سوختهای فسیلی و انتشار گازهای گلخانه‌­ای عوامل آلایندگی هوای ترشیز است

مشهد- ایرنا- یک پژوهشگر و فعال محیط زیست در کاشمر گفت: در منطقه ترشیز شامل شهرستانهای کاشمر، بردسکن، خلیل‌آباد و کوهسرخ عوامل عمده آلایندگی هوا در محیط­های شهری، مصرف سوخت­های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه‌­ای در جو است که سلامت مردم را تهدید می‌کند.

سمیه گلدوی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تغییرات محیط­ زیستی شامل تخریب مراتع و تغییر کاربری اراضی، فرسایش خاک و گسترش بیابان­زایی در این نواحی طی دهه‌­های اخیر نیز منجر به افزایش ریزگردها در اتمسفر شده است.

به گفته او ورودریزگردها به جو و افزایش غلظت آن، از سویی مخاطراتی برای سلامتی ساکنان این منطقه به دنبال دارد و از سوی دیگر بر فرآیندهای تغییر اقیلم و گرمایش زمین اثرگذار است. همچنین، فرآیندهای تغییر اقلیم با تاثیر بر عملکرد محصولات زراعی و کاهش آن، امنیت غذایی را تهدید می کند.

این عضو هیات علمی مرکز آموزش عالی کاشمر تاکید کرد: بهبود وضعیت آلودگی هوا در منطقه ترشیز و کاهش و کنترل این مشکلات محیط زیستی نیازمند تدوین و تبیین راهبردهای اساسی و اجرایی کردن آن­هاست  ارائه راهکارهایی برای توسعه سیستم حمل و نقل پایدار (مانند توسعه و بهبود سیستم حمل و نقل عمومی، ایجاد مسیرهای دوچرخه و پیاده‌­راه­ها)، کاشت درختان، حفظ و احیای مراتع و اختصاص عرصه هایی برای کاشت درختان بومی، تولید و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، کاهش استفاده از محصولات نفتی، مدیریت پسماند و نیز کاهش رد پای کربن از مهم‌ترین راهکارهای کمک به بهبود کیفیت هواست.

گلدوی افزود: اجرایی شدن این راهکارها، نیازمند افزایش آگاهی­‌های عمومی در زمینه آلودگی هوا و معضلات ناشی از آن و تشویق و آموزش افراد به پایبندی به اصول و راهکارهای کاهش آولودگی هواست.

وی ادامه داد: کلید اصلی حل این معضلات و کاهش آلودگی هوا، مشارکت مردمی و افزایش هماهنگی بین‌بخشی است که در این میان، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی به خصوص مرکز آموزش عالی کاشمر می‌تواند نقش موثری در پیشبرد اهداف و راهبردهای کاهش آلودگی هوا و دستیابی به توسعه پایدار در منطقه داشته باشد.

عضو هیات علمی مرکز آموزش عالی کاشمر گفت: همکاری متقابل مراکز دانشگاهی و ادارات محیط زیست و منابع طبیعی از دیگر راهکارهایی است که با برگزاری برنامه‌های آموزشی عمومی و تخصصی و انجام پروژه‌های تحقیقاتی مشترک در موضوعات گوناگون محیط زیستی نظیر احیای مراتع، مدیریت پسماند، بررسی وضعیت ریزگردها، دلایل افزایش و کنترل آن می‌تواند نقش موثری در بهبود شرایط محیط زیست و دستیابی به اهداف توسعه پایدار در منطقه را به دنبال داشته باشد.

گلدوی افزود: بیماری کووید ۱۹ که با افزایش قرنطینه‌ها و کاهش سفرهای زمینی و هوایی همراه بود در ابتدا منجر به بهبود کیفیت و کاهش آلودگی هوا شد و نشان داد که ظهور کرونا هر چند عواقب بسیار ناگواری دارد اما می‌تواند پایه‌های یک بازیابی سبز و فراگیر زیست‌محیطی را بنا نهد گرچه حذف قرنطینه‌ها منجر به بدتر شدن شرایط حتی بیش از شرایط پیش از کرونا شد و البته دوران قرنطینه ابتدایی به وضوح تأثیرات مثبت تغییر سبک زندگی روی بهبود شرایط کره زمین را نشان داد.

سوخت فسیلی، سوختی است که از سنگواره‌ها (فسیل‌ها) به دست می‌آید و به سه نوع اصلی زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی است.

این سوخت‌ها دارای یک ویژگی مشترک هستند و آن، قدمت بسیار بالای آنهاست که صدها میلیون سال قبل و پیش از حضور دایناسورها در جهان به وجود آمده‌اند.

کاشمر در فاصله ۲۲۸ کیلومتری جنوب غرب مشهد قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha