ابوذر کوثری روز چهارشنبه در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: یکی از مشکلات ما در استان سیستان و بلوچستان موضوع افرادی است که مشکلات هویتی دارند و به درست یا غلط مدعی ایرانی بودن هستند.
وی ادامه داد: طرحهای مختلفی تا اکنون برای به صفر رساندن یا کم کردن آمار افراد فاقد شناسنامه در سیستان و بلوچستان انجام شده اما همچنان دارای بالاترین آمار کشوری در این زمینه در استان هستیم.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان گفت: برای رسیدگی دقیق به این موضوع در سال ۹۲ کمیسیونی در ذیل شورای تامین استان با عنوان فاقدین شناسنامه و مشکوک التابعین تشکیل داده شده است.
وی ادامه داد: مساله فاقدان شناسنامه در سیستان و بلوچستان علتهای مختلفی دارد که مهمترین آن بر میگردد به وسعت زیاد استان و هم مرزی با ۲ کشور پاکستان و افغانستان که ثبات سیاسی پایداری ندارند و وجود خلاهای مرزی باعث مهاجرت گسترده اتباع این دو کشور به استان و سکنی گزیدن آنها شده است.
کوثری اظهارداشت: از دیگر علل افزایش مدعیان هویت ایرانی و طولانی شدن روند رسیدگیها به این موضوع، ارتباطات فامیلی و خویشاوندی ساکنان دو سوی مرز بوده که از گذشته تا به اکنون ادامه داشته و دارد و تشخیص ایرانی بودن و نبودن را برای متولیان امر پیچیده کرده است.
وی با بیان اینکه عمل به این گفته ما مستلزم یک برنامهریزی دقیق به همراه حفظ همه ظرافتها و پیچیدگیهای کار است تصریح کرد: موضوع کسب تابعیت و شهروندی ابعاد چندگانه مانند ابعاد حاکمیتی، ابعاد حقوق شهروندی، ابعاد اخلاقی و انسانی و البته سایر ابعاد دارد.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه ما بعنوان حاکمیت باید همه این ابعاد را با هم ببینیم تا از در غلطیدن در ورطه افراط و تفریط بپرهیزیم ادامه داد: اینکه مثلا شهروندی از مرکز کشور به این استان میآید و مثلا میرود شیرآباد زاهدان و جمعیت قابل ملاحظه افراد فاقد شناسنامه را میبیند و سخنی هم از سر همدردی میگوید احتمالا آدم مغرضی نیست اما اشکال کار این است که او تنها از بعد به ظاهر اخلاقی یا انسانی به مساله مینگرد و سایر ابعاد را نمیتواند ببیند.
وی افزود: مثلا همسایگی با کشوری که موج افراطیگری و رادیکالیسم در آن موج میزند و روزانه تعداد زیادی از همین افراد در حال تردد به سیستان و بلوچستان هستند را نمیتواند ببیند انتظار هم البته نمیرود که ببیند که این موضوع میتواند چه تبعات امنیتی برای ما داشته باشد.
کوثری اظهارداشت: اما ما بعنوان حاکمیت نمیتوانیم به این موضوع تک بعدی نگاه کنیم و تصمیماتی از روی احساس و بدور از تعقل سیاسی و آیندهنگری بگیریم.
صدور افزونبر۳۳ هزار فقره سجل برای فاقدان شناسنامه
وی تصریح کرد: در رابطه با فاقدان شناسنامه از سال ۹۲ تا کنون ۳۳ هزار و ۳۳۷ فقره شناسنامه در سیستان و بلوچستان صادر شده و حدود ۲ هزار و ۳۰۰ فقره پرونده از مجموعه فاقدان شناسنامه در این استان باقیمانده که همه این پروندهها در حال بررسی است هر چند پروندههای دیگری نیز در این موضوع تشکیل خواهد شد.
معاون سیاسی اجتماعی استاندار سیستان و بلوچستان گفت: اخیرا در راستای شناسنامهدار کردن افراد فاقد شناسنامه ایرانی قانونی تحت عنوان اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از زنان ایرانی و مردان خارجی ابلاغ شده که این موضوع روند اجرایش در این استان شروع شده و امیدواریم که با اجرای دقیق آن بتوانیم به بخشی از مطالبات قانونی برای صدور شناسنامه پاسخ دهیم و در عین حال پالایش خوبی در صدور شناسنامه برای افراد واجد شرایط و شناسایی افرادی که تقاضاهای خارج از قانون در این زمینه دارند داشته و حسب قانون درباره آنها اقدام کنیم.
وی تاکید کرد: با توجه به ویژگیهای سیستان و بلوچستان و شرایط مرزی و همجواریش با افغانستان و پاکستان هماینک حدود ۶۵ درصد از نامنویسیهایی که در کل کشور برای اخذ شناسنامه طبق قانون اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج مادارن ایرانی با مردان خارجی انجام شده برای این استان است.
کوثری ادامه داد: تاکنون حدود ۵۳ هزار نفر در سایت اداره کل اتباع و امورخارجه نامنویسی کردهاند که برای ۶ هزار و ۳۱۱ نفر از آنان پرونده تشکیل شده و طبق قانون رسیدگی خواهد شد.
نظر شما