به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، این نشریه می نویسد: پس از سقوط دولت پیشین افغانستان و تسلط گروه طالبان بر این کشور، همزمان با خروج کامل نیروهای خارجی در تاریخ ۳۱ اوت ( ۹ شهریور ) موج گسترده پناهجویان و مهاجران برای خروج از خاک افغانستان به راه افتاد. در این میان کشورهای همسایه و همچنین کشورهای دیگر جهان درباره این پناهجویان واکنش های متفاوتی نشان دادند.
به گزارش گاردین، کشورهای همسایه افغانستان پیشنهاد کمک به میلیون ها نفر را به این شرط پذیرفتند که ده ها هزار پناهجو به طور موقت برای رفتن به اروپا و آمریکا در آنجا اسکان داده شوند. اما پاکستان و دیگر کشورهای هم مرز با افغانستان هشدار دادند دیگر به شکل موقت نیز پناهجویان بیشتری را نمی پذیرند.
بر اساس این گزارش، « محمد فیصل » سفیر پاکستان در آلمان چندی پیش گفت کشورش به اندازه کافی پناهجو از افغانستان پذیرفته و تا کنون بین ۳ تا ۴ میلیون افغان را در کشورش اسکان داده است.
وی در ادامه افزود: اکنون زمان آن است که کشورهای بزرگتر و ثروتمندتر که بیش از ۲۰ سال در افغانستان حضور داشتند مسئولیت پناهجویان را به عهده بگیرند.
« شاه محمود قریشی » وزیر امور خارجه پاکستان نیز گفت: « این لحظه مهم و محوری در تاریخ افغانستان است. جامعه بین الملل باید متعهد بماند و کمک های بشردوستانه باید برای افغانستان فرستاده شود. نباید اجازه داد تا فروپاشی اقتصادی در افغانستان اتفاق بیفتد. بی ثباتی به نفع هیچ کشوری نیست و سیل عظیم پناهجویان را از این کشور نمی توان متوقف کرد. »
گاردین می نویسد: « هایکو ماس » وزیر امور خارجه آلمان در تلاش برای بدست آوردن اجماع بین المللی و همکاری مشترک کشورها به منظور بررسی روند مهاجرت پناهجویان افغان به کشورهای ترکیه، ازبکستان، تاجیکستان، پاکستان و قطر سفر کرد.
وی با ابراز امیدواری درباره بازگشایی فرودگاه کابل به کمک قطر و ترکیه، در اسلام آباد اعلام کرد اتحادیه اروپا ۱۰۰ میلیون یورو برای کمک فراهم کرده و آلمان نیز به طور جداگانه ۵۰۰ میلیون یورو برای کمک مرزی به کشورهای همسایه افغانستان و مبارزه با گروه های افراطی تخصیص داده است.
وزیر امور خارجه آلمان اضافه کرد: در روزها و هفته های آینده مشخص خواهد شد آیا طالبان آماده است تا به تعهد خود درباره اینکه هر کس بخواهد افغانستان را ترک کند پایبند می ماند یا نه.
بر پایه این گزارش، آلمان تعهد کرده است که بیش از ۴۰ هزار پناهجوی افغان را بپذیرد.
به گزارش این نشریه انگلیسی، وزیر امور خارجه قطر نیز در مصاحبه با خبرنگاران گفت همچنان در تلاش است تا طالبان را متقاعد به بازگشایی فرودگاه کابل و اجازه انجام پروازهای خارجی کند.
به نوشته این نشریه، قطر نقشی محوری در میانجیگری با طالبان را به عهده داشته است و در عین حال نخستین محل توقف برای بیش از ۱۰۰ هزار نفری بوده که در عملیات اخیر تخلیه از افغانستان خارج شدند.
گاردین در ادامه افزود: وزیر امور خارجه ازبکستان پس از دیدار با وزیر امور خارجه آلمان اعلام کرد، به دلایل امنیتی مرزهای ازبکستان و افغانستان به طور کامل بسته می شود و از منطقه « ترمذ » نیز دیگر رفت و آمدی صورت نخواهد گرفت.
وی اضافه کرد: در آینده نزدیک نیز برنامه ای برای بازگشایی این منطقه وجود نخواهد داشت.
براساس اعلامیه وزارت خارجه ازبکستان، هرگونه تلاش برای تردد مرزی بدون توجه به دلیل آن، براساس قوانین ازبکستان سرکوب خواهد شد.
این نشریه انگلیسی می افزاید: دفتر توسعه و امور کشورهای مشترک المنافع ( FCDO ) درانگلیس اعلام کرد، ۱۵ کارمند متخصص آموزش دیده برای انجام فعالیت های مورد نیاز شرایط بحرانی، به کشورهای همسایه افغانستان فرستاده شدند تا به اشخاصی که می خواهند به انگلستان بروند کمک کنند.
بر اساس این گزارش، ۳ تیم نیز در ۴۸ ساعت آینده وارد پاکستان، ازبکستان و تاجیکستان خواهند شد تا با همکاری دیپلمات های انگلیس برای رسیدن شهروندان انگلیس و یا افغان هایی که در معرض خطر می باشند شرایط را تسهیل کنند.
به نوشته گاردین، ایران نیز با سیل عظیم ورود پناهجویان افغان که بیشتر از شیعیان هزاره می باشند مواجه شده است. کارشناسان مهاجرت در ایران می گویند ۷ هزار نفر به شکل غیرقانونی در یک روز از مرزها گذشتند. این درحالی است که کنترل جدی در کل مرز ۹۸۰ کیلومتری ایران با افغانستان وجود ندارد و کمک های بین المللی نیز بسیار ناچیز است.
« فاطمه اشرفی » رئیس انجمن پشتیبانی از زنان پناهجو و کودکان گفت، آمار پناهجویان میان ۳ تا ۴ میلیون نفر در نوسان است و تنها یک سوم افراد اجازه اقامت قانونی دارند. بیش از ۵۰۰ هزار نفر در چهار ماه گذشته وارد ایران شدند و ماه گذشته ۱۵ هواپیما از افغانستان وارد ایران شده است.
نظر شما