۷ مرداد ۱۴۰۰، ۱۳:۲۹
کد خبرنگار: 2146
کد خبر: 84419683
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

امام جمعه پاوه: یونسکو همه ابعاد اورامان را مورد توجه قرار دهد

کرمانشاه - ایرنا - امام جمعه پاوه گفت: مسئولان و سازمان یونسکو علاوه بر بُعد گردشگری باید به زندگی و معیشت مردم هم توجه کنند و در کنار کار هنری، باید کارهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی را نیز مورد توجه قرار دهند.

به گزارش ایرنا؛ ماموستا مُلا «قادر قادری» روز پنجشنبه در دیدار مدیر و جمعی از کارکنان پایگاه جهانی منظر فرهنگی تاریخی اورامان، ثبت جهانی اورامان را یک اقدام مثبت دانست و افزود: ما تازه در اول راه هستیم؛ اگر هدف ما تنها این باشد که گردشگر بیاید و برود و رقص و آواز برپا کند، از این بابت ما کمبودی نداریم و همه این‌ها را الان هم داریم و در عمل چیزی اضافه نکرده‌ایم.

وی با بیان اینکه اورامان دیار ادب، عرفان، دین، هنر و اخلاق است و شایستگی ثبت جهانی را داشت تصریح کرد: با مطالعۀ تاریخ حیات شعرا و ادبا و علما و عرفای هورامان درمی‌یابیم مردم اورامانات به نسبت جمعیت از بسیاری از اقوام دنیا از لحاظ فرهنگ پیشتازتر هستند.

امام جمعه پاوه با تاکید بر اینکه نباید به بهانه ثبت جهانی اورامان به دیانت و فرهنگ و آداب‌ و رسوم مردم خدشه وارد شود اضافه کرد: در کنار خطبۀ جمعه و ذکر دراویش و برنامۀ اهل عرفان، جوانان ما هم مجالس شادی داشته باشند چرا که سروده و شادی در مناسبات، جزو فرهنگ این مردم است و باید تنها به یک بُعد اتکا نشود و سایر ابعاد فراموش شوند.

ماموستا قادری اظهار کرد: ما به ثبت جهانی اورامان بسیار خرسند هستیم و برای پیشبرد بهتر این مهم باید برنامه‌ریزی درازمدت داشته باشیم و تربیت درست و پاسداری از شخصیت و دیانت و فرهنگ و ادب و هنر مردم لازم و ضروری است.

وی از تلاش های همه دست اندرکاران و مدیران استانهای کرمانشاه و کردستان و مقامات کشوری در ثبت جهانی اورامانات قدردانی و تصریح کرد: ثبت اورامانات یک بخش از کار است و مانند ثبت چند ماده‌ قانون است که در مجلس تصویب شود؛ تصویب قانون تنها در مجلس کافی نیست بلکه باید مجریان امر آن را اجرا کنند.

اورامان دومین ثبت جهانی استان کرمانشاه

به گزارش ایرنا، در نشست روز سه شنبه پنجم مرداد ۱۴۰۰(۲۵ ژوئیه ۲۰۲۱) چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) پرونده منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان بررسی و با تصویب اعضای کمیته، اورامانات/ هورامان به عنوان بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.

پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان در استان‌های کرمانشاه و کردستان با حدود ۴۰۹ هزار هکتار عرصه و حریم قرار دارد که ۱۰۶ هزار هکتار آن مربوط به عرصه و ۳۰۳ هزار هکتار نیز جزو حریم است. این پرونده سال گذشته به یونسکو ارسال شد.

هورامان یا اورامان نام منطقه‌ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخش‌هایی از شهرستان‌های سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستان‌های روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل می‌شود. بخش اصلی منظر فرهنگی هورامان/ اورامانات شامل دره‌های ژاوه رود، اورامان تخت، لهون است.

حدود  ۷۰۰ روستا در منطقه اورامانات/ هورامان قرار دارد. در سال ۱۳۹۹  ارزیابی میدانی منظر فرهنگی اورامانات / هورامان توسط یک ارزیاب ایکوموس جهانی انجام شده است.

منطقه هورامان/اورامانات منطقه‌ای فرهنگی در غرب کشور بین دو استان کردستان و کرمانشاه واقع شده که دارای کوه‌های سربه فلک کشیده و رودهای خروشان است. وجود این عوامل طبیعی دره‌هایی را شکل داده که ساکنان هورامان/ اورامانات، هزاران سال در تعامل  با طبیعت زندگی کرده و این تعامل را می‌توان در باغ های پلکانی، معماری پلکانی زندگی هوار نشینی(کوچ گاه های موقت)، جشن‌ها و آیین‌های اصیل، صنایع‌دستی منحصر بفرد منطقه و مشاهده کرد.

منطقه‌ هورامان دارای قدمت تاریخی با پیشینه‌ای کهن فرهنگی، آداب و رسوم و نمادهای فرهنگی ویژه‌ای است که هر کدام از این نمادها روشنگر گوشه‌هایی از زوایای فرهنگ غنی و پربار این منطقه را نمایان می‌کند. پیشینه‌ سکونت در این منطقه به پیش از تاریخ بر می‌گردد که کشف قباله‌های هورامان وجود حاکمیت آشوریان، مادها، هخامنشیان و یونانیان را تأیید کرده است.

کهن‌ترین آثار سکونت انسان در بررسی‌ها و کاوش‌های باستان‌شناسی در اطراف روستای هجیج یافت شده و مربوط به دوران پارینه سنگی است که طبق گزارش باستان‌شناسان بیش از ۴۰ هزار سال تا حدود ۱۲ هزار سال قدمت دارند.

معماری پلکانی اورامان تخت و خانه‌های دیدنی آن، روستا را به‌شکل هرم‌گونه درآورده است که در راس این هرم قلعه‌ای باستانی قرار دارد.

پیش از اجلاس چهل و چهارم کمیته میراث جهانی یونسکو، ۲۲ اثر فرهنگی -تاریخی و ٢ اثر طبیعی ایران به عنوان آثار فرهنگی ملموس و ١۶ اثر و عنصر ارزشمند ایران به عنوان آثار فرهنگی ناملموس در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده بود که در این دور از اجلاس راه آهن سراسری ایران به عنوان نخستین میراث صنعتی کشورمان همچنین منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان به ترتیب به عنوان بیست و پنجمین و بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس در این فهرست قرار گرفتند.

اکنون با ثبت جهانی راه آهن سراسری ۱۴۰۰ (۲۰۲۱) و منظر فرهنگی اورامانات/هورامان ۱۴۰۰ (۲۰۲۱) حفاظت و حراست بیشتر و دقیق‌تر از این ۲۶ میراث فرهنگی ملموس جهانی، رسالت همه ایرانیان اعم از مردم و دولت است و باید پس از مهار کرونا، برای حضور و بازدید از همه گردشگران جهان دعوت شود تا شکوه و عظمت فرهنگ و تمدن ایرانی را در مقابل چشمان جهانیان به زیبایی به نمایش گذاشته شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha