۲۴ مرداد ۱۴۰۰، ۱۴:۴۷
کد خبرنگار: 2154
کد خبر: 84438001
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

واکنش رسانه‌های عربی به تحولات افغانستان؛ بازی آمریکا با آتش

تهران - ایرنا - تحولات کشور افغانستان مورد توجه مطبوعات عرب زبان جهان هم قرار گرفت. رسانه‌های سرشناس عرب وضعیت این کشور را نتیجه و محصول ادعای مباررزه آمریکا و هم پیمانان این کشور با تروریسم خواندند و از آن به عنوان بازی آمریکا با آتش یاد کردند.

القدس العربی : پیشروی طالبان در افغانستان نشانه شکست تلاش های آمریکا است

پیشروی سریع جنگجویان طالبان در افغانستان نمایانگر شکست تلاش های آمریکا در تبدیل ارتش افغانستان به یک نیروی رزمی قدرتمند و مستقل است.

آمریکا برای شکل گیری ارتش افغانستان ۲۰ سال زمان و ۸۳ میلیارد دلار هزینه صرف کرد پس چرا چنین ارتشی با این سرعت از هم فروپاشید ؟

این احساس هم اکنون در میان نیروهای ارتش افغانستان در حال گسترش یافتن است که از سوی رهبران بی کفایت این کشور بی یار و یاور مانده اند.

تهاجم نظامی سریع طالبان باعث شده تا نیروهای ارتش افغانستان در سطح گسترده خود را تسلیم نمایند و در نتیجه جنگجویان طالبان بر بالگردها و بسیاری از تجهیزات نظامی که آمریکا در اختیار افغانستان قرار داده، مستولی شوند که ارزش آنها بالغ بر میلیون ها دلار است . جنبش طالبان پس از مستولی شدن بر آنها طی ویدیوهای مختلف فیلمبرداری شده توسط تلفن های همراه فاقد تصاویر واضح و شفاف سلاح های به غنیمت گرفته شده را به نمایش گذاشته است.

ثمره تلاش های آمریکا در افغانستان پی ریزی ارتشی به سبک و سیاق ارتش آمریکایی در این کشور بود و قرار بود که پس از پایان یافتن جنگ آمریکا در افغانستان این ارتش بتواند ایستادگی و مقاومت نماید اما از قرار معلوم قبل از خروج آمریکا از افغانستان ارتش این کشور از صحنه محو شد.

فروپاشی ارتش افغانستان را می توان نشات گرفته از چند عامل دانست . نخست آنکه طالبان ظرف ماه های گذشته توانست سربازان و نیروهای پلیس افغانستان در پست های بازرسی در مناطق روستایی را به محاصره خود درآورد و به دنبال آن طالبان به سربازان گرسنه که مهمات کافی در اختیار نداشتند، قول داد که در صورت تسلیم شدن متعرض آنها نخواهد شد و همین امر باعث شد تا طالبان در ابتدا بر جاده ها و سپس بر مناطق موردنظر خود به طور کامل تسلط یابد.

از سوی دیگر نیروهای امنیتی افغانستان با نقاط ضعف اساسی دست به گریبان هستند . به عنوان مثال تعداد این نیروها بر روی کاغذ تقریبا ۳۰۰ هزار نفر است اما طی روزهای اخیر مشخص شد که شمار واقعی آنها از یک ششم این رقم فراتر نمی رود یعنی تقریبا ۵۰ هزار نفر هستند.

همچنین غرب اصرار داشت تا یک ارتش مدرن در افغانستان به وجود آورد که نیازمند امکانات لجستیکی پیشرفته ای است و در صورت عدم حضور آمریکا و همپیمانانش در ناتو ادامه تامین چنین امکاناتی برای ارتش افغانستان عملا ناممکن است.

در همین رابطه احساس نارضایتی از رهبران افغانستان در میان نظامیان این کشور در ابتدای شروع تهاجم نظامی طالبان و خروج آمریکا و غربی ها از این کشور به سرعت رو به گسترش گذاشت و این اعتقاد در میان نیروهای افغان انتشار یافت که جنگ بخاطر دولت رئیس جمهور أشرف غنی ارزش کشته شدن ندارد.

الجزیره : هزاران کشته و میلیاردها دلار ثمره تلخ ناتو در افغانستان

ائتلاف نظامی بین المللی تا آوریل گذشته تقریبا ۱۰ هزار سرباز از ۳۶ کشور در افغانستان در اختیار داشت. بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ تن از نیروهای این ائتلاف از سال ۲۰۰۱ تا کنون کشته شده اند که تقریبا ۲ هزار و ۴۰۰ تن از آنان آمریکایی هستند .

البته بر اساس گزارش انتشار یافته از سوی تارنمای ویژه شمارش تعداد تلفات نظامیان ناتو در افغانستان شمار کشته ها به ۳ هزار و ۵۷۷ تن می رسد.   

سازمان ملل به تنهایی از سال ۲۰۰۲ تا کنون بیش از ۱۴۰ میلیارد دلار به صورت کمک های مالی در اختیار افغانستان قرار داده است. عملیات رزمی آمریکا از جمله تقویت و پشتیبانی از نیروهای افغان طی مدت یاد شده بیش از ۸۲۰ میلیارد دلار هزینه در پی داشته است.

افغانستان همچنان یکی از فقیرترین کشورهای جهان به شمار می رود که در میان ۱۸۹ کشور رتبه ۱۶۹ را به خود اختصاص داده است و درآمد سرانه هر شهروند افغان ۲ هزار و ۲۰۰ دلار است.

رای الیوم : آیا آمریکا از پیامدهای بازی با آتش در افغانستان در امان خواهد ماند؟

" اسماعیل صبری مقلد " استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل معتقد است : رو به وخامت گذاشتن اوضاع امنیتی افغانستان به طور فزاینده و تصرف شهرهای بزرگ این کشور توسط طالبان و فرار نیروهای دولتی حکایت از آن دارد که این کشور در آستانه فروپاشی و طالبان به عنوان یکی از خطرناک ترین و قدرتمندترین جنبش های تروریستی تندرو در جهان در آستانه در اختیار گرفتن این کشور به طور کامل قرار گرفته است.  

اسماعیل افزود: طالبان پس از تشکیل حکومت موردنظر خود به منبع صدور خشونت و تندروی و تروریسم به سایر کشورهای جهان و یک الگوی عملی برای تروریسم دولتی تبدیل خواهد شد. خروج غیرمنتظره نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان صحنه این کشور را برای این جنبش تروریستی تندرو باز گذاشت. طالبان دارای زرادخانه تسلیحاتی بسیار پیشرفته و گسترده ای است و معلوم نیست با توجه به حضور آمریکا و ناتو ظرف ۲۰ سال گذشته چگونه توانست به چنین تسلیحاتی دست یابد؟

وی تاکید کرد: تحولات اخیر افغانستان را می توان محصول جنگ آمریکا و همپیمانان بین المللی اش علیه تروریسم پس از حادثه یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ به شمار آورد که به بدترین شکل ممکن آن را به کار برده و برای تحقق بخشیدن به اهداف خود از آن سوء استفاده کردند . به نظر می رسد واشنگتن طی بیست سال گذشته طالبان را در درون منطقه شمال افغانستان زندانی کرده بود و پس از آنکه تصمیم گرفت نیروهایش را از این کشور خارج کند در را بر روی این جنبش باز کرد تا بتواند از آنجا افغانستان را آماج حملات بی امان خود قرار دهد.

رای الیوم در ادامه گزارش خود افزود: برخی از کارشناسان مسائل سیاسی هشدار دادند: آمریکا هم اکنون در افغانستان مشغول بازی کردن با آتش است که دیر یا زود شعله های آن دامنش را خواهد گرفت.

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha