کرامت حافظی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هورالعظیم گنج تالاب های خاورمیانه و باقیمانده تالاب های میان رودان (بین النهرین) است؛ این تالاب تنها زیستگاه شِنگ (سمور آبی) میان رودان (Mesopotamian Smooth-coated Otter) گونه فهرست سرخ جهانی در ایران است و گونه های فراوان تنوع زیستی در این تالاب زیست می کنند.
وی افزود: همچنین سسک نیزار خوزی (Basra Reed Warbler)اردک مرمری(Marbled Teal) از گونه های مهم جوجه آور در فهرست سرخ جهانی این تالاب هستند و در این فصل تابستان هزاران پرنده در این تالاب زادآوری دارند که برخی ازآنها در خاورمیانه مانند غول حواصیل بزرگترین حواصیل جهان، باکلان مارگردن و اکراس آفریقایی کمیاب هستند؛ همچنین این تالاب مهمترین زیستگاه های لاک پشت نرم کاسه فراتی(Euphrates Soft-shelled Turtle) گونه در معرض انقراض جهانی است.
حافظی با بیان اینکه همه زیستمندان و گونه های تالاب وابسته به آب هستند، گفت: حیات وحش و حتی دام اهلی مانندگاومیش ها وابسته به آب هستند لذا جریان زیستی کرخه باید همیشه جاری باشد و حقابه زیستی هور العظیم باید به طوردائم تامین شود.
این دوستدار محیط زیست ادامه داد: رود کرخه از استان های غربی کشور و از زاگرس غرب کشور سرچشمه می گیرد ودر بالا دست اسامی فراوانی از جمله گاماسیاب، کشکان، کهمان، زال، کاکا رضا، آب باریک، قره سو، سرابله، چرداول و سیمره دارد که وقتی وارد جلگه خوزستان می شود کرخه نامیده می شود؛ وقتی مسیر این رودها را بررسی می کنیم میبینیم که وزارت نیرو بالادست این رودها سدها، توسعه کشاورزی، شبکه های توزیع آب، انتقال آب و بارگذاریهایی تعریف کرده است که آبی برای پایین دست و جلگه خوزستان و کرخه باقی نمی ماند.
وی بیان کرد: هور العظیم در پایین دست و انتهای مسیر طولانی و پر و پیچ و خم کرخه است لذا بیشترین صدمات زیست محیطی به پایین دست رود می رسد و فاجعه خشکی هور العظیم ابتدای روزگار سیاه کرخه به علت مصارف فراوان آب در بالادست و مسیر رود است.
حافظی با تاکید بر اینکه اگر این مدیریت غلط ساماندهی نشود رودخانه کرخه که میلیون ها سال جاری و پر آب بوده به جوی نیمه جان فصلی تبدیل می شود ، گفت: موضوع دیگری که باید در تامین حقابه زیستی هور العظیم بدان توجه کرد قوانین و تعهدات وزارت نیرو نسبت به این تالاب است که درمورد آنها کوتاهی کرده است.
وی تصریح کرد: طبق «آیین نامه نحوه حفاظت، احیا و مدیریت تالاب های کشور» که برای اجرا به وزارت نیرو، وزارت جهادکشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست ابلاغ شده است، پس از تامین نیاز آب شرب مردم، تامین حق آبه زیستی تالابها از رودخانههای بالادست نسبت به سایر مصارف (کشاورزی و صنعت) در اولویت قرار گرفته است لذا هیچ نیازی جزشرب انسانی بر حقابه زیستی تالاب ها تقدم ندارد و باید این مطالبه قانونی از وزارت نیرو پیگری شود و اگر کوتاهی کرد با شکایت سازمان حفاظت محیط زیست و فعالان محیط زیست، قوه قضاییه نسبت به انجام این مهم دستورات لازم راصادر کند.
این دوستدار محیط زیست خاطرنشان کرد: بر لزوم اجرای این قوانین همه می توانند نظارت کنند چرا که موضوعات زیست محیطی همگانی و فراگیر است.
در پی کاهش حق آبه هورالعظیم در روزهای گذشته و تلفات گسترده ماهیان و همچنین خشک شدن بخش هایی از هور وتلفات گاومیش ها، اعتراضات گسترده دوستداران محیط زیست و خبرنگاران را به همراه داشت و هنوز اقدامی برای بهبوداین وضعیت صورت نگرفته است.
نظر شما