به گزارش ایرنا، علاوه بر شهرهای محرومی چون چالدران و تکاب، بخش وسیعی از روستاهای این استان مرزی از محرومیت رنج میبرد و همین معضل زمینه مهاجرت روستاییان به شهرهای کوچک و بزرگ استان، شهرهای استانهای همجوار و حتی مرکز کشور را طی سالهای گذشته فراهم کرده بود.
اما طی سالهای گذشته، یکی از رویکردهای اصلی پیشرفت کشور به توسعه روستایی معطوف شده است و روستاییان در برنامهریزی دولتمردان به اصطلاح "برجسته" شدند و زمینه برای بهبود وضعیت آنان بهویژه در حوزه معیشت، رفاه و خدمات زیرساختی هموار شد.
از آنجایی که مهمترین کار دولتها، توسعه زیرساختی برای توسعه بخشهای مختلف است، این امر طی سالهای گذشته به کار گرفته شد تا روستاها از حالت خمودی بیرون بیاید و مسیر پیشرفت را طی کند.
یکی از اقداماتی که طی دولت تدبیر و امید، مورد توجه جدی قرار گرفت، توسعه روستایی با تکیه بر اجرای طرح هادی بوده است که نتایج قابل توجهی را نیز به همراه داشته؛ هرچند اقدامات گسترده دیگری نیز در توسعه روستایی صورت گرفته است.
روستاهای آذربایجانغربی ظرفیتی بینظیر برای توسعه اقتصادی دارند
تا جایی که استاندار آذربایجانغربی در خصوص توسعه روستاهای استان معتقد است که روستاهای استان ظرفیت بینظیری در اقتصاد و اشتغال دارد و استفاده از این ظرفیتها در جهت رونق اقتصادی استان ضروری است.
محمدمهدی شهریاری با بیان اینکه بیش از سههزار روستا در استان وجود دارد، معتقد است که هر کدام ظرفیتهای خاص خود را دارد و استفاده از این ظرفیتها در بخشهای مختلفی مثل کشاورزی، دامپروری، زنبورداری و صنایعدستی میتواند رونق اقتصاد و اشتغال در آذربایجانغربی را رقم بزند.
وی با اشاره به اینکه آذربایجانغربی در سالهای گذشته به دلایل مختلف در بسیاری از شاخصهای توسعهای از میانگین کشوری پایین بوده، گفت: خوشبختانه در سالهای اخیر توانسته ایم شاخصهای توسعهای استان را در برخی از بخشها از جمله توسعه زیرساختی و رفاهی در روستاها ارتقا دهیم.
اما در کنار توجه مسوولان به روستاها و ظرفیتهای این مناطق، هزینه میلیاردی اعتبارات برای توسعه روستاها از دیگر اقداماتی است که توسط دولت مردان در آذربایجانغربی به بار نشسته است.
هزینه ۷ هزار میلیارد ریالی در مناطق روستایی آذربایجانغربی
معاون امور عمرانی استاندار آذربایجانغربی با اشاره به نگاه ویژه به توسعه و آبادانی روستاها این گونه عنوان میکند که، هفتهزار میلیارد ریال اعتبار برای توسعه و آبادانی مناطق روستایی طی چند سال گذشته در این استان هزینه شده است.
آیدین رحمانی ادامه میدهد با وجود تحریمها و محدودیتهای مالی در کشور، از سال ۱۳۹۵ تاکنون، پنج هزار و ۴۶ پروژه روستایی در آذربایجان غربی اجرا شده که برای اجرای این پروژهها چهارهزار و ۷۴۰ میلیارد ریال هزینه و برای ۱۳ هزار و ۵۰۰ نفر شغل ایجاد شده است.
اما در کنار هزینه کرد اعتبارات میلیاردی برای توسعه روستاها، همیشه توسعه امکانات رفاهی برای روستاییان مدنظر بوده و مسوولان استانی و کشوری برای زمینه سازی رفاه اجتماعی روستاییان از تلاشی دریغ نکردند و در این راستا بنیاد مسکن وارد عمل شده و برای توسعه روستاهای اقدامات مناسبی انجام داده است.
اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای توسعه طرحهای هادی
مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجانغربی این گونه مطرح میکند که برای اجرای طرحهای هادی در این استان هزار میلیارد ریال اعتبار اختصاص یافته که به زودی جهت اجرای طرحها تخصیص مییابد.
محمود بدلی اضافه میکند، هماکنون اجرای طرح هادی در ۷۱۸ روستای آذربایجانغربی به طور کامل به اتمام رسیده که شامل ۳۳ درصد از روستاهای این استان است.
وی تاکید دارد که از نظر جمعیتی، ۶۵ درصد خانوارهای روستایی این استان شامل ۱۸۶ هزار و ۵۴۶ خانوار از طرح هادی روستایی بهرهمند شده اند.
مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجانغربی اجرای سنگ فرش و آسفالت، احداث پیادهراه و اصلاح شبکه معابر، احداث سیلبند، آمادهسازی اراضی پیشبینی شده برای گسترش روستا و تکمیل شبکه دفع فاضلاب را از اقداماتی عنوان کی کند که در قالب طرح هادی در روستاهای بالای ۲۰ خانوار انجام میشود.
بدلی اجرای طرح هادی روستایی را برای ساماندهی و اصلاح بافت موجود، نحوه استفاده از زمین برای عملکردهای مختلف از جمله مسکونی، تولیدی، تجاری و کشاورزی، ساماندهی تاسیسات، تجهیزات عمومی روستایی لازم می داند.
وی اضافه میکند، در حال حاضر برای ۲ هزار و ۱۲۳ روستای بالای ۲۰ خانوار آذربایجانغربی شامل ۹۸ درصد از روستاهای این استان نیز مطالعه طرح هادی تهیه شده و آماده اجراست که با توجه به وضعیت بودجه و اعتبار اختصاص یافته اجرا خواهد شد.
اما در کنار توسعه محیط روستا برای رفاه اجتماعی روستاییان، توسعه و مقاوم سازی منازل مسکونی نیز از دیگر اقداماتی است که مورد توجه قرار گرفته تا محیط روستا با منازل مقاوم و امن زیباتر و جذاب تر باشد.
آغاز عملیات مقاوم سازی منازل مسکونی در ۹۵ هزار واحد روستایی
مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجانغربی معتقد است که از ۱۰۴ هزار متقاضی مقاوم سازی مسکن روستایی در این استان حدود ۹۵ هزار واحد با اتمام عقد قرارداد، عملیات مقاوم سازی خود را آغاز کردهاند.
محمود بدلی اضافه می کند، از این تعداد حدود ۹۲ درصد عملیات مقاوم سازی را به اتمام رساندهاند.
مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجانغربی مقاوم سازی واحدهای مسکن روستایی را از جمله برنامههای در دست اقدام بنیاد مسکن انقلاب اسلامی دانست.
بدلی تاکید دارد که مقرر شده سالانه ۱۴ هزار واحد مسکن روستایی آذربایجانغربی با حمایت این نهاد و همکاری مردمی مقاوم سازی شود.
وی اضافه میکند در سطح استان ۲۵۸ هزار و ۴۵۰ واحد مسکن روستایی در ۲ هزار و ۹۰۰ آبادی وجود دارد که ۳۰ درصد آنها مقاوم سازی شده اند.
در راستای ایجاد محیطی امن و خانه هایی مقاوم برای روستاییان، مقاوم سازی اماکن مورد توجه جدی قرار گرفته و در این راستا مسوولان تسهیلات ساخت و مقاوم سازی مساکن را با کمترین هزینه برای روستاییان فراهم کرده اند.
وام ساخت مسکن روستایی ۲ برابر شد
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجانغربی در این رابطه معتقد است که وام ساخت مسکن روستایی به ۱۰۰ میلیون تومان با بازپرداخت ۲۰ ساله افزایش یافت.
محمود بدلی اضافه می کند، سقف وام بهسازی مسکن روستایی ۵۰ میلیون تومان بود که با پیشنهاد بنیاد مسکن و تصویب هیات دولت به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش یافت.
وی با بیان اینکه کارمزد این وام پنج درصد و بازپرداخت وام ۱۰۰ میلیون تومانی ۲۰ ساله است این گونه عنوان میکند، توزیع بانکی و استانی این وام با همکاری بانک مرکزی تنظیم و ارسال شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجانغربی با اشاره به اینکه متقاضیان دریافت این وام میتوانند با مراجعه به ادارات بنیاد مسکن استانی تشکیل پرونده دهند، اضافه میکند، میزان قسط ماهانه وام ۱۰۰ میلیون تومانی ۶۵۹ هزار تومان است.
به هر حال با همه اقدامات انجام شده، جای کار بسیاری در راستای توسعه روستاها در آذربایجانغربی وجود دارد که امیدها برای برداشتن گامهای بلند در این خصوص بسیار زیاد بوده و آیندهای روشن برای روستاها در سایه این فعالیتها ترسیم شدهاست.
نظر شما