به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از پایگاه آمریکایی اورآسیا ریویو ،محققان دانشگاههای "گوتینگن" و "کاسل"در همکاری با دانشگاه کردستان به بررسی نقش رویه های سنتی در حفاظت از تنوع زیستی در شهر بانه پرداختند.
پروفسور "توبیاس پلینگر" رئیس بخش تعاملات اجتماعی و اکولوژیک در سامانههای کشاورزی در دانشگاههای کاسل و گوتینگن گفت: در سراسر جهان ، جوامع محلی از بخشهایی از محیط خود بنا به دلایل دینی محافظت میکنند. سایتهای طبیعی مقدس، اماکنی هستند که اسطورههای سنتی با دانش اکولوژیک محلی گرد هم میآید فراتر از برنامههای محافظتی دولتی ، اینها هم یک شبکه غیررسمی محافظتی را شکل میدهند.
در مناطق مرزی بین ایران و عراق ،برنامههای دولتی محافظت از محیط زیست اغلب شکست میخورند و این درحالی است که منابع طبیعی تحت فشار زیادی هستند. حتی در چنین مناطقی هم مناطقی غنی از تنوع زیستی هنوز هم به لطف سنتهای محافظتی غیررسمی پا بر جا هستند و برخی از این مناطق به اسم "بیشهزارهای مقدس" شناخته میشوند.
در خاورمیانه ، بیشهزارهای مقدس متداول هستند اما تحقیقات زیادی درباره این اماکن مهم زیستی-فرهنگی انجام نشده است. اینها معمولا به یک مسجد تعلق دارند و به عنوان گورستان روستا عمل میکنند که استفاده از آنها مقررات سختی دارد. هر چند که مساحت آنها کوچک است و بطور میانگین یک هکتار است اما نسبتا از حیث تنوع زیستی غنی هستند و خدماتی به اکوسیستم میدهند و از لحاظ فرهنگی و معنوی برای مردم اهمیت دارند.
مردم محلی آنها را منزلگاه نیاکان خود میدانند . دکتر زاهد شاکری که با این پروژه همکاری کرده و خودش نیز رشد یافته در این محل است درباره اسطورهها و افسانههای مختلف پیرامون این اماکن صحبت کرد و خواستار نگهداری دقیق و رفتار محترمانه با این سایتها است.
وی گفت: بیشهزارهای این منطقه حاوی گونههای مختلفی از گیاهان کمیاب و در معرض خطر هستند و همچنین اماکن مناسبی برای حیوانات در معرض تهدید به شمار میروند.
این گروه تحقیقاتی از طریق مصاحبه با ۲۰۵ تن از ساکنان ۲۵ روستا به این نتیجه رسید که انگیزه اصلی مردم برای محافظت از این اماکن ارزشهای معنوی ،حفظ میراث فرهنگی و نیز تنوع زیستی است. هرچند این ارزشهای اجتماعی در استان کردستان نسبتا پایدار هستند اما برخی افراد نیز نسبت به تهدیدات و خطرات موجود برای این بیشهزارها هشدار دادند.
پروفسور پلینگر خاطرنشان کرد که نمونه این بیشهزارهای مقدس نشان میدهد که دینامیکهای اجتماعی و بخصوص ارزشهای فرهنگی شایسته توجه بیشتری هستند.
نظر شما