عبور کرونا از آخرین جلسه ستاد ملی

تهران- ایرنا- آخرین جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، در آخرین شنبه کاری دولت دوازدهم، زمانی برگزار شد که تعداد مبتلایان روزانه کرونا به ۳۰ هزار نفر رسید و مجموع جانباختگان این ویروس جهش یافته از مرز ۹۰ هزار نفر گذشت.

بیش از یک سال و پنج ماه از اعلام رسمی شیوع ویروس کرونا در ایران می گذرد، ۱۷ ماه نگرانی، تعطیلی مدارس، دانشگاه ها، مشاغل، بیکاری، هزینه های درمان کرونا، پر و خالی شدن تخت های بیمارستانی، ابتلای جمعی و خانوادگی، مرگ عزیزان و خبرهای خوش و ناخوش و درست و نادرست از موج های سینوسی یا مهار کرونا، همه و همه در روزهای درگیری و گرفتاری های اقتصادی و معیشت، سخت ترین و تلخ ترین روزها را رقم زد.

آمار های رسمی چه می گویند؟

آمارهای رسمی وزارت بهداشت می گوید در ۱۷ ماه گذشته، حدود سه میلیون و ۸۷۱ هزار نفر مبتلا شده و ۹۰ هزار نفر بر اثر ابتلا به بیماری کووید۱۹ جان باختند. حداقل چهار پیک و اوج ابتلا و مرگ و میر کرونا پشت سر گذاشته شده است. تعداد مرگ های روزانه این بیماری مرگ آور، در بدترین روزها از مرز ۴۵۰ نفر در آمارهای رسمی گذشت و اکنون در میانه پیک پنجم با نوع جهش یافته دلتا از ویروس کرونا که به راحتی از هند و آسیای شرقی به ایران آمد و در سراسر کشور گسترش یافت، تعداد موارد مرگ روزانه در برخی روزها از مرز ۳۵۰ نفر هم گذشت و روند افزایشی آن تا رسیدن به قله پیک پنجم ادامه دارد و روزهای بدتر و تلخ تر از پیک های قبلی را انتظار می رود.

ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت می گوید: هر ۴ دقیقه یک ایرانی بر اثر کرونا فوت می کند و این در حالی است که هنوز به قله پیک پنجم نرسیده ایم و ممکن است تعداد فوتی های روزانه به کانال ۴۰۰ تا ۵۰۰ فوتی هم برسد و طبق برخی پیش بینی ها اگر دستورالعمل ها را رعایت نکنیم ممکن است به ۶۰۰ یا حتی ۸۰۰ مرگ روزانه هم برسیم.

قاسم جان بابایی، معاون درمان وزارت بهداشت نیز پس از ماه ها سکوت در آخرین روزهای کاری دولت دوازدهم از بحرانی شدن شرایط کرونا در کشور و پر شدن بیمارستانها سخن می گوید. نادر توکلی، معاون درمان ستاد فرماندهی مدیریت کرونا در تهران نیز گفته است: وضعیت بیماری کرونا در تهران اصلا خوب نیست، تخت های بیمارستانها پر شده و همچنان در اوج تعداد بستری هستیم..

آمارهای رسمی تکان دهنده هستند آماری که البته در بین کارشناسان و حتی مسوولان رسمی مدیریت کرونا، کمتر از میزان واقعی برآورد می شود. به طوری که ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، میزان واقعی تعداد مبتلایان و درگذشتگان کرونا را حدود ۲.۵ برابر آمار واقعی برآورد کرده است. جان باختگانی که فقط یک عدد نیستند، اسم دارند. علی، محمد، رامین، زهرا، مریم، ندا... و هزاران زن و مرد، پدر، پسر، مادر، برادر و خواهری هستند که تا دیروز با هزاران امید و آرزو مشغول تلاش و زندگی بودند و امروز در بین ما نیستند، جانباختگانی که می شد، تعدادشان کمتر باشد.

جلسات برگزار شده و نتایج آن

در گذر از ۱۷ ماه بیماری و مرگ و بستری ، هفتاد و هشت جلسه ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا برگزار شد. آخرین آن شنبه ۹ مرداد ۱۴۰۰ بود، در اولین روز از آخرین هفته کاری دولت دوازدهم، ستادی که مصوبات آن مبنی بر بازگشایی ها و اعمال محدودیت های مختلف اعم از محدودیت های ترددهای درون و برون شهری، فعالیت مشاغل، خرید و واردات واکسن، روند واکسیناسیون، یا روش های درمانی با داروهایی مانند رمدسیور، کورتن یا اکسیژن درمانی، مدیریت تخت های بیمارستانی، اجباری شدن استفاده از ماسک، جریمه خودروها و هزاران کار کرده و نکرده دیگر، مسیر مدیریت کرونا را مشخص می کرد.

حالا آخرین جلسه ستاد ملی کرونا در دولت دوازدهم زمانی برگزار می شود که پیک پنجم کرونا با ویروس جهش یافته دلتا سراسر کشور را فراگرفته، ویروسی که از هرمزگان و سیستان وارد ایران شد و به سرعت کل کشور را فراگرفت. اکنون ۲۸۵ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۱۰ شهر در وضعیت نارنجی و ۵۳ شهر در وضعیت زرد قرار دارند و هیچ شهری آبی یا سفید نیست. حدود هزار بیمارستان کشور با بیش از ۱۲۰ هزار تخت پر از بیمار هستند و بیماران زیادی در انتظار بستری. حدود ۵۵۰۰ بیمار در بخش های آی سی یو خوابیده اند، با مرگ دست و پنجه نرم می کنند و تخت خالی آی سی یو وجود ندارد. در برخی بیمارستانها، بیماران در راهروها روی زمین می خوابند و برخی بیماران نیازمند بستری، به صورت سرپایی رمدسیویر می گیرند و به خانه بر می گردند.

آخرین جلسه ستاد ملی کرونا در دولت دوازدهم زمانی برگزار شد که ماه محرم و مراسم و تجمعات آن در پیش است، مساله بازگشایی مدارس و دانشگاه ها در سال تحصیلی جدید چشم انداز روشنی ندارد. در هر خانواده یا یک نفر درگیر بیماری است یا عزیزی از بین رفته است، پیام های تسلیت در ادارات و اماکن عمومی همه جا دیده می شود. آمار واقعی مبتلایان و جان باختگان محل بحث است و تعداد مبتلایان روزانه رکورد ۳۰ هزار نفری را در مرداد ۱۴۰۰ شکسته است. مراسم عزاداری در آرامستان ها برگزار می شود، اضطراب، افسردگی، مشکلات اقتصادی دامن بسیاری را گرفته، خطر جهش های بعدی ویروس جدی است و داغ رفتگان بر دل بازماندگان تازه است.

آیا تعداد افراد واکسینه شده قابل قبول است؟ 

روند واکسیناسیون کرونا در ایران نیز گر چه در هفته های پایانی دولت اندکی نسبت به گذشته شتاب گرفت و در برخی روزها از مرز ۳۰۰ هزار دٌز تزریق روزانه عبور کرد اما هنوز تعداد آن کم است. بر اساس آخرین گزارش وزارت بهداشت تاکنون ۹ میلیون و ۵۵۲ هزار و ۵۲۶ نفر دُز اول واکسن کرونا و دو میلیون و ۶۸۷ هزار و ۳۱۱ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۲ میلیون و ۲۳۹ هزار و ۸۳۷ دُز رسیده است.

ثبت نام واکسیناسیون در سامانه وزارت بهداشت به گروه سنی ۵۵ سال به بالا رسیده و با دستور وزیر بهداشت در برخی استانها مثل بوشهر، خراسان جنوبی، خوزستان، سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان از افراد بالای ۵۰ سال در صورتی که پرونده بهداشت داشته باشند نیز ثبت نام می شود. واکسیناسیون برخی گروه های شغلی مانند رانندگان وسایل حمل و نقل عمومی، معلمان، اساتید حوزه و دانشگاه، زندانیان، کارکنان بانک ‌ها، خبرنگاران و مبتلایان دیابت در صورتی که انسولین مصرف کنند نیز شروع شده است. اما هنوز تعداد افراد واکسینه شده زیاد نیست و در حدود ۳.۵ درصد کل جمعیت کشور است.

انجام واکسیناسیون و رعایت پروتکل ها برای مقابله با موج سهمگین تر کرونا 

علیرضا رییسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا بعد از آخرین جلسه این ستاد اعلام کرد که این ستاد تاکنون ۵۷۳ مصوبه داشته است. او گفت: ۲۹ استان کشور درگیر ویروس کرونای دلتا هستند، ویروسی که قدرت سرایت آن حدود دو برابر ویروس ووهان است. میزان بستری و ورود به بیمارستان ها رو به افزایش است. میزان رعایت پروتکل های بهداشتی در کشور به زیر ۴۰ درصد سقوط کرده، بسیاری از تخت های بیمارستان ها اشغال شده و این هشدار بسیار جدی است که اگر پروتکل ها به همین منوال رعایت شوند، تا یک هفته آینده درگیر موج بسیار سهمگین تری از کرونا شویم.

آخرین جلسه ستاد ملی کرونا زمانی برگزار شد که هنوز میزان افراد واکسینه شده بالا نیست. البته سخنگوی این ستاد پس از این جلسه گفت: در کشورهایی که درصد بالایی از واکسیناسیون را دارند، آمار ابتلا مجدد بالا رفته است و این، شاید حاکی از آن باشد که واکسن زدن به تنهایی کافی نیست و به رعایت دقیق پروتکل ها نیاز است. این افراد ممکن است مبتلا شوند، اما میزان بستری و مرگ و میر در آنها پایین تر از افرادی است که واکسن نزده اند. بنابراین هم باید واکسن بزنیم، هم رعایت پروتکل ها را داشته باشیم؛ تا زمانی که درصد بالایی از مردم دنیا واکسن بزنند و زنجیره بیماری قطع شود.

به گفته رییسی، بیش از ۱۶۴ کشور در دنیا گرفتار موج دلتا شده اند و این ویروس جهش یافته با قدرت سرایت بسیار بالا حتی در کشورهایی که میزان بالایی از واکسیناسیون را انجام داده اند، نیز باعث ایجاد موج جدید و افزایش آمار ابتلاها شده است. این موضوع نشان دهنده دو نکته مهم است؛ یکی اینکه بر اساس الگوهای موجود در سطح دنیا، در افرادی که واکسن زده اند از جمله سنین بالا و مشاغل پرخطر، میزان بستری و مرگ و میر ناشی از بیماری کووید۱۹، پایین تر است. بنابراین خواهش ما این است افراد بالای ۵۵ سال که اکنون سامانه برایشان باز شده، حتما برای واکسیناسیون ثبت نام کنند.

او تاکید کرد: هم باید واکسن بزنیم و هم رعایت پروتکل ها را داشته باشیم اما هنوز هم عده زیادی به رستوران می روند و این یک هشدار جدی است. مردم باید از حضور در اماکن تجمعی و سربسته پرهیز کنند. بیماری کووید۱۹ با نوع دلتا یک بیماری خانوادگی شده است. همه خانواده‌ ها در اطرافیان نزدیک خود به علت سرایت بالای کرونای دلتا، یک مبتلا سراغ دارند و اگر در شهر گشتی بزنیم می‌ بینیم که پروتکل ‌ها به خوبی رعایت نمی شود. با وجودی که هشدار دادیم یکی از اماکن پرخطر قابل سرایت رستوران‌ ها هستند، اما هنوز هم عده زیادی به رستوران می ‌روند و این یک هشدار جدی است و حتی افرادی که دُز اول واکسن را زدند، به دلیل قدرت سرایت بالای دلتا، مستعد ابتلا هستند. بنابراین همه مردم باید از حضور در اماکن تجمعی، سرپوشیده و بسته پرهیز کنند.

رییسی، پس از آخرین جلسه ستاد ملی کرونا درباره روند واکسیناسیون نیز گفت: میزان ورودی واکسن قابل قبول است و طی دو روز گذشته حدود ۲.۵ میلیون دُز واکسن جدید به دستمان رسید. حدود یک میلیون دیگر واکسن نیز این هفته به دستمان می ‌رسد و تا آخر این ماه هم تکرار خواهد شد، بنابراین تا پایان مرداد حدود هفت میلیون دُز واکسن جدید به دستمان خواهد رسید. سرعت واکسیناسیون نیز قابل قبول است.
او گفت: هیچ نگرانی برای واکسن وجود ندارد و پیش بینی می شود تا پایان شهریور فاز سوم واکسیناسیون کرونا که شامل همه افراد بالای ۵۵ سال و افراد شاغل در مشاغل پر خطر هستند به اتمام خواهد رسید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha