دلشان است را در سبد دیگری قرار دهند.
منتخب مردم باید به دنبال حل مسایل اقتصادی باشد
روزنامه ایران یادداشتی به قلم علی قنبری استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس منتشر کرد و نوشت:
*انتخابات یک مسأله مهم و اساسی در هر کشوری است که فرد منتخب تمام توان خود را برای حل و فصل مشکلات به کار میگیرد و از امکاناتی که در کشور وجود دارد در راستای بهتر شدن شرایط و مسائل بهره میبرد.
* نامزدها که دغدغه اجرایی دارند در حوزههای تورم، بیکاری، سرمایهگذاری، صادرات، واردات و نرخ رشد اقتصادی برنامه داشته باشند که این بخش برای کاندیدا و در انتخابات به لحاظ تصمیمگیری در اقتصاد بسیار موضوع اساسی است چرا که میتواند به عنوان یک امر قطعی در بهبود وضعیت اقتصادی کشور تأثیر بسزایی داشته باشد.
*انتخابات ریاست جمهوری بسیار مهم است و رئیس جمهوری باید طرحها و برنامههای کوتاه مدت و بلندمدت برای کل اقتصاد کشور ارائه دهد. همچنین میتواند بر شاخصهای اقتصادی تأثیر بگذارد چراکه مفاهیمی همچون سرمایهگذاری، بیکاری، درآمد سرانه، رشد اقتصادی و همه شاخصهای اقتصادی از انتخابات ریاست جمهوری تأثیر میپذیرند.
*منتخب مردم باید به دنبال حل مسائل اقتصادی باشد چون که مسأله مهمی برای ملت است.
* رئیس جمهوری باید برنامه اقتصادی با دیدگاه اقتصادی داشته باشد. باید تغییرات سازنده را در کشور دنبال کند و راهکارهای سازنده ارائه دهد. همچنین انتخابات ریاست جمهوری به دلیل اهمیت جایگاه رئیس جمهوری در کشور و اهمیت مسائل اقتصادی و اجرایی و توسعه از جایگاه مهمی برخوردار است.
* شاخصهای اقتصادی مانند بیکاری، تورم، رشد اقتصادی، ضریب جینی و همه اینها از اهمیت بالایی برخوردار است و کسی که میخواهد رئیس جمهوری شود باید در همه این زمینهها صاحبنظر باشد و بتواند مسائل کشور را در دوره ریاست جمهوریاش هدایت و در راستای توسعه و تحول حرکت کند.
* کاندیدای ریاست جمهوری باید به دور از وابستگی خاص گروهها و احزاب بتواند از نقطه نظر اقتصادی برنامههای خودش را به شایستگی اعلام کند.
کشور از انتخابات سرد نفعی نمی برد
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به بازتاب سخنان حسن روحانی رئیس جمهور پرداخت و نوشت:
*در مناظرات هیچ صحبتی از جنگ اقتصادی آمریکا علیه مردم ایران به میان نیامد.
*همه وزارتخانهها میتوانند بنویسند که در مدت جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران، خسارت مستقیم و غیر مستقیم ما چقدر بوده
اگر جنابات ترامپ نبود، ما ۵۰، ۶۰ میلیارد دلار سرمایه از کشورها جذب میکردیم
*مهمترین مسئله پیش رو، روز جمعه ۲۸خرداد روز انتخابات است. روز انتخابات همیشه برای ما مهم و سرنوشت ساز بوده است.
*در این انتخابات شاید در برخی احراز صلاحیتها طبق بیانات رهبری، ظلمی صورت گرفته باشد و در جریان تبلیغات حتی ظلمهای فراوانی رخ داده باشد، اما همه باید خود را به رفع آن ظلمها، موظف بدانیم و این کار شدنی است.
*وقتی میگوئیم خسارات آمریکا را بگوئید. میگویند ما به بیرون کار نداریم. پس ۲۸ مرداد را چه کسی به وجود آورد؟
*در ایام تبلیغات انتخاباتی حتی یک نفر از جنایت آمریکا در این سالها یاد نکرد
*باید سند میزان خسارات آمریکا در این سالها نوشته شده و در اختیار مردم قرار گیرد
*اگر دولت دوازدهم نبود و دیگران جای ما بودند، حتما امروز همه قطع نامههای فصل هفتم سازمان ملل روی سر ما بود
رسانههای اصلاح طلب
فضای انتخابات و راهبرد اصلاحطلبان
روزنامه آرمان ملی یادداشتی به قلم عباس موسایی فعال سیاسی اصلاحطلب منتشر کرد و نوشت:
*اصول، مبانی و دالهای هویتساز گفتمانی اصلاح طلبان، در فرازونشیب موانع بینالمللی، ساختاری، حقوقی، ناسازهها و ناکامیابیهای درونی، این گفتمان را دچار شدیدترین بیقراری، از دوم خرداد تاکنون، کرده است؛ بهگونهای که نه بالاییها آن را برمیتابند و نه پایینیها اعتماد گذشته را به آن دارند.
*روند عبور اصلاحطلبی، از گفتمان هژمون به ناوضعیت کنونی را میتوان در دلایل بیرونی و درونی، جستوجو کرد؛ گفتمان اصلاحات که در ذیل جمهوری اسلامی و پارادایم اسلام سیاسی، از دل اتحاد چپ اسلامی و راست مدرن، در دوم خرداد ۷۶ سر برآورد و حول دال مرکزی «حقوق ملت»، صورتبندی شد، از بدو شکلگیری و تکوین، با سد محکم اقتدارگرایی مواجه شد.
*افراط/تفریطهای نامعطوف به مبانی هویتساز بر آن تحمیل شد، انشقاق درونی با ناواقعبینی خودیها و مدیریت اصلاحستیزان، عدموصول به تعریفی مشترک از اصلاحطلبی، اعوجاجافکنی و سمپراکنی رقیب، افزایش مطالبات نامعطوف به شرایط زمینه و زمانه و در نهایت پیوند اقتدارگرایی و پوپولیسم در آغاز دهه ۹۰، این گفتمان را به اخراج/خروج از حاکمیت رهنمون ساخت و مقدرات اجرایی کشور را بهدست افراطیترین بخش اصولگرایان سپرد.
*جریانی که کشور را به تحریم، انزوای بینالمللی، انسداد و بحران استثناگرایی سوق داد. پایگاه قوی مردمی و عدمگسست رادیکال بخشهایی از اصلاحطلبان از حاکمیت، بهرغم برخی ناملایمات، خردگرایان منافع ملیمحور، از جمله اصلاحطلبان را در دهه ۹۰، برای عبور کشور از مخاطرات و ماجراجوییها، به عرصه سیاست رسمی هدایت و پروژه یکدستسازی قدرت را ناکام کرد.
شرکت نکردن در انتخابات برای همه آسیب زا خواهد بود
خبرگزرای ایسنا به گفت وگو با حجت الاسلام مجید نصیرایی سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس پرداخت و نوشت:
* مردم اگر قصد داشتند پیامی خطاب به مسئولین و مدیران مطرح کنند باید بگویم که پیامشان دریافت شده است، عدم حضور در پای صندوق های رای قطعا برای همه آسیب زا خواهد بود.
* به نظر من الحمدالله شور و نشاط انتخابات در حال افزایش است و ان شاءالله امیدواریم این شور و نشاط به تقویت نظام و پایبندی به انقلاب منتهی شود.
* اگرچه گلایه هایی در حوزه های مختلف به دلیل گرانی ها و عدم ثبات در فعالیت های اقتصادی وجود دارد و معتقدم این گلایه ها وارد است ولی باید توجه کنیم عدم همراهی مردم با انقلاب، نظام و عدم حضور در پای صندوق های رای قطعا برای همه آسیب زا خواهد بود.
* اینکه بگوییم عدم مشارکت موجب می شود که شرایط بهبود پیدا می کند، این اتفاق نخواهد افتاد، مردم اگر قصد داشتند پیامی خطاب به مسئولین و مدیران مطرح کنند باید بگویم که پیام مردم دریافت شده است، اما در کنار این مهم باید توجه کنیم که عدم حضور در انتخابات، آمریکایی ها، انگلیسی ها و صهیونیست ها را خوشنود می سازد، خوشنودی کسانی که در این ۴۳ ساله عمر انقلاب تمام تلاش خود را برای دشمنی با ما انجام دادند.
* طبیعتا عدم مشارکت در انتخابات به معنای خوشحال کردن آمریکایی ها و صهیونیست ها است، خوشنود سازی مستکبرین و آمریکایی هایی که به دنبال این هستند ملت ما را بیش از گذشته دچار مشکل کنند.
* پیام نگرانی و گلایه مندی جمعی از مردم به دلیل این نابسامانی های اقتصادی دریافت شده است، پس باید با حضورشان در این عرصه به انتخاب فرد اصلح کمک کنند، چرا که اگر گلایه هایی هم وجود دارد هیچکدام از ما راضی نیستیم که به کشور آسیبی وارد شود، اگر هم اختلافی وجود دارد درون خانوادگی است و نباید اجازه دخالت به بیگانگان داد.
* باید به شخصی که بتواند ایجاد تحول کند و از ظرفیت های فراوان همچون جوانان تحصیل کرده و متدین و از ظرفیت های اقتصادی به نحو احسن استفاده کند، روحیه ضدفساد داشته باشد و در سابقه و کارنامه وی مبارزه با فساد به صورت پررنگ و شفاف وجود داشته باشد، دارای فکر، ایده و برنامه باشد و برای پیشرفت کشور از تمام جریانات استفاده کند، میدان داده شود تا با یک انتخاب خوب به سوی رفع و کاهش ایرادات حرکت کنیم.
خبرگزاری ایلنا به گفت وگو با محمد مهاجری کنشگر و روزنامهنگار اصولگرا پرداخت و آورد:
* وقتی رهبری میگویند که ظلم صورت گرفته، باید به آن توجه کرد. آقای لاریجانی شورای نگهبان را به گوشه رینگ برده و میگوید اگر حرفهایی که دیگران زدهند در رد صلاحیت من تاثیر نداشته، بگویید که چرا صلاحیت مرا را تایید نکردید؛ آنها میگویند ما شما را رد نکردیم، بلکه احراز صلاحیت نشدهاید. آقای لاریجانی دوباره رفته و در پاسخ سخنان رهبری را آورده است.
* آقای لاریجانی تا آنجا پیش میرود که افکار عمومی مردم را به آنجا برساند و شورای نگهبان بپذیرد که در حال انجام یک روند مخالف حقوق مردم است.
* در همه مواردی که نمایندگان مجلس رد صلاحیت شدند، حتی در مورد مجلس دوره دهم که تعداد زیادی از نمایندگان رد صلاحیت شدند، آقای لاریجانی در یک نطق شدیدالحنی خطاب به اعضای شورای نگهبان رفتار آنها را محکوم کرد و من هیچ بعید نمیدانم که رد صلاحیت ایشان در انتخابات ریاستجمهوری کاملاً مربوط به آن موضعگیریهای تند باشد.
* معتقدم آقای رئیسی حداقل رای ۱۰ _۱۲ میلیونی را دارد که به هیچ وجه از بین نخواهد رفت، حتی متاسفانه بعضی از رسانههای اصولگرا که کاملاً مدافع آقای رئیسی و جزء ما اصولگراها نیز هستند در نهایت بیاخلاقی رفتار میکنند.
* وقتی نتیجه انتخابات را میدانیم و مشخص است که آقای رئیسی رأی بالایی دارد، دلیلی برای تخریب دیگران وجود ندارد.
پاگرد اصلاحات جامعهمحور در انتخابات ۱۴۰۰
روزنامه شرق یادداشتی به قلم مهدی معتمدیمهر فعال سیاسی منتشر کرد و نوشت:
* انتخابات ۱۴۰۰ یکی از فرصتها و حسرتها بود که میتوانست زمینه توسعه، ثبات و وفاق در ایران را فراهم کند اما آنطور که انتظار میرفت، نشد.
* آنچه در انتخابات ریاستجمهوری این دوره پدید آمد، فارغ از چندوچون سیاستبازیهایش، نشان داد که اکنون اصلاحطلبان دموکراتیک، رسالتی مضاعف مییابند برای یافتن پاگردی امیدآفرین و واقعبینانه.
* «اصلاحات جامعهمحور» میتواند بخشی از این راهحل مکمل ارزیابی شود. این اصطلاح که تعبیری نوتر و رویکردی اخیر از مفهوم پیشینیتر «اصلاحطلبی» به شمار میرود و البته هنوز، فراتر از تبیینهای نظری و اشاره به تقویت جنبشهای اجتماعی و مدنی اصلاحطلبانه و خشونتپرهیز، چهبسا دلالت عینی دقیقتری ندارد، متأثر از تصمیم اخیر شورای نگهبان، رویکردی فراگیرتر، عینیتر و ضروریتر پیدا کرد؛ به گونهای که بخش مهمی از بدنه محافظهکاران خردگرا را هم متقاعد کرد که به ضرورت وفاق ملی و اصلاحات ساختاری اقرار کنند و دامنه عمل سیاسی خویش را از انحصار دولتمحوری و طرح توسعه اقتصادی منهای توسعه سیاسی رهایی بخشند و به مطالبات ناظر بر تأمین حقوق اساسی و حاکمیت ملت، نگاهی دیگر بیندازند.
* شرایط پیشآمده بر انتخابات ۱۴۰۰ به روشنی نشان داد که به رغم عدم امکان معرفی کاندیدا و دعوت از مردم به حضور پای صندوقهای رأی در این دوره، همچنان، انتخابات آزاد در دستور کار تمامی اصلاحطلبان قرار دارد و به مثابه سازوکاری بیبدیل و حذفناشدنی در صدر اولویتها قرار دارد و...
*نهتنها سیاستورزی اصلاحطلبانه منتفی نشده، بلکه ضرورتی بیشازپیش و ابعادی نوین یافته است که از آن میتوان به اصلاحات جامعهمحور تعبیر کرد. از همین رو بود که اصلاحطلبان با هوشمندی سیاسی، از «تحریم» تبری جستند و به عدم امکان مشارکت فعال در این انتخاباتی تصریح کردند.
* ثقل مواضع اخیر اصلاحطلبان دایر بر نفی نهاد انتخابات نبود و تنها حکایت داشت که دیگر انتخابات تنها دستور کار انحصاری مجامع اصلاحطلبی نخواهد بود.
*انتخابات ۱۴۰۰ نشان داد که تا سازماندهیهای جبههای بر مجموعه مناسبات سیاسی و ساختارهای تصمیمسازی نهادهای اصلاحطلبی اثرگذار نباشد، نمیتوان انتظار چندانی برای سازندگی و توسعه کشور یا پیروزیهای انتخاباتی داشت.
شعارهایی برای هیچ!
روزنامه همدلی یادداشتی به قلم سجاد مرادی شهرساز منتشر کرد و نوشت:
*یکی از مشقتهایی که همواره محققین و پژوهشگران شهری در ادوار گذشته انتخابات شوراهای شهر برای بررسی میزان دانش نامزدها از شهر و همچنین سنجش سطح آگاهی کاندیداها از مسائل، معضلات و مشکلات شهرها، با آن مواجه بودند، جمعآوری اقلام تبلیغاتی کاندیداها در فرصت تبلیغات رسمی انتخابات بود.
*در این دوره از انتخابات به برکت فضای مجازی و همچنین فعالیتهای زیرپوستی نامزدها از ماههای گذشته در شبکه اجتماعی خاصه در اینستاگرام فرصتی مغتنم برای محققین حاصل شد تا به صورت گسترده و عمیق و بدون محدودیتهای جغرافیایی به بررسی برنامهها و شعارهای کاندیداهای این دوره از انتخابات بپردازند.
* بررسی محتوای به اشتراک گذاشته شده در صفحات اینستاگرام کاندیداهای این دوره از انتخابات در شهرهای شیراز، یاسوج، سنندج و سعادتشهر بیانگر حقایقی تلخ است؛ حقایقی که شمارش آنها در واقع از یکسو گریزی است به چرایی ناکارآمدی شوراهای شهر و از سوی دیگر پاسخی به چرایی تداوم و تعمیق مسائل، معضلات و مشکلات مختلف شهرها و شهرداریها است.
*اولین یافته این پژوهش بیانگر این است که متاسفانه اکثریت کاندیداها آگاهی چندانی از قانون شهرداریها و به تبع آن شرح وظایف این نهادهای اجتماعی ندارند. تجلی این عدم آگاهی را میتوان به وضوح در شعارهای جذاب و عامهپسند آنها مشاهده کرد.
*دومین یافته محققین عمومیت ضعف دانش کاندیداها از شهر و شهرداری است، ضعفی که به روشنی در عدم پرداختن کاندیداها به مسائل اصلی و کلان، شهر و شهرداریها در شعارهایشان قابل رویت است.
* علیرغم اینکه مهمترین مسائل، معضلات و بحرانهای شهر و شهرداریها مواردی چون بحرانهای زیستمحیطی، سرمایه اجتماعی، حاشیهنشینی، تورم نیروی انسانی در شهرداریها و اتکای شهرداریها به درآمدهای ناپایدار و مسائلی چون حاکمیت تفکر مدیریت نمایشی در شهرداریها و توسعه سواره مبنا و ناپایدار است.
*کاندیداها در شعارهایشان بر مسائلی تاکید میکنند که اگرچه از مسائل و معضلات شهرها به شمار میروند، اما جزء اولویتها و بحرانهای اصلی شهر قرار نمیگیرند.
*با نگاهی گذرا به بنرهای تبلیغاتی و محتواهای مجازی کاندیداها که در شبکههای اجتماعی جهت معرفی دیدگاهها و برنامههایشان به اشتراک گذاشته شده، میتوان چنین نتیجهگیری کرد که متاسفانه هیچ گفتوگوی تخصصی در ارائه راهکارهایی جهت تغییر وضع موجود در شهر رویت نمیشود.
معنای رای در غیبت متن سیاسی
روزنامه اعتماد یادداشتی به قلم عباس عبدی فعال سیاسی منتشر کرد و نوشت:
*نامزد ضعیف کاری نمیتواند انجام دهد، ولی نامزد قوی نیز در متن مربوط و معنادار طرفدار پیدا میکند و میتواند ایفای نقش کند. برای نمونه آقای خاتمی در سال ۱۳۷۶ در یک متن سیاسی با پیام روشن و پذیرفتنی معنادار بود و او نیز توانست این متن را نمایندگی کند. متنی که برای جامعه چشمانداز داشت.
* امروز مساله اساسی این نیست که اصلاحطلبان یا دیگران چه کسی را نامزد یا از آن حمایت میکنند. این مساله دوم انتخابات است. مساله اول این است که متن سیاسی آنان چیست که فلان نامزد در آن معنا و جذابیت پیدا کند؟ این متن نزد طرفداران مشارکت و رای دادن، جلوگیری از نتایج منفی حضور طرف مقابل است. همه را برای ترس از این وضع بسیج میکنند. با این چشمانداز نمیتوان دیگران را برای حضور در پای صندوق رای قانع کرد، زیرا این ایده فقط متکی به پیروزی یک فرد در مقام ریاستجمهوری است.
*هر فرد میتواند براساس متن سیاسی مورد نظر خود و نیز درک و آگاهی و وجدان سیاسی خود عمل کند و برای انتخاب دیگران نیز احترام قائل شود.
پرسشگری نامزدها یک نشانه است!
روزنامه ابتکار یادداشتی به قلم علی بهادری جهرمی، عضو هیات علمی گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس منتشر کرد و نوشت:
*دوران تبلیغات انتخابات، موسم پاسخگویی نامزدها است، نه پرسشگری آنها! برخی از نامزدهای حاضر در عرصه، گویی به عمد، خود را نسبت به این اصل بدیهی و البته مهم به تغافل زدهاند؛ در این باره گفتنیهایی است.
*هم با منطق سیاسی و هم طبق ملزومات مردم سالاری، نامزدهای تصدی پست ریاست جمهوری باید در دوران تبلیغات انتخابات، لااقل بیش از سایر اوقات، پاسخگوی سوالات مردم و کارشناسان باشند.
* بسیار سخت است بپذیریم اتخاذ چنین رویکردی، بدون حساب و کتاب قبلی باشد، چه این شیوه با هیجانی کردن بیش از حد فضای انتخابات، فرصت انتخاب آگاهانه را سلب میکند و دنبال کنندگان این رویکرد خواهان همین سلبِ انتخاب آگاهانه هستند. اوج این مشیِ ناصواب در سه مناظره انتخاباتی پرپیدا بود.
*هیجانی کردن فضای انتخابات، تنها دلیل نامزدهای پرسشگر برای طرح پرسش های متعدد و حاشیه ای شان نیست.
* عملکرد گذشته، برنامه های آتی و افراد همراهی کننده برای اجرای برنامهها، سه موضوع مهمی است که نامزدهای انتخاباتی باید نسبت به آن پاسخگویی حداکثری داشته باشند.
*هرچه این سه مقوله تهی تر باشد، نامزد انتخابات بیشتر به جای پاسخگویی به طرح پرسش رو می آورد؛ برعکس، هرچه نامزد حاضر در عرصه عملکرد مطلوب تر، برنامه های کارشناسی شده تر و همراهان مجرب تر و متعهدتری داشته باشد، با سربلندی، به تفصیل و بدون پیچیدگی به سوالات کارشناسان و مطالبات مردم پاسخ گویی می کند و با طرح پرسشهای نابجا به حواشی نمیپردازد.
*مساله عمده این روزهای جامعه ایرانی، اقتصاد و معیشت است: آنهایی که مدتها سمتهای مهم اقتصادی داشتهاند باید نسبت به وضعیت موجود، عملکرد گذشته شان که منجر به پدید آمدن وضعیت فعلی شده، برنامههایی که دارند اما در سمتهای گذشته شان اجرایی نکرده اند و دلیل مدتها اجرایی نکردن برنامههایی که اکنون ادعا میکنند راهکار برون رفت از وضعیت فعلی است، پاسخ های بیشتر و قانع کننده تری ارائه کنند.
* شوربختانه باید نوشت که از قضا همانهایی که مدتها سمتهای اقتصادی داشتهاند، به جای پاسخگویی پیرامون وضعیت بد اقتصادی موجود، از سایر نامزدها پرسشگرتر هستند!
* پرسشگری و مطالبهگری، کارویژه مردم به عنوان صاحبان اصلی قدرت است.
*وقتی نامزد تصدی پست ریاست جمهوری، به غلط بازیگر این کارویژه شود، یک ملاک مهم به دست میدهد: چنین نامزدی درصورت تصدی مسوولیت مهم ریاست جمهوری، باز هم به جای پاسخگویی به پرسش گری رو خواهد آورد.
*آنجا که رئیس جمهور باید نسبت به نحوه مدیریت و نتایج به بار آمده از عملکردش به مردم پاسخگو باشد، با طرح پرسش هایی یا فرافکنی می کند و یا سوءتدبیر خود را به زمین و زمان حواله خواهد داد.
* پس از انتخابات دیر است؛ ملاک «پاسخگویی، نه پرسشگری» از هم اکنون و در همین دوران تبلیغات، به سادگی در منطوق و مفهوم اظهارات حقیقی و مجازی نامزدهای ریاست جمهوری قابل رصد است؛ آن گاه میتوان از رخ دادِ تالی فاسد بر سر کار آمدن یک رئیس جمهوری مدام پرسش گر و نه پاسخگو، جلوگیری کرد.
رسانه های اصولگرا
مشارکت پرشور مردم در انتخابات، فشارهای خارجی را کاهش میدهد
خبرگزاری مهر به گفت وگو با جعفر قادری نماینده مردم شیراز در مجلس پرداخت و آورد:
* معمولاً در هر انتخاباتی که درصد مشارکت بالا بوده، تا مدتهای زیاد فشارهای خارجی روی کشورمان کم بوده است.
* میزان مشارکت مردم در انتخابات در طول سالهای مختلف مبنایی برای محاسبات دشمنان ما بوده است و در انتخاباتهایی که میزان مشارکت مردم بالا بوده است تا مدتهای طولانی کشورمان از هر فشار و تلاطم کشورهای خارجی در امان بوده است.
* در انتخابات میزان مقبولیت نظام و تعهد مردم به نظام جمهوری اسلامی و انقلاب کاملاً مشخص میشود و هر چقدر مشارکت مردم بیشتر باشد، نشاندهنده مقبولیت و پذیرش بیشتر نظام از سوی مردم است.
* رئیس جمهور آینده حتماً باید ارتباط خود با مردم را حفظ کند و از پشت شیشه ماشین خود نظرسنجی نکند و به مردم احترام بگذارد. در این صورت، وی میتواند مشکلات مردم را از نزدیک ببیند و راهکاری را برای رفع آن در نظر بگیرد.
* قطعاً مردم انتقاداتی را به عملکرد مسئولان به ویژه در دستگاه اجرایی کشور دارند و بسیاری از معضلات و مشکلاتی که الان در کشور وجود دارد، به عملکرد ضعیف رئیس جمهور و دولتمردان بازمیگردد اما مردم باید فردی توانمند و انقلابی را انتخاب کنند تا مشکلات کشور را حل کند.
* اهمیت تعیین سرنوشت مردم از سوی خودشان ایجاب میکند که در انتخاب خود نهایت دقت و وسواس را به خرج دهند و فردی را انتخاب کنند که شایسته پست حساس ریاست جمهوری باشد.
* ما نمیتوانیم فردی را به عنوان رئیس جمهور خود انتخاب کنیم که در شأن این پست و جایگاه نباشند و بعد انتظار تحول و پیشرفت کشور را از وی داشته باشیم. از سوی دیگر، نباید مسیر رئیس جمهور از مسیر ملت جدا باشد.
حضور هوشمندانه مردم در انتخابات و نقشآفرینی رسانه
روزنامه جام جم یادداشتی به قلم رضا کوچک زاده تهمتن مدیر رادیو گفتوگو منتشر کرد و نوشت:
*انتخابات در جمهوری اسلامی ایران، مهمترین نشانه «آزادی» و «حق تعیین سرنوشت» ملت است تا در بستر آن، جمهوریت نظاماسلامی تجلی یابد. از این نقطه عزیمت، انتخابات ۱۴۰۰، به مثابه «حق سیاسی» برای ایجاد تحول، اهمیتی حیاتی دارد.
* مشارکت پرشور و حداکثری ملت ایران هم در عرصه داخلی زمینهساز مشروعیت، اقتدار و مردمی شدن حاکمیت است و هم در عرصه خارجی، موجد قدرت بخشی و افزایش قدرت و اقتدار منطقهای و بینالمللی جمهوریاسلامیایران خواهد بود.
* حضور هوشمندانه مردم ایران در عرصه انتخابات، بیبدیلترین مولفه اقتداربخش جمهوریاسلامی است تا ملت در پناه آن بتواند به مطالبات و انتظاراتشان جامهعمل بپوشانند.
*عدالتخواهی، مبارزه بافساد و تبعیض، عزتمندشدن دیپلماسی، بیاثر کردن تحریمهای دشمن، ایجاد همدلی ملی، رونق فضای کسب و کار، تسهیل تجارت، ایجاد رفاه و موارد بسیاری از این قبیل، مطالبه اول و امروز جامعه ایرانی از انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ است.
* حضور جمهور ایران در انتخاب آینده، نقطه عزیمت و عبور از وضعیت موجود، تقویت حاکمیتملی، اقتدار دیپلماسی و سیاستخارجی و ساختن چهارسال سرنوشت آینده یک ملت در قاب زوالناپذیر تاریخ این سرزمین است.
* جریان معاند همواره علیه مشارکت مردم، علیالخصوص مشارکت حداکثری و فعالانه، فعال بودهاند. مشارکتی که خود در نتیجه آگاهی سیاسی و بصیرت عمومی، همواره حداکثری بوده و نقش رسانهها در حدوث آن بسیار تعیینکننده بودهاست.
* رسانه با ایجاد بستری شفاف و شیشهای تلاش دارد با ابهامزدایی موجبات حضور هوشمندانه مردم و انتخاب صحیح را رقم بزند. در واقع نقش ابهام زدایانه رسانه و تنقیح بستر انتخاب، موجب افزایش مشارکت، و به صورت تبعی به اختیار گرفتن سرنوشت کشور توسط ملت میشود.
* همزمان با سپهر رسانهای جریان انقلابی، جریان معاند نیز بر تحریم انتخابات، شایعهسازی، جنگ روانی و دلسرد کردن مردم تلاش میکند.
*رسانه متعهد همان اندازه که بر «حضور حداکثری» و «انتخاب درست»، تاکیدی تبیینی ـ ایجابی دارد، به همان نسبت نیز بایستی به خنثیسازی برنامهها، تاکتیک و هجوم روانی و رسانهای دشمن نیز توجه داشتهباشد.
*نقش رسانه در شورانگیز کردن مشارکت جمهور ملت و انتخابات، کمک به انتخاب درست و تلاش برای مطالبهگری ملت از مسؤولان در عصر کنونی، بنیادین و بدون جایگزین است.
ورزش نماد پیشرفت یک کشور است
خبرگزاری فارس به بازتاب سخنان آیت الله سید ابراهیم رئیسی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و آورد:
* توجه به نیروی انسانی محوری ترین و نقطه در ورزش است لذا باید باید ساز و کار توجه به پیشکسوتان تعریف شود.
* ورزش مسئله مهمی هست و ورزش نماد پیشرفت یک کشور است و در ارزیابیهای جهانی پیشرفته بودن ورزش یک کشور از جلوههای پیشرفت یک کشور است و سرمایه گذاری در ورزش هزینه نیست بلکه خریدن آینده است.
* توجه به نیروی انسانی محوری ترین نقطه در ورزش است و باید همواره نه در سخن بلکه در عمل به آن توجه شود و باید ساز و کار توجه به پیشکسوتان تعریف شود.
*نیازمند روح نشاط و عاطفه و فتوت و غیرت و مردانگی هستیم و این در تربیت ورزش ما وجود دارد و فتوت علی ابن ابی طالب(ع) و دفاع از حق و دفاع از دیگران او خیلی مهم است.
* چون به والیبال ما توجه شد درخشید و اگر بی توجهی شود ممکن است دوباره به حال قبلی خود برگردد.
* ورزش قهرمانی مظهر وحدت و افتخار ملی است و باید تلاش کنیم امید مردم را در برخی حوزه ها برگردانیم و باید با امید زندگی کردن در جامعه گسترش یابد.
*نشاط و میدان دادن به بانوان مهم است و حتما باید ورزش بانوان به عنوان یک محور مهم مورد توجه قرار گیرد.
* استعدادیابی باید در مناطق محرم بیشتر شود چون استعدادهای زیادی در مناطق محروم وجود دارد.
*برنامه هفتم توسعه به دولت جدید می رسد و در این برنامه نسبت به ورزش حتما توجه خواهد شد. خواهش من این است که این نشست، نشست آغاز باشد.
* شأن دولت حمایت، هدایت و نظارت است و در عین حال پیشکسوتان و صاحبنظران می توانند امور را تقویت کنند. در زمینه ورزش هم کار شده و هم راه زیادی باقی است.
تزریق ۲۰۰ میلیون دلاری به بازار سرمایه را پیگیری میکنم
خبرگزاری تسنیم به انعکاس سخنان آیت الله رئیسی پرداخت و آورد:
* نباید مشکلات را پشت گوش انداخت بلکه باید در دل مشکلات رفت، راهحلها را پیدا کرد و با کمک همه کسانی که میتوانند نقش آفرین باشند، وضعیت را به سرعت اصلاح کرد.
* بازار بورس و مسائل آن مثل نرخگذاری و دامنه نوسان را نمیتوان دستوری اداره کرد بلکه باید سازوکارهایی برای آن ایجاد شود.
*رئیسی با بیان اینکه تمام دنیا بورس دارد و مردم با بورس کار میکنند، مهمترین عامل اعتماد مردم به بازار بورس را ثبات این بازار عنوان کرد.
* الآن در کشور ما وضعیت بازار، تولید، خرید و فروش قابل پیش بینی نیست و حتی یک جنس معمولی را هم میخواهند بفروشند، میگویند بگذارید ببینیم هفته بعد چه میشود!؟
* ثبات در مقررات از شرایط مهم بازار سرمایه است تا سهامدار بتواند وضع بازار را پیش بینی کند.
* باید تمام وضعیت اقتصادی را برای همه قابل پیش بینی کنیم تا مردم بتوانند برای زندگی و کسب و کارشان تصمیم بگیرند.
* مبلغ مصوب در جلسه سران قوا باید زودتر به بازار سرمایه تزریق شود تا وضعیت بورس هر چه سریعتر سامان یابد.
* «بعد از خدا امید ما به شماست» که وی پاسخ داد: «امیدتان به خدا باشد و بنده هم انشاءالله به عنوان خدمتگزار شما تلاشم را خواهم کرد.»
* همه تلاش ما این است که مشکلات مردم حل شود و امید و اعتماد به جامعه برگردد و این هم با حرف نمیشود؛ باید سازوکارها را دنبال کنیم.
* مشکل بورس علل و عوامل مختلفی دارد که راهکارهای آنها را با کارشناسان بررسی کردهایم اما اگر درست مدیریت میشد مشکل به وجود نمیآمد.
* یکی از مسائل مهم این است که وضعیت بازار بورس باعث خدشهدار شدن اعتماد مردم شده که اگر این اعتماد بازیابی نشود، کار سخت خواهد شد.
انتخاب اصلح میتواند مشکلات کشور را کمرنگ کند
روزنامه رسالت به گفت وگو با محمد اسماعیل کوثری، نماینده مردم تهران در ادوار هشتم و نهم مجلس شورای اسلامی پرداخت و نوشت:
* در انتخابات پیشرو باید سعی کنیم تا شورونشاط در این روزهای باقیمانده در جامعه ایجاد شود و باید در کنار مردم همانند تشییع پیکر حاج قاسم عزیز، که همه یکپارچه به صحنه آمدند، بهپای صندوقهای رأی بیاییم.
*حضور در انتخابات، موجب تقویت نظام جمهوری اسلامی خواهد شد، درست است که شاید نارسایی در مدیریت اجرایی کشور وجود داشته باشد که در حال حاضر موجب چنین مشکلات و موقعیتی در زندگی مردم شده است اما مردم باید بدانند با انتخاب اصلح میتوانند مشکلات کشور را کمرنگتر کنند.
* با بهترین انتخاب میتوانیم مشکلات کشور را حل نماییم، اشتغالزایی، تولید، رفع بیکاری و جلوگیری از تورم و پایین آوردن آن، تنها با انتخاب اصلح صورت میگیرد.
*اگر بخواهیم جامعهای بهتر از این داشته باشیم باید حتما در انتخابات حضور پیدا کنیم و اجازه ندهیم تا دشمنان تصمیم برای ما بگیرند.
* مردم با حضور خود در پای صندوق رأی، خودشان در مسائل و مشکلات دخالت کنند تا بتوانیم کشور را از این اوضاع نجات دهیم و فرد اصلح را انتخاب کنیم.
* برخی از گروهها به نتیجهای نرسیدند تا لیست واحدی را ارائه بدهند، اما افرادی در برخی لیستها هستند و مردم میتوانند به افراد اصلح لیستها رأی بدهند و بهترین را انتخاب کنند و به لیستهایی که وجود دارد رأی بدهند.
* اداره کردن شهر تهران به دلیل وسعت و مشکلات زیاد، کار بسیار سختی است، تهران ۴۰ میلیارد تومان بودجه دارد که از منابع مردم است لذا باید شورای شهری به روی کار بیاید که بتواند مشکلات مردم تهران را حل کند و نشاط و امید را در شهر ایجاد کند.
* تهران دارای مسائل زیادی ازجمله، فرهنگی، اجتماعی و شهری است که باید حلوفصل شود لذا باید بهترین گزینهها را برای شورای شهر تهران انتخاب کرد.
نظر شما