کارشناس روس: آمریکا در رسیدن به اهداف خود در افغانستان شکست خورد

مسکو - ایرنا - عضو شورای روابط بین اقوام که زیر نظر ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه فعالیت می‌کند، گفت: آمریکا در ۲۰ سال حضور نظامی در افغانستان و با هزینه کردن دهها میلیارد دلار نتوانست به اهداف خود دست بیابد.

اسماعیل شعبانف» روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مسکو تصریح کرد: آمریکا در دوره حکومت جورج بوش پسر رئیس جمهوری این کشور با هدف اصلی قلع و قمع تروریست ها به افغانستان حمله کرد.  

این فعال اجتماعی فرهنگی روس یادآوری کرد که لشکرکشی آمریکا به افغانستان، صدها میلیارد دلار برای مالیات دهندگان آمریکایی هزینه در برداشته است و هزاران نفر از سربازان آمریکایی و ناتو در اقدامات نظامی در این کشور جان خود را ازدست داده یا مجروح شده اند.  

شعبانوف با بیان اینکه آمریکا بطور مفتضحانه خاک افغانستان را ترک می کند، اظهار داشت: آمریکا مجبور شد با گروه طالبان وارد مذاکره شود که ضعف و ناتوانی ارتش آمریکا و سیاست خارجی این کشور را به وضوح نشان می دهد.  

خروج آمریکا از افغانستان تداعی گر خروج نیروهای شوروی است 

مقام روس با بیان اینکه آمریکا مجبور شد که بدون دستیابی به اهداف خود خاک افغانستان را ترک کند خروج نیروهای این کشور را به خروج ارتش شوروی تشبیه کرد.

به گفته شعبانف، خروج نیروهای امریکایی بطور غیرمسوولانه انجام می گیرد و در واقع واشنگتن قصد ایجاد ثبات در افغانستان را نداشته و فقط درپی دستیابی به اهداف ژئوپلیتیک اعلام نشده خود است.  

آمریکا قصد کنترل ایران و چین داشت

شعبانف معتقد است که از اهداف اعلام نشده آمریکا برای لشکرکشی به افغانستان، کنترل ایران و چین و روسیه است و اینکه در نزدیکی منطقه آسیای مرکزی حضور گسترده داشته باشد.

به گفته وی، آمریکا در افغانستان نتوانست به هدف اعلام شده برای مقابله و قلع و قمع تروریست ها دست بیابد و حکومت کابل که با حمایت نیروهای آمریکایی مستقر شده است، پس از خروج آمریکا از افغانستان،  دربرابر تروریست ها تنها می ماند.  

وضعیت افغانستان بشدت نگران کننده است

عضو شورای روابط بین اقوام روسیه تحت نظارت رئیس جمهوری روسیه، وضعیت افغانستان را بسیار نگران کننده خواند و افزود: گروه های تروریستی می توانند با عبور از مرز افغانستان به کشورهای همسایه بویژه تاجیکستان و سایر کشورهای آسیای مرکزی نفوذ کنند.  

 وی افزود: روسیه به همین دلیل به تقویت ارتش تاجیکستان و تحکیم توانمندی دفاعی پایگاه نظامی ۲۰۱ در این کشور می پردازد و به کشورهای دیگر متحد خود ازجمله قرقیزستان و ازبکستان کمک های نظامی می کند.  

وی با بیان اینکه روسیه به آمریکا اعتماد چندانی ندارد، اظهار کرد: در دوره حضور ۲۰ ساله آمریکا در افغانستان، شمار تروریست ها در افغانستان کاهش نیافت و گروه های جدید در وهله اول داعش در این منطقه ظهور کرده و تولید و قاچاق مواد مخدر هم دهها برابر رشد داشته است.  

همکاری ایران و روسیه برای افغانستان مثبت است 

شعبانف معتقد است که همکاری کشورهای همسایه افغانستان شامل ایران، پاکستان و چین و نیز روسیه که ضامن امنیت آسیای مرکزی است می تواند برای افغانستان و حفظ حکومت ان و تثبیت اوضاع این کشور مثبت باشد.  

فعال سیاسی روس خاطرنشان کرد که ناتو و آمریکا ناتوانی و بی تمایلی خود برای بهبودی و ثبیت اوضاع افغانستان را اثبات کردند و همینک نوبت کشورهای همسایه و دوستان واقعی این کشور برای کمک به آن است.

شعبانف این احتمال را بعید نمی داند که آمریکا از عناصر تروریستی در افغانستان برای بی ثبات کردن اوضاع این کشور و کشورهای همجوار آن و منطقه پهناور آسیای مرکزی استفاده کند و تروریست ها حتی به بی ثبات کردن برخی کشورها ازجمله قرقیزستان بپردازند.

به گفته وی، مسکو در این شرایط به تحکیم پایه های همکاری سازمان های اطلاعاتی و امنیتی کشورهای منطقه و تبادل اطلاعات عملیاتی و امنیتی برای پیشگیری از نفوذ تروریست ها ازجمله به خاک خود می پردازد.  

وی ادامه داد: فقط چنین همکاری می تواند مانع سقوط دولت افغانستان و استیلای افراط گرایان و تروریست ها بر این کشور شود و در این عرصه مسکو و تهران و پکن مسوولیت بزرگی بر دوش دارند که باید به آن عمل کنند.  

جان کربی سخنگوی پنتاگون روز سه شنبه بر طرح وزارت دفاع آمریکا برای خروج نیروهای آمریکایی به جز نیروهایی که مسولیت محافظت از سفارت آمریکا را دارند، تاکید کرد.  

هرچند طی ۲۰ سال گذشته که آمریکا با شعار ایجاد امنیت در افغانستان و تقویت نیروهای نظامی دولتی این کشور وارد افغانستان شد، هیچ اقدامی در این راستا انجام نداد و اکنون با اعلام خروج غیرمسوولانه از این کشور در واقع به گروه‌های داخلی افغانستان چراغ سبز برای حمله و کشتار داده است.  

گفتنی است که اخیراً دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که نیروهای آمریکایی تا ماه سپتامبر(شهریور)  از افغانستان خارج خواهند شد، بدون آن که شرطی بگذارد، متعاقب آن دولت افغانستان گفت که به این تصمیم دولت آمریکا احترام می‌گذارد و در زمینه خروج آنان همکاری خواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha