دفاع مقدس اهرم بازدارنده وقوع جنگ های بعدی در کشور بود

تهران- ایرنا- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه هشت سال دفاع مقدس قدرت بازدارندگی برای وقوع جنگ های بعدی در کشور بوده، گفت: دفاع مقدس موضوع مهمی است و مجموعه نمایشنامه های نخل سرخ بر این موضوع متمرکز است و البته موضوعات دیگری از جمله شرایط جاری کشور و ... را هم فرا گرفته است.

به گزارش دوشنبه شب خبرنگار فرهنگی ایرنا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی با تاکید بر این مطلب افزود: ایام دفاع مقدس و ۲هزار و ۸۸۸ روز جنگ با دشمنان به تعبیری شبیه خوابی است که فرعون دید و حضرت یوسف آن را تعبیر کرد؛ یعنی ۷ سال خشکسالی و در راستای آن ۷ سال تر سالی. بنابراین هشت سال دفاع مقدس یک سرمایه انسانی و اجتماعی برای جامعه ایران از جهات مختلف فراهم کرد که برای همه مکشوف است.

وی افزود: هشت سال دفاع مقدس از یک طرف برخی ار ارزش های اخلاقی و وجودی و معنوی که تا آن زمان برای انسان مجسم نشده بود و بیشتر به عنوان اسطوره و افسانه به آن نگاه و توجه می شد را به یک اتفاق واقعی تبدیل کرد و فرصتی برای بروز و تحقق ابعاد مختلف وجودی انسان بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت دوازدهم ادامه داد: از طرفی دیگر هشت سال دفاع مقدس در فضای اعتماد به نفس ملی تاثیر قابل توجهی داشت. ما از دوره قاجار به بعد شاهدیم هر چه در کشورمان جنگ بود با شکست مواجه می شد که از آن جمله می توان به عهدنامه های گلستان و ترکمنچای و ... اشاره کرد و دوره هشت سال دفاع مقدس تنها دوره ای است که یک ملت در مقابل مجموعه ای از ابرقدرت های جهانی و منطقه ای به تنهایی قرار گرفت و وجبی از خاک این سرزمین را واگذار نکرد. بنابراین هشت سال دفاع مقدس حافظه تاریخی شکست در کشور را به حافظه دیگری تبدیل کرد.

صالحی گفت: از طرف دیگر هشت سال دفاع مقدس قدرت بازدارندگی داشت. به این معنا که اگر در ۴۰ سال گذشته جنگی صورت نگرفته باعث و دلیل آن همان هشت سال دفاع مقدس است. در واقع اتفاقاتی به وجود آمد که کشور را تا لبه پرتگاه جنگ کشاند اما هشت سال دفاع مقدس اهرم بازدارنده در این زمینه بود اگر چه در وجوه مختلف تلخ و سخت بود اما مانعی برای وقوع جنگ های بعدی بود. 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه تصریح کرد: یکی از بخش های قابل توجه در هشت سال دفاع مقدس همچنین فضای انسجام ملی و همگرایی اقوام در کشور بود. ایران بعد از انقلاب اسلامی در آستانه بسیاری از مشکلات از جمله تجزیه و درگیری های داخلی اقوام قرار داشت ولی هشت سال دفاع مقدس منجر به ایجاد همگرایی در اقوام و مذاهب مختلف در کشور شد و به نحوی ایران را برای وحدت ارضی کشور به یکدیگر متصل کرد.

صالحی تاکید کرد: با این نگاه به هشت سال دفاع مقدس، روایت آن به دو چیز نیاز دارد. اول روایت خوب است. به این معنا که مستند نگاری و خاطره نگاری ایام هشت سال دفاع مقدس تقویت شود و این حوزه دامنه وسیعی برای روایت شدن دارد. دومین نیاز در این بخش که از نیاز اول هم مهم تر است، خوب روایت کردن است. به این معنا که ما از ماده های لازم چگونه می توانیم یک روایت خوب داشته باشیم.

وی در عین حال تصریح کرد: کارهایی که در حوزه هنر انجام می شود یک هسته مرکزی دارد و آن ادبیات خلاق است و همچنین دارای یک حاشیه است که در قالب فیلم، نمایش و ... اجرا می شود. هسته مرکزی که ادبیات خلاق است دارای سه ضلع است که خوب دیدن اولین ضلع آن است. اینکه چه را ببینیم و بر آن متمرکز شویم که کمتر دیده شده و به آن پرداخته شده است. بنابراین خوب دیدن یک کار هنرمندانه است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: دومین ضلع این هسته مرکزی در ادبیات خلاق،  فراوری و ترکیب سازی خوب است. اینکه چگونه می توان این ماده را فراوری کرد.

وی افزود: خوب توصیف کردن سومین ضلع هسته مرکزی در این حوزه است. اینکه به یک معنا ماده را تبدیل کردن است. معنایی که در جان مخاطب نفوذ کند و او را درگیر با آن معنا کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: بنابراین ما اگر بخواهیم دفاع مقدس را به عنوان یک سرمایه بدانیم روایت خوب کردن و خوب روایت کردن آن از اهمیت زیادی برخوردار می شود.

وی در پایان با اشاره به مجموعه نمایشنامه های مرکز هنرهای نمایشی با عنوان های راه روشن و نخل سرخ و پروژه های ۱۴۰۰ گفت: لازم است این اقدام مدل سازی شود و به عنوان یک اقدام از ایده تا اجرا به آن توجه داشته باشیم. زیرا میدان های وسیعی برای خلق هنر در ایران اسلامی وجود دارد که باید در جهت تقویت آن ها اهتمام داشته باشیم.

هر چقدر به ادبیات توجه داشته باشیم با آثار ارزشمند و هنری متنوع تری مواجه هستیم

در بخشی از این آیین سیدمجتبی حسینی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مجموعه نمایشنامه های نخل سرخ گفت: این اقدام مدلی بود که منحصر به ایران نبود و تقریبا توجه به ادبیات در جهان مورد اهتمام و توجه است.

وی افزود: بنابراین هر چقدر به ادبیات توجه داشته باشیم با آثار ارزشمند و هنری متنوع تری مواجه هستیم و این اقدام هم حاصل پژوهشی است که از قبل فراهم شده بود.

معاون امور هنری ادامه داد: علاوه بر قلم روشن، راه روشن و نخل سرخ، بنیاد فرهنگی هنری رودکی هم دارای ۳۱ نمایشنامه با موضوع دفاع مقدس است که در آن مشارکت داشته و از آن ها رونمایی کرده است.

وی افزود: غیر از کارهای جاری معاونت امور هنری، خوشحالم بالغ بر ۲۰۰ جلد اثر تا پایان ماموریت این دوره در ۶ سرفصل و در حوزه های آفرینش های هنری و نمایشنامه مهیا می شود که در ۴ سال گذشته پدید آمده و به اذعان بسیاری از کارشناسان از نظر کیفی آثار ارزشمندی است.

نمایشنامه نویسی به عنوان اولویت اول مرکز هنرهای نمایشی

در ابتدای این آیین که با حضور جمعی از نمایشنامه نویسان نخل سرخ برگزار شد، قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گزارشی از مجموعه اقدامات در حوزه مجموعه نمایشنامه های نخل سرخ ارائه کرد.

وی گفت: نمایشنامه نویسی به عنوان اولویت اول مرکز هنرهای نمایشی قرار گرفت و هم اکنون شاهد تولید آثار ارزشمندی از هنرمندان کشور در ساحت های مختلف هستیم و نخل سرخ هم یکی از این اقدامات در راستای گرامیداشت فتح خرمشهر است.

آشنا ادامه داد: نخل سرخ در سه سطح قلم روشن است. در گام اول مختص به دفاع مقدس است که سال گذشته به دلیل شیوع کرونا بخش استانی جشنواره فتح خرمشهر را به استان ها واگذار کردیم و امروز در بخش ملی  و بخش تولید هم مجموعه نمایشنامه های نخل سرخ رونمایی می شود.

وی افزود: نخل سرخ فرصتی را فراهم کرد تا استعدادهای ناشناخته در این زمینه شناسایی شود و از همه هنرمندانی که با سعه صدر ما را در این حوزه یاری کردند تشکر می کنم.

در بخش دیگری از این آیین سعید اسدی مدیر پژوهش و انتشارات اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گزارشی از مجموعه اقدامات پژوهشی و نشر این اداره ارائه کرد.

وی گفت: نخل سرخ شامل ۱۱ نمایشنامه از هنرمندان سراسر کشور است و از کل این ۱۱ اثر نمایشنامه هایی از شهرستان هایی مانند بروجرد، فلاورجان اصفهان، زاهدان و ... وجود دارد.

اسدی ادامه داد: از مرحله طراحی که طرح ها به دست ما رسید تا نهایی شدن طرح و نمایشنامه، هنرمندان را با هدف ارتقای کیفی آثار همراهی می کنیم.

وی با اشاره به روند اقدامات انتخاب آثار نخل سرخ افزود: ۱۰۰ اثر در این زمینه به دست ما رسید که ۱۵ اثر از این تعداد حائز کیفیت بود و از بین ۱۵ اثر در نهایت ۱۱ نمایشنامه به مرحله انتخاب نهایی رسید که در ۳ مجلد تولید و چاپ شده است.

اسدی ادامه داد: قلم روشن ۲ در ادامه قلم روشن یک است. بیش از ۱۰۵ اثر این این مرحله ارسال شد که ۲۰ اثر از آن انتخاب و در نهایت ۱۲ اثر به مرحله نهایی و چاپ رسید. همچنین قلم روشن  ۳ هم از دیگر اقدامات است. پروژه ۱۴۰۰ هم یکی دیگر از اقدامات است که در حوزه کانون نمایشنامه نویسان خانه تئاتر است و قرار است ۳۵ نمایشنامه از آن به عنوان خروجی کار داشته باشیم.

وی تاکید کرد: امیدواریم تا پایان سال نزدیک به ۱۰۰ نمایشنامه تولید شود.

اسدی افزود: در حوزه پژوهشی و آموزش و نشر نمایش برنامه های جدی را پیش گرفته ایم. علاوه بر طراحی نشست های پژوهشی، نشست گزارش پژوهی با هدف معرفی پژوهش های دانشگاهی هم انجام می شود. همچنین یکی دیگر از اقدامات در این بخش تاکید بر تاریخ تئاتر ایران است.

وی ادامه داد: در حوزه آموزش هم فارغ از رقابت، سعی در برطرف کردن خلاء های موجود داریم. همچنین نسخه های صوتی، آموزشی و پژوهشی هم به فعالیت های پژوهشی این مرکز افزوده شده و تلاش می کنیم فهرست نمایش های امسال را در قالب کتاب منتشر کنیم.

در بخشی از این آیین برخی نمایشنامه نویسان حاضر به ارائه روند تولید آثار و نظرات خود پرداختند.

گفتنی است مجموعه نمایشنامه های اولین دوره نخل سرخ از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha