به گزارش ایرنا یکی از اقدامات شاخص و ماندگار دولت تدبیر و امید از سال ۹۲ تاکنون توجه ویژه به مناطق روستایی و کمتر برخوردار بوده که برکات بسیاری را برای روستاییان و مرزنشینان به همراه داشته و ایجاد تحول در امکانات زیرساختی آبادیهای کوچک و بزرگ و دور و نزدیک این سرزمین از جمله آنهاست؛ شبکهای که زیربنای توسعه روستایی و تامینکننده رفاه ساکنان این مناطق است.
معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور، توسعه پایدار روستایی را فرایند تغییرات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی به منظور حفظ و تقویت هویت تاریخی و فرهنگی و ماندگاری جوامع روستایی، ایجاد زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی برای دسترسی عادلانه به فرصتها و مشارکت آگاهانه و توانمند مردم و نهادهای محلی تعریف و اضافه کرده است: هدف از توسعه روستایی این است که در چارچوب یک نظام مدیریتی یکپارچه، حکمروایی خوب محقق شود، معیشت پایدار مستقر شود، با سودآوری اقتصادی و ایجاد ظرفیتهای مالی و جذب سرمایه، فقر کاهش یابد، با بهرهگیری از دانش بومی و فناوریهای نوین و با اتکا بر مدیریت منابع و کاربریها، کیفیت کالبدی در نواحی روستایی ارتقا یابد.
از این جهت تلاش وافر وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی مختلف در سالهای اخیر معطوف به بهبود و توسعه زیرساختهای روستایی بوده است تا از رهگذر این امکانات زمینه برای سایر فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی در روستا فراهم شود.
روستاهای خراسان جنوبی که حدود ۴۱ درصد جمعیت این استان را در خود جای دادهاند، در کانون توجه مسوولان کشوری و استانی قرار گرفتند به طوری که همایش ملی روز روستا و عشایر در ۱۵ مهر ۱۳۹۸ اولین بار خارج از پایتخت و با حضور معاون اول رییس جمهوری و شماری از وزرا و روسای سازمانهای کشوری در خراسان جنوبی برگزار شد.
بدیهی است که شتابدهی به توسعه روستایی خراسان جنوبی در سایه همافزایی و همکاری نهادهای دولتی و غیردولتی محقق شده از جمله امضای چهار تفاهمنامه در همایش روز ملی روستا و عشایر که به میزبانی خراسان جنوبی برگزار شد، اوج توجه ملی به توسعه روستایی و محرومیتزدایی در این استان بود.
براساس این تفاهمنامهها ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در نهبندان، کمیته امداد امام خمینی (ره) در بخش دُرح سربیشه، سازمان بسیج سازندگی در زیرکوه و بنیاد علوی برای شهرستان درمیان به عنوان دستگاههای معین توسعه انتخاب شدند که این نهادها اجرای ۴۳۳ پروژه را با اعتبار سه هزار و ۳۹۶ میلیارد تومان با مشارکت دستگاههای اجرایی در روستاها و مناطق محروم خراسان جنوبی را به مدت پنج سال در برنامه دارند.
نگاهی به اقدامات دولت در سالهای گذشته نشان میدهد که توسعه پایدار و همهجانبه در نقاط مختلف کشور حتی دورترین مناطق روستایی و مرزی از نظر دولتمردان پنهان نمانده و در هشت سال گذشته با مشارکت دهیاریهای خراسان جنوبی ۲ هزار و ۴۶۵ پروژه مختلف عمرانی با اعتبار ۱۲۴ میلیارد تومان در مناطق روستایی این استان اجرایی شده است.
هرچند توسعه و عمران روستایی خراسان جنوبی مانند دیگر مناطق کشور در یک بازه زمانی ۴۰ ساله استقرار نظام جمهوری اسلامی اتفاق افتاده اما نگاهی به آمار و ارقام منتشر شده مبنی بر رشد ۷.۵ برابری کمک دولت تدبیر و امید به دهیاریهای استان، ایجاد هزاران فرصت شغلی، آبرسانی پایدار به ۱۶۰ روستا، رشد ۲۵ برابری گازرسانی به روستاها، احداث ۱۰ هزار واحد مسکن محرومان و گسترش شبکه ملی اطلاعات در ۶۴۰ روستای این خطه نشان میدهد که سهم دولتهای یازدهم و دوازدهم در توسعه روستایی خراسان جنوبی چشمگیر است.
توسعه روستایی با رشد ۷.۵ برابری اعتبارات دهیاریها
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی کمکهای اعتباری دولت به دهیاریها را از اقدامات شاخص سالهای اخیر برشمرد و گفت: در دولت تدبیر و امید ۲۹۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به حساب دهیاریهای استان واریز شد که در مقایسه با اعتبارات واریزی دولت قبل، رشد ۷۵۵ درصدی داشته است.
عالیه خواجوی افزود: ۲ هزار و ۴۶۵ پروژه با اعتباری بالغ بر ۱۲۴ میلیارد تومان از سوی دهیاریها در این مدت اجرایی شده که این پروژهها در سرفصلهای بهسازی معابر (جدولگذاری، زیرسازی و آسفالت)، جمعآوری و دفع آبهای سطحی، اجرای دیوار حفاظتی، تکمیل ساختمان پایگاه آتشنشانی، توسعه پارکها و فضای سبز و بهسازی و ساماندهی آرامستانها بوده است.
وی با اشاره به مهمترین اقدامات دولت درخصوص راهاندازی ایستگاه دیجیتال در روستاهای استان گفت: احداث ۱۱۵ ایستگاه دیجیتال تلویزیونی در مناطق روستایی به منظور کمک به توسعه فرهنگی این مناطق با مشارکت دهیاریهای استان در دولت تدبیر و امید اجرا شد که باعث افزایش پوشش شبکه دیجیتال روستایی استان از ۸۱ درصد به ۹۷ درصد شده است.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی اظهار داشت: از ابتدای امسال تاکنون ۱۴ میلیارد و ۵۰۳ میلیون تومان اعتبار به حساب دهیاریهای استان واریز شد که نسبت به سال گذشته رشد ۱۴۵ درصدی داشته است.
وی با بیان اینکه ۱۳۷ دستگاه خودروی عمرانی و خدماتی در هشت سال گذشته تحویل دهیاریهای استان شده است اضافه کرد: همچنین در این مدت تعداد ۳۶۶ عدد تجهیزات شامل کپسول اکسیژن، کپسول co۲، چکمه عملیاتی، لباس، کلاه و دستکش به روستاهای دارای پایگاه آتشنشانی همچنین روستاهای بالای ۳۰۰ خانوار تحویل شده است.
اجرای ۴۳۳ پروژه محرومیتزدایی در مناطق روستایی و مرزی
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی انعقاد تفاهمنامه از سوی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور با بانکهای سینا، پارسیان و صندوق کارآفرینی امید به منظور پرداخت تسهیلات یارانهای برای ایجاد اشتغال در مناطق روستایی را از دیگر اقدامات دولت در حوزه اشتغال روستاییان ذکر کرد و گفت: درخصوص اجرای تفاهمنامه بانک سینا و پارسیان (اعطای تسهیلات با کارمزد چهار درصد) ۳۸ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان تسهیلات به روستاییان استان پرداخت و برای ۷۵۹ نفر شغل ایجاد شد.
وی اظهار داشت: از محل تفاهمنامه صندوق کارآفرینی امید برای اجرای طرح مشارکت مردم در راهاندازی واحدهای تولیدی مستقر در روستاها (اعطای تسهیلات با کارمزد صفر درصد در شهرستانهای مرزی و سه درصد در سایر شهرستانها) نیز مبلغ ۱۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان پرداخت شده که باعث اشتغال ۱۹۷ نفر شده است.
خواجوی افزود: از محل تفاهمنامه استانداری خراسان جنوبی با صندوق کارآفرینی امید به منظور ایجاد اشتغال در مناطق روستایی در حوزههای گردشگری، صنایع دستی و فرش دستباف نیز مبلغ ۱۵ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شد که باعث اشتغال ۶۰۰ نفر شده است.
وی با اشاره به مهمترین اقدامات دولت در توسعه روستایی و مناطق مرزی گفت: تفاهمنامه همکاری استانداری خراسان جنوبی با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) به منظور توسعه شهرستان نهبندان منعقد شده که تعداد کل پروژههای پیش بینی شده در سند توسعه میان مدت شهرستان نهبندان ۱۴۸ پروژه با اعتبار ۸۹۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان است.
وی افزود: تفاهمنامه همکاری استانداری خراسان جنوبی با کمیته امداد امام خمینی (ره) به منظور توسعه بخش درح شهرستان سربیشه هم منعقد شد که تعداد کل پروژههای پیشبینی شده در سند توسعه میان مدت بخش درح شهرستان سربیشه ۷۴ پروژه با اعتبار ۴۲۶ میلیارد تومان است.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی با اشاره به امضای تفاهمنامه همکاری استانداری خراسان جنوبی با بسیج سازندگی به منظور توسعه شهرستان زیرکوه گفت: تعداد کل پروژههای پیش بینی شده در سند توسعه میان مدت شهرستان زیرکوه ۷۳ پروژه با اعتبار هزار و ۳۱ میلیارد تومان است.
وی درباره انعقاد تفاهمنامه همکاری استانداری خراسان جنوبی با بنیاد علوی برای توسعه شهرستان درمیان گفت: تعداد کل پروژههای پیش بینی شده در سند توسعه میان مدت شهرستان درمیان ۱۳۸ پروژه با اعتبار هزار و ۴۰ میلیارد تومان است.
آبرسانی پایدار به ۱۶۰ روستا
آبرسانی پایدار به ۱۶۰ روستای خراسان جنوبی با جمعیت ۸۰ هزار نفر از سال ۹۲ تاکنون علاوه بر تامین آب سالم و بهداشتی مورد نیاز روستاییان، با توجه به کاهش بارندگی و تداوم خشکسالی در این استان گام بلندی در توسعه روستایی و ماندگاری جمعیت محسوب میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خراسان جنوبی در این خصوص گفت: در دولت تدبیر و امید آبرسانی پایدار به ۱۶۰ روستای خراسان جنوبی با اعتبار ۱۸۷ میلیارد تومان انجام شد که ۸۰ هزار نفر در این روستاها از آب سالم و بهداشتی برخوردار شدند.
حسین امامی اظهار داشت: با این اقدامات و اجرای طرحهای آبرسانی ضریب بهرهمندی از آب از ۷۲.۶۹ به ۷۶.۴ و ضریب برخورداری از آب در روستاهای استان از ۸۹.۴۷ به ۹۳.۶ افزایش یافته است.
وی گفت: تعهد استان در سال جاری آبرسانی پایدار به ۱۰۰ روستاست که تاکنون ۱۲ روستا از چرخه آبرسانی سیار خارج و شبکه آبرسانی پایدار به ۱۸ روستای خراسان جنوبی تکمیل شد که به زودی از چرخه آبرسانی سیار خارج میشوند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خراسان جنوبی عنوان کرد: براساس برنامهریزی صورت گرفته تا پایان سال ۱۴۰۰ تمامی روستاهای پرجمعیت استان با اولویت مناطق مرزی و محروم از آب شرب سالم برخوردار خواهند شد.
وی افزود: در حال حاضر ۳۳ مجتمع آبرسانی روستایی در استان خراسان جنوبی در دست اجراست که ۶ مجتمع تا پایان امسال تکمیل میشود و تکمیل ۲۷ مجتمع دیگر سال آینده در دستور کار قرار دارد.
گسترش شبکه ملی اطلاعات در ۶۴۰ روستای خراسان جنوبی
زیرساختهای ارتباطات و فناوری اطلاعات در هشت سال اخیر با توسعه همهجانبه همراه بوده به گونهای که در دولت یازدهم ۱۰۰ روستا و ۵۴۰ روستای استان خراسان جنوبی هم در دولت دوازدهم به شبکه ملی اطلاعات متصل شدند که نقش موثری در افزایش رفاه و ماندگاری جمعیت مناطق روستایی داشته است.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات خراسان جنوبی گفت: در ابتدای دولت تدبیر و امید هیچ روستایی در استان به شبکه ملی اطلاعات متصل نبود و با اقدامات انجام شده در دولت یازدهم، ۱۰۰ روستا به این شبکه متصل شدند.
مصطفی بهی افزود: در دولت دوازدهم نیز ۵۴۰ روستای خراسان جنوبی به شبکه ملی اطلاعات متصل شدند که نسبت به ابتدای این دولت، رشد بیش از ۶ برابری دارد.
وی اظهار داشت: اکنون حدود ۷۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار خراسان جنوبی به شبکه ملی اطلاعات متصل هستند و در مجموع ۶۴۰ روستای استان به این شبکه متصل شدهاند که همه این اقدامات به همت دولت تدبیر و امید انجام شده است.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات خراسان جنوبی گفت: تکلیفی که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات طبق قانون برنامه ششم توسعه برعهده داشته، این است که باید ۸۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار کشور به شبکه ملی اطلاعات متصل شوند، ما هم برای روستاهای بالای ۲۰ خانوار و فاقد اینترنت در استان برنامه مصوب و ابلاغی به اپراتور داریم.
بهی گفت: ۳۷ درصد روستاهای زیر ۲۰ خانوار استان که در مجاورت روستاهای پرجمعیت بودند نیز به شبکه ملی اطلاعات متصل هستند.
وی افزود: در مجموع امسال ۳۰۰ روستای خراسان جنوبی به شبکه ملی اطلاعات متصل خواهند شد.
بهی با اشاره به اینکه در سه ماهه نخست امسال ۳۱ روستای استان با اعتبار بیش از ۲۷ میلیارد تومان به شبکه ملی اطلاعات متصل شدند، اضافه کرد: در زمینه اتصال این روستای به اینترنت پرسرعت ۱۸ سایت احداث و یا ارتقا یافتهاند و بیش از هفت هزار خانوار از مزایای آن برخوردار شدند.
رشد ۲۵ برابری گازرسانی به روستاهای خراسان جنوبی
گازرسانی یکی از اقدامات زیربنایی شاخص در خراسان جنوبی بوده که در هشت سال گذشته رشد جهشی داشته و گازرسانی به روستاهای این استان پهناور نسبت به سال ۹۲ بیش از ۲۵ برابر شده است.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی گفت: هزار و ۳۶۵ روستای استان در هشت سال گذشته به شبکه سراسری گاز متصل شدند که نسبت به هشت سال دولت قبل ۲۵ برابر رشد دارد.
سید محمود هاشمی با بیان اینکه قبل از دولت تدبیر و امید ۵۶ روستا با ۱۷ درصد پوشش روستایی در این استان از نعمت گاز برخوردار بود، افزود: در حال حاضر هزار و ۴۲۱ روستا با پوشش ۹۵ درصدی در بخش روستایی از گاز طبیعی برخوردار هستند و مجموع پوشش شهری و روستایی گاز در خراسان جنوبی ۹۸ درصد است.
وی عنوان کرد: گازرسانی به ۲۴۰ روستای خراسان جنوبی در دست اجراست و ۴۸ روستای استان با ۴۰۰ خانوار فاقد گاز هستند که امسال پرونده گازرسانی به روستاهای استان بسته خواهد شد.
هاشمی افزود: در مجموع در دولت یازدهم و دوازدهم یک هزار و ۸۵۵ میلیارد تومان در زمینه گازرسانی در خراسان جنوبی سرمایهگذاری شده است.
وی اظهار داشت: گازرسانی به ۱۱۳ روستای مرزی این استان با جمعیت حدود ۲ هزار خانوار و اعتبار ۱۲۰ میلیارد تومان تا پایان سال جاری انجام میشود.
احداث ۱۰ هزار مسکن محرومان با پشتیبانی دولت
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی گفت: در سالهای اخیر بیش از هزار میلیارد تومان تسهیلات برای احداث یا نوسازی ۲۱ هزار واحد مسکونی در استان پرداخت شده است.
علی اصغر آسمانی مقدم افزود: از این میزان تاکنون بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان از محل تسهیلات بلاعوض پرداخت شده که در روستاها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت استان هزینه شده است.
وی اظهار داشت: پرداخت تسهیلات بلاعوض از سال گذشته در کشور از خراسان جنوبی شروع شد و در سه روستای ذکری، جلاران و گل نی از روستاهای محروم استان بودند که با پیگیریهای انجام شده واحدهای مسکونی به صورت ۱۰۰ درصد رایگان احداث شد.
مدیرکل بنیاد مسکن خراسان جنوبی افزود: بعد از این اقدام ساخت ۱۰ هزار واحد مسکونی در دستور کار قرار گرفت که براساس تفاهمنامه سهجانبه سازمان برنامه و بودجه، کمیته امداد و بنیاد مسکن، پنج هزار واحد را کمیته امداد و پنج هزار واحد را بنیاد مسکن برعهده گرفت.
وی تصریح کرد: سهمیه در اختیار کمیته امداد و بنیاد مسکن سال گذشته تکمیل شد و در اختیار مردم قرار گرفت، علاوه بر آن ۶ هزار واحد برای شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت در دستور کار قرار گرفت و شهریور سال قبل کلنگزنی شد.
۳۰۹ هزار و ۹۲۳ نفر براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ در مناطق روستایی استان خراسان جنوبی زندگی میکنند که حدود ۴۱ درصد جمعیت این استان مرزی را تشکیل میدهند.
یک هزار و ۷۸۰ آبادی دارای سکنه در استان داریم که ۹۰۱ روستای استان دارای دهیاری و ۸۷۹ روستا نیز فاقد دهیاری هستند.
استان خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد.
نظر شما