خرید نقدی سهام عدالت در مراغه و بناب سودجویی و تخلف است 

مراغه- ایرنا- مدیر شعبه سبدگردانی هدف در مراغه با تاکید بر اینکه خرید و فروش سهام شرکت‌های سهامی عام خارج از بازار بورس و فرابورس غیرقانونی است، گفت: فروشندگان سهام عدالت در مراغه و بناب نباید در دام افراد سودجویی گرفتار شوند که این سهام را با قیمت پایین‌تر و به صورت نقدی خریداری می‌کنند.

رضا عاصمی روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا به دلایل غیرقانونی بودن فروش سهام شرکت‌های سهامی عام در خارج از باراز بورس و فرابورس نیز اشاره و بیان کرد: صاحبان شرکت سهامی عام در حقیقت عموم سهامداران آن هستند و وقتی سهام چنین شرکتی خارج از بورس عرضه شود، قیمت از مکانیزم عرضه و تقاضا پیروی نمی‌کند و فرد یا افراد غیرمجازی در قیمت‌گذاری دخالت می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه به واسطه دخالت واسطه‌ها در قیمت‌گذاری، در حق سهامداران ظلم می‌شود، اضافه کرد: برای نمونه در مراغه و بناب قیمت خرید نقدی سهام عدالت را حدود ۴۰ میلیون ریال عنوان می‌کنند در حالی که ارزش این سهام بیشتر از این میزان است. 

چه کسانی بیشتر در دام افراد سودجو گرفتار می‌شوند؟

مدیر شعبه سبدگردانی هدف در مراغه گفت: مخاطبان سهام عدالت در حال حاضر به سه دسته تقسیم‌بندی می‌شوند و دسته اول افرادی هستند که تاکنون سهام عدالت برای آنان اختصاص نیافته است.

«عاصمی» در مورد این افراد اینگونه توضیح داد که «طبق اخبار منتشر شده در دولت جدید، به زودی این افراد می‌توانند برای دریافت سهام عدالت ثبت‌نام کنند». 

وی با بیان اینکه دسته دوم افرادی هستند که سهام عدالت برای آنان تخصیص یافته و روش غیرمستقیم را انتخاب کرده‌اند، اضافه کرد: این افراد در معرض سودجویی قرار دارند.

«عاصمی» توضیح داد: سهام عدالت این افراد اکنون جزو دارایی‌های شرکت سرمایه‌گذاری استانی است؛ برای نمونه سهام عدالت افرادی که ساکن این استان هستند و روش غیرمستقیم را برای سهام خود انتخاب کرده‌اند، جزو دارایی‌های شرکت سرمایه‌گذاری آذربایجان‌شرقی با نماد «وساشرقی» است.

مدیر شعبه سبدگردانی هدف در مراغه بیان کرد: این افراد می‌توانند نماد «وساشرقی» خود را از طریق بورس به فروش برسانند اما گاهی به واسطه اطلاعات محدودی که نسبت به شیوه عرضه سهام دارند، در دام سودجویان گرفتار می‌شوند.

وی ادامه داد: این افراد می‌توانند با مراجعه به کارگزاری معتبر برای خود کدبورسی دریافت کنند و شرط اول، خرید سهام از همان نماد حداقل به میزان پنج میلیون ریال است و پس از آن می‌توانند به فروش اقدام کنند و موقع فروش نیز همین پنج میلیون ریال به ارزش سهام آنان اضافه می‌شود. 

به گفته وی با این روشی که برای فروش سهام عدالت تعریف شده است، تقاضا برای خرید سهام عدالت تا حدودی تقویت می‌شود.

سودجویان چه فرآیندی برای خرید نقدی طی می‌کنند؟ 

مدیر شعبه سبدگردانی هدف در مراغه با اشاره به اینکه افراد سودجو سهام عدالت را با قیمتی پایین‌تر و به صورت نقدی خریداری می‌کنند، گفت: این افراد سودجو خودشان نسبت به اخذ کدبورسی برای فروشنده سهام عدالت اقدام می‌کنند و کارت بانکی، کارت ملی و شناسنامه فروشنده را به عنوان امانت نزد خود نگه می‌دارند.

«عاصمی» با بیان اینکه همین موضوع می‌تواند زمینه بسیاری از تخلف‌های دیگر توسط این افراد سودجو را فراهم کند، ادامه داد: آنان فرآیند خرید سهام حداقل به میزان پنج میلیون ریال را هم خودشان به جای سهامدار انجام می‌دهند و پس از فروش سهام عدالت، حق واسطه‌گری قابل توجهی را به جیب می‌زنند.

وی با تاکید بر اینکه این فرآیند و سود ناشی از فروش سهام به طور کامل می‌تواند طی چند روز به صاحب سهام اختصاص یابد، بیان کرد: افراد سودجو صرفا از طریق یک اطلاعات ساده مبنی بر اینکه «سهام عدالت افرادی که روش غیرمستقیم را برای خود انتخاب کرده‌اند، بدون واسطه و به سادگی از طریق کارگزاری‌ها قابل عرضه است» سوءاستفاده می‌کنند.

مدیر شعبه سبدگردانی هدف در مراغه تاکید کرد: برخی از کارگزارها در مراغه و بناب ثبت‌نام را هم به صورت رایگان انجام می‌دهند و حتی اگر فروشنده سهام، سواد رایانه برای فروش را نداشته باشد، می‌تواند با تکمیل فرم در کارگزاری، بدون هزینه نسبت به فروش اقدام کند.

«عاصمی» با بیان اینکه ارزش سهام «وساشرقی» بسیار بیشتر از ۴۰ میلیون یال است، افزود: صاحبان سهام افراد نباید اجازه دهند که دارایی‌هایشان به واسطه سودجویی برخی از افراد، با ارزش پایین‌تر به فروش برسد.

وی این را هم بیان کرد که کارگزاری‌ها به خرید و فروش مجاز نیستند مگر اینکه مراجعه‌کنندگان فرم‌های مخصوص را پر کنند.

چه کسانی فعلا مورد سوءاستفاده قرار نمی‌گیرند؟

مدیر شعبه سبدگردانی هدف در مراغه با اشاره به دسته سوم سهامداران اظهار داشت: افرادی که شیوه فروش سهام عدالت را «مستقیم» انتخاب کرده‌اند، در زمان حاضر مورد سوءاستفاده قرار نمی‌گیرند.

«عاصمی» اضافه کرد: این افراد در مقاطعی اجازه فروش بخشی از سهام خود را دریافت کردند اما از آنجایی زمان فروش بعدی هنوز مشخص نیست، سودجویان با این سهامداران کاری ندارند.

وی توضیح داد: این افراد اگر همچنان درخواست فروش دارند و سهام عدالت آنان به فروش نرفته است، هیچ اقدامی انجام ندهند زیرا سازمان بورس بعد از مجاز شدن فروش، سهام آنان را عرضه خواهد کرد و در غیر این صورت می‌توانند به کارگزاری مراجعه و از فروش انصراف دهند.

«عاصمی» با بیان اینکه مشاروه در شعبه سبدگردانی هدف به صورت رایگان انجام می‌شود، اظهار داشت: متاسفانه برخی از اصحاب رسانه نیز خرید نقدی سهام عدالت را در مراغه و بناب تبلیغ می‌کنند.

به گزارش ایرنا شرکت‌های ‌سبدگردان ‌یکی‌ از ‌انواع ‌نهادهای ‌مالی ‌جدید ‌هستند ‌که ‌پیرو ‌اجرای‌ قانون ‌جدید بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب آذر ۱۳۸۴ به منظور  مدیریت حرفه‌ای اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی در بازار سزمایه، معرفی شده‌اند.

موضوع فعالیت شرکت‌های سبدگردان عبارتند از «تصمیم به خرید، فروش یا نگهداری اوراق بهادار به نام سرمایه‌گذار معین به منظور کسب انتفاع با رای وی در قالب قرارداد مشخص»، «پذیرش سِمَت در صندوق‌های سرمایه‌گذا ی» و «سایر فعالیت‌های مجاز طبق مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار».

نکته قابل توجه اینکه به موجب قرارداد منعقده بین شرکت‌های سبدگردان و  مشتریان، سبدگردان متعهد می‌شود که با استفاده از متخصصان حوزه‌های مالی و سرمایه‌گذاری و با توجه به سلایق هریک از مشتریان، ترتیبی اتخاذ کند تا وجوه موضوع قرارداد را در راستای کسب بازدهی با تقبل ریسک‌های منطقی، به امر سرمایه‌گذاری اختصاص دهد؛ بر همین اساس فروشندگان سهام عدالت جزو مشتریان این سبدگردان‌ها به شمار نمی‌آیند.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha