انتخابات ۱۴۰۰ در شرایط متفاوتی نسبت به انتخابات گذشته ریاست جمهوری برگزار شد. البته انتخابات ریاست جمهوری در کشور در هر مقطعی حساسیتها و شرایط مختص خود را دارد و همیشه انتخاباتی تاثیرگذار و مهم بوده است. یکی از مولفههای مهم در مورد انتخابات امسال تاتیر آن بر جریان اصلاح طلبان است. اینکه اصلاح طلبان بعد از انتخابات ریاست جمهوری امسال چه مسیری را در پیش خواهند گرفت و مهمتر از آن اینکه انتخابات ۲۸ خرداد چه تاثیرات و یا درسهایی برای اصلاح طلبان داشت موضوع پرسش و پاسخ ما با «محمد مهاجری» فعال سیاسی اصولگرا است.
برنده انتخابات ۲۸ خرداد اصلاح طلبان بودند
وی در پاسخ به این سوال که تاثیرات انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری بر جریان اصلاحات چه خواهد بود، گفت: به نظر من انتخابات ۱۴۰۰ برای اصلاح طلبان یک برد محسوب میشود از این جهت که در نتیجه این انتخابات خواهند توانست درک درستی از بدنه اجتماعی خود داشته باشند. در این انتخابات اتفاق دیگری هم برای اصلاح طلبان افتاد که به نظرم یک اتفاق مثبت برای اصلاح طلبان بود. انشقاقی که در بین اصلاح طلبان ایجاد شده عملا موجب شد که آنها در درون خود به این شناخت برسند که چند درصد از آنها در واقع به دنبال حفظ موقعیت سیاسی خود در نظام جمهوری اسلامی هستند و چه تعدادی دنبال قهر کردن با ساختار سیاسی هستند.
وی ادامه داد: در این انتخابات نشان داده شد که اصلاح طلبان سنتی بیشتر به دنبال جایگاه خود در ساختار هستند و در واقع به شکلی منفعیت گرایی و دنبال منفعیت ملی بودن را پیشه کردهاند. این طیف همان خواستههایی را دنبال میکند که مردم دنبال میکنند. مردم به دنبال حل مشکلات اقتصادی و به دنبال رفع گرفتاریهای معیشتی خود هستند و این طیف از اصلاح طلبان هم همین مسائل را مطرح می کنند. این طیف سعی می کند با گرفتن قدرت و بازی در چارچوب ساختار کنشگری کند.
وی در تشریح رفتار طیف تندرو جریان اصلاحات هم بیان داشت: یک بخشی از اصلاح طلبان هستند که در فضای رسانه ای از آنها به عنوان تندرو نام برده میشود من معقد هستم که این طیف هم به دنبال دعوا با نظام نیست.
اصلاح طلبان به سمت واقع گرایی و دوری از ایدئولوژی حرکت خواهند کرد
این فعال سیاسی اصولگرا در تشریح تاثیرات سیزدهمین دوره انتخابات ریاست، هم گفت: به نظر من اصلاح طلبان به سمت یک واقع گرایی حرکت خواهند کرد و سعی می شود بدنه اجتماعی خود را هم به سمت خرد گرایی بکشانند. یعنی به اصلاح طلبی به مثابه ایدئولوژی نگاه نکنند بلکه به مثابه یک خط مشی و روش برای اداره جامعه نگاه کنند.
وی با بیان اینکه گزاره های مورد تاکید اصلاح طلبان در جامعه اتفاق افتاده و قابل برگشت نیست گفت: یک زمانی اصلاح طلبان آزادی، جامعه مدنی و مفاهیمی از این دست را مطرح میکردند. به نظر من در فضای کنونی کشور ما در این زمینه رشد خوبی داشتیم و این رشد هم قابل برگشت به عقب نیست. بنابراین اصلاح طلبان از برخی گزارهای که قبلا روی آن ها تاکید داشتند باید به سمت مانیفستهایی حرکت کنند که برای حکمرانی بهتر و خوب کارآمد باشد. چرا که برای گروه های داخل ساختار بحث و اختلاف نظر حول این مفهوم می چرخد.
وی ادامه داد: به نظرم خیلی از اصولگرایان هم معتدل تر شدند. مواضع آقای رئیسی را مخصوصا بعد از انتخابات ببینید. اصولگرایان و مجموعه نظام هم به دنبال چالش با اصلاح طلبان نیست.به نظر من هنوز هم اولویت نظام مشارکت بالا است و در مجموع به نظرم نظام سیاسی و احزاب داخل آن به سمت خرد گرایی و عقلانیت حرکت خواهند کرد.
محمد مهاجری در گفتگو با ایرنا تحلیل کرد:
۲۸ خرداد ۱۴۰۰؛ درسهایی برای واقع گرایی اصلاح طلبان
۱۹ تیر ۱۴۰۰، ۸:۴۱
کد خبر:
84392364
تهران- ایرنا- «محمد مهاجری» فعال سیاسی اصولگرا با اشاره به تاثیرات انتخابات ۲۸ خرداد بر جریان اصلاح طلب، گفت: انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، اصلاح طلبان را به سمت خرد گرایی بیشتر و کاهش تنشها با حاکمیت سوق خواهد داد.
نظر شما