سرخوردگی ناشی از نادیده انگاشته شدن، مهم‌ترین عامل بی‌تفاوتی اجتماعی

یزد- ایرنا- شصت و پنجمین نشست کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد با محوریت "راهکارهای کاهش بی‌تفاوتی اجتماعی و افزایش مسئولیت‌پذیری" به‌ صورت مجازی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه یزد در ابتدای این نشست دکتر سید رضا جوادیان دبیر کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه، تقویت رفتارهای مثبت متقابل با بی‌تفاوتی اجتماعی را اقدامی مؤثر در کاهش این پدیده اجتماعی عنوان کرد که می‌توان با شاخص سازی علمی به جایگزینی این رفتارها به جای بی‌تفاوتی در جامعه به تقویت مسئولیت‌پذیری در افراد امیدوار بود.

دکتر سعید عطار رییس دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد ترکیب ۵ بخش اصلی بیانیه کانون در حوزه بی‌تفاوتی اجتماعی را پیشنهاد کرد که شامل: مقدمه و ضرورت بحث، چیستی و شواهد بی‌تفاوتی اجتماعی، زمینه‌های بی‌تفاوتی، پیامدها و ارائه راهکار است.

 وی ضمن بیان عدم استفاده از ظرفیت نیروی اجتماعی در کشور به مفهوم رفتارهای کارشکنانه در کتاب "کین‌توزی" اثر ماکس شلر اشاره کرد که در آن افراد یک جامعه ضمن نادیده انگاشته شدن و گسترش رفتارهای بدخواهانه، انتقام‌جویی و حسادت، به عناصری تخریب‌گر تبدیل می‌شوند. 

دکتر محمد ترکاشوند عضو هیأت علمی بخش مردم‌شناسی دانشگاه یزد به احساس سرخوردگی ناشی از عدم اثرگذاری نخبگان در تصمیم‌سازی‌ها و سطوح مختلف جامعه به عنوان عاملی مهم در بروز بی‌تفاوتی اجتماعی جامعه نخبگان اشاره کرد که می‌تواند در مراتب بالاتر به عموم مردم نیز تعمیم یابد.

شکوه نیک نظر مدیر موسسه افق روشن فردا، تمرکز بر مهارت گفتگو و لهجه را از جمله راهکارهای برون رفت از بحران عدم تعامل و در نتیجه بی‌تفاوتی اجتماعی دانست که می‌تواند با نقش آفرینی فعالانه نخبگان حوزه علوم اجتماعی مرتفع گردد.

مهدی حجازی رییس گروه آمایش سرزمین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی یزد یکی از دلایل بی‌تفاوتی اجتماعی در یزد را ناشی از گم‌گشتگی هویتی دانست که با توجه به عدم تعلق خاطر به شهر و نگاه به موقتی بودن حضور، این تفکر در میان مردم استان نهادینه شده است.

 به گفته حجازی، تصمیم‌گیری‌های عجولانه و مبتنی بر تفکرات پوپولیستی نیز مزید بر عوامل دیگر، باعث سرخوردگی ذی‌نفعان و ذی‌نفوذان جامعه و کاهش اعتماد و افزایش بی‌تفاوتی شده است.

دکتر سمانه اسعدی عضو هیأت علمی بخش روانشناسی و مشاوره دانشگاه یزد با اشاره به نگاه ریشه‌یابی روانشناسانه در حوزه بی‌تفاوتی اجتماعی، گفت: یکی از مهم‌ترین مسائل در ماجرای تربیت نسلی و افراد جامعه اهمیت دارد این است که والدین از ابتدا چه برداشتی از میزان تأثیرگذاری آن‌ها بر محیط پیرامون خود را در آن‌ها ایجاد کرده‌اند.

 به گفته دکتر اسعدی، راهکار اولیه مقابله با بی‌تفاوتی اجتماعی، تربیت فرزند و توجه به اصولی است که در ساختار تعاملی والدین درست به کار گرفته می‌شود، سپس همدلی، بافت ارتباطی به اعضا خانواده و همسالان مورد اهمیت است. 

در تلاقی علوم روانشناسی و جامعه‌شناسی دکتر اسعدی خاطر نشان کرد که اگر پرورش اولیه فرد متعارض با سیستم‌های اجتماعی باشد که فرد با آن مواجه است، احساس سرخوردگی و عدم همخوانی باورها به وجود آمده و هنجار ناهماهنگی برای بافت اجتماعی ایجاد شده که احساس ناامیدی و تعارضات مضاعفی را برای فرد به همراه دارد. 

دکتر مجتبی ملک افضلی استادیار بخش حقوق دانشگاه یزد، به عنوان راهکار خروج از بی‌تفاوتی اجتماعی نخبگان، نوعی مهندسی معکوس را پیشنهاد کرد که با تشخیص منشأ بی‌تفاوتی می‌توان به علت‌العلل رسید و برای رفع آن تلاش کرد. وی با دسته‌بندی نخبگان به دو دسته نخبگان مسئولیت‌پذیر و بی‌تفاوت افزود: این دوگانگی ناشی از نظام اولویت‌های زندگی بوده که خود محصول "معنای زندگی" در نظر نخبگان است. 

دکتر ملک افضلی علت‌العلل رفتارهای انسانی و از جمله بی‌تفاوتی اجتماعی را مفهوم معنای زندگی دانست و افزود: زمانی که معنای زندگی، بهره‌مندی حداکثری از مواهب موجود با تحمل کمترین ریسک تعریف می‌شود، ایجاد بی‌تفاوتی اجتماعی محتمل بوده و هر زمان که معنای زندگی به سمت خدمت‌رسانی حداکثری به سایر انسان‌ها تغییر یابد، حس مسئولیت اجتماعی و دوری از بی‌تفاوتی نیز به طور طبیعی پدیدار می‌شود. 

وی معنای زندگی را ماحصل نوع شناخت انسان و جهان معرفی کرد که شناخت هرکس نسبت به انسان و جهان منشأ همه رفتارهای او تلقی شده و برای خروج پایدار نخبگان از بی‌تفاوتی اجتماعی هیچ راهی جز آگاهی‌بخشی به ایشان وجود ندارد.

مهم‌ترین محورهای مطرح‌شده در این نشست:

• تعریف و جایگزینی یک رفتار مثبت اجتماعی به جای بی‌تفاوتی، راهکاری در جهت کاهش این پدیده
• افراد یک جامعه ضمن نادیده انگاشته شدن و گسترش رفتارهای بدخواهانه، انتقام‌جویی و حسادت، به عناصری تخریبگر تبدیل می‌شوند.
• تمرکز بر مهارت گفتگو و لهجه از جمله راهکارهای برون رفت از بحران عدم تعامل و در نتیجه بی‌تفاوتی اجتماعی در استان است.
• تربیت فرزند و ساختار تعاملی والدین و عدم تعارض تربیت با ساختار اجتماعی از جمله راهکارهای اولیه درمان بی‌تفاوتی اجتماعی است.
• آگاهی بخشی به عنوان منشأ اصلی بی‌تفاوتی مورد توجه قرار گیرد.
در این نشست، دکتر نسرین باباییان، دکتر ملیحه علی‌مندگاری، از اعضای هیات ‌علمی دانشگاه یزد و فاطمه زارع کارشناس پژوهشی دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد نیز حضور داشتند.

بررسی شرایط ثبت جهانی شهر یزد در کانون تفکر گردشگری دانشگاه یزد 
پس از ثبت جهانی ، "ایجاد منطقه ویژه گردشگری در یزد" هدف بعدی فعالان این حوزه خواهد بود؟
شصتمین نشست کانون تفکر گردشگری دانشگاه یزد با محوریت بررسی طرح منطقه آزاد گردشگری یزد، به‌صورت مجازی برگزار شد.

در این نشست محمدمهدی شرافت، دبیر کانون تفکر گردشگری دانشگاه یزد در آستانه سالروز ثبت جهانی شهر یزد، دستیابی به این عنوان را در سایه تلاش همگانی برای دستیابی به یک هدف مشترک و مشخص ممکن دانست که با تکرار این هدف‌گذاری و جلب مشارکت می‌توان به کامیابی‌های مشابه دست یافت.

 دبیر کانون تفکر گردشگری دانشگاه یزد با اشاره به نبود برنامه‌ریزی‌های بلند مدت و دقیق در این زمینه، رویکرد هدف محوری توسعه گردشگری استان را پیشنهاد کرد و گفت: هدف ایجاد منطقه آزاد در یزد می‌تواند انسجام لازم و قابل دسترسی برای تشکل‌ها و فعالان حوزه گردشگری و میراث فرهنگی ایجاد کرده و توسعه استان را به همراه داشته باشد.

دکتر سعید عطار رییس دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد امکان برنامه‌ریزی بلند مدت و میان‌ مدت  بخش گردشگری را در فضای نا اطمینان موجود به چالش کشید.

به گفته وی، این حوزه در مقابل متغیرهای بیرونی بسیار آسیب‌پذیر بوده و تنها می‌توان برنامه‌ریزی‌های کوتاه‌مدت را برای آن در نظر گرفت. 

دکتر عطار کمترین کارکرد ایجاد منطقه ویژه گردشگری را انسجام بخشی تشکل‌های گردشگری و الزام بخشی واحدهای مختلف دولت برای همراهی با اهداف آن‌ها دانست که با بررسی‌های حقوقی این طرح در قانون و همراهی تشکل‌ها امکان پذیر خواهد بود.

علیرضا ثواچه، مدیر امور گردشگری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری یزد ا انتقاد از خلأ قانونی در بخش‌های مرتبط با گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع‌دستی، از انتقال مشکلات موجود و تبدیل آن‌ها به قانون سخن به میان آورد.

به گفته ثواچه، قوانین ضمن ایجاد التزام عملی برای بخش‌های مختلف درگیر گام مؤثری در ایجاد منطقه ویژه گردشگری به شمار می‌آید که از طریق نمایندگان یزد در مجلس امکان‌پذیر خواهد بود. 
ایجاد منطقه ویژه گردشگری، جذب سرمایه‌گذار خارجی را ممکن می‌کند

دکتر مهدی باصولی معاون هماهنگی و امور مجلس جهاد دانشگاهی کشور، ضمن بیان تفاوت مناطق آزاد صنعتی و منطقه آزاد در حوزه گردشگری، ایجاد بستر مناسب جهت سرمایه‌گذاری را مهم‌ترین انگیزه تلاش برای ایجاد منطقه ویژه گردشگری در یزد عنوان کرد. 

وی ابهام در جزییات طرح و نگرانی‌های فرهنگی و اجتماعی حاصل از اجرای طرح را از جمله چالش‌های موجود در اجرایی شدن این طرح دانست.

به گفته دکتر باصولی، شرایط همه‌گیری ویروس کرونا بهترین زمان برای پرداختن به امور عقب‌افتاده یا امور خلاقانه در این حوزه است که با توجه به وضعیت برابر، استفاده از این فرصت می‌تواند در جهت پیشرو بودن یزد نسبت به رقبا تعیین کننده باشد.

وی تعیین تکلیف در مورد بخش گردشگری و انواع آن، امکانات و نیازهای هر بخش را از مهم‌ترین فعالیت‌های قابل‌بررسی در شرایط فعلی دانست که موفقیت فعالان این حوزه را در پی خواهد داشت. 

معاون هماهنگی و امور مجلس جهاد دانشگاهی کشور سرمایه‌گذاری در بخش گردشگری را معطوف به توسعه واحدهای اقامتی ندانست و تعیین زمینه‌های متناسب با خدمات مورد نیاز برای جذب سرمایه‌گذار خارجی را مورد توجه قرار داد. 

مهدی حجازی رییس گروه آمایش سرزمین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی یزد تعیین هدف از ایجاد منطقه ویژه گردشگری را مورد بحث قرار داد که می‌تواند شامل: دریافت تسهیلات برای بخش گردشگری استان، کاهش محدودیت‌های گردشگران خارجی و یا مدیریت واحد این بخش در منطقه باشد

مهم‌ترین محورهای مطرح‌شده در این نشست:
• تعیین یک هدف مقدس برای فعالان حوزه گردشگری و میراث فرهنگی می‌تواند عامل تحرک و اتحاد تشکل‌ها باشد.
• ایجاد منطقه ویژه گردشگری به ‌عنوان هدف، بهترین گزینه قابل دسترس 
• انتقال مشکلات موجود در بخش گردشگری و تبدیل آن‌ها به قانون، مقدمه ایجاد منطقه ویژه گردشگری
• ایجاد بستر مناسب جهت سرمایه‌گذاری را مهم‌ترین انگیزه تلاش برای ایجاد منطقه ویژه گردشگری در یزد

در این نشست دکتر فائزه اسدیان، دکتر علی‌اکبر تشکری، دکتر منصور مهینی‌زاده، دکتر محسن رفیعیان از اعضای هیات‌علمی دانشگاه یزد، حسین دهقان منشادی مسئول کمیته گردشگری خوراک، داوود دهقانی نایب رییس انجمن راهنمایان تور استان، سیدرضا بهادری راهنمای گردشگری و مسئول کمیته گردشگری پایدار، محمدمهدی لسان صدق مدیرعامل شرکت توسعه گردشگری استان، مرتضی تکمیلی مدیر مجموعه هتل‌های جاده ابریشم و فاطمه زارع کارشناس پژوهشی دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد نیز حضور داشتند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha