نیمی از نیاز آب شرب مصرفی یزد از خط انتقالی زاینده‌رود تامین می‌شود

یزد- ایرنا- در نود و چهارمین نشست کانون تفکر آب دانشگاه یزد که با محوریت انتقال بین حوضه‌ای آب و بررسی چالش‌ها و راهبردها به ‌صورت مجازی (اسکایپ) برگزار گردید اعلام شد نیمی از نیاز آب شرب مصرفی استان یزد از خط انتقالی زاینده‌رود تامین می‌شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه یزد در ابتدای این نشست حسین ملکی‌نژاد، دبیر کانون تفکر آب دانشگاه با تشریح سازوکار انتقال آب بین حوضه‌ای، این اقدام را آخرین مرحله از مجموعه اقدامات مؤثر در مدیریت منابع آبی معرفی کرد که در بسیاری از کشورها جهت تأمین آب شرب، صنعت و کشاورزی مورد استفاده قرار گرفته و امری اجتناب ناپذیر است.

علی ارمی معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای یزد با بیان تاریخچه انتقال آب به یزد گفت: مطالعه و طراحی خط لوله آب انتقالی به یزد از سال ۱۳۶۹ آغاز شد و در اسفند ۱۳۷۸ جهت تأمین بخشی از آب مصرفی شهرهای یزد، اردکان و میبد به بهره‌برداری رسید.

 به گفته وی، انتقال آب می‌تواند با تغییر فرهنگ مصرف مقصد همراه بوده و در راستای افزایش جمعیت، افزایش میزان مصرف آب استان نیز افزایش یافت که موجب آب‌رسانی از طریق آب انتقالی به ۱۱ شهرستان دیگر در یزد شد.

وی افزود: طبق ابلاغیه تخصیص دوم در سال ۱۳۸۳ میزان آب اختصاص یافته به یزد از زاینده‌رود ۹۸میلیون مترمکعب بوده که به طور متوسط در نهایت سالانه تنها ۵۶ میلیون مترمکعب یعنی ۵۷ درصد از آنچه مقرر شده به یزد اختصاص یافته است.

وی ضمن تشریح تأسیسات خط لوله انتقالی در ادامه گفت: این تأسیسات شامل حدود ۵۷۰ کیلومتر خط لوله فولادی مجهز به سیستم‌های مخابراتی، ۴ ایستگاه پمپاژ، ۳۸ ایستگاه حفاظت کاتدی و پست برق است که تاکنون ۳۸ بار مورد تعرض قرار گرفته و سالیانه حدود ۲ میلیارد و پانصد میلیون تومان هزینه تعمیر و تعویض تأسیسات آسیب دیده است. 

ارمی پیرامون موارد مصرف آب انتقالی به یزد اذعان داشت: تنها ۵۰ درصد از نیاز روزانه آب مصرفی استان از طریق آب انتقالی تأمین شده که حدود ۴ الی ۶ درصد از آب مورد نیاز صنعت در یزد از طریق آب انتقالی تأمین شده و آب مورد نیز برای آبیاری هیچ گلخانه‌ای در یزد را شامل نمی‌شود.

به عقیده وی، جو سازی و عدم مدیریت آب‌رسانی به کشاورزان حوزه خط لوله انتقالی موجب تعرض به تأسیسات انتقال آب شده که با دریافت امتیاز پس از تعرض از طرف مدیران به معترضان، تعرض به خط لوله آب انتقالی یزد به بهترین دستاویز برای دستیابی به اهداف مبدل شده است. 

این در حالی است که  ارمی اشتغال ساکنین اطراف خط لوله را در کنار تبادل نظر با سازمان‌های مردم نهاد و اطلاع‌رسانی صحیح از جمله راهکارهای موجود در کنترل شرایط دانست و ایجاد یک خط انتقال پایدار جهت تأمین آب استان از دریای عمان را راه حلی جایگزین در درازمدت تلقی کرد.

وی در پاسخ به پرسش نصرت الله امانیان عضو هیأت علمی دانشگاه یزد پیرامون ظرفیت منابع و امکان تخلیه سد ظرف ۳ ماه آینده گفت: نگرانی‌های تامین آب استان در سال جاری با توجه به تعرضات اخیر و کاهش بارندگی همچنان به قوت باقی است که تنها با مدیریت مصرف و امید به بارش در فصول آتی می‌توان این تنگنا را پشت سر گذاشت.

کمال امیدوار عضو هیات علمی بخش برنامه‌ریزی محیطی دانشگاه یزد با اشاره به امکان کنترل مصرف آب به واسطه مدیریت هزینه آن، افزایش قیمت آب مصرفی در بخش صنعت را پیشنهاد کرده و استفاده از تجارب دیگر مناطق کشور در انتقال بین حوضه‌ای آب را امری ارزشمند تلقی کرد.

احمد فتاحی عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان ضمن بیان چالش‌ها و بحران‌های آبی در کشور، مطالعه فرا استانی و ارائه راهکارهای ممکن در این حوزه را پیشنهاد کرد.

مهم‌ترین محورهای مطرح‌شده در این نشست:
•  انتقال آب بین حوضه‌ای، آخرین مرحله از مجموعه اقدامات مؤثر در مدیریت منابع آبی
•  ۵۰ درصد از نیاز روزانه آب مصرفی استان از طریق آب انتقالی تامین می‌شود که شامل مصارف گلخانه‌ای نیست.
•  تعرض‌ها، هزینه بالای تعمیرات و تهیه آب، کمبود بارش، مصارف غیر متعارف از آب سد، عدم مدیریت مصرف و ارائه امتیازات در مقابل اعتراضات انجام شده از جمله مهم‌ترین چالش های موجود در حوزه آب انتقالی است.
•  افزایش قیمت آب مصرفی در بخش صنعت یکی از راه حل‌های مدیریت منابع آبی
•  رسانه‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای در بازتاب حقایق و جهت‌دهی افکار عمومی دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha