ایران مشارکت جدی در آزمایش بزرگ مرکز پژوهش‌های هسته‌ای اروپا دارد

اصفهان - ایرنا - محقق ارشد و رییس آزمایش "سی ام اس" مرکز پژوهش‌های هسته ای اروپا(CERN) گفت: محققان ایرانی عضو مهمی از خانواده آزمایش بزرگ این مرکز هستند و مشارکتی جدی در ساخت آشکارساز و پژوهش فیزیک دارند.

به گزارش ایرنا، لوکا مالگری ( Luca Malgeri) روز سه‌شنبه در دومین گردهمایی تبادلات علمی و همکاری‌های دانشگاه‌های ایران با آزمایش "سی ام اس" (cms) مرکز پژوهش‌های هسته‌ای اروپا (CERN) که به‌صورت برخط برگزار شد، افزود: "سی ام اس" (CMS)، آزمایش بزرگی در مرکز سرن اروپا با ۲۵۰ مؤسسه و دانشگاه عضو از ۵۴ کشور است که پنج هزار نفر در آن فعالیت می‌کنند و حدود ۲ هزار نفر در تولید مقالات علمی آن مشارکت دارند.

وی افزود: ایران با ۲ مؤسسه شامل پژوهشگاه دانش های بنیادی (IPM) و دانشگاه صنعتی اصفهان و حدود ۳۰ محقق، عضو مهمی از این خانواده بزرگ است که در ساخت آشکارساز و پژوهش فیزیک مشارکت دارد. 

مرکز پژوهش‌های هسته ای اروپا (سرن) درصدد اجرای طرح بزرگ علمی آشکارساز ذرات جدید و برخورد دهنده بزرگ هادرونی (LHC) است که برای اجرای این طرح، آزمایش "سی ام اس"(CMS) پیش‌بینی‌شده که در آن پروتون‌ها و یون‌های سنگین در مسیر ۲۷ کیلومتری شتاب داده و با سرعت نزدیک به نور به هم برخورد داده می‌شوند تا در نقطه تلاقی، ذرات جدیدی ایجاد شود؛ این آزمایش به کشف ابعاد جدیدی از فیزیک هسته‌ای و ذرات بنیادی کمک می‌کند.

مرکز سرن در حال آماده‌سازی مقدمات علمی، آزمایشگاهی و تجهیزاتی برای اجرای این آزمایش مهم در سال ۲۰۲۷ میلادی است و کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران در اجرای این طرح مشارکت دارند.

رییس آزمایش سی ام اس( CMS) مرکز سرن با اشاره به ارتباط ۲۰ ساله ایران با این موسسه گفت: محققان این کشور در مدت زمان کوتاهی توانستند سازه بزرگی را که نگهدارنده گرماسنج هادرونی در بخش جلویی آشکارساز "CMS" است را بسازند و به این آزمایشگاه تحویل دهند و سپس همکاری‌ها رو به رشد بوده است.

وی با بیان اینکه داده‌گیری جدید برخورددهنده بزرگ هادرونی (LHC) از ماه اکتبر سال میلادی جاری شروع می‌شود و بعد از سه تا چهار سال داده‌گیری، ماشین برخورد دهنده برای یک دوره طولانی خاموش خواهد ماند، تصریح کرد: در این مدت برنامه بزرگ ارتقای برخورد دهنده و آشکارسازها پیاده سازی می‌شود و ایران مشارکتی جدی در طراحی و ساخت بخش‌هایی از آشکارساز "میوئونی" و همچنین سنجه درخشندگی دارد.

این محقق اروپایی ادامه داد: برخورد دهنده "LHC" پس از ارتقا وارد مرحله درخشندگی بالا می‌شود که در این مرحله سنجه درخشندگی که با مشارکت دانشگاه صنعتی اصفهان ساخته می‌شود اهمیت دوچندانی دارد.

لوکا مالگری گفت: داوران علمی سرن، هفته گذشته طراحی سنجه درخشندگی دانشگاه صنعتی اصفهان را تایید کردند و ما از مشارکت ایران در این بخش بسیار خوشحالیم.

وی محاسبات را یکی دیگر از بخش‌هایی دانست که زمینه همکاری برای آن وجود دارد و افزود: در آزمایش "CMS" از فناوری‌های پیشرفته، هوش مصنوعی و پردازش‌های موازی داده‌ها با حجم بالا استفاده می‌شود که محاسبات در آن نقش بسزایی دارد.

وی با اشاره به اینکه ایران در پژوهش فیزیک "کوارک تاپ" و "ذره هیگز" نقشی بسزا دارد، اظهار امیدواری کرد که در آینده شاهد پیوستن مؤسسات و متخصصان بیشتری از ایران باشیم.

این محقق ارشد مرکز سرن با تاکید بر اینکه ما کار تکراری انجام نمی‌دهیم بلکه ابزارهای جدید می‌سازیم و در فضای جدیدی ذرات رو آشکارسازی و از فناوری‌های پیشرفته برای کشف دنیای جدید استفاده می‌کنیم، تصریح کرد: ما از مشارکت بیشتر با ایران به گرمی استقبال می‌کنیم.

دومین گردهمایی تبادلات علمی و همکاری‌های دانشگاه‌های ایران با آزمایشگاه "سی ام اس" (cms) مرکز پژوهش‌های هسته‌ای اروپا(CERN)، روز سه‌شنبه۲۳ شهریور جاری به‌صورت برخط(آنلاین) به میزبانی دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد.

این رویداد با حضور استادان و دانشجویان محقق و علاقه‌مند برگزار و علاوه بر مرور تاریخچه‌ فعالیت‌های داخلی و برنامه‌ جامعه‌ جهانی برای آینده‌ فیزیک ذرات، امکانات و ظرفیت‌های پژوهشی موجود در ایران معرفی شد.

محققان دانشگاه صنعتی اصفهان موفق به ارائه طرحی برای ساخت دستگاه سنجش میزان درخشندگی ناشی از برخورد ذرات با درصد خطای کمتر از یک درصد برای ارتقای تجهیزات مربوط به آزمایش CMS و اندازه‌گیری درخشندگی برخورد ذرات در سرعت‌های بالاتر شدند که مورد استقبال و پذیرش سرن قرار گرفت.

دانشگاه صنعتی اصفهان حدود ۱۰ هزار دانشجو و ۵۰۰ عضو هیات علمی دارد و به‌عنوان یکی از دانشگاه‌های برتر کشور محسوب می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha