اختصاص ۷.۵ میلیون تن نهاده به کارخانه‌های خوراک آماده دام و طیور

تهران- ایرنا- دبیر شورای سیاست‌گذاری و راهبری سامانه بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی گفت: ۷.۵ میلیون تن نهاده به کارخانه‌های خوراک آماده دام، طیور و آبزیان اختصاص یافت.

به گزارش روز سه شنبه وزارت جهاد کشاورزی، « مهراب فرجی » در واکنش به ادعای مطرح شده در برخی رسانه ها مبنی بر خام‌فروشی نهاده های دامی افزود: از ابتدای سال جاری نیز حدود ۲.۵ میلیون تن نهاده های وارداتی برای تولید خوراک آماده به کارخانجات تحویل شده که این میزان بالغ بر ۴۵ درصد کل نهاده های توزیع شده در کشور است.

دبیر شورای سیاستگذاری و راهبری سامانه بازارگاه اضافه کرد: سال گذشته، پنج میلیون تن از نهاده های وارداتی به کارخانه های تولیدکننده خوراک آماده دام و طیور و آبزیان اختصاص یافته که این میزان حدود ۴۰ درصد نهاده های توزیع شده از طریق بازارگاه در کشور بوده است.

وی تصریح کرد: تمام کارخانجات تولیدکننده خوراک آبزیان که مجهز به تکنولوژی تولید خوراک آبزیان هستند نیز با هماهنگی سازمان شیلات ایران از سال گذشته نهاده‌های مورد نیاز را دریافت و زیر نظر آن سازمان نسبت به تولید و عرضه خوراک آبزیان در سطح کشور اقدام کرده اند.

فرجی با اشاره به این که امکان انتقال نهاده های تخصیصی به بهره برداران واحدهای پرورشی به کارخانجات خوراک آماده از طریق زنجیره های یکپارچه تولید و همچنین از طریق واحدهای انفرادی پرورش دهنده دام و طیور از طریق سامانه بازارگاه وجود داشته است، خاطرنشان کرد: تعداد زیادی از سازمان جهاد کشاورزی استان ها و نیز پرورش دهندگان اقدام به انتقال نهاده خام به منظور فرآوری و استفاده از خوراک آماده در واحدهای پرورشی کرده اند.

وی یاداور شد: کارخانجات خوراک آماده از اوائل شروع به کار سامانه بازارگاه به مرور در آن سامانه ثبت نام کرده اند و فعالیت‌های خود را از طریق سامانه مذکور انجام داده و همچنین فرآیند تولید و عرضه خوراک آماده طیور گوشتی به صورت سیستمی از طریق سامانه بازارگاه راه اندازی شده است که مرغداران گوشتی اختیار دارند نسبت به انتخاب کارخانه مورد نظر از لیست کارخانجات احصا شده در سامانه اقدام کرده و نهاده های تخصیص یافته را به کارخانه مدنظرشان منتقل کنند و مطابق با قیمت های مصوب شده از طریق سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان خوراک آماده خوراک آماده تولید شده را به واحد پرورشی منتقل کنند.

فرجی با رد ادعای مطرح شده مبنی بر این که هیچ نهاده ای به کارخانجات داده نشده که باعث تعطیلی آنها شده است افزود: گزارش های مقدار نهاده های تحویلی به کارخانجات تولید کننده خوراک دام طیور و آبزیان در کشور و استان‌ها، موجود بوده و به مراجع ذیصلاح نظارتی نیز ارائه شده است و چنانچه ادعایی بر تعطیلی کارخانه‌ای در سال گذشته در کشور، صرفا به دلیل فقدان نهاده وجود دارد، می توانند مشخصات کارخانه مزبور را اعلام تا نسبت به بررسی آن اقدام شود.

وی اظهار داشت: عموم صنایع تبدیلی بخش کشاورزی در کشور به دلایل مختلفی هیچگاه نتوانستند با ظرفیت کامل فعالیت کنند و شاید این موضوع به دلیل ماهیت رقابتی فعالیت و نحوه ارائه خدمات مطلوب به گروه های هدف و یا به ایجاد بیش از نیاز صنایع مذکور در کشور، که ممکن است با هدف صادرات خوراک آماده احداث شده اند، برمی گردد که هر یک از دلایل باید بررسی و متناسب با آن برنامه ریزی لازم انجام شود.

فرجی گفت: از سوی دیگر لازم است صحبت ها و اعتراض های گروه های هدف این بازار که همان دامداران و مرغداران هستند را نیز شنیده و از یک طرفه به قاضی رفتن خودداری کرد؛ این یک اصل اقتصادی است که بخش خصوصی جاذب سود است و دافع ضرر و باید دلیل عدم رغبت استفاده برخی دامداران و مرغداران از خوراک آماده را مورد بررسی علمی قرار داد و متناسب با خواسته های آنان و در نظر گرفتن شرایط پرورش توصیه های علمی قابل اجرا در سطح واحدهای پرورشی را اجرا کرد و از تعمیم این موضوع برای تمام واحدها در کل کشور نیز خودداری کرد زیرا عملاً این موضوع در برخی از واحدهای پرورشی رایج و امکان پذیر نیست. 

به گزارش ایرنا، طبق آمارهای موجود بطور متوسط مصرف نهاده‌های دامی سالانه در کشور بیش از ۲۱ میلیون تن است که نزدیک ۱۶ میلیون تن آن از محل واردات تامین ‌می‌شود.
۶۴۵ کارخانه تهیه و تولید خوراک دام، طیور و آبزیان در کشور موجود است که نیمی از این کارخانجات، فعال هستند.

ایران ظرفیت تولید ۲۵ میلیون تن انواع خوراک دام، طیور و آبزیان در کارخانجات صنعتی خوراک را دارد، درحالی که برخی با ظرفیت حدود ۶۰ درصد فعالیت می کنند و ۴۰ درصد نیاز کشور توسط واحدهای مرغداری و دامداری و آبزی‌پروری به روش سنتی تولید می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha