به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از روزنامه ال پائیس، نرخ زاد و ولد در اسپانیا همچنان در حال کاهش بوده و همهگیری کووید-۱۹ نیز این روند را تشدید کرده است. بر اساس برآوردهای منتشر شده توسط «مرکز ملی آمار» اسپانیا، آمار تولد در شش ماهه نخست سال جاری میلادی (۲۰۲۱)، ۵.۲ درصد در مقایسه با بازه زمانی مشابه در سال ۲۰۲۰ و ۷.۹ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ کاهش داشته است.
طبق پیشبینی کارشناسان و جمعیتشناسان،کاهش میزان بارداریها در دوران قرنطینه، کاهش ۲۱ درصدی نرخ تولد در اسپانیا در ژانویه ۲۰۲۱ (دی- بهمن) در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته میلادی را به همراه داشته است.
دادههای مرکز ملی آمار اسپانیا نشان میدهد که در شش ماهه نخست ۲۰۲۱، ۱۶۰ هزار و ۶۸۱ نوزاد متولد شده که این رقم، کمترین میزان تولد از زمان آغاز ثبت این آمار از سال ۱۹۴۱ بوده است.
به نوشته ال پائیس، شیوع ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰، اسپانیا را با بزرگترین بحران جمعیتی از زمان جنگ داخلی در این کشور مواجه کرد. از ژانویه تا ژوئن ۲۰۲۱ (دی تا تیر ماه) تعداد نوزادان متولد شده، هشت هزار و ۸۸۳ مورد کمتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۰، ۱۳ هزار و ۸۲۱ مورد کمتر از سال ۲۰۱۹ و ۲۹ هزار و ۳۴۸ مورد کمتر از سال ۲۰۱۷ بوده است.
«آلبرت استیو» مدیر مرکز مطالعات جمعیت شناسی دانشگاه بارسلونا معتقد است، دو فرآیند در حال وقوع است: نخست کاهش نرخ زاد و ولد بدون در نظر گرفتن شیوع این بیماری و کاهش آمار پدر و مادرهای در سن بچه دار شدن و دیگری، تاثیر ویروس کرونا.
پرسشی که مطرح میشود اینکه شیوع بیماری کووید-۱۹ تا چه اندازه این بحران ساختاری در اسپانیا را تشدید خواهد کرد. به گفته این کارشناس اسپانیایی، «چنانچه روند و نرخ زادوولد فعلی حفظ شود، کاهش پیشبینی شده در میزان باروری برای سالها پایدار خواهد بود».
به نوشته کارشناسان اسپانیایی، آمار جدید منتشر شده توسط مرکز ملی آمار اسپانیا، نشاندهنده تاثیر شیوع موج اول کرونا بوده و تاثیرات ناشی از موجهای دوم و سوم در این کشور در ماه سپتامبر تشریح خواهد شد.
از چند دهه پیش تا کنون اسپانیا به عنوان یکی از کشورهای جهان و اروپا با پایینترین نرخ باروری شناسایی شده است. با عبور از باروری سطح جانشینی ۲.۱ کودک به ازای هر زن در سال ۱۹۸۱، میزان باروری در اسپانیا در روندی کاهشی به ۱.۲۳ کودک به ازای هر زن در سال ۲۰۱۹ رسیده است. اسپانیا هر چند در دهه نخست قرن بیستویک شاهد افزایش جزئی در نرخ زاد و ولد بود اما بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ سبب شد تا از سه دهه پیش تا کنون این شاخصه به ۱.۵ کودک به ازای هر زن کاهش داشته باشد.
تاخیر جوانان در جدایی از خانواده و تشکیل زندگی مستقل، تمایل فزاینده در به تعویق انداختن فرزندآوری، افزایش ناباروری داوطلبانه، کاهش میل به داشتن فرزند دوم، اختلافات فرهنگی- اجتماعی در نگاه به مسئله جلوگیری از فرزندآوری به عنوان تصمیمی آزاد، دسترسی گسترده تر به روش های جلوگیری از بارداری، بیکاری، عدم امنیت شغلی و عدم اطمینان از آینده، محدودیت حمایت نهادهای مربوطه از والدین شاغل و ضعف برنامهریزی ها در ایجاد سازش میان زندگی شخصی و خانوادگی افراد از جمله موانع و دلایلی است که الگوی باروری کاهشی اسپانیا در دوره معاصر را توجیه پذیر میکند. طبق داده های یورو استات در سال ۲۰۱۹، جوانان اسپانیایی به طور متوسط تا ۲۹.۵ سالگی (تقریبا ۱۲ سال دیرتر از سوئد و حدود شش سال دیرتر از فرانسه)، زندگی مستقل تشکیل نمیدهند.
اسپانیا همچنین از جمله کشورهایی است که در بازه زمانی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ به یکی از مقاصد اصلی مهاجران در اروپا تبدیل شد به طوری که در کمتر از یک دهه جمعیت متولد خارجی این کشور از ۲.۳ درصد به ۱۳.۵ درصد افزایش یافت. با وقوع بحران اقتصادی، تراز مهاجرت در بازه زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ منفی شد تا اینکه جریان مهاجرت بینالمللی روند صعودی در پیش گرفت. عاملی که تحت تاثیر تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اسپانیا به طور چشمگیری در آمار باروری مشهود بود. آمارهای ارائه شده از میزان تولد در اسپانیا در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد که از هر چهار نوزاد، یک نفر (۲۷.۲ درصد) از پدر یا مادر با ملیت خارجی متولد شده است.
نشریه ال پائیس اسپانیا در گزارشی (۱۷ اکتبر ۲۰۲۰/ ۲۶ مهر ۹۹) نوشت: جمعیت فعلی جهان اگر چه در حال افزایش است اما در چند قدمی آغاز روند نزولی نرخ زاد و ولد قرار گرفته است. آخرین دادهها از مطالعات «بار جهانی بیماری» (Global Burden of Disease) در سال ۲۰۱۹، میزان بارداری در سطح جهانی (تعداد فرزند به ازای هر زن در سن باروری) را ۲.۳۱ تخمین زده بود اما نتایج آخرین مطالعه نشریه پزشکی لنست (The Lancet) نشان داد این شاخصه از ۴.۹۷ در سال ۱۹۸۰ شاهد کاهش حدود ۵۴ درصدی بوده و به ۲.۱ که حداقل میزان ضروری برای جلوگیری از کاهش جمعیت است، رسیده است.
نظر شما