آغاز کنفرانس لیبی در برلین و دل‌بستن به پیشرفت‌های کوچک

تهران- ایرنا- دومین کنفرانس بین‌المللی لیبی در حالی امروز (چهارشنبه) در برلین آغاز به کار کرده که تلاش‌ها برای حل بحران در این کشور بحران زده تا کنون دستاورد چندانی نداشته‌ است.

به گزارش ایرنا، دومین کنفرانس لیبی برای ایجاد ثبات در کشوری که بخاطر یک دهه جنگ داخلی و مداخلات خارجی ویران شده با تاکید بر خروج نیروهای خارجی و برگزاری انتخابات در ماه دسامبر (آذر ماه) در برلین آغاز به کار کرده است.

این بار بر خلاف اولین کنفرانس، به جای گروهی از از سران کشورها و دولت ها، وزیران خارجه و دیگر دیپلمات ها و مقامات مرتبط با مسئله لیبی در این کنفرانش شرکت کرده اند. نشریه تاگس شاو آلمان هدف دومین کنفرانس لیبی را نیز همانند کنفرانس پیشین، آرام کردن اوضاع در کشور آفریقای شمالی پس از سالها جنگ، هرج و مرج و ویرانی عنوان می کند.

هایکو ماس وزیر خارجه آلمان در مورد نتیجه بخش بودن این کنفرانس امیدوار است و می گوید: 'پس از تحولات ماه های اخیر ما محتاطانه خوش بین هستیم. در حقیقت، وضعیت لیبی امروز بسیار بهتر از زمان برگزاری اولین کنفرانس لیبی در ژانویه ۲۰۲۰ در برلین است.

این بار همچنین آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده در کنفرانس لیبی در برلین شرکت کرده است. وی در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای آلمانی اش خواستار خروج نیروهای خارجی از لیبی شد. بلینکن روز چهارشنبه کمی قبل از افتتاح کنفرانس بین المللی لیبی در برلین گفت که توافق آتش بس باید کاملاً اجرا شود. این در حالی است که دیدار بلینکن با هایکو ماس آغاز یک هفته ای سفر وزیر خارجه آمریکا به اروپا است.

دومین کنفرانس لیبی به دعوت دولت فدرال در برلین در حال برگزاری است. از ماه اکتبر (مهر ماه ۱۳۹۹) در این کشور آفریقای شمالی آتش بس برقرار شده و یک دولت انتقالی بر سر کار آمده است. قرار است انتخابات پارلمانی  در ۲۴ دسامبر برگزار شود.

ولفرام لاچر، کارشناس لیبی در بنیاد علم و سیاست آلمان، معتقد است که تحولات لیبی مطابق خواست دولت فدرال پیش نرفته است. اما این واقعیت که امروز ما آتش بس داریم و یک دولت وحدت بر سر کار است با روند کنفرانس لیبی همخوانی دارد.

در مقابل عوامل بسیاری نیز در تضاد آشکار با اعلامیه سال گذشته برلین در لیبی مداخله کرده اند و این مداخله همچنان ادامه دارد. در هر صورت، دولت فدرال معتقد است زمان آن فرا رسیده است که نمایندگان بسیاری از طرف های درگیر لیبی را به یک میز برگردانیم - هم کشورهایی که طرف های مختلف درگیری را پشتیبانی می کنند و هم دولت انتقالی لیبی.

آغاز کنفرانس لیبی در برلین و دل‌بستن به پیشرفت‌های کوچک

برای این منظور وزیر امور خارجه آلمان دو هدف را نام برد: جستجوی راه هایی که در آن خروج نیروهای مسلح خارجی و مزدوران از لیبی انجام شود. ما می خواهیم از دولت لیبی حمایت کنیم تا - طبق برنامه ریزی - انتخابات نیز در ۲۴ دسامبر سال جاری برگزار شود.

اما آیا واقعاً انتخابات می تواند نشانه ای از آرام شدن اوضاع باشد؟ این کارشناس لیبی تردید دارد: 'هیچ صحبتی درباره انتخابات آزاد و منصفانه نخواهد بود و خطر بزرگی وجود دارد که نتیجه انتخابات قدرت را به اردوگاهی از جنگ داخلی بدهد و کشور دوباره تجزیه شود.

از دیدگاه این کارشناس، تصور اینکه واحدهای خارجی به زودی از لیبی خارج می شوند نیز توهمی بیش نیست: از یک سو، کشورهایی مانند روسیه، ترکیه و امارات متحده عربی می خواهند حضور نظامی خود را از طریق مزدورانشان حفظ کنند و از سوی دیگر، طرفین درگیر لیبی نیز مایل هستند این نیروهای خارجی را برای حمایت از خود در کشور نگاه دارند.

به اعتقاد وی تا زمانی که کشور دو پاره باشد، برگزاری دومین کنفرانس برلین لیبی نیز نمی تواند صلح واقعی ایجاد کند.

در ژانویه سال گذشته، ماس و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان با همراهی سازمان ملل متحد کشورهای درگیر در لیبی را برای اولین بار به برلین دعوت کردند. در آن زمان نیز هدف، پایان دادن به دخالت های خارجی در تحویل اسلحه و اعزام مزدوران بود، تلاشی که تاکنون موفقیت آمیز نبوده است. طبق آخرین برآورد سازمان ملل، هنوز حدود ۲۰ هزار جنگجوی خارجی در این کشور حضور دارند.

در همین حال گرد مولر وزیر توسعه آلمان از شرکت کنندگان در این کنفرانس می خواهد تا برای مقابله با بحران انسانی در لیبی چاره اندیشی کنند و به یک راه حل برای وضعیت بشردوستانه چشمگیر ۶۰۰ هزار پناهجوی لیبیایی و ۴۰ هزار پناهجویی که از دیگر کشورهای آفریقایی آمده و در لیبی گیر افتاده اند دست یابند. براساس گزارش مقدماتی بیش از ۵ هزار نفر از این پناهجویان در زندان های گروه های درگیر هستند و بسیاری از آنها به شدت مورد بدرفتاری قرار می گیرند.

پس از سرنگونی معمر القذافی در سال ۲۰۱۱، جنگ داخلی در لیبی آغاز شد. با این حال اخیراً هیچ جنگ عمده ای رخ نداده است و آتش بس از اکتبر سال ۲۰۲۰ برقرار است، اما نیروها و متحدان دولت وحدت ملی و مخالفشان به رهبری ژنرال خلیفه حفتر همچنان در دو سوی جبهه ها مستقر هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha