به گزارش ایرنا، مستند «یالمان» ساخته عیسی بابایی رحیمآبادی مستندساز اهل مازندران پس از چندین حضور در جشنوارههای داخلی و خارجی، به عنوان یکی از ۲۴ اثر راهیافته به جشنواره فیلم مردمشناسی پرتغال نافا / NAFA معرفی شد.
یالمان به نویسندگی و کارگردانی عیسی بابایی به روایت گوشهای از زندگی زنی ۷۰ ساله به نام خاله زهرا میپردازد که با وجود دسترسی به زندگی شهری و سکونت در شهر، دست از زندگی بومی نکشیده و بخشی از روزهایش را با مرغ و اردکهایش وابستگی عاطفی زیادی به آنها دارد میگذراند.
کارگردان «یالمان» در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: این مستند تلاش یک بانوی مازندرانی برای دست نکشیدن از سبک زندگی بومی در هیاهوی شهری را به تصویر میکشد و گوشههایی از زندگی او را نشان میدهد.
عیسی بابایی خاطرنشان کرد: با شخصیت مستند یالمان چند سال پیش و زمانی که هر روز او را در مسیر محل سکونتم تا محل کار یعنی محور نوشهر – چالوس میدیدم آشنا شدم. او هر روز برای رفتن به باغ شخصی خود و رسیدگی به مرغ و اردکهایش این مسیر را طی میکرد. حضور هر روزهاش در مسیر من را کنجکاو کرد تا با او بیشتر آشنا شوم.
وی افزود: خاله زهرا پس از مستقل شدن و ازدواج هفت فرزندش اکنون تنها زندگی میکند و سبک زندگی بومی را نیز با وجود سکونت در شهر و در دسترس بودن زیرساختها و امکانات شهری برای خود حفظ کرده است. با این که میتواند با فروش بخشی از باغ خود زندگی باامکاناتتر و راحتتری داشته باشد، همچنان هر روز پیاده مسیری را برای رسیدگی به مرغ و اردکهایش طی میکند و وابستگی زیادی هم به این حیوانات دارد.
این مستندساز خاطرنشان کرد: بخش مهم و برجسته سوژه همین است که او بر حفظ زندگی به سبک بومی تأکید دارد. سوژه مستند یالمان شخصی نیست که در روستایی دورافتاده باشد و امکان زندگی راحت برایش فراهم نباشد. بلکه بانویی است که انتخاب کرده حتی در دل زندگی شهری دست از زندگی بومی نکشد و در این مستند نگاه او به زندگی و سبک زندگی بومی بیان شده است.
به گفته او نام مستند علاوه بر این که واژهای ترکی و نامی پسرانه در این زبان محسوب میشود، در زبان مازندرانی به معنای رنگینکمان است که به بهانه داشتن هفت فرزند شخصیت اصلی مستند این نام برگزیده شد.
بابایی درباره حضور خود به عنوان کارگردان اثر در این جشنواره گفت: یکی از سیاستهای جشنواره نافا حضور کارگردانان آثار راه یافته به بخش نهایی در محل برگزاری آن با هدف گفتوگو و تبادل نظر بین مستندسازان و همچنین حضور در نشستهای تخصصی با حضور کارشناسان است. این یک اتفاق بسیار خوب برای من یا هر کارگردان دیگر است که بتواند در رویدادی بینالمللی دیدگاههای تخصصی را درباره آثارش بشنود و همزمان به تماشای سایر آثار بنشیند.
وی افزود: جشنواره در موزه مردمشناسی لیسبون برگزار میشود و در روزهای برپایی نیز قرار است با حضور کارگردانها، اساتید دانشگاه در حوزه جامعهشناسی و مردمشناسی به بررسی و تحلیل آثار بپردازند. از مدیران جشنواره نافا و سفارت ایران در پرتغال بابت انجام هماهنگیهای حضورم در این رویداد سپاسگزارم.
این مستند که سال ۱۳۹۸ تولید شد، تا کنون در جشنوارههای متعددی از جمله چهارمین جشنواره فیلم کالابوراگی هند، چهارمین جشنواره ملی فیلم کوتاه رضوی، سیوهفتمین جشنواره فیلم کوتاه تهران، جشنواره فیلم و عکس تخصصی مادر تهران(نامزد بهترین فیلم)، جشنواره فیلم کویینپالم امریکا(دیپلم افتخار و تقدیر ویژه هیئت داوران)، شانزدهمین جشنواره فیلم مقاومت(دریافت لوح تقدیر و دیپلم افتخار) و جشنوارههای اینترداک روسیه، اوگانا ایتالیا، اکاتوریانا اکوادور و پیپل آفکالر نیویورک حضور یافت.
مهدی زمانپور کیاسری(مشاور کارگردان)، انجمن سینمای جوان چالوس(مجری طرح)، سید حسن سیدی پریشان(فیلمبردار)، عباس فرهادی(تدوین)، احسان شایگان(صدابردار)، مهدی دارابی و حسین چراغیان(صداگذار)، الیاس عسگرپور(اصلاح رنگ و نور)، پیام میر تبریزیان(مدیر تولید)، زینب آهنگری(عکاس و فیلمبردار پشت صحنه)، تیمور نوربخش(مدیر تدارکات)، مصطفی قنبریزاده(تیزر) و فاطمه عسگرپور(طراح پوستر) عوامل تولید مستند ۲۰ دقیقهای «یالمان» هستند.
جشنواره فیلم نافا از ۷ تا ۱۰ مهر در لیسبون پرتغال با اکران ۲۴ فیلم از کشورهای مختلف با موضوعات مردمشناسی، تنوع فرهنگی، حقوق بشر و میراث فرهنگی برگزار میشود.
نظر شما