به گزارش روز دوشنبه ایرنا، روزنامه ال پائیس اسپانیا در گزارشی با عنوان «افغانستان؛ باز شدن دوباره زخمهای مهاجرت اتحادیه اروپا» نوشت: دو مساله «موج پناهندگان» و «مهاجرت گسترده» برای برخی احزاب، اکثریت دولتهای اروپای شرقی و حتی برخی دولتهای غربی چون اتریش، موضوعاتی جذابتر از بحثهای مربوط به سیاست مالی، مدیریت واکسن یا تغییرات آبوهوایی است.
با این حال اتفاقی که نباید میافتاد، افتاده است و افغانستان همه زخمهای قدیمی و تمام گسلهای اتحادیه اروپا را باز و فعال کرده است.
عبور از مرزهای اتحادیه اروپا در حالی که درآمد سرانه آن، ۱۷ برابر سوریه و ۷۰ برابر افغانستان است، امروز بیش از هر نقطه دیگر جهان جذاب به نظر میرسد. آغاز جنگ سوریه در سال ۲۰۱۵، ۶ میلیون آواره و انبوهی از هراس از مهاجرت برای اروپا به همراه داشت. به این ترتیب محور محافل اروپایی از تبلیغات و ابراز مباهات در مورد ارزش ها، پیشرفتها و کامیابیهای اقتصادی، به بحثهای وسواسگونه پیرامون امنیت تغییر شکل داد.
به دنبال ناکامی در افغانستان، جملهای که این روزها بارها در بروکسل تکرار میشود این است: بحران مهاجرت ۲۰۱۵ نمیتواند تکرار شود و بلافاصله پس از آن، رهبران اروپایی میافزایند «خودمختاری استراتژیک قاره باید به نحوی بهبود یابد تا به ایالات متحده وابسته نباشد» اما در نهایت هیچ یک از دهها منبع وابسته به کمیسیون، شورا و پارلمان اروپا، راه حل دقیقی برای نیل به این هدف سراغ ندارند.
این نشریه اسپانیایی در تشریح اینکه بحران مهاجرت به اروپا با تحولات افغانستان فاصله زیادی با نمونه پیشین آن در سال ۲۰۱۵ و موج پناهجویان سوری دارد، افزود: بر اساس برآوردهای بروکسل، تا کنون حدود ۱۷ هزار مهاجر افغان در پروازهایی که توسط دولتهای اروپایی سازماندهی شده است، این کشور را ترک کرده اند. همچنین سازمان ملل تخمین زده است که حدود نیم میلیون افغان ممکن است از این کشور بگریزند.
اما به هر حال بر اساس اعلام منابع از سوی هر دو نهاد، پیشبینیها نشان میدهد که تعداد بسیار کمتری از افغانها نسبت به سوریها در سال ۲۰۱۵ به سمت اروپا روانه خواهند شد.
در ادامه گزارش ال پائیس آمده است: افغانستان در فاصله پنج هزار کیلومتری از اروپا قرار دارد و سه چهارم بودجه این کشور، وابسته به کمکهای بینالمللی است. بروکسل امیدوار است با توجه به این ضعف شدید اقتصادی، افراط و تفریط گذشته تکرار نشود و وضعیت این کشور به ثبات برسد.
ایوان کراستو ( Iván Krastev) دانشمند سیاسی و یکی از تاثیرگذارترین متفکران اروپایی به ال پائیس گفت: فشار سیاسی بازگشته است. شرایط اکنون با وضعیت سوریه متفاوت است و اروپا از مقاومت بیشتری برخوردار است اما در آلمان و به ویژه فرانسه، مساله افغانستان و مهاجرت به دلیل بحثهای انتخاباتی بسیار سخت خواهد بود.
این کارشناس سیاسی افزود: اروپا از دیرباز با بحرانهای پی در پی مواجه بوده اما مهاجرت، زشت ترین چهره این بحرانها را نشان داده است. مهاجرت چالشی برای مدل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی اروپا بوده و در تقابل با پروژه لیبرال و جامعه آزاد اتحادیه اروپا است. بنابراین معضل مهاجرت، یک بحران هویت برای مشهورترین ارزشهای جامعه اروپا محسوب میشود.
بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا از اینکه تحولات در افغانستان به تکرار بحران مهاجرت به اروپا در سال ۲۰۱۵ که موجب ورود بیش از یک میلیون پناهجوی خاورمیانهای به کشورهای عضو اتحادیه شد، نگرانند؛ بحرانی که ضمن تحمیل بار سنگین به نظام رفاهی و بهداشتی اتحادیه اروپا زمینه تقویت احزاب و گروههای راستگرای افراطی را فراهم کرد.
از سال ۲۰۱۵ تا کنون حدود ۵۷۰ هزار افغان از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا درخواست پناهندگی کردهاند. تنها در سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۴۴ هزار افغان تقاضای پناهندگی خود را به کشورهای اتحادیه ارائه کردهاند که موجب شده افغانستان پس از سوریه به عنوان دومین کشور اعزام کننده پناهجو به اتحادیه اروپا شناخته شود.
نظر شما