۱۳ تیر ۱۴۰۰، ۱۱:۵۴
کد خبرنگار: 3118
کد خبر: 84390436
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

کمپ‌های ترک اعتیاد در اصفهان؛  تلاش برای رهایی از دام خودخواسته
عکس تزئینی است

اصفهان- ایرنا- کمپ‌های ترک اعتیاد نه به عنوان یک راه نجات دائمی که به عنوان یک مُسکن موقت برای کاهش آلام معتادان و رهایی از دام مواد مخدر ایجاد شده است.

 به گزارش ایرنا مرکز ترک اعتیاد محمودآباد اصفهان در زمره مکان‌هایی است که برای رهایی معتادان به بلای خانمانسوز  مواد مخدر ایجاد شده،  مجموعه ای وسیع که دورتا دور آن را اتاقک‌هایی کوچک پر کرده است. پراکندگی محیط و وسعت محل و ابزارآلات زنگ زده محیط، حاکی از این است که پیش از اینکه این محل به ترک اعتیاد اختصاص پیدا کند شاید مکان صنعتی بوده که این روزها با وجود فرسودگی و قدیمی بودن راه نجاتی برای عده ای برای ادامه زندگی شده است.

می گویند؛ در مجموعه همیشه باز است؛ زیرا معتقد هستند افراد معتاد به دلخواه به این مرکز ترک آمده و اگر قرار است پشیمان شوند در به روی خروجشان باز است.آهنگ موسیقی نه چندان شاد در فضای محوطه حیاط مرکز پیچیده است که گاهی میل گوش به خراش بودن می‌زند اما هر روز  جزو برنامه های ترک اعتیاد مجموعه است.

هزینه نگهداری هر معتاد در این کمپ‌های ترک  اعتیاد ماهانه حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است که نیمی از آن را بهزیستی و نیم دیگر را خود فرد پرداخت می‌کند.

کمپ‌های ترک اعتیاد در اصفهان؛  تلاش برای رهایی از دام خودخواسته

گپی کوتاه با فردی رها شده از دام اعتیاد 

مرد جوان و خوش اندامی در این مرکز با سر و وضع امروزی در حیاط پرسه می زند، چهره وی به افراد معتاد نمی زند و ازطرفی ظاهر آن نیز به کادر درمانی شباهتی ندارد. در دلش باز شد و لب به سخن گشود و گفت که معتاد به شیشه بوده است.پسری از یک خانواده پولدار که از لحاظ مالی هیچ مشکلی نداشته است.خودش هم باور نداشته که به این راحتی در سن ۲۴ سالگی به دام اعتیاد بیفتد و آشیانه زندگی اش از هم پاشیده شود.

در این مرکز همه اسم مستعار دارند و علی با هویت مستعار "رفیق" بعد از ترک اکنون به معتادان همسان خود کمک می کند که از دام اعتیاد رهایی یابند.

می‌گوید که از خوشی زیاد معتاد شده است؛ زیرا در زندگی از لحاظ مالی وضع خوبی داشته و به پشتوانه پدر حتی ۲ سال پیش ازدواج کرده که همسرش سه ماه بعد از عروسی متوجه اعتیاد وی شده و مهریه اش را به اجرا گذاشته است.

علی گفت: سال گذشته با پرداخت ۸۰۰ میلیون تومان مهریه که پدرش پرداخت کرده ، از همسرش جدا شده است.

این فرد در دام اعتیاد افتاده در مورد معتاد شدنش گفت: "پدر من از خیلی سال پیش خود مصرف کننده تریاک بوده است و من از بچگی با بساط و ادوات مصرف مواد آشنا بودم، حتی پدرم یک واحد آپارتمان شخصی برای خوشگذرانی خود  دارد" اما هیچ وقت مثل من در دام اعتیاد نیفتاد".

این فرد افزود: "من دنبال تجربه‌های جدید بودم و بار اولی که مصرف کردم؛ خیلی حال خوشی داشتم و در دفعات بعدی به دنبال این سرمستی کشیده شدم و وقتی چشم باز کردم دیدم جدی جدی یک فرد معتاد به شیشه هستم که ناخواسته بدون اینکه زمانی فکر کنم، به من هم معتاد می‌گویند، معتاد شده ام".

این شهروند اصفهانی افزود: اما امروز با جرات می‌توانم بگویم که دیگر معتاد نیستم و در این کمپ دارم کمک می‌کنم به کسانی که مثل خودم در این دام افتاده اند.

فشار روانی بیشترین عامل اعتیاد

مدیر داخلی مرکز کمپ اعتیاد محمودآباد اصفهان که خود جزو افراد حقوقدان و تحصیل کرده و در گذشته سابقه اعتیاد داشته است، با نام مستعار"آغاز" در این کمپ مشغول به فعالیت است، وی در خصوص  فعالیت این مرکز به خبرنگار ایرنا گفت: این مرکز یک بخش سم زدایی ۱۵ روزه دارد که افراد معتاد را در آن نگهداری می‌کنند و سپس با داروهای غیر متادون و داروهای اعصاب برای تعادل روانی و تنظیم خلق و خو ، آنها را در چرخه درمان قرار می دهند.

وی افزود: دلیل عمده اعتیاد این افراد بر اساس فشار روانی و کاری و در حد مصرف مُسکن  بوده است.

مدیر داخلی مرکز کمپ اعتیاد محمودآباد اصفهان ادامه داد: دراین مرکز پزشک متخصص اعصاب و روان  به صورت هفتگی این افراد را  معاینه می کند،البته در چند روز نخست، سم زدایی خلقیات افراد نگران کنند است اما به مرور یاد می‌گیرندکه به صورت قانونمند رفتارکنند.

مدیر داخلی مرکز کمپ اعتیاد محمودآباد اصفهان تصریح کرد: تغییر سبک زندگی،تغییر باورها، بازسازی و توانمند سازی افراد یکی از مهمترین کارهای این مرکز و یکی از برنامه‌های مستمر آن کارکردن به طور روزانه در  ۴۵ دقیقه و در هفت گروه کاری است.

وی اضافه کرد: در این مرکز هر قسمت  یک اسم دارد که اسامی آن مراکز هدفمند و مرتبط با درجات درمانی افراد است،به عنوان مثال بخشی به نام خوابگاه آرامش،تلاش و نیایش است که همگی دارای بار مثبت و به نوعی ارتباط با خدا و وجدان است.

مدیر داخلی مرکز ترک اعتیاد محمودآباد اصفهان گفت: افراد در این مرکز با تغییر رفتار و قانونمند شدن ومدیریت زمان انس و به مرور ترک داده می‌شوند اما تنها درصد کمی می‌توانند پاک شوند و برخی پس از ترک باردیگر  مصرف را شروع می‌کنند.

آنچه به نظر می‌رسد اینکه حال معتادان در این مرکز ترک اعتیاد به ظاهر خوب است و مکان به نسبت مناسبی را به این منظور اختصاص داده اند اما مساله اینجاست که تاثیر پذیری این افراد تا زمانی که در این مرکز هستند باقی است و به محض رهایی در جامعه و نبود مراقبت و قرار گرفتن در محیط‌های مستعد باز هم به مصرف مواد مخدر روی می‌آورند.

قرص های لاغری و شیوع اعتیاد در بین زنان

برعکس مراکز ترک اعتیاد مردان که محیطی چند صد متری و فضا بزرگ در اختیار دارند اما گفته می‌شود، مراکز ترک اعتیاد بانوان چندان شرایط خوبی ندارد و بیشتر در مکان‌های بسیار کوچک و خارج از محدوده تردد شهری خدمات ارائه می‌دهند که یکی از علت‌های آن شاکی بودن همسایگان این مراکز و یا مراجعات افراد مرتبط با این معتادان و دوستان از جنس مخالف است.

سرهنگ غلامحسین صفری رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان در خصوص افزایش مصرف مواد مخدر در زنان گفت: این قشر از جامعه به  مصرف مواد اعتیاد آور شیشه و گُل نیز تمایل زیادی نشان می‌دهند، زیرا یکی از راه‌های گرایش به اعتیاد بحث لاغری و قرص‌های مخدری است که زنان بدین منظور مصرف می‌کنند.

وی افزود: تغییر الگوی مصرف از سنتی به صنعتی می‌رود زیرا میزان کم،گیرایی بالاتر و دردسر مصرف کمتری برای مصرف کننده دارد و والدین از مصرف مواد مخدر  فرزندانشان کمتر مطلع می‌شوند.

رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان گفت: مواد مخدر صنعتی توان افزاست و روی روح و روان اثر گذاشته و هیجان ایجاد می‌کند به‌خصوص برای  شرکت در مهمانی‌ها و حضور درگروه همسالان که قبح آن در تصاویر ماهواره ای و شبکه‌های اجتماعی ریخته شده است.

کمپ‌های ترک اعتیاد در اصفهان؛  تلاش برای رهایی از دام خودخواسته

کمپ اعتیاد مناسبی برای زنان معتاد در اصفهان وجود ندارد

یکی از مراکز ترک اعتیاد بانوان زیر مجموعه بهزیستی اصفهان در خیابان بسیج واقع است یک منزل مسکونی با ساخت قدیمی در انتهای یک کوچه بن بست که فضای آن کمتر از تعداد افراد داخل آن است  اما مسوولان مرکز عنوان می‌کنند که چاره ای جز این ندارند زیرا هیچ کس حاضر نمی‌شود ملک خود را و به زنان معتاد اختصاص دهد.

می‌گویند  امنیت بانوان در کمپ‌های اعتیاد یکی از مشکلات اساسی است زیرا این افراد حین درمان با افراد بیرونی که توزیع کننده مواد مخدر و یا جنس مخالف هستند  ارتباط دارند که همان افراد گاهی با مراجعه  به این مراکز دردسر آفرین و موجب آزار و اذیت همسایگان می‌شوند.

اگر بخواهیم شرحی کوتاه از یک کمپ زنان زیر نظر بهزیستی بگوییم باید گفت که یک خانه مسکونی حیاطی کوچک و یک سالن و چند اتاق کوچک با حدود ۲۵ نفر زن معتاد با چهره‌های متفاوت و از تمامی رده‌های سنی و بیشتر جوان که چهره‌های غیر بومی بین آنها دیده می‌شود.

نکته قابل تامل دربین زنان معتاد کمپ، وجود چندین دخترزیر ۱۵ سال است که از سن کم به دام اعتیاد گرفتار شده اند.

کمپ‌های ترک اعتیاد در اصفهان؛  تلاش برای رهایی از دام خودخواسته

مردان بیشتر عامل اعتیاد زنان هستند

 کارشناس مسوول دفتر پیشگیری از اعتیاد اداره کل  بهزیستی استان اصفهان بیشترین علت گرایش زنان و دختران جوان به سمت مواد مخدر را آلودگی توسط  مردان شامل همسر،دوست پسر و هم خانه عنوان کرد.

صدیقه  پنیری افزود: این افراد به محض اعتیاد از سوی خانواده طرد می‌شوند اما خود گاهی خواستار ترک و به این مراکز مراجعه می‌کنند که البته هزینه درمان گاهی برایشان مقرون به صرفه نیست.

کارشناس مسوول پیشگیری از اعتیاد اداره کل بهزیستی با اشاره به شمار افزایش اعتیاد بین بانوان و کاهش سن اعتیاد آنان گفت: اثرات اعتیاد زنان با توجه به نقش اجتماعی و مادری که بر عهده دارند بسیار مخرب‌تر از اعتیاد در مردان است.

وی ادامه داد: یک زن حدود ۲ تا ۲.۵ سال طول می‌کشد تا به یک معتاد کامل تبدیل و به مرحله تزریق برسد اما این دوره برای یک مرد حدود ۶ تا ۷ سال است.

پنیری اضافه کرد: شاهد روز افزون گرایش بانوان به مصرف مواد مخدر هستیم اما فقط ۲۰ درصد از کل جمعیت معتادان برای درمان رجوع می‌کنند که البته یکی از دلایل آن مخفی کردن اعتیاد به علت تبعات آن است.

استفاده ۳۵ هزار معتاد از مراکز ترک اعتیاد اصفهان در سال ۹۹

علی اکبر ابراهیمی معاون پیشگیری بهزیستی استان اصفهان در پایان این گزارش در گفت و گو با  ایرنا  درباره اینکه چه تعداد معتاد از مراکز ترک اعتیاد استفاده کرده‌اند گفت:  سال گذشته ۳۵ هزار نفر از خدمات مراکز ترک اعتیاد اصفهان استفاده کرده اند و پیشگیری، درمان و کاهش اعتیاد یکی از مهمترین وظایف معاونت پیشگیری بهزیستی است.

وی افزود: مراکز سرپایی درمان با متادون تعداد ۵۴ مرکز، ۸۷ مرکز اقامتی پرهیزمدار و یک مرکز الگوی جامع و یک مرکز اجتماع درمان مدار زنان تحت پوشش بهزیستی در استان اصفهان فعالیت می‌کنند که در مجموع در سال ۹۹ حدود ۳۵ هزار نفر از خدمات این مراکز در حوزه درمان استفاده کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha